ILFORD PAN ÉS DELTA 400

Hihetetlenül távol minden tudományos összehasonlítástól, csak és kizárólag a szemcsézettség összevetéséhez két részlet álljon itt Ilford Pan 400 és Ilford Delta 400 nyersanyagokról. Mindkettő 135-ös tekercs, módosítás nélkül, ugyanazon a scanneren készült a digitalizálás - ám a két tekercs két különböző márkájú vázban volt, más objektívekkel használva, mégis a legélesebb részletet mutatjuk (800 * 600 pixeles JPEG kivágások az eredeti 35 megapixeles tömörítetlen TIFF fájlokból). A Pan Juice Canon 300-asában volt (első kép), előtte a teret egy 8mm-es Peleng kerekítette. A Delta az én Pentax Z-1-esemben várta a fényt (második kép), az objektív egy Sigma EX 105mm F/2,8 DC volt. Az érzékenység ISO 400, ugyanezen az értéken hívva.

Amit nézni érdemes: kontraszt, szemcsézettség finomsága. Én azt vettem észre, hogy a Deltának nagyobb a dinamikája és finomabb a szemcsézettsége, de ezzel szemben a Pan kontrasztosabb eredményeket produkált (még egyszer, ugyanaz a scanner dobta ki mindkettőt). Az élesség azért nem mérhető össze (bár negatívnál ez szintén tényező), mert két teljesen más márkájú, gyújtótávolságú objektív alkotta a képet, más témában, más megvilágítás mellett. A másik különbség 1000 forint (Pan: 600 Ft, Delta: 1600 Ft). A képek kattintással nőnek teljes méretre. PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« fekete özvegy
a photography gáz? »

35mm     fotó     fotótech     ilford    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

eldiablomismo

Én az első képen orbitális CA-t látok, pedig az fizikai képtelenség. Hogy sikerült mégis? :)

(tudom, hogy juice nagyon ügyes, és nő, tehát nincs előtte lehetetlen, de azért mégis :D)

 2      

Mercutio_

Juice képe tiszta olasz régifilmes feeling, a szem meg elmehetne valami film-noire plakátra.

Állítólag az új K7D-nek van filmes jellegű finom zaja, remélem hamarosan erről is beszámolsz;)

 3      

juice

a peleng elég kontrasztos képeket csinál, úh. az árbeli különbség nagyjából megfelel a minőségbelinek...

 4      

Mercutio_

...és még az jutott eszembe, hogy bűn ezeket csak a mai "pixelbuzulós" felbontásban nézni, szóval úgy lenne tisztességes, ha az eredeti kép valami emészthető méretű változatát is mellékelnétek.

 5      

Pihe

Eldiablomismo: A CA az én scannerem hibája, nem Juice-é, ugyanis a fekete-fehér negatívot is RGB képként kezeli - fene a gusztusát, de így van. Szóval ez nem a nega és nem a kisasszony hibája. :o)

(Lesz egy bejegyzés, valami ilyesmi címe lesz: "az igazság a K7 zajáról." Sok képet látok arról, hogy a K7 zajosabb, mint a K20D. Laborkörülmények közötti teszt kimutatta - nem értek hozzá, úgyhogy akár egy mikrosütőt is tesztelhettek volna velük -, hogy bár a K7 hajszálnyit tényleg zajosabb, mint a K20D, de sokkal részletgazdagabb képet ad, ugyanis a K20D-ben alapból van már egy zajszűrés. Ezzel rögtön le is írtam a bejegyzést, úgyhogy nem lesz ilyen írás tőlem. :o))

Juice: a kontrasztot (nekem tetszik, félre ne értsd!) megfigyeltem a többi képednél is (Lánchidas-gyékényes). Nekem ez hozzátesz, mintsem elvesz a képből.

Mercutio: ez is igaz, viszont úgy meg nem nagyon látszik a különbség. Esetleg nyomtatásban, valami korrekt méreten. Mondjuk 35 megapixelből már lehet nyomtatni.

 6      

Pihe

Mercutio, itt van Neked film noire-os szem fotó (szintén erről a tekercsről):

 7      

Zsákai Péter

én csak ehhez a legutolsó fotóhoz tudok hozzászólni, amit Mercutio_ Pajtásnak szúrtál be: FRANKÓ! :)

 8      

Pihe

Péter: pedig nem akartam sehová kitenni, ide csak úgy adta magát Mercutio hozzászólása mellé, de lehet, hogy végül a honlapomon köt ki. :o)

 9      

juice

majd tőlem is meglesz a kép a blogon, de csak mert annyira érdekes a ff-en a 8 mm ami tényleg nem csinál teljes kört, mint ahogy hittem

 10      

Pihe

Bevallom, azt hittem én is, hogy a 8mm filmen egy kört rajzol a kocka közepére (ez történik akkor, amikor négyszögesítjük a kört :o))). Scannelés közben láttam, hogy nem egészen teljes a kör... Valahol láttam egy Peleng + 5D kombót, onnan vettem, hogy teljes kört rajzol, pedig elvileg mm-re megegyezik a szenzor mérete a Leica kockáéval.

 11      

juice

"A Peleng full-frame-en sem rajzol teljes kört, mert a kör amit vetít 24mm-nél valamivel nagyobb átmérőjű, mert valami orosz filmformátumhoz tervezték."
ezt írta nekem BZD

És most kikerestem kíváncsiságból azt a képet ami nálam volt 5D+peleng (mert én is úgy emlékeztem, hogy teljes kör és erre alapoztam az analógnál is) és képzeld nem! Alul-felül vág belőle picit :)

 12      

Pihe

Nem szabad full frame gépet venni, tisztán látszik. Helyette valami ilyesmit tudnék elképzelni:

http://www.dpreview.com/news/0908/09081601leicassystemspecs.asp

:o)

 13      

juice

meggyőztél!
:-)

 14      

Mercutio_

Ez aaaaz!!
Gyanítottam, hogy "rendes" méretben valami szépség lesz a dologból:)

juice: Regeltem a tumblr-en 50mm-es témában, hogy kell beállítani, hogy a képek melletti szöegbox eltűnjön?

Ja igen, pentax50.tumblr.com

 15      

Pihe

Mercutio, engedelmeddel máris bookmarkollak a blog főoldalán. (Végre látok Tőled képeket, és nem is akármilyeneket, a Feelersre már most nyomtam egy "kedvenc" gombot.)

 16      

Mercutio_

Köszönöm, bár......mostanság egyre többet gondolkodom azon, hogy mennyivel rosszabb cuccokkal mennyivel kreatívabb voltam 1 éve *félmosoly* és persze időm is több volt, nomeg összeszedettebb is voltam.

Nem tudom ki hogy van vele, de néha a korlátaim ismerete gátol, máskor pedig ösztönöz a fényképezésre.

 17      

Pihe

"néha a korlátaim ismerete gátol, máskor pedig ösztönöz a fényképezésre"

Ez egy igen velős igazság. Felvéstem.

 18      

Hollósi Gábor

Megérné egy középformátumú géppel is megpróbálni.:) Ott már remek dolgokat produkálnak ezek a filmek.. Próbáld ki a Kodak Tmax 400-at. Jó ilyen bejegyzéseket olvasni. Üdvözletem.

 19      

Pihe

Sajnos a KF szele eddig elkerült, természetesen anyagi és nem lelkesedési okok miatt. A T-Maxot sok helyen ajánlották, igazából nem hiszem, hogy a Delta 400 és a T-Max 400 olyan sok különbség lenne kisfilmen, de következő alkalommal mindenképpen kipróbálom.

Örülök, hogy erre repültél, Varnyú. :o)

 20      

Hollósi Gábor

Repültem már erre többször is, csak nem tudtam hozzászólni, nagyon fotó-analfabéta vagyok a digitális dolgokhoz(is), de az ilyen bejegyzések nagyon tetszenek.
KF elérhető, venni kell egy olcsóbb gépet, 30k-ból megvan és hatalmas élmény, bár kinek mi az élmény!?(30k-ból sört is lehet venni:) )