PENTAX K-7 KÉNYSZERÍTETT SZENZORMOZGATÁS VIDEÓ

Kikerült a tecsőre az első hivatalos bemutató anyag a Pentax K-7 "kényszerített szenzormozgatásáról", ami lehetővé teszi, hogy az érzékelőt a vázon belül vízszintes és függőleges irányokba 1-1 mm-el elmozdítsuk, így újrakomponálható a kép. Kicsit szkeptikus voltam a dologgal kapcsolatban és mivel teljesen új technikáról van szó, ezért elképzelni is nehéz volt a dolgot, de ez a pár másodpercnyi videó teljesen meggyőzött Főként akkor lehet majd iszonyat hasznos, ha állványon dolgozunk és valami miatt nem tudjuk vagy nem akarjuk (makrózás) a statívot megmozdítani. Enjoy.A videóhoz egy személyesebb sztori is tartozik. Áprilisban a Pentax Németország megkeresett egy meghívóval, miszerint ha szeretnék bekerülni a K-7 alfatesztelő csapatba, akkor örömmel várják a jelentkezésem. Természetesen a dolog roppant mód felvitte a vércukromat és azonnal le is adtam a jelentkezést - kifejezetten olyan embereket kerestek, akik Pentaxos bloggal rendelkeznek, fent vannak a Flickr-en, a Facebookon és a youTube-on (erre írtam pár hete azt a fél mondatot valahol, hogy a Hoya magára talált marketing terén). Teltek a hónapok, míg végül e hét elején kaptam egy iszonyat udvarias és hosszú levelet a Pentaxtól, miszerint sajnálattal közlik, de a tízezer potenciális jelentkezőből világszerte csak tíz egész darabot válogathattak ki, így sajnos kirostáltak. Ellenben megköszönték fáradozásomat a bloggal (bár bevallották, hogy egy kukkot sem értettek belőle, de a "pentax" tag-ek és a hozzászólások száma magáért beszélt - ezért köszönet Nektek) és megígérték, hogy a jövőben szerepelni fogok a contact listjükön a későbbi modellek tesztelése kapcsán. A sztorinak ugyan nincs hírértéke, sem tanulsága, de remélem, hogy vége sincs. :o)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« eladó: motorola s9 stereo bluetooth headset
esik, de fényképezhetőn »

k-7     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

eldiablomismo

Valahol már felvetettem, hogy mennyire jól lehetne használni a szenzormozgatást panorámaképek készítéséhez. Erre most itt ez a hír, ami mondhatni első lépés a megvalósítása felé.
Múlthéten majdnem elcsábultam a MM akciója miatt, de mégis inkább erre a gépre spórolom össze a pénzt :)

 2      

gorbelabda

Húúú! Ez tényleg ott a szeren! Valahol még kezdetekben olvastam olyat (lehet pont nálad), hogy tilt-sift rendszer is lesz benne. Az már csak egy hajszál innen!
Sajnálom, hogy nem kaptál teszt K7-t. Talán legközelebb, vagy vmi jó obit adnak.

 3      

voidcontext

Hmm... Bevallom őszintén, annyira nem hozott lázba a dolog... Persze az, hogy a gyakorlatban ez mennyire hasznos, az csak a gyakorlatban derül ki...

 4      

eldiablomismo

Azon kívül, hogy állványon meg tudod változtatni a képkivágást a beállítás megbolygatása nélkül, semmi :)
Makró-, tárgy- és stúdiófotósok tudják majd ezt értékelni, nagyon is.
Én semmire nem tudnám használni :D

 5      

Snakeiboy

En nem vagyok egy nagy Pentax hivo de ennek elenere olvasom a blogodat naponta. Sajnalom hogy kirostaltak de kitartas, majd legkozelebb biztos te is kapsz valamit :). Ja es amugy nem tudom lenezni a videot. "Invalid parameters" hibauzenetet ir :(((( pedig nem is vagyok invalid :)

 6      

Snakeiboy

Kozben meg is oldodott az oldalat ujbol betoltottem es lass csodat megy :)

 7      

Pihe

A videót illetően: ahogy eldiablomismo írja, a makrósok és a tárgyfotósok nagyon fognak neki örülni, de mint épületfotós is nagyon örülök annak, hogy nem kell nemi életet élni majd az állvánnyal, ha valami belelógna a 100% képkivágást adó keresőképbe (ennek persze csak és kizárólag így lett értelme). Ugyancsak az én hátamat fújja az elektronikus vízmérték is. :o)

A tesztet illetően: nem lehet mindent elsőre, talán majd egyszer...

A hozzászólásokat illetően: nagyon szépen köszönöm Nektek.

 8      

tmt

Riszpekt!

Új K-7 pikcsörz:
http://falklumo.blogspot.com/2009/06/k-7-final-firmware-and-tungsten-high.html

 9      

Pihe

Maxiriszpekt tmt a linkért! A K10D-hez képest nekem tetszik a zaj mintázata és bár ez már a végleges fw (1.0), de ahogy Falk is írja, a próbára adott vázban lévő érzékelő a Pentax állítása szerint különbözni fog a végleges, gyártásban megjelenő szenzortól.

 10      

Zsákai Péter

Ja, ez az a fícsör, amiről beszélgettünk, hogy madzagon lóg a szenzor és emiatt nem tud kiesni a gépből. :D :D :D

A tesztért tényleg kár. Mekkora lett volna, ha Nálad lehet egy K7?! (ami késik, nem múlik ;))

 11      

eldiablomismo

Hosszú sorban állás lenne, ha kapott volna egy tesztgépet, az tuti. Minden hétvégén ott lógnánk nála :D

 12      

Pihe

Ha lesz ilyen a jövőben és véletlenül tényleg kapnék egy tesztvázat, akkor természetesen Mindenki szívesen látott vendég lenne. :o)

Péter: igen, ez az! A drótos megoldású érzékelő esete. :o)

 13      

gorbelabda

Ez állat! NA ez így már nekem is tetszik! 1600-on olyan zaja van, hogy semijen! :)

 14      

eldiablomismo

Érdekesek ezek a tesztképek. ISO3200 még egész jól használható az én ízlésem szerint, ISO6400 már zajos, de érdekes módon nem a megszokott digitális zaj, hanem szemcsés film hatása van.

 15      

Pihe

Tudom, hogy nem fair összehasonlítani a zaj mintázatát a két technológiai teljes különbözősége miatt, DE: az alábbi részlet a "The spirit of the city" című fotóm 100% kivágású részlete (az eredeti 600 DPI-s fotót lebutítottam 240 DPI-re, hogy igazságos legyen a digitális képalkotással szemben). A nyersanyag Ilford Delta 400 kisfilm volt, amely egy híresen finom szemcsézettségű anyag. Ismétlem: ez ISO 400. Szerintem jogos a kérdés: miért prüszkölünk (bevallottan én is), hogy zajosak a digitális képeink?

 16      

eldiablomismo

Pihe, amíg filmen textúrát, karaktert ad a szemcsézet a képnek, addig a színzaj elég ronda. Annál már csak a szétzajszűrt képek a rondábbak (ebben a canon nagyon erős, zajmentes és lapos képek), ezért is tetszik nekem ez a filmet idéző zajosodás.
Meg ügye a marketing is elhülyíti az embereket, megapixelvetélkednek, hádévidijóznak, 100%-os cropokat nézegetve fikázzák a másik gyártó gépét, a sajátjukat az egekig magasztalva, ahelyett hogy fotóznának :)

 17      

Pihe

"Meg ügye a marketing is elhülyíti az embereket, megapixelvetélkednek, hádévidijóznak, 100%-os cropokat nézegetve fikázzák a másik gyártó gépét, a sajátjukat az egekig magasztalva, ahelyett hogy fotóznának :)"

Ámen!

 18      

tmt

Részemről is, inkább fotóznának :)

Emlékszem, hogy anno 27 dines filmre (az egyenlő az ISO400-zal) fotóztunk csillagásztáborban. Nem is nagyon láttunk annál érzékenyebb filmet :)

 19      

vinczepetya

jó kis ficsőr, a tesztelés meg remélem összejön, várom a beszámolót!:)

 20      

eldiablomismo

http://www.flickr.com/photos/wjgs

 21      

Pihe

Igen, ő az egyik mázlista. A másik mázlista:

http://www.flickr.com/photos/tempete_de_pixel/

Azt gyorsan hozzáteszem, hogy WJGS nem nagyon kapkodja el a dolgot, több mint egy hete nem rakott ki új képet...

 22      

eldiablomismo

És amit kirakott azt is minek? A francia viszont keményen teszteli.