KÉT MAKRÓ A REGGELIHEZ

Kicsit elmaradtam az aktuális események frissítésével, pedig múlt héten volt sörözés a Holdudvarban, remek társasággal és repülő vacsorával, szombaton pedig lagzizás Berkenyén. (EP-választás is volt, szavazni is voltam, de erről itt egészen biztosan nem fogok írni.)

Kárpótlásul álljon itt két soványka makró (fejszellőztetésnek indult, de Csikós Gábortól kedvet kaptam a fényképezőgépezéshez). Továbbra sem vagyok egy makró-virtuóz (és így kicsiben semmit nem mutatnak), de kikapcsolódásnak fantasztikusan jó leülni a fűbe és figyelni - akár gép nélkül is.

A képek kattintással nagyobbak lesznek. :o) PIHE, fotó blog témakörben

MegosztásOldal teteje

« mutasd meg és jelölj ismerősnek!
...és egy makró a vacsihoz »

fotó     fotóblog     makró    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Csikós Gábor

Ne szerénykedj, ezek nagyon jó képek. A fűben ülés nekem is bejött sokszor. Amíg élt Samu, a szálkás tacsink, kimentem vele, jó messzire. Ő a rókakölyköket hajtotta, én a felhőket nézegettem. Ha elfáradt lefeküdt mellettem. Szép emlék.

 2      

Ákos

Nekem is bejönnek a képek.

Egyszer nekem is ki kellene próbálni a makró fotózást, mert ez egy olyan terület, ahova még soha nem merészkedtem. Mondjuk felszerelésem nincsen hozzá. :)

 3      

Neo19

Gyönyörű képek:)

Ákos: Bár még én is csak venni fogok, de neten ahogy láttam nagyon jó képeket készít. Vegyél 1 minőségi makróelőtétet, azzal szépeket lehet készíteni.

 4      

Ákos

Neo19: Nem hiszem, hogy kihasználnék egy céleszközt.
Van viszont egy kedves fotóstárs, akinek van egy frankó macro obija és éppen kölcsön akar kérni tőlem valamit. :)

 5      

Csikós Gábor

Én még csak Hoya nagyítólencsét vagy Raynox 250 előtétet használok, de az igazi egy makro obi lenne. Most gazdasági válság van nálam is, de mindkét említett cucc tud meglepetést okozni, ha átnézel rajtuk. A makró egyébként nekem is "fejszellőztetés", ahogy Pihe írja találóan, meg a kamerával való viszonyom kifejezése, az örömé, hogy van és szeretek fényképezni. Meg másoknak megmutatni valamit, amit a Canonom látott. Gondolom ezzel Ti is így vagytok. (Jók a képek a természettudományi múzeumban, a világ legjobb természetfotói kiállításon.)
Elfelejtettem megírni Pihe képeihez, hogy a pókot talán egy kicsit szűkebbre vágnám, de a lepke nagyon szépen mutat ebben színes környezetben, a szép bokeh meg légiessé teszi ráadásul a látványt. Élvezet nézni.

 6      

Pihe

Köszönöm szépen, örülök, ha tetszenek a kattintásaim.

Ákos: A Raynox 250-es előtétről én is csak jókat hallottam, ahogy Neo és Gábor írja. Egyébként Dorothea is szokott ilyet használni, érdemes kipróbálnod, mielőtt egy dedikált makróobiba ruházol.

Gábor és Neo: köszönöm szépen a véleményt!

 7      

juice

Pihe: te megint szerénykedsz, teljesen korrekt fotók de szerintem ezt tudod te is, nem feltétlenül kell a szúnyog szőrös lábán a reggeli harmatot fotózni, amiben tükröződik egy sáska amint egy ijedt arcú szőlőszemmel birkózik!
Kíváncsi vagyok egy olyan fotóra, amire azt mondod ez jó :D

Ákos: én azt hiszem magamra ismertem :D kölcsönadom szívesen és mehetünk fotózni is!

amúgy az a jó makrózásban, hogy teljesen más lesz a kép, mint amit a szemeddel látsz, és szinte mindig valami kis csoda :)

 8      

Snakeiboy

Meg hogy nemmutatnak jol, hat igen a szerenyseg. A pokos kep jon be nalam. Sajna makrofotozashoz nekem sincs szinte semmim igy nem is nagyon szoktam ilyennel szorakozni es valjuk be tulsagossan azert nem is vonz. De a pokos kep tetszik nagyon is :)

 9      

Pihe

Juice: pedig a szőlőszemes sáskára azt mondanám, hogy jó! :o) Amikor elkezdtem újra fotózni (nem is olyan régen), vettem egy könyvet. Az igazi színes-szagos kezdőknek szóló könyv (most hirtelen nem is ugrik be a címe). Van egy külön rész a makrózásról, ami egy egészoldalas fotóval indul: egy liliom, amelynek egyik leveléről egy kövér vízcsepp éppen leesni készül. Már ez így önmagában is fullos lenne, de egy méhecske éppen abban a pillanatban készül landolni a liliom szirmai között. Természetesen minden tűélesen, szépen megvilágítva. Akkor azt mondtam magamnak: ha ezt nem tudom akár 50%-ban megközelíteni, addig portréra használom a makróobit. :o) Ezért vannak fenntartásaim a makróimmal kapcsolatban. :o)

Snakeiboy: a pókos kép kis híjján akciófotó lett, egy kisebb bogár pont a hálóban landolt, de mire a pók észbekapott a vakufényben, addigra az áldozat meglógott. Úgyhogy megmaradt állóképnek. :o)

 10      

juice

Ha én így állnék hozzá, letenném a gépet most azonnal, néha le is akarom tenni. Mindenben tudnál jobbat mutatni, mint amire én képes vagyok, vagy valaha is képes leszek, (és tudom, hogy maximalista vagy és én is nagyon kritikus vagyok magammal szemben) de nekem az a célom, hogy engem felismerjenek egy képben (Dorothea mondta egyszer, hogy a makróimon látszik, hogy nő készítette), hogy ránézzenek és azt mondják, igen ez juice. Ez nem elég?
De értem mit mondasz és abszolút respektálom, hogy Te tudsz ehhez ragaszkodni. :)

 11      

G@besz

És próbáld ki a obifordításos témát is!
Garantált szerelem!:D:D
A képek pedig szokásosan prímák!:D:D

 12      

Pihe

Juice: azért ne túlozz ezzel a "mindenben tudnál jobbat mutatni" félmondattal: szerencsére egyáltalán nincs igazad. :o) Szerintem maximálisan jó úton haladsz afelé, hogy felismerjenek egy-egy fotóban és most nem is kifejezetten a "half" szériára gondolok, pedig egyértelműen Téged lehet vele azonosítani. Volt egy-két próbám védjegy-ügyben (egyfényes, kontrasztos portrék), de még messze vagyok attól, hogy ki lehessen szúrni egy pihét az ezer szösz közül. :o)

Visszatérve a makrózásra, nem célom hivatásos természetfotósok babérjaira törni, sőt - ha akarnék se tudnék. DE: egyrészt szeretem azt mondani, hogy "na, pontosan így képzeltem el a fejemben ezt a képet" (ritkán sikerül), másrészt pedig kellenek az "idol" fotók (liliomos-méhecskés-vízcseppes), amikhez képest az ember le tudja mérni a saját tudását, amire gondolni lehet, hogy "igen, ezt a szintet szeretném elérni". Ha visszanézek a gépemen tárolt fotóimra, mondjuk 2006-ra, amikor még kompakt géppel játszottam, a makróim semmit nem fejlődtek. Kifinomultabb lett a kompozíció, jobb lett a technika, ami a kezemben van, de mint makró-kategória semmi újat nem tettem le az asztalra (továbbra is fejszellőztetéssel egybekötött kattintás maradt, mintsem tudatos fényképezés) és ezért gondolom azt, hogy nem a makrózás az én legkedvesebb műfajom. Egyszer talán elérem azt a szintet, amikor azt mondom, hogy "na, belejöttem". :o)

Gabesz: köszönöm szépen! :o)

 13      

gorbelabda

Szia Pihe! Teljesen profik lettek ezek a képek is. Régen míg faluban laktam én is imádtam a fűben lenni és figyelni az apró életet, de akkoriban nem volt még fényképezőgépem. Most hogy van gép, a közelben nincs terészet...