A PHOTOGRAPHY GÁZ?

Meglepődve hallom mostanában többféle forrásból, hogy a vízjel, blog / portfólió fejléc és úgy általában Gipsz Jakab "photography" jelzővel történő illetése enyhén szólva is nevetséges. Kicsit olyan érzésem támadt, hogy még ma le kell vennem a régiségüzletünk cégtáblájáról az "antik" feliratot - aztán utánanéztem a dolognak nagyítóval is, de így sem lett jobb.
Ákos blogján olvastam ezt először, aztán Juice is rádobott egy lapáttal arra a gondolatra, hogy a "photography" jelzőt ma már csak... hm... hogy tudnám az Általuk alkalmazott szó legfinomabb konverzióját megfogalmazni... "wannabe" fotósok használják. Találkoztam én is a jelenséggel: Pistike kap egy fényképezőgépet és ő onnantól Pistike Photography. Pistike Móricka szemében igen kezdő, és Móricka Pistikét wannabe-nak tartja. De vajon Móricka nem wannabe-e Béla szemszögéből, aki ezer éve fotózik és elismert a pályán? De, valószínűleg Móricka Photography is csak egy újabb wannabe lesz. Mégis jelzi, hogy Pistike is, Móricka is, ugyanúgy, ahogy Béla is, fényképeznek, bármilyen jól vagy bármilyen rosszul: többé-kevésbé jogos a nevük után az a Photography.

Szerintetek mennyire lejáratott, mennyire jogos ma akár itthon, akár külföldön Gipsz Jakabnak "photography" vagy "photo" lenni? Egyáltalán, milyen magyarítása lehetne? Vagy mit használnátok helyette? A csorge.hu indulása óta használom a "photography" jelzőt, de most komolyan elgondolkodtam, hogy lecserélem a vízjelemet a képeim alatt.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« ilford pan és delta 400
elmentünk nyaralni... »

fotó     harcosok klubja    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

vinczepetya

érdekes a téma, és már többször kifejtettem hogy mennyire gusztustalan ganételep mind a flickr, mind a fotozz ésatöbbi.
Nemrégen történt, kértem árajánlatot egy városi honlapra, pályázati finanszírozás, satöbbi, kikötés volt, hogy valahová a pályázó cég tegyen fel egy működő mintát...
Hát mit látok, a galériába lévő képek az adott település nevének a flickr keresőjébe beírt majd kiadott első 10 találatából tevődik össze...persze ahol vízjel volt, oda tettek egy falevelet, vagy kis croppal megoldották.
Rettenetesen felháborít, és komolytalan a dolog, lehet vízjelezni, de ha valaki akarja úgy is ellopja...
Kicsit elkanyarodtam az eredeti témától, ja hogy photography, hát nagy az isten állatkertje, mindenki fotografí, és még úgy is mutatkozik be, hogy fotós vagyok, mindenki fotográfer, fotográfus, wannabenánási, ésatöbbi...sztem ezt a tisztséget az elismerés adja, nem pedig pistike találja ki hogy ő mától az...
lehet titulust adni, de aki jó az anélkül is az...szvsz

 2      

juice

Szerintem Móricka vagy jó fotós vagy nem, nem a címkéje dönti el és nem az, hogy mióta csinálja, és én azt fejtegettem, hogy Béla valószínűleg nem írja oda azt, hogy photography. Én Béla akarok lenni, de most a blogomban én is jelölöm a fotóimat, először a leendő honlapnevemet írtam rá, most csak a blog nevemet, és erős bennem a gondolat, hogy a honlapomon tiszta képek lesznek, amit nem a vízjel hiánya miatt lopnak majd le, ha lelopják. Persze nem tudom mi lesz a végső eredmény, nem szeretnék nagy arccal ideírni valamit, amit aztán lehet hogy megváltoztatok, ha az élet úgy kívánja.
Szabolcs, te nem tehetsz arról, hogy számunkra már pejoratív szó lett a photography és nem szeretném azt hallani, hogy a döntésedet bármennyire is befolyásolja az, ami mondjuk az én szubjektív fejemből kipottyant, szerintem nyugodtan ragaszkodhatsz a saját elképzelésedhez. Ráadásul azt is elmondtam, hogy részedről egyáltalán nem tartom nevetségesnek, sem megalapozatlannak. Magam részéről annak tartanám, mert én csak magyar megrendelőkre számítok, számíthatok, és akkor még hol vagyok a Bélaságtól!

Egy Roncsfilm idézettel oldanám a kérdés komolyságát:
"-Béééééééééélaaaaaa! Éééén vagyok!
- Béla én vagyok..."

 3      

Gabesz

Érdekes a téma....akkor én most wannabe vagyok?:D:D
Najó..költőileg volt a kérdés!:D
Én megmondom konkrétan, lesz....izééé lesajnálom aki esetleg lenéz emiatt.
1. én képem...hagy csináljakmá' vele azt ami jólesik
2. a Petya álltal említett lopások miatt erősen gondolkodom, hogy kereszbe, jó nagy logót teszek a képeimre eztán...
Na nem mintha én olyan nagy művész éennék, vagymifene, de azért a képért én dolgoztam meg, én jártam be a fél környéket, én zabáltattam fel magam a pókokkal,szúnyogokkal, és én szántam rá időt,pénzt,tanulást mindenmást!
Asszem aki beszáll ebbe a "menő-nemmenő" harcba az vagy beleőrül, vagy elmegy a kedve a fotózástól!
A fotozz.hu, és hasonszőrű társai tehetnek valami szivességet...csúnyát nem írok ide!:D
Mégvalami...Azt nem írhatom (írhatod) hogy Gipszjakab Kőfejtőbánya, amikor a fotózás az életed szerves része..akár profi vagy akár amatőr!
Úgy látom, van ma kishazánkban egy masszív amatőrfotós-közösség (SG.hu-s srácok, flikkeresek,szpotteresek,a fészbukos arcok) akik összetertanak,márkafüggetlenül segítik egymást ahol tudják,és helyén kezelik a többiek, és maguk pozícióját a gömbön.
Arról nem mi tehetünk Szabolcs, hogy egy-két magát önfuttató,nagyarc esetleg ezért lenézi ezt a kis csapatot, mert esetleg oda merészelik írni a képeik alá, hogy fotógrafi..:D:D
Bocs a hosszúranyúlásért!

 4      

Zsákai Péter

azt gondolom, hogy a képeket, azok minőségét és az alkotó munkásságát kell nézni és nem a vízjelet és a rajta lévő szöveget. a jó fotó akármilyen "jelzővel" megállja a helyét, a rosszon meg nem segít semmiféle divatos kifejezés.

ugyanez a helyzet egyébként sok más mesterséggel, szakmával. manapság bárki bárminek eladhatja magát (ha tudja).

ha elfogadod a véleményem, nem kell leszedned a vízjeled szövegéből a "photography" szót. magyarításra nincs ötletem. magyarul csak a fotós nevét láttam mindenféle toldalék nélkül.

 5      

Mercutio_

Nem lehet gáz, mer' a DM már '81-ben azt énekelte, hogy:
http://www.youtube.com/watch?v=NUP5W10wGEA :)))

No, szóval *joker-es szájszélnyalás* nagyfiúk és nagylányok általában elég érettek ahhoz, hogy el tudják dönteni kik is ők, mi is az amit csinálnak. Innentől, másnak lehet más a véleménye, de ez nem fogja döntően befolyásolni a véleményünket, hisz az nem ad-hoc született.

 6      

Zotymarek

Annyit fűzök hozzá,hogy 30-40 éve 'úgymond' praktizáló elismert fotográfusok nem használják a photography és egyéb jelzőt. A képeik semelyik sarkába nem raknak vízjelet. Egy 'Pistike' szerű embernek mi az első dolga. Minden kép alá vízjelet!!!! Ha lehet vonja el a figyelmet a rosszul komponált túlexponált életlen semmitmondó képéről. Namármost ismerek (najó ez túlzás) volt szerencsém beszélgetni olyan fotóssal aki bejárta egész európát mai napig keresik illusztrátorként könyvekhez magazinokhoz. Ő aki 30éve van a pályán egy-egy képéért elég busás pénzt kap mégis azt vallja,hogy amatőr fotós. Ezek után mit mondjon írjon az ember. Köszönöm a figyelmet. :)

 7      

Kiss Ákos

Szabolcs, azt hiszem érdemes leírnom, hogy szerintem nem ciki a photography a logódban.

Ami miatt én elvetettem a photography használatát:

*** Kiss Ákos fényképészet ***

Szerintem borzalmasan hangzik. Na, nekem ezért nincs a logómban. :) Elég ha ott a nevem.

 8      

Kiss Ákos

Ezer bocsánat, beragadt a böngészőm.

 9      

aGinger

Anélkül, hogy bárkit szándékomban állna megsérteni, én jobban háklis vagyok arra, hogy valaki kap egy fényképezőgépet, és onnantól "Műűűűvész", megtanul 3 PS plugin-t, és aztán jön a "photography" a flickr-re. Szerintem aki kicsit is ért a képekhez, és szereti a szépet, az nem ütközik meg azon, ha egy jó fotó sarkában, vagy egy jó fotós oldalán feltűnik ez a szó, és ott nem is pejoratív. Persze a jó az szubjektív erősen, de több száz olvasó nem tévedhet ;)

 10      

vinczepetya

sajnos ahogy nézem a több száz olvasó téved mármint a képeket illetően, ma is láttam egy olyat, hogy a kisasszony fejét addig meríteném vízbe mire belátná,, hogy szar és marhára idegesítő amit csinál, persze mindenki csak dugni akar vele innen ez a nagy hype...muhaha, és elnézést:)

 11      

tmt

Pihe, szerintem te nyugodtan otthagyhatod a photograpy-t, meg még a logó is szép úgy, ahogy van. Asszem a képeid logóval vagy anélkül is megállják a helyüket, persze a csórikálós a$$h0le-k ellen nem árt (én is azért kísérletezem vele, hogy rakjak valami logót a képek sarkába - ámbár a rajzaimat már nagyon régóta "szignálom").

Amúgy a fotózzá'pontHU-ról mik a vélemények? Én azt hittem, rosszul látok, amikor használni próbáltam. Ennyire paranoid és bénán összerakott közösségi oldalt még sosem láttam :(

 12      

Gabesz

A fotozzponthu egy moslékosvödörhöz hasonlít leginkább...
Ottvannak a megmondóemberek, akik egymás képei okán rettenetes ánusznyalásba lendülnek, és vannak az ujonc regisztráltak, akiket ugyanez a csapat cafatokratép, és elveszi még az élettől is a kedvét, még ha jó a képe is!
Nekem anno beégtek..volt egy képem amit az egyik úgy értékelt, hogy életlen..jött a haverja, aki meg azt írta, hogy túl van élesítve...naakkor most melyik? tettem fel a kérdést a majmoknak...:D:D
Nem tudom ki hogy érzi, én maradok a flikkernél, és az ottani aktívabb csapatnál...:D

 13      

-Dorothea-

Jókat szoktam mosolyogni a tizenegy-néhány évesek photography-jain, és a többiekén is:))) Főleg nehezen minősíthető képek esetén. Hiperszuper képeknél pedig egyenesen zavaró. Akármit csinálok odatéved folyton a szemem. Láttam már olyan megoldást, ahol nem volt zavaró, de ez a 0,001%.

Szerintem lefelé mutató hüvelykujj kategória :)

Nem ettől fogják lelopni vagy nem lelopni, publikálni vagy sem egy "fotós" képét. Jobb helyeken pedig, ha Te teszed közkinccsé könnyen beazonosítható, ill. megtalálható vagy úgyis, ami szerintem a lényege kellene legyen.

 14      

Pihe

Örülök, hogy ilyen sokat hozzászóltatok, köszönöm szépen a véleményeteket!

Úgy látom, hogy a "photo", "photography" jelző tényleg eléggé megkopott, annak ellenére, hogy a külföldi portfóliókban mindenhol találkozni vele - természetesen magamat nem akarom jól menő fotósokhoz sem hasonlítani, sem annak gondolni, és az is merő véletlen, hogy a megrendelőim 90% nem magyar. Ám tagadhatatlan, hogy a flickr-nek rendkívül sok munkát és megbízást köszönhetek, bármennyire is "ganételep" -- és arról nem is merek megemlékezni, hogy hány jó barátot!

Dóri írta, hogy a tizenévesek máris "photographyk" lesznek. Azért ne felejtsük el, hogy vannak bámulatosan tehetséges tizenévesek is, akik előtt bizony a magam részéről emelem kalapom (ilyenek például a teljesség igénye nélkül: Németh Hanna: http://www.flickr.com/photos/hcolorblind/ és Somoskeöy Tamás: http://www.flickr.com/photos/65723449@N00/ ).

A vízjel... igen, sejtettem, hogy a többség vízjel-ellenes lesz, ezért is gondolkodtam, hogy megszabadulok ettől a honlapomon, ha lesz egy kis időm rá.

A Fotózz.hu-val kapcsolatban: nincs tökéletes közösségi oldal. A minap erről beszélgettünk Juice-zal és Zsákai Péterrel egy-egy pofa sör mellett, hogy a miért van annyi "rossz" kép a flickr-en. Ennek tükre, hogy miért van annyi "rossz" véleményező a Fotózzon. Egyszerűen azért mert: 1. más célra találták ki a két fórumot, és egyik sem "rossz", csak rendeltetésüknél fogva "más", 2. minden oldalon van egy közízlés, amelyet az ember vagy megüt, vagy eltér tőle, utóbbi esetben azonban nem számíthat sikerre. Ez azonban nem csak a Fotózzra vagy a Flickr-re igaz, hanem az Arénára vagy bármely más oldalra.

A vélemény szubjektív. A fényképezés szubjektív. Az élet szubjektív.

(Azért egy kis magyarázat. Két fiókom is van a Fotózzon. Mindkettő nulla képpel. Az első lejárt, mert nem szereztem kreditet, a másodikkal regisztráltam, hogy Takoca egyik képéhez tudjak kommentezni, de az admin szerint nem volt elég kimerítő a többsoros véleményem, ugyanakkor egy törzstag egyszavas hozzászólása elégséges volt már. Gyanítom, hogy azóta ez a fiókom is lejárt már. Aztán egy versenyen történt (név szerint: Lumix), hogy a Fotózzon volt a közönségszavazás, ahol az egyik törzstag (név nélkül, mert mindenki ismeri) mindenkit lepontozott, aztán a flickren két hét múlva megtalálta a képet egy haverjánál és ezt találta beírni: "miért nem mondtad, hogy Te vagy, akkor 5-öst adok rá?" Természetesen ez az embert és nem a Fotózzot minősíti, de ekkor döntöttem el véglegesen, hogy nem kívánok egy olyan társaság tagja lenni, ahol ilyesmi előfordulhat.)

A fényképezés szubjektív. Ha egy embernek tetszik, amit csinálsz, már megérte megcsinálni. A lényeg, hogy csináld.

:o)

 15      

GBI

Hali,

szerintem ne vedd le a vizjeled csak azért, mert sok 9n és botcsinálta 'fotómővész' már használja a photographie végződést.
Ahogy a többiek is mondták a képek minősége számit nem a vizjelben rögzitett dolog.
Ha valaki el akarja lopni a képed őgyis megteszi, de legalább ne könnyitsd meg a dolgát.

:)

 16      

davidz;

Én nem tanultam fotózni, de szeretek, így mikor megkérdezik, hogy fotós vagyok-e, azt mondom : Nem, csak fotókat készítek :)