HOGYAN KÉSZÜL: GÉPI ELŐHÍVÁS

Az alábbi kis videó a Discovery "How it's made" (Hogyan készült) sorozatának darabja, amely a tengerentúlon népszerű postai előhívó szolgáltatást mutatja be. Ha tetszett a múltkori "hogyan készül az objektív" vid, akkor ezt is érdemes végignézni és gondolatban a szalagot szabadkézzel babráló technikus kezére csapni. :o)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« esik, de fényképezhetőn
duzzogás az esőben »

fotótech    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Csikós Gábor

Érdekes volt, kösz, hogy feltetted. Jobb üzletekben még a fényképezőgépeket is csak fehér cérnakesztyűben adják oda a vevőjelöltnek. Erről eszembe jut, hogy előfordult, hogy ha a film a kazettába visszacsévélődött, egy zakót fogtam a térdeim közé és a két úján benyúlva, a kazettát szétszedve húztam vissza, hogy be tudjam fűzni. Retro sötétkamra.

 2      

Snakeiboy

Ez hasznos volt. Most dobbentem ra hogy a digitalis fenykepezessel mennyivel tagabb szeletet kapok a fozozasbol es mennyivel egyszerubb, elvegre ugy hivom elo a nyers filmet(RAW-ot) ahogy nekem tetszik es nem ahogy a gep be van alitva :). Azert ez nagy elony, bar teny hogy a filmes fenykepezesnek is van egy sajatos feeling-je.

 3      

Pihe

Gábor: micsoda ötlet! Díjnyertes. Mellesleg olvastam a Spottr-en a kalandodat a Senna box-szal, nem semmi történet - sőt, talán az egyik legérdekesebb, amit hallottam. A többi Pajtásnak: http://spottr.hu/2009/06/18/het-kerdese-17/#comment-3452

Snakeiboy: igen, a digitális fotónak ez tagadhatatlan előnye - bár sokan (és magamat is ide sorolom) a színen és a kontraszton kívül nem is nagyon nyúlnak hozzá egy-egy képhez Photoshopban. A filmes fotózásnak ma már inkább csak romantikája van, amit érezni kell és nem szabad elkapkodni: perceket tölteni azzal, hogy megtaláld a témához illő legjobb kompozíciót, megvárd az ideális fényeket (ha nincsenek, visszamenni később), beállítani a gépet, többször is ellenőrizni a mélység-élességet, aztán exponálni és tűkön ülni, hogy hogyan sikerült a kép. Én pont ezt a romantikát szeretem benne, bár sajnos nem viszem túlzásba a filmre való fényképezést a digit váz mellett.