FOTÓS KÖNYVEK, AMELYEKET SZERETÜNK

A téma ezerszer le lett már rágva és a blogom hasábjain volt is már könyvajánló, ám most kicsit személyesebb szemszögből közelíteném meg a témát, leírva, hogy mely könyveket emeltem le úgy a könyvesboltok polcairól, hogy azokat haza is vittem.
Még kompaktom volt, de már nagyon érdekelt a tükrös gépek világa, amikor beszereztem A fotózás kézikönyve című vaskosabb kiadványt (szerk.: Ailsa McWhinnie). Első ránézésre ez az a tipikusan színes-szagos könyv, ami kezdőknek készült és bevezet a fényképezésbe, ám rengeteg apró plusz információt is el lehet sajátítani belőle, amelyet a haladók is fognak tudni használni. Ami nagyon tetszett benne, hogy kedvet akar csinálni a fotózáshoz, ismerteti a lehetőségeket, a kompozíciótól a természetesen fényen keresztül a rendszer- és stúdióvakuk használatáig, számtalan szép, inspiráló illusztrációval. Érdemes kézbevenni és belelapozni. Főbb fejezetek: A fényképezőgép, A fotózás alapjai, A kompozíció, A természetes fény, A vakuk használata, Közelképek készítése és makrófényképezés, A digitális fényképezés, A fekete-fehér képkidolgozás, Kreatív eljárások és technikák.


A másik véglet a már csak antikváriumokból beszerezhető Dr. Sevcsik Jenő és Hefelle József közös klasszikus munkája, amely nemes egyszerűséggel csak Fényképeszet címen került forgalomba a nyolcvanas évek elején. Ahogy a cím is, a keményborító közé préselt információmennyiség is mentes minden sallangtól, csak és kizárólag a lényegre szorítkozik (úgy tudom, a könyv a mai napig tananyag is). Ezt a könyvet mindenképpen ajánlom azoknak, akik szeretnék elhagyni a zöld módot és többet megtudni a technikai részletekről. Természetesen digitális fotózásról egy betűt sem találunk benne, de nem is nagyon fogjuk mai szemmel hiányolni belőle. Már vagy hússzor elolvastam, de még mindig jócskán találok benne új dolgokat. Főbb fejezetek: Fotográfiai optika, A fényképezés színtani alapjai, A fényképezőgépek, Az objektívok, Zárszerkezetek, Keresők, Felvételi nyersanyagok, Fényforrások, Világítástechnika, A beállítás, A megvilágításmérés, Műtermi fényképezés, Épületfényképezés, A természetfényképezés, Személyfényképezés természetes környezetben, Eseményfényképezés, A fénykép szerzői joga.


A Fényképészet könnyed levezetése lehetne Szegedi Emil: Bevezetés a fotóesztétikába című könyve. Sajnos olyan ritka, mint a fehér holló, nekem egy scannelt, 1958-as változat van meg. Bár technikai részletekből is táplálkozik, mégis azok felhasználási módjai kerülnek előtérben az alig száz oldalas, fotókkal bőven illusztrált könyvben. Olyan egyetemes gondolatokat fogalmaz meg, amelyek igazak voltak 1958-ban, 2009-ben és valószínűleg évszámtól függetlenül a távoli jövőben is a fotós látásmódra.


Érdekes olvasmány Scott Kelby kétkötetes kiadványa, A digitális fotós könyv. Egyrészt iszonyat mennyiségű rövidebb tippet kapunk bizonyos feladatok megoldásához (a portrétól és az esküvői fotótól a tájfotón át a makrózásig) vagy eszközök kreatívabb használatához, másrészt viszont a személyes hangvétel miatt sikerült elviccelni néhány fontosabb részletet is, amelyről személy szerint még bővebben is olvastam volna (de a tippek és ötletek mennyisége valóban feledteti ezt). Külön dícséretet érdemel a fordítás is, hiszen minden eszköznek igyekeznek a Magyarországon fellelhető változatát bemutatni.


Péter tavasszal adta kölcsön Torsten Andreas Hoffmann munkáját, A kreatív képkompozíció a fotográfiában című könyvet. Ez egy nagyon érdekes írás, több szempontból is. Hihetetlen részletességgel és jól dokumentált képanyaggal mutatja be a különféle képszerkesztési módokat, a képi ritmustól a feszültség kialakításáig - viszont ez a könyv semmiképpen sem a kezdőknek való, kell már egyfajta látásmód ahhoz, hogy az írást élvezzük. Szintén érdemes belelapozni és egyszer elolvasni, aztán pár év múlva még egyszer-kétszer. :o)


Kicsit félve említek meg két angolszász nyelven íródott, itthon tudtommal nem kapható könyvet (szerencsére feltalálták a PDF-et is). Köztudottan rajongok a fekete-fehér fényképezésért, ezen belül is a filmes fotózásért, így Bernhard J. Suess írása, a Creative Black-And-White Photography különösen kedvenccé vált. Kizárólag a filmes fekete-fehér fényképezésről és azon belül is elsősorban a kidolgozásról szól, teljesen közérthető módon, félrebeszélésektől mentesen. Főbb fejezetek: A kreatív fekete-fehér fényképezés alapjai, A formátum megválasztása, Kreatív filmkidolgozás, A nyomat kontrasztjának kreatív használata, Nincs helyes út, Haladó esztétika, A háttér fontos, Portrék, A szűrők kreatív használata, Zónarendszer mítoszok, RC versus FB, Haladó tippek és trükkök, Kedvenceim, A saját sötétkamrád, A fényképezés halála: digitális versus hagyományos.


A másik angol nyelvű könyv a Master Lighting Guide for Portrait Photographers, Christopher Grey-től, amely egy az egyben portrék és glamour-fotók bevilágításáról szól. Nagyon érdekes és hasznos, inspiráló olvasmány, és néha minden fotóhoz készült világítási ábra, egy haladóbb angol nyelvtudás nem árt az olvasásához. A főbb fejezetek kimerülnek A portrévilágítás szabályai és a Portrévilágítás a gyakorlatban címekben, azonban ezeken belül nagy részletességgel van szó a megvilágítási arányokról és technikákról (Rembrandt, pillangó, low-key, high-key, egyfényes, stb).


A fentiekkel ellentétben kevésbé gyakorlati útmutató A fotográfia története (Kolta Magdolna és Tőry Klára munkája), amely kizárólag a fényképészeti látásmód kialakulásának fejlődését mutatja, kezdetben az eszközök rendelkezésre állásának aspektusából, majd a fotótörténet nagyjainak szemszögéből (külön fejezettel a jeles magyaroknak). Azoknak ajánlom, akik belefásultak a zárszerkezetek és kompozíciós szabályok tanulmányozásába és egy kis múltidézésre vágynak.


A végére egy kis csemegét hagytam két inspirációs forrás képében. Az egyik a 2008-as év legjobb sajtófotóit felvonultató Az év fotói 2008 (szerk.: Bánkuti András), a másik pedig a Lélekképek, amely Vizúr János albuma. Bár a két kiadvány teljesen más műfaj, mégis bátran ajánlom mindkettőt. Az első a tavalyi év eseményeit teljesen új szemszögből bemutató képi termése (rengeteg ismerős képpel, magyar pályázatokról és a flickr-ről is), a másik pedig az összes fenti könyv levezetése a "szép" és "egyszerű" fogalmához, amolyan lélekemelés fotográfiai csomagolásban, amelyet Müller Péter gondolatai címeznek fel.


Remélem, hogy tudtam új címeket mondani Nektek és egyben szeretnélek kérni Titeket, hogy ha van kedvenc könyvetek a fentieken kívül, ne csináljatok titkot belőle, gyűjtsük össze a legjobb fotós kiadványokat!

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« lentebb Lentinél
amikor nincs téma... »

fotó    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Neo19

Scott Kelby könyve nekem is megvan, fantasztikus. Rengeteget tanultam belőle.

 2      

juice

Fotóikonok 1, 2 (híres képek és történetük, plusz infók a készítőkről)

Mérték (Moholy, Kertész, Brassai, Capa, Munkácsi párhuzamos életrajz)

 3      

tmt

Nemrég szereztem meg a Joe McNally féle könyvet és az is nagyon ötletes. Inkább a benne található képek elkészítésének körülményeiről van szó, de az nagyon ott van :) Mondjuk a fazon óriási, érdemes jútúbon is utánanézni, miket művel (persze aki eddig nem tette) :)

 4      

gorbelabda

A fotózás kézikönyve, A digitális fotós könyv I - II. ezek közül megvan, plusz még vagy 15 könyv írott formában és közel annyi elektronikus formában.

 5      

Zsákai Péter

Albumok:
- Fénnyel írt történelem - fotók a magyar történelemből
- Volt egyszer egy Magyarország - hangulatos fotók az 1900-as évek elejéről.

"Tanulós" könyvek:
- Digitális Fotózás Tükörreflexes fényképezőgéppel. És a sorozat egyéb darabjai.

Az általad említett "Bevezetés a fotóesztétikába" könyv egy sorozat darabja. Ebből a sorozatból nekem is van jópár. Majd megmutatom! ;) A kedvencem a téli fényképezésről szóló rész. Ezeket a könyveket a www.regikonyvek.hu oldalon szoktam előjegyezni és amikor kapható, akkor kapok egy mailt és beteszem először a virtuális kosaramba, majd bemegyek érte az Asbóth utcába. :)

Van még egy pár másik könyvem is, de csak a tényleg jókat akartam felsorolni, amiket merek ajánlani a Pajtásoknak. ;)

 6      

Zsákai Péter

ha nem tartotok eretneknek, innen egy rakás könyvet le lehet tölteni elektronikus változatban. azért merem ideírni, mert számtalan helyen láttam már az ajánlást: http://e-book.marcedli.hu/

Szabolcs, légyszi töröld ezt a hozzászólást, ha úgy érzed ezt nem kellene...

 7      

Pihe

Köszönöm Nektek, sok olyan könyvet írtatok le máris, amiket nem ismertem. Juice élőben már mesélt a Fotóikonokról, McNally-ről meg már hallottam pár érdekes dolgot. :o)

Péter, én nem írhatok ilyen letöltős forrásokat, de Te igen. A kommentezőnek nálam majdnem mindent szabad. Igen, offolni is. :o)

 8      

eldiablomismo

Pihe cimbi, a Creative Black-And-White Photography villanykönyvet nem csereberéljük el valamire? ;)

 9      

kiscsicsak

Az analóg fotózásról egy ugyancsak tananyagnak számító könyvet nem említetted: Dr. Polster Alfréd és Polster Ákos Fotólabor zsebkönyv c. kötete legalább olyan horderejű munka mind a Sevcsik-Hefelle féle Fényképészet.

A tartalom felvázolva:
Kémiai alapismeretek, a fényképezés alapfolyamata, a fekete-fehér kidolgozás kémiája és vegyszerei, a színesfényképezés alapjai, a színes kidolgozás kémiája és vegyszerei, a fekete-fehér fotóanyagok kidolgozásának technológiái, a színesfotoóanyagok kidolgozásának technológiái, a fotólabor felszerelése és a munkák előkészítése, a fotográfiai vegysezrek és oldatok mérgező hatása, egészségvédelem, a kidolgozóoldatok ellenőrzése.

Ha érdekel a filmes fotózás ezt érdemes megszerezni, de ezért is az antikváriumba kell menni.

 10      

Pihe

Kiscsicsak, máris hozzáírtam a listámhoz. Nem ismertem ezt a könyvet, de mindenképpen fel fogom kutatni. Köszönöm a tippet!

 11      

Julcsa

Szabolcsom, Te csak ne kutass, ez a poszt egy aranybánya; ajándék-tipp rulez. :-D ;-)

 12      

Pihe

Julcsám, megértettem! ;o)

Mit csinálsz Te hajnali 7:59-kor a munkahelyeden? :-o

 13      

Zotymarek

Egy linkel hozzájárulok a digitális könyvállományhoz.
http://e-book.marcedli.hu/
De gondolom ezt már sokan ismerik. :)
Jó olvasást, tanulást, de még jobb fényeket és fotózást! :)

 14      

Reneé

Szia!
Szegedi Emil: Bevezetés a fotóesztétikába és Bernhard J. Suess írása, a Creative Black-And-White Photography könyveket emlitetted, hogy megvannak e-változatba.
Eltudnád nekem küldeni emailben? esetleg feltölteni valahová?
Előre is köszi a választ,
Szépeket
és
Fotózással teli pillanatokat :)
Reneé

 15      

Pihe

Szia Reneé! Este, munka után írok Neked egy emailt, hogy hová tettem fel a könyveket. :o)

 16      

Fehér D. Soma

Pihe!
Mikor ez a bejegyzésed született, lehet, hogy még nem léteztek ezek a könyvek, de David Präkel "A fotográfia alapjai" sorozata is remek szerintem, az első három rész, Kompozíció, Expozíció, Világosítás, majd a negyedik, Fekete-fehér fényképezés. Jók. ;) Nekem az első három van meg, ha valaki szívesen olvasgatná.

 17      

Pihe

Soma: köszönöm! :o)

Igen, valóban régi a bejegyzés, de ha azóta születtek jó könyvek, ne csináljatok belőle titkot! :o)