MÚLTIDÉZÉS KÉPEKKEL, ELSŐ RÉSZ

A régi motoros Pajtások még emlékezhetnek arra az egy-két, még történelem előtti alkalomra, amikor szóba hoztam, "majd lesznek képek filmen" - ez a bejegyzés most az utóbbi pár hónap képanyagának pótlásáról fog szólni. Szerdán előhívódott az első tekercs Ilford Delta, amelyet ma délelőtt több órás bíbelődés árán bescanneltem (a több órát az magyarázza, hogy nem apróztam el a képméreteket, így a kereken 35 megapixeles, 300 DPI-s állományokba tuszkoltam a pár jól sikerült fotót), így most némi jelenidős mesével megfejelve le is vonnám a tanulságot.
2009. április 30.: a kapuőrök, csapó kettő -- A Nemzeti Sírkertben találkozom Takocával, aki pár kép erejéig kölcsönadja a Pentax DA 10-17-es halszemét kipróbálásra. Azt hallottam, hogy 17mm-en teljes Leica kört rajzol, de szerettem volna megnézni, hogy mit kezd a 10mm-es állásban. Mivel az objektív beépített napellenzővel rendelkezik, ezért kifejezetten kreatívan vignettál. Íme.Az univerzum tágul. A kép mérete is nő. Utóbbi csak kattintással


Pár perccel előtte készítettem egy szimpla fasoros képet is, mert ilyenem még nem volt. A kép Pentax FA 50mm F/1,4-es objektívvel készült, gondolom valami kényelmesen szűk rekeszen (F/8 vagy F/11).A képet nagyobbra kattinthatod


2009. június 21.: esik, de fényképezhetőn -- Ugrottunk majdnem egy egész hónapot előre az időben. A szabadságom első hetét töltöm, a szakadó eső pár percre eláll és én pedig kirohanok fotózni. Most szeretnék egy bejelentést tenni. Ha bárki azt olvasná tőlem ezentúl vagy csak szimplán úgy látna makrózni, hogy nem használok állványt, nyugodtan csapkodjon fejbe nehéz, tompa tárgyakkal. A tíz expóból nagyjából kettő lett használható, az összes többi vagy bemozdult, vagy a fókusz mászott el. A fotók Sigma 105mm F/2,8 EX Macro-val készültek: az első kép talán ismerős lesz, a második képen pedig szépen megfigyelhető az objektív jellegzetes hatszögletű bokeh-ja, amelyet a lamellák tesznek ilyenné (ezt egyesek kevésbé tartják esztétikusnak, mint a kerek bokeh-t - akinek nem tetszik, csukja be a szemét :o)). Szóval makrózni csak állvánnyal szabad és talán csak színes filmmel, én egyszerűen azt érzem, hogy nem tudtam visszaadni azt fekete-fehérben, amit szerettem volna. De ez lehet, hogy inkább az én hibám.

Kattintasz és nézhetsz


2009. június 29.: vízállásjelentés a Parlamentnél -- minimálisan fotóztam és ez nem csak a minimálra vonatkozik. Egyetlen szót érdemlő képem alább, természetesen Parlamentes, mert mint tudjuk, én még soha nem fotóztam Országházat Budapesten. :o)Az árvíz nem, de a kép mérete kattintással növelhető


2009. június 30. -- erről nem készült külön bejegyzés, de kikerekeztem Szentendrére. Az ötletet a bátyám adta, aki még tavasszal ejtette el azt a félmondatot, miszerint "kimentünk a gyerekekkel Szentendrére biciklizni". A két gyerkőc (8 és 10 évesek) korából úgy indultam ki, hogy akkor ez nekem is menni fog, utána is kérdeztem, és kiderült, hogy a Margit-hídtól majdnem egyenesen vezet ki bicikliút a Duna mellett. De végül durván elszámítottam magam. Egyrészt a bátyám úgy értette, hogy "kocsival kimentünk Szentendrére és ott a gyerekekkel bicikliztünk", másrészt csak akkor tűnt fel a bicikliút hiánya, amikor hirtelen a Dunától vizes lett a kerekem. Persze megoldottam máshogy, de azért nem mosolyogtam a végére, a budakalászi bicikliút már pár száz méter után ugyanis valami egészen brutális urológiai vizsgálatra emlékeztetett (körülbelül 20 centinként bukkanó), amelynek eredménye az lett, hogy a kerekezés után majdnem egy egész hétig ismét produkáltam a pornós-üdvöske lábtartást. Másfél óra alatt értem Szentendrére, ahol az üres város fogad: aki él és mozog a vizet lapátolja ki a házából. Elszomorító látvány volt, nem is nagyon volt kedvem fényképezni, más nyomorát és baját főleg nem, így csak a séta maradt. Mindkét kép Tamron 70-200mm F/2,8-al készült.

A képek nagyobbak is lehetnek, ha szeretnéd. Ha nem szeretnéd, ne kattints


Jövő héten befejezem a második tekercset, így még lesz egy hasonló bejegyzés, ugyan rövidebb, de sokkal több, minőségibb fotóval. Köszönöm az olvasást és a nézelődést, azért remélem ezek a képek is tetszenek valamennyire. Stay cool. :o) És a tanulság: bármennyire is béna vagyok, de a film akkor is leírhatatlan életérzés a mindennapi digizés mellett!

 PIHE, fotó blog témakörben

MegosztásOldal teteje

« esti giccs
hétvégi helyzetjelentés »

fotó     fotóblog    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

eldiablomismo

Hát a makrókra tényleg csak azt lehet mondani píszí, hogy érdekesek :)

 2      

Pihe

Eldiablomismo: ez egy rendkívül píszí megfogalmazása volt a "felejthetőnek". :o))))

 3      

tmt

Jóez jóez :) btw, láttam vaterán eladóban Z1p-t, ilyen szinte "ingyér" áron, ha valakiben megmozdítja a laboránst a dolog. (http://www.vatera.hu/pentax_z_1p_vaz_csucskategoria_150101876.html)

És jöhettek hozzám is rosszalkodni, kicsit megpimpeltem a siteot, és kerültek fel sok koncertes fotók :)

 4      

Pihe

tmt: én szoktam nézni az oldaladat sűrűn (ugyan talán még nem kommenteztem), de feltűnt a napokban a designváltás és tetszik! :o)

A Vaterán a Z-1P-t azonnal vegye meg valaki. Skandallum. Le sem merem írni, hogy én mennyiért vettem a Z-1-esemet tavaly. Igaz, az enyém limitált kiadás, számozott példány... de 19000 forintért ajándék.

 5      

Zsákai Péter

(hazaértem, lerúgtam a cipőm és első dolgom a blogod olvasása ;))

Nagyon szépek a képek! Ha nem is vagy mindegyikkel maradéktalanul megelégedve, ha elfogadod a tanácsom, Te csak fotózz! ;)

Ma voltam egy szabadtéri fotó kiállításon (8. Győri Fotó Piknik - www.fotopiknik.hu azt hiszem). Jó volt látni, hogy ki mit vesz észre a világból, ki mit lát meg. A mai - és már sokszor felismert - konklúzióm az, hogy annyi szép dolog van, amit fotózni lehet! Sokszor már én is spórolok az expókkal, csak az igazán érdekeseket próbálom fotózni, elégedetlenkedem a témákon, minőségen, "depizek"... Közben meg egy csomó kép nem készül el, ami elkészülhetne, más pedig láthatná.

Örülök, hogy láthatom, Te miket láttál meg az utóbbi időben! Mindegyik képnek van egy hangulata számomra. Nem tudom kielemezni őket, ezért ha megengeded annyit mondanék, hogy tetszenek! Magam részéről kérem szépen a folytatást! ;)

(Elnézést, ha bármelyik gondolatommal offolás irányába tereltem volna a hozzászólások menetét! :D)

 6      

Pihe

Péter :o) Köszönöm!

Hogy telt a szabadság? Vagy azt majd megbeszéljük egy sör mellett, amíg végigmutogatod a képeket?

A következő tekercs annyiban lesz kicsit másabb, hogy több eszközzel készítettem, némelyik játékosabb, némelyik komolyabb lesz. Az viszont biztos, hogy most egy ideig leállok a fekete-fehér filmmel, és inkább színesre váltok, mert színest bármikor átalakíthatok szürkeárnyalatossá, de fordítva sajnos nem megy a játék (pedig néha milyen jól jönne).

(És tényleg, már nem volt Rajtad a cipő? Ejnye! :o)) És hol vannak az Őrségben lőtt képeid? Valamit fel kell tennünk a blogoDra a sok off mellé! :o))

 7      

Zsákai Péter

Majd inkább levélben vagy egy sör mellett, mert nem szeretném szétoffolni a posztot! (Egy hét alatt jó fiú lettem, végig gondoltam minden bűnöm! Na, jó, még pár év kellene, hogy a végére jussak! A lényeg, hogy nincs több szétoffolás! :D ...vagy mégis?! :D)

Onnan folytassátok hozzászóló Pajtások, hogy "stay cool"! Raaaajta! ;)

 8      

Mercutio_

Hümm, nem is tudtam, hogy a 10-17 filmen is egész használható.
És az első makró nekem bizony tetszik, van egy "tavasz17pillanata" feelingje:)

 9      

Pihe

Köszönöm szépen Mercutio!

Igen, a DA 10-17 halszem 17mm-en egyáltalán nem vignettál (egy próbát lőttem vele filmre, tökéletesek a sarkok), 10mm-en viszont rengeteget kell vágni belőle (így inkább "kreatív" a nagylátószög). :o)