SUSHI ÉS PALOTAJÁTÉKOK

Először elég vad ötletnek tűnt, aztán kezdtem megbékélni a gondolattal, hogy Japán misztikumát és számomra a konyha misztikumát a saját otthonban érkeztessük egy tál jóképű sushi maki formájában. Még a japán napon (ugye emlékeztek még?) megvettük a hozzávalókat - egy tasak nori, egy csomag shari, egy tubus wasabi, plusz a bambusztekercs, amivel az algát hengergetni lehet -, de csak a hétvégén sikerült eljutni odáig, hogy a komponenseket megfelelő sorrendben kutyuljuk össze. Nem szeretnék gasztroblogot indítani, mert én konkrétan a konyhára általában mint egy távoli intézményre gondolok, amelynek én mint végfelhasználója vagyok jelen ebben a világban, de olyan jól belejöttünk, hogy a végén egymás után gyártottam a makikat. Rákunk sajnos nem volt, így a shari közé omlettet és sajtot tettünk (szerintem az omlettes vitte a prímet). Julcsi szerint nem sikerült jól, de azért elfogyott az egész tányér, annak ellenére, hogy az algalevél napi bevitele limitálva van a fokozott jódtartalom miatt ("érzem benned a jód, Apám!"). Sajnos nem találtunk japán zászlós fejkötőt, és a meleg miatt a sárkány tetoválásom is leolvadt, így a fénykép a gyártási folyamatról elmarad. :o)

Szombat késő délután Visegrádon találtuk magunkat, ahol éppen e hétvégén zajlott a Palotajátékok nevű rendezvény. A Palotajátékokra van egy kevésbé kecses csengésű megfelelőm: "lehúzás". Az első négy sátornál az összes gyorsan elkészíthető gasztronómiai Hungaricumot megtalálhatta a gyanútlan külföldi, így rövid úton szabadulhatott meg a felesleges valutától: lángos, palacsinta, kürtőskalács és kenyérlángos, amelyet ízlés szerint borral vagy pálinkával lehetett lenyomatni. Mi csak azért választottuk a kenyérlángost, mert ott szólt a leghangosabban a Tankcsapda. Zárt kapuk mögött zajlott a lovagi torna (potom 2800 forintos kopoltyúnkénti áron bárki megnézhette az ott lézengő figurákat, amelyre a legjobb rálátás a Fellegvárból nyílt távcsővel, ingyen). Apropó, Fellegvár. Úgy gondoltuk, hogy elég kemény gyerekek vagyunk ahhoz, hogy szépen kiöltözve is bevállaljuk gyalog a túristaösvényt, amelynek azért van egy fajta emelkedése, nekünk meg tempónk. Az a kép megvan, amikor az Emlékmásban Schwarzi szemei öklömnyire duzzadnak? No, körülbelül ilyen fejjel értünk fel a parkolóba észak Magyarország fél szúnyog-állományától üldözve (így viszont a 30 perces távot alig 15 alatt le is tudtuk), ahol felhomályosítottak, hogy bár a Palotajátékok nevű esemény 23:00-ig tart, de maga a Palota 18:00-kor bezárt (a parkolóban az őr természetesen továbbra is lelkesen szedte a díjat) - jelzem, mindezt szombaton. Röviden szeretnék célozgatni a kedves szervezők női felmenőire, aztán csendben elkeseredni. Ennek ellenére Visegrád továbbra is iszonyat jó hely és érdemes kimenni jövőre is, már csak a hangulat miatt is.Ha kattintasz, a képek nagyobbak lesznek


Vasárnap délelőtt fotóztunk. Két géppel dolgoztam egyszerre, ellőttem egy 36-os tekercset, de fail safe-ként ott volt a kezem ügyében a K10D is. A digit képek egész jók lettek (oké, hozzám képest nagyon jók lettek), de majd akkor mutatok belőle, amikor előhívódnak a negák is, amikre viszont várni kell még. Stay tuned.

 PIHE, minden más témakörben

MegosztásOldal teteje

« budapesti élőkép
esti giccs »

harcosok klubja     japán     magyarország     palotajátékok     sushi     visegrád    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Zsákai Péter

"a konyhára általában mint egy távoli intézményre gondolok, amelynek én mint végfelhasználója vagyok jelen ebben a világban, de olyan jól belejöttünk, hogy a végén egymás után gyártottam a makikat. " - mindig ebből van a baj, amikor a végfelhasználók beleavatkoznak olyanba, amibe nem kellene! :D :D :D

"csak azért választottuk a kenyérlángost, mert ott szólt a leghangosabban a Tankcsapda" - Mondjuk az tényleg a játékok hangulatához illő zene! :D :D :D

"A digit képek egész jók lettek (oké, hozzám képest nagyon jók lettek)" - Naa, örülök ennek a múló szerénységnek! :) Kíváncsian várom a képeket! Az ide beszúrtak is kellemesek, főleg az utsó kettő!

Visegrád tényleg király(i) hely! :)

Dikmá'! Nem offoltam szét a posztot! Hoppácska?! Vigyáááztaaam! :D

 2      

G@besz

Akkor még jó hogy nem vertem költségbe a családot,és nem mentünk el....tutira nem élveztem volna,és az ideg miatt póruljárt volna pár ember....:D

 3      

.cascata.

'a digit képek egész jók lettek (oké, hozzám képest nagyon jók lettek)...'
ilyet se olvastunk meg toled (pedig.) :)

 4      

Pihe

Köszönöm Nektek! :o)

 5      

Gerstmayer Bea

Sajnos csak most találtam rá élménybeszámolódra. Mint "ősvisegrádi" javasolnám egyszer a belemélyedést a kajálástól és Tankcsapdától eltekintve. Az 1200 kosztümös szereplőt, akik 9 országból érkeztek nem nevezném "lézengő figuráknak", a több mint 2 órás program pedig plázamoziáron. Amúgy 2100 volt a jegy, nem pedig 2800, a gyerekeknek pedig 100, ezt elfelejtetted leírni. Ráadásul ha a kenyérlángost lesétálandó kicsit körülnéztetek volna és nem maradtok "Tankcsapda koncerten", találtok rengeteg ingyenes programot is, pl. a parkszínpadon, a palotával szemben lévő kertben és egy családi ház kertjében, ahol egész nap játékok és kézműves foglalkozások várták a családokat. Jöttek is, hál'Istennek. Már az esti ingyenes koncerteket le sem írom, mer' nem volt Tankcsapda. (amúgy én szeretem, de tényleg) Akkor jövőre gyertek, ha nem is mentek be a "zárt kapuk" mögé, mint azt több tízezer embertársatok azért megteszi immár 25 éve (ennyi idős a rendezvény ugyanis, ha olyan szar lenne meghalt volna pár év alatt...) de legalább kint körülnéztek, garantáltan nem fogtok csalódni. és ha drága a kaja, hozzatok szendvicset. Üdvözlettel, egy résztvevő, szereplő, szervező lelkes Palotajátékok rajongó, akinek csuklott az anyukája szombaton:)

 6      

Pihe

Kedves Bea! Köszönöm szépen a látogatást és a hozzászólást, jó volt a "másik oldal" véleményét is olvasni. Nem ez volt az első Palotajátékok, amire ellátogattunk, így nem egyetlen alkalom megfigyeléseire alapoztam.

Étkezés: ha végigsétál bárki a kirakodós részen a főúttól befelé, a vendéglátóipari mozgóegységek hosszú sora fogadja, mielőtt bárhová is eljuthatna - ebben szerintem egyetértünk. (Csak zárójelben: a Tankcsapda megemlítése mifelénk a "humor" kategóriával egyenértékű, de nagyon valószínű, hogy a megfogalmazásom miatt nem ment át. A zene a kenyérlángosostól szólt, és semmilyen összefüggés nincs a Palotajátékokkal. Emellett nem vagyok Tankcsapda rajongó sem úgy 15 éve, így tényleg csak a szövegkörnyezet feldobása volt a cél.)

A lézengő figurák szókapcsolat valóban kicsit erős volt részemről, de fentről mi ezt láttuk (első beszúrt kép). Az én fintorgásom annak szólt, hogy a Palotajátékok jelzőből csak a Palota maradt ki - nem értem, miért nem lehet megoldani, hogy egyszer egy évben ezen a pár napon nyitva legyen hosszabban a vár is. Egészen biztos, hogy a Fellegvárnak is nagyobb lenne a bevétele és az is jól járna, aki a gyerekprogramot egy kis kultúrával is meg szeretné pofozni. (Jelzem: nem mi voltunk az egyetlenek, akiket ez kínosan érintett aznap, hanem sok család, köztük sok túrista.)

A mozijegy-ár összehasonlítás (és szeretném jelezni, hogy egyáltalán nem védem a mozisokat, sőt!) kicsit sántít. Az, aki elviszi a porontyait a Palotajátékokra, nem csak a két szülő - két gyerek példából kiindulva a 4400 forintot fizeti ki, hanem az utiköltséget + étkezést + ajándékvásárlást + satöbbit, és itt már bőségesen nem négyjegyű összegről beszélünk. :o)

Elhiszem, hogy iszonyat energia és pénz megszervezni egy Palotajátékokat kaliberű műsort, és reméltem is, hogy a bejegyzésem eljut a szervezőkig vagy legalábbis a Visegrádiakig, de ha kicsit harmonikusabban zajlana a rendezvény lebonyolítása és tompítottabb árakon (én egyszerre vagyok kereskedő és fogyasztó is, és nagyon jól tudom, hogy a két oldalnak találkoznia kell recesszió idején is), akkor egészen biztos, hogy a következő alkalommal már nem lenne szájhúzás senki részéről. :o)

 7      

Gerstmayer Bea

Köszi a választ, valóban nem stimmelt minden nálam sem, de hirtelen felindulásból reagáltam! Ezt talán elnézitek nekem, elfogult vagyok. Mivel az oldal nem a Palotajátékokról szól, most nem írom le védőbeszédemet, de még egy reagálást megengednék magamnak. Szóval:
Természetes, hogy egy háromnapos rendezvény alatt a Visegrádra látogatók közül nem távozik mindenki tökelégedetten, de a hozzászólásra kapásból ketten is negatívan reagáltak:
"csak azért választottuk a kenyérlángost, mert ott szólt a leghangosabban a Tankcsapda" - Mondjuk az tényleg a játékok hangulatához illő zene! :D :D :D

Akkor még jó hogy nem vertem költségbe a családot,és nem mentünk el....tutira nem élveztem volna,és az ideg miatt póruljárt volna pár ember....:D

Szóval csak a Te bejegyzésed alapján két ember és ki tudja hány ismerőse valószínűleg nem fognak eljönni a rendezvényre, amit sajnálok, mert bátran és felelősséggel állítom: több a jó, mint a rossz! Sokkal-sokkal!!!!!!!!!!!
Az intézmények nyitva tartása valóban lehetne rugalmasabb - küzdünk érte mi is! A félreértések elkerülése végett nem arról van szó, hogy nem kell a kritika - sőt! Csak túl egyoldalúnak találtam, kicsit olyan kákán is csomót keresőnek. Mert nem ott van a lényeg - a lényeg a hagyományőrzésnek az a formája, mely mára Európa egyik legrangosabb középkori rendezvényévé nőtte ki magát. Sólyomröpítés - Jégcsákány, az északi vándorsólyom több mint tíz éves, lovasíjászat, kopjatörés, párviadal kőkeményen 20 kilós páncélban, meg sisak nélkül is láncos buzogánnyal, íjászó, lovagló, csatázó apródok - a legkisebb 4 éves, nemezelő, bőröző, csuhézó, gyertyát merítő - kézműveskedéssel ismerkedő barbis és dszíájdzsós gyerekek, utcazenészek, komédiások, mesterségek - kovácsok egész nap ütik a vasat az utcán, korabeli hajókikötő, katonai tábor heverésző lovagokkal, söröskorsók, teli kocsmák, még lovakkal is bemennek időnként, jelmezes helyiek és nem helyiek, 14 tagú dobos csapat üti egyszerre....csak verekedjük át magunkat a valóban ínycsiklandó falatokat kínáló vendéglátókon! (amúgy nem mindegyik drága, de komolyan)
Mégis védőbeszéd lett:) Zárszó: sajna a tornapálya és a palota pont az utca másik végén van, így nem lehet máshol a vásár, csak előtte és hidd el nem a lehúzás a cél! A rendezvény annyit hoz, amennyiből meg lehet csinálni újra és újra - tudjuk nem minden pályázati lehetőség talál oda ahová kéne... Abbahagyom, ha jössz Visegrádra és érdekel a dolog, keress meg szívesen elmondok mindent, amit tudok!
A fotózáshoz sajnos nem értek, de nagyon tetszettek a fotóid!