KÉPESLAPOK BULGÁRIÁBÓL

Pár órája tett le bennünket a repülőgép Ferihegyen, így még az élményektől gazdagon, de nem kicsit fáradtan tudok az elmúlt hétről bloggolni. Ha nagyon rövid szeretnék lenni, akkor azt mondhatnám: nagyon jó volt (ennyivel azért nem ússzátok meg). Készítettem képeket is: szeretném jelezni, hogy csupán az emlékek és az érzés megőrzésére koncentráltam - a fekvő képek kattintásra nagyobbak is lesznek. Bemelegítésképpen jöjjön két légifotó, aztán anziksz-szerűen a többi.

Frissítve: 2009. szeptember 2.

A hely

Tehát egy egész hétig a Napos part (Neszebár) népét boldogítottuk jelenlétünkkel. Neszebár két részre osztható, az újvárosban "csak" szállodák és vendéglátóipari egységek vannak (egy közepes magyar város méretét képzeljétek el), a szigeten elkülönülő óvárosban maradt fent néhány történelmi emlék is. Természetesen utóbbi adja a hely feelingjét, ezért ide települtek be a túristákra koncentráló elemek. Amit láttunk, az nekem azt mondja, hogy Bulgária a szélsőségek országa. Ahol és amire van pénz, azt iszonyat szépen és kultúráltan meg tudják csinálni. Amire viszont kevesebb jut, ott furcsa egyveleget alkot a szegénység és az igénytelenség a gazdagsággal (sok helyen láttunk 5 csillagos szálloda tőszomszédságában szemétdombot). Az emberek kisebbik része 5-10 éves középkategóriás nyugati autókkal jár (tehát magyar párhuzamot tudnék vonni), viszont kiemelkedő része virított a BMW / Merdzsó / Audi szentháromsággal, természetesen utóbbiak sofőrje valahogy egyik sem az az idős úriember volt, akit szívesen hív meg az ember egy brandy-re a régi időkről beszélgetni. Ugyanígy keveredik a jelen és a múlt is: az üveg-paloták mellett rengeteg rendszerváltás előtti jelképpel lehet találkozni.A part

A tengerpart hivatalosan fürdőzésre való része homokos, ám vannak sziklás részek is. A vizuális típusoknak ajánlom figyelmébe azt a jelenetet, ahogy egyik kezemben az állványra szerelt géppel, a másikban egy kötegnyi szűrővel egyensúlyozom a korom sötétben a sziklákon: bátor arckifejezésem e ponton megintcsak cserben hagyott (Julcsi dokumentált mindent, úgyhogy lesznek majd ilyen képek is). Egyébként mindenhol jó szolgálatot tett az Induro Ab0 állvány, amiről korábban már írtam, csupán egyetlen alkalommal nem tudtam használni, amikor is a szél folyton bemozgatta a 70-200-at 200mm-en, 6 másodperces záridőnél. Tanultam új dolgot is a hosszú záridős fényképezéssel kapcsolatban: fényes nappal iszonyat nehéz elérni a 0,6 másodperces vagy ennél hosszabb záridőket, ez konkrétan csak úgy sikerült, hogy a polárszűrőre rápakoltam az ND8 szűrőt, és ez elé még beszomorítottam a Cokin átmenetes ND8 szűrőt. Természetesen ez 10mm-en már veszélyesen vignettált, így jókora részt vágni kellett. A legjobb időszak erre a napnyugtát követő periódus, amikor még nincs koromsötét, lehet fókuszálni és komponálni úgy, hogy látunk is. Egyúttal leteszteltem a K10D időjárás-állóságát is, ugyanis egy helyzetben folyamatos vízpermet hullott rám és a gépre. Nekem ebből több bajom lett. :o)Dudás a falakon

Alig száz forintért játszott nekünk e dudás Neszebár antik időkből származó falain. Mivel a képeken nem jön át az érzés és az előadás, csak úgy tudnám elmesélni, hogy ha az öregúrnak gitárt adnánk a kezébe, a vad foggal történő húrtépés után a dobon törné darabokra a hangszerét - és mindezt dudával nyomta le.A bolgár keresztelő

Vasárnap ellátogattunk Várnába, amely Bulgária második legnagyobb városa. Itt is állomásoztak cseppet a törökök, amelynek kiűzésére tisztelegtek a Mária mennybemenetele katedrálissal (természetesen ortodox templomról van szó). Éppen a kifejezetten sötét templomról csináltam pár hajmeresztően magas érzékenységen eldurrantott szabadkézi fotót (halmoztam a netovábbokat), amikor egyszercsak arra lettünk figyelmesek, hogy pár pap kezd imádkozni és egy család már vetkőzteti is le a kislányukat - a jól megszokott szenteltvizes-locsolós megoldás helyett itt a mártogatós figurát adták elő, aminek szegény kislány kevésbé örült. Viszont nekünk, mint élmény, elsőosztályú volt.Mindent összevetve szép helyen jártunk, egy kicsit másik világban, de tele élménnyel érkeztünk haza. Köszönöm, hogy elolvastál. :o)

 PIHE, fotó blog témakörben

MegosztásOldal teteje

« elmentünk nyaralni...
pentax k-7 a kezemben »

bulgária     fotó     fotóblog    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Zsákai Péter

Üdv újra a fedélzeten! :) Amíg nem voltál itthon. meghalt Magdi néni. Vili bá' meg börtönbe került! Pfff.

Na-na-na-na-na! Ha ezek képeslapok, akkor megeszem a K20D-met az 55-300-zal! :)

Kedvencek (nem sorrend!):
- "lepedők" a szélben,
- Julcsi hazatelefonál,
- ferde horizont (és megcsináltad a U2 borító feldolgozását! pedig azt mondtad nem fogod! :)),
- napernyők (na, ez nagyon-nagyon tetszik!)

A leírást bevallom csak átfutottam, majd élőben kikérdezlek! Úgy jobb lesz! :)

 2      

juice

nagyon szépeket csináltál, az abszolút kedvenc az ernyős... (meg az első, meg a templomos, utána meg a többi :))

de hát ilyenkor az a fontos, hogy ott legyél, nem az hogy hazahozd :) (aminek azért persze örülünk)

 3      

eldiablomismo

/me irigy. :)

 4      

Kiss Ákos

Nagyszerű képek lettek, Szabolcs!

 5      

Pihe

Köszönöm szépen Nektek, örülök, hogy tetszik egyik-másik! :o)

 6      

vinczepetya

örülök, hogy egészségben hazaértetek, a fotók meg hát, ilyeneket vártunk természetesen, nagyon szépek lettek!:)

 7      

GBI

Hali,

Az összes kép szuper. Kimondottan jó volt olvasni a beszámolót. Nagy mázlitok volt ám a keresztelővel mait sikerült szuperül megörökiteni.

U.I.: Milyen furcsa tőleg szines képeket látni. :)
(Még nem döntöttem el, melyik akedvencem, mert erős a mezőny. :)

 8      

eldiablomismo

És natynaty iszgalommal várjuk a K7 tesztet ;)

 9      

ervin

Gratulálok a képekhez, egyúttal megdöbbenésemet fejezem ki a brutális vízjel miatt. Hatalmas és igazán csúnya.

Elnézést, magam se hittem volna, hogy ilyesmi miatt kommentboxot ragadok valaha is, de annyira lerontja a képeidet, hogy egyszerűen nem hagyhattam szó nélkül. Nem érdemlik meg :)

Még egyszer elnézést, és még egy gratula a képekhez!

 10      

Pihe

Eldiablomismo: ejnye, de pletyis valaki! :o))

Ervin: köszönöm szépen a látogatást! Igen, tudom, hogy csúnya és tudom, hogy nagy. De sajnos tudom azt is, hogy milyen érzés látni a saját képemet egy másik oldalon, ahol a feltöltő a saját neve alatt futtatja. Nem azt mondom, hogy olyan nagy durranások lennének a képeim, hogy valami hatalmas dologtól esnék el, de mégis idegesítő. (Én azok közé tartozok, akik megveszik a DVD-t, mintsem letorrenteznék.) Szóval ezért a vízjel. De az észrevételed maximálisan jogos. Így viszont csak elnézést tudok érte kérni. :o(

 11      

eldiablomismo

Ééééén?? O.o
Te kotyogtad el ;)

 12      

Snakeiboy

Nagyon jo fotok, foleg a templomos kepek amit engem megfogtak de mind allat. Remelem azert fenykepezes mellett szorakoztatok is :)

 13      

Gabesz

Az a repcsiből-város nagyonszép...annyira élénk a kék benne, hogy tiszta mesefílinget nyujt!:D:D

Bulgáriában énis gondolkodom egy ideje....de azt hiszem azért először tunéziát veszem célba!:D

Technikailag kérdés...az állványt hogy tudtad vinni??A poggyászba én nem merném otthagyni, a kézipoggyászként való felvitel meg kockázatos..:S:S

 14      

Indig Laci

Mindenhol jó de a legjobb itthon ! ja, ezt Te mondod. na mindegy : )

Remek képek, azért látszik hogy a csak úgy kattintgatni, neked már nem megy. Nagy élvezettel szemléltem a hosszú expós képeket de még mindig lusta vagyok cipelni :)

 15      

Pihe

Snakeiboy: persze, a fényképezés miatt csak néha jött rám az öt perc, de azért a barátnőm is rendkívül szorgosan nyomogatta a Panáját (majd lesz ilyen bejegyzés is).

Gabesz: ez a város a román-bolgár határon fekszik, Ruse a neve. Eltartott egy ideig, amíg a Google Earth-ön be tudtam azonosítani, mert fogalmam nem volt az útitervről. Ami az állványt illeti, én betettem a poggyászba, a fotós hátizsákot pedig felvittem magammal a fedélzetre. Se oda, se vissza nem volt semmi gond. Szerintem éppen elég őrült fotóst láttak már. :o) (Na látod, én meg még Tunéziában nem voltam még! De majd tartunk élménycserét!)

Laci: dehogynem, összesen 77 kép lett, szóval azért volt kattogás bőven. :o) Tessen beszerezni egy könnyebb állványt és máris lehet hosszúexpózni. :o)

Köszönöm szépen Nektek!

 16      

gollum

Félig OFF: erre ma bukkantam, nem tudom persze, érdekel-e Téged ilyesmi:

http://fotopalyazat.info/bulgaria-csodai-fotopalyazat.html

Ha nem, elnézésedet kérem.
hogy kis ON is legyen:
Nekem a templombelsős/keresztelős képek tetszettek a legjobban, különösen az utolsó a kissé zilált külsejű, morcos nézésű pappal. Netán rátok is mordult ezután a kép után? :)

 17      

Mercutio_

Igen, ide is el kell egyszer menni, lehetőleg még mielőtt olyan lesz a magyar túristák megítélése mint Tunéziában:DDD

Ezek a képek meg.....áááááá.....nem is írok inkább semmit!