PENTAX K-7: HIVATALOS SPECIFIKÁCIÓK

Bár még mindig három óra van hátra a már hónapok óta várt pillanatig, hivatalos forrásokból sikerült hozzájutni a Pentax új üdvöskéjének, a K-7 névre keresztelt digitális tükörreflexes váznak a végleges specifikációihoz (a K20D bejelentéséhez hasonlóan tudtommal először itt olvashattok erről magyarul). Úgy tűnik, a Hoya marketingesei magukhoz tértek csipkerózsika-álmukból, mert már hetek óta agresszívan csepegtetik a vizuális hírmorzsákat, amely rengeteg spekulációt követett a létező legvadabb elgondolásokkal - ennek az lett a gyümölcse, hogy az utóbbi hetekben a csapból is Pentax folyt.


Maga a váz nem a K20D-vonal leszármazottja. Egyértelműen egy felsőkategóriás, csökkentett méretű, 15 megapixeles (ebből 14,6 Mp effektív) érzékelővel szerelt rozsdamentes acél vázzal van dolgunk, amelyhez magnézium ötvözet adja a külső burkot. A burkolat szögletesebb lett, mint a K**D-vonal eddigi gépei, amely nem nyújt különösképpen nagy esztétikai örömöt (pedig számomra a K10D / K20D ilyen volt), inkább komolyabb megjelentést kölcsönöz, mint designosat - a spekulánsok és összeesküvés-elmélet rajongók a K-7 elnevezésben a Pentax legendás vázának, az LX-nek a fejreállított nevét vélik felfedezni, amely megint magyarázná a szögletességet.

A váz Pentaxos szokás szerint a lehető legjobban szigetelt, ez 77 ponton történő védelmet jelent és -10 Celsius fokon is korrekt működést biztosít. Bár búvárkodni nem fogunk vele, de ha emlékszünk arra a meteorológiai kísérletre, amely keretében egy K10D-t küldtek fel csupaszon az űrbe, akkor talán lehetnek elgondolásaink arról, hogy a NASA-nak nagyon össze kell kapnia magát ahhoz, hogy a Mars-expedícióhoz jó fogást biztosító K-7 űrruha-beépítést fejlesszen. :o) Ha már fogás: a K-7 beépített markolata látszólag sokkal jobb fogást enged meg, a középső ujj számára ugyanis több az első tárcsával kidomborodó perem alatt.

A gép hátát a 640 x 480 pixel (VGA) felbontású LCD monitor uralja, amely körülbelül 921.000 pont megjelenítésére képes, mindezt 3 inches képátlóban (a betekintés szöge minden irányból 160 fok). A nagy kijelző miatt kicsit átrendeződtek a kezelőszervek. Egyrészt a lejátszás / törlés gombok bal oldalról a kereső mellé kerültek, oda, ahol eddig a bracket gomb volt (ez nekem, aki munkához folyamatosan nyomogatja a bracket gombot, szívfájdalom), másrészt a jobb oldalon is kuszább lett az elrendezés. Eltűnt a rázkódás-csillapás (SR) kapcsolója, ezt menüből lehet majd aktiválni, helyére az Info és a Menu gombok kerültek. Szintén eltűnt az Fn gomb, ugyanis a K10D / K20D almenüit kihozták az OK gomb köré (fehéregyensúly, felvételi mód, képbeállítás és képtónus, vaku). Ugyanide sikerült szomorítani az élőképet kezelő LV gombot is. Az eddigi OK gomb körül lévő AF pontot kiválasztó tárcsa logikusan az AF gomb köré csoportosult. Ugyanitt található a zöld gomb is, bár bizonyára szokatlan lesz, hogy nem az expo gomb körül kell matatni az automata fényméréshez. A K10D / K20D-től eltérően külön ISO gombot kaptunk, ez az expo-korrekciós gomb mellé, a felső kijelző és az expo-gomb közé került. Az expo-gomb a szokásos három állású kivitel, Off, On és előnézeti állásokkal. Balról kapott egy HDMI és egy mikrofon-csatlakozót, amíg a jobb oldalra került ki a vezetékes távkioldó ajtaja. A K20D-ben megjelent szinkroncsatlakozó a filmes vázaknál már megszokott helyre, a beépített vakuház alá, előlre, a típusjelzéssel körülbelül egy vonalba lett elhelyezve.

A váz mérete is változott, hajszálnyival karcsúbb lett, mint a K200D. Ez sokakban veszélyérzetet fog kelteni, de ha végignézzük a Pentax történelmét, akkor csak a K10D / K20D volt vadhajtás a nagy méret tekinetében. A váz súlya egyébként 670 g, amely akksival 750g-ra duzzad - élve a szóviccel: kilóra már megvan. Itt jegyezném meg, hogy nagyon dícséretesen a Pentax az akksit is teljesen átgyúrta, az immár 1860mAh-val üzemelő lithium-ion energiaforrással akár 980-szor exponálhatunk egy töltéssel (50% vakuhasználat mellett 740-szer). Sajnos az akksi nem csak kapacitásában, de külalakjában is megváltozott, a csatlakozók száma például háromra nőtt, így a korábbi modellekkel nem lesz kompatibilis.

Kisregényt írtam a külső jegyekről, de még nem volt szó a belső értékekről, pedig a K-7 itt mutatja meg az igazi erejét. A fényt az K20D-ben bemutatott 14,6 Megapixeles Samsung APS-C érzékelő átgyúrt változata nyeli el az exponálás pillanatában, amely négy csatornás kiolvasással még több adat és még finomabb árnyalatok továbbítására képes. Ezt a K10D-ben megjelent PRIME motor (Pentax Real Image Engine) utódja, a Prime II alakítja képpé, amely élethűbb színeket és gazdag átmeneteket ígér. A szenzor továbbra is többirányú mozgásra képes, amely nem csak a stabilizálásban, de a tisztításban is fontos szerepet játszik: ez a K-7-ben Dust Removal II néven fut, és ultrahangos rázást is lehetővé tesz - természetesen a K20D-ből megszokott kontrasztosítási elven alapuló porszem helyzetmegjöléssel és riasztással kiegészítve. A szenzor ISO 100 és 6400 között érzékeny a fényre, igaz, utóbbit engedélyeznünk kell a menüben. A Pentax szerint a zajszint messze-messze jobb a K20D-nél is - a tesztképek majd úgyis eldöntik.

A K-7-tel a Pentax végre felzárkózott a sebességtartó mezőnyhöz, a legrövidebb záridő ugyanis 1/8000 másodpercre csökkent, ahogy azt legutoljára a (p)Z-1(p)-nél láttuk. A zár leggyorsabban 5.2-szer csapódik fel másodpercenként 40 darab JPG erejéig (ez PEF esetében 15 kockát, DNG esetében 14 kockát jelent), ezt pedig a gyár által előtesztelt 100,000 alkalommal tehetjük meg. A vaku szinkronidő sajnos nem csökkent az előzetes pletykák ellenére, így kénytelenek vagyunk 1/180-al beérni, pedig az 1/250 nem ártott volna. Természetesen a K20D-ben bemutatott (filmes vázaknál már rendelkezésre álló) intervallumos sorozatot is beállíthatunk, ennek felső határa 99 expo / nap.

Sokat prüszkölünk az AF sebessége miatt, pedig elfogulatlan emberek szerint a Pentax semmivel sincs lemaradva más gyártóktól. Nos, ezt a Safox VIII+ rendszerrel még akkurátusabbra tervezte a Pentax, bár gyorsan hozzáteszem, hogy ez sebességi és precizitási tényező, nem pedig érzékenységi, ugyanis az AF pontok száma és kiosztása mit sem változott (11 AF pont, ebből 9 pont keresztirányú). Fényszegény környezetben a váz elejéről kibocsájtott zöld színű AF segédfény áll rendelkezésre (természetesen kikapcsolható), ezen a ponton csendben megsimogatom a Pentax mérnökeinek a buksiját.

A fénymérés szintén kapott egy irdatlan nagy pofont (lássuk be: ráfért), a K10D szerény 16 pontos fénymérése immár 77 pontosra nőtt, amelyhez az algoritmust is sikerült alaposan felcsiszolni, így sokkal pontosabb expot számolhatunk (illetve számol a váz helyettünk). Ha mégis korrigálni szeretnénk, 5 fényérték terjedelemben nyúlhatunk a fénymérő által mutatott értékhez képest 1/2 vagy 1/3 Fé lépésekben. A dinamikán is javítottak, a K-m-hez hasonlóan különválasztották az alexpó és a csúcsfányek figyelését, a túlexpó D-range viszont még mindig csak ISO 200-tól áll rendelkezésre.

Apropó, fényszegény környezet: az előzetes pletykákkal ellentétben van beépített vaku, ez ISO 100 mellett 13-as kulcsszámmal dolgozik. A korrekciós lehetőségek nem változtak, illetve ugyanazok a vezeték nélküli lehetőségek, amiket eddig megismertünk.

A kereső nem kis változáson esett át, számomra ez egy nagyon üdvös hír. A nagy szögletes vakuház is sejtette már, hogy az eddigi 95%-os keresőkép 100%-osra duzzadt (ezzel belépett a Nikon D300 / D3 által alapított klubba), vagyis sokkal precízebben komponálhatunk. Mindehhez a pentaprizma mögé még egy új mattüveget (Natural-Bright Matte III) is kapunk, amelyhez a Pentax jobb manuális élességállítást ígér. A kereső nagyítása továbbra is 0,92x-es (50mm F/1,4 objektívvel, végtelenre állítva), cserébe kapunk elektronikus vízmértéket. A kereső kétsoros visszajelző csíkot kapott.

A K-7 a Pentax első tükörreflexes váza, amely képes videófelvételre és mono hangfelvételre (a vázon van bemenet sztereo mikrofon számára is). A minden esetben 30 kocka / másodperces sebesség mellett 1280 x 720 (16:9, HD), 1536 x 1024 (3:2), illetve 640 x 416 (közel 3:2) pixeles felbontásokkal videózhatunk. A dolog szépsége megintcsak a Pentaxos tábornak kedvez, ugyanis videó-felvételnél is működik a rázkódás-csökkentés. A felvétel felső határa 25 perc HD felbontású videó vagy 4GB videó hanggal.

Ha már videó, egy mondatban megemlékeznék az élőképről is, amin szintén sikerült fejleszteni a K20D-ben debütáló változathoz képest: a sorozatfelvételi lehetőségen kívül rendelkezésre áll egy új, kontraszt-alapú AF és arc-érzékelő. A már szokásos színezettség- és kompozíciós eszközök mellett az is beállítható, hogy az expozíció megtartásához a váz önmaga állíthassa-e a rekeszt. Bár élőkép terén az Olympus a koronázatlan király, nagyon kiváncsi vagyok, hogy mennyire sikerült használhatóvá tenni ezt a K-7-ben.

Rengeteg apró újítással is találkozhatunk a menüben turkálva. Ilyen például az új képtónus-garmada (fényes, természetes, portré, tájkép, szaturált, monokróm, tompított), a HDR mód, amely három bracketből állít össze egy kompozit képet (természetesen ezt még mindig szerencsésebb célszoftverre bízni), dinamika-kiterjesztés, multi-expo, szerzői jog hozzáadás, további 16 digitális szűrő, valamint a számomra leginkább használható funkció, a lencsehibák javítása (torzítás és kromatikus aberráció, front- és backfókusz). A C menüben összesen 37 finomhangolási lehetőséget kapunk.

Egy-egy gondolat erejéig megemlékeznék a markolatról és a kitobjektívről. A Pentaxnak sikerült kitisztítania a hallójáratait, mert az új D-BG4 néven futó portrémarkolat végre ceruzaelemeket is fogad, így végszükség esetén ezzel is fotózhatunk. Arról nincs hír, hogy a második SD kártyát meghajtaná-e, érzésem szerint ez sajnos kimaradt. A kitobjektív szokás szerint a 18-55mm-es átfogást sztenderd fényerővel (F/3,5-5,6) adja, ellenben az AL besorolás mellé érkezett még két betű: WR, amely az időjárás-állóságot mutatja. Egy új DA 50-200mm F/4-5,6 ED is érkezik, még kompaktabb felépítésben, szintén WR jelzéssel - M49-es szűrőmenettel.

A váz bevezető ára 300-350.000 forint körül alakul, árfolyamtól függően korrekten valutában 1300 USD, a markolat 230 USD körül alakul.

Mindent összefoglalva az első hivatalos hírek hallatára azt mondom, hogy erre a vázra érdemes volt éveket várni és igen, a Pentaxnak igaza volt abban is, hogy ugyanolyan dobás lesz, mint a K10D volt 2006-ban. Az mindenképpen látható, hogy a gyár folyamatosan azon fáradozott, hogy felzárkóztassa a K-7-et az élmezőnybe, meghallgatva és kielégítve a felhasználói kívánságokat. Nyilván az első képek és "hivatalos" teszteredmények fogják a döntő szót kimondani a papíron nagyon-nagyon penge váz felett, amely bennem egyértelműen feledteti, hogy nem full frame gépről van szó.

És Nektek hogy tetszik?

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« pentax k7: első valós képek
pentax k9: exkluzív kép »

fotó     fotótech     k-7     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Pihe

Képeket az előző bejegyzésekben és a kapcsolódó irodalom szekcióban találhattok.

 2      

Takoca

Nekem nagyon!
Baromira szeretném már a teszt képeket is látni,

Reggel óta úgy nézem a vissza számlálót mintha úgy gyorsabban menne!
már csak 2 óra 54 perc 44 másodperc !

 3      

Pihe

Tesztképeket nem fogsz még látni. Tegnapelőtt még 0.2-es firmware volt fent a promós gépeken.

 4      

Takoca

nem is 16.01 -re várom a képeket :)

 5      

MAttila

Én anno regisztráltam a gépem a Pentax oldalán, és azt írtam egyéb fejlesztendők közé, hogy 3" 920ezer képpontos kijelző, hallgattak rám :D

Viccet félretéve, tényleg kár, hogy nem full frame, bár akkor most gondolkozhatnánk azon, hogy milyen objektíveket is használhatna hozzá az ember, nem kell eladnom a még törlesztés alatt lévő 50-135 f/2.8-am :D
Bár anno azt olvastam, hogy a gép a Canon 5D Mark II vetélytársa lesz, inkább a szimpla 5D-nek lesz, ami cirka 2 éves váz, bár igen népszerű.
Bár úgy voltam vele, hogy végül is jó ez 14,6mpixel, azért valahol szerettem volna úgy 20-at, meg a valahol olvasható ISO50-re is kíváncsi lettem volna. :)

Végeredményben elégedett vagyok, és hó elejétől kezdődig a spórolás, hogy mire kapható lesz itthon, addigra meglegyen rá a lé. :)

Mellesleg én megtartom a K200D-t, még nincsen benne 10.000expo sem, alap dolgokra én továbbra is azt fogom használni.

 6      

tmt

Grat, kellemes lett a fordítás. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen belenézni, tetsztik ez a kereső dolog. Engem főként az AF meg a high ISO érdekel, nagyon kíváncsi leszek az első képekre/tesztekre. Gondolom a hivatalos bejelentés után a bétateszterek pakolnak majd fel egy nagy kupaccal a netre :)

 7      

Pihe

Attila :o) Én kifejezetten egészségesnek tartom a 15 megapixelt APS-C esetén -- FF-nél persze lehet 20-25-30 megát is elérni. Elvileg a 35mm-es kisfilmre azt szokták mondani, hogy 35 megapixelig lehet scannelni. Más dolog, hogy mit bírnak el az objektívjeink.

Én még elmegyek augusztusban nyaralni (ezt a mondatot Julcsi figyelmébe ajánlom), addig persze különítek el pénzeket, de a nagy spórolás majd utána lesz, hogy október körül vásárlás is legyen belőle.

(A tesztképekre én is írtó kiváncsi vagyok.)

 8      

Pihe

tmt: köszi. :o) Ellenben nem fordítás, hanem száraz adatok alapján saját kútfő. :o)

 9      

tmt

Ööö, elfelejtettem idézőjelbe rakni a "fordítás" szót :) Pont azért tetszik, mert hozzáírtál jól :)

 10      

tmt

Azért az mondjuk elég brutál, hogy - ha hihetőek a hírek - $1200 lesz, ami ~250e forint, szóval ebből hogyan is lesz 350e???

 11      

MAttila

APS-C esetében szerintem is elég, de én ugye full frane-re számítottam. :)
Szerintem FF-re is elég a 20, láttam tesztképeket 5D MKII-vel, ami ugye 22 és nem igazán tetszett, pedig 6-700ezres gép... :(
AZ 1DS MKIII-nak szép tiszta képe van még 21mpixellel, igaz jelenleg 2 milla az a gép :D

Én 30-at már csak középformátumon tudok elképzelni jön is majd 645D néven :)

 12      

gorbelabda

Örülök a hivatalos forrásnak! Szép munka! Lássuk a teszt képeket. Atz ára kicsit riasztó számomra, de kénytelen leszek barátkozni vele!

 13      

Takoca

1200usd :)

http://www.bhphotovideo.com/ (..)

 14      

MAttila

Nincsen már hátra 3 perc sem, vajon emiatt nem töltődik be a pentax.co.uk? :D
Érdekes a .de működik :)

 15      

eldiablomismo

http://www.dpreview.com/previews/pentaxk7/

 16      

Pihe

1200 USD = 258.000 HUF. Az USA-ban 6% ÁFA van elektronikai cuccokra, Magyarországon addigra 25% lesz az ÁFA. Ezt így számoljátok.

Nálam egyik oldal sem jön be, csak a spanyol, de ott nullázódtak a számlálók. Vagy most frissítik, vagy egyszerre annyi júzer szeretné letölteni az oldalt, hogy behalt a szerver.

 17      

Pihe

Eldiablomismo: Isten vagy! Köszi link!

 18      

Pihe

+1 dologról nem írtam, de a Dpreview ír. Az SR rendszerrel lehet újrakomponálni a kivágást. Ennek a konkrét használatára nagyon kiváncsi vagyok.

És ami nagyon tetszik, pedig a DPreview egyértelműen nem Pentax-párti:

"However you look at it, it's a well-specified camera", vagyis "akárhogy is nézed, ez egy jó specifikációkkal rendelkező fényképezőgép."

 19      

gorbelabda

http://pixinfo.com/hirek/2009-05-20_272105

 20      

Takoca

pixinfon ez gyönyörűűűűűűűű:

"D-BG4 tápegység fogantyú "

 21      

eldiablomismo

Pihe, de piríts :)
Most már nagyon kíváncsi vagyok a tesztképekre.

 22      

eldiablomismo

Hozzátartozik a hírhez a két új, hozzá való, szigetelt ojjektív is: http://www.dpreview.com/news/0905/09052002pentaxdalenses.asp?from=rss

 23      

Pihe

Köszönöm szépen Mindenkinek a sok hozzászólást és hasznos infót! A Pentaximaging.com nekem még nem műxik, de a Dpreview cikk elég átfogóra sikeredett.

 24      

eldiablomismo

Már megy (nálam). Mire vagy kíváncsi? :)
Előrendelhető, csak a gép: $1,299.95

 25      

gorbelabda

biztam benne, hogy hátha a pentax galleryn előkerülnek teszt képek de semmi. Szerintetek mikkora várható?

 26      

Pihe

Szerintem június első felében már lesznek képek. Egyelőre 0.2 firmware mellett még a videó-funkciók sem működtek az alphatesztre kiadott darabokból.

 27      

tmt

Azta. Ebben a videóban el van magyarázva pár plusz fícsör:
http://www.youtube.com/watch?v=BNCHdsZI88g&feature=channel_page
Megyek, keresem tovább az államat :D

 28      

Speegot

ÁZTÁZISTENIT!! :D

mától kenyéren, és vízen élek:D

az tuti, hogy erre váltok 10D-ről... de megtartom hű társam volt hóesésben, esőben, -20ban, +40ben...

éljenéljen K7

 29      

Speegot

ez lemaradt..ha már K7:D

http://www.youtube.com/watch?v=KoaeYlQ4iug

ennyit tudok én is mondani... Come baby come!

 30      

tmt

Még + durvulás (HDR fícsör, képekkel):

http://www.adorama.com/ALC/(X(1)S(5gvnhnmjkspf23nxvl0kbfev))/BlogArticle.aspx?id=11608&AspxAutoDetectCookieSupport=1

 31      

Takoca

még egy videó:
http://www.youtube.com/watch?v=vaFfaTkoUn4

 32      

gorbelabda

Komolynak tűnik ez a hdr funkció. Tényleg tök sok okosság került bele. Nekem a magnézium váz is dagasztja a májam. :)

 33      

eldiablomismo

Azért remélem ezen a HDR fícsörön még csiszolnak, de egész kellemesre sikeredett így elsőre. Régóta érett már, hogy megjelenjen, én több hasznát látom, mint a vidijónak, vagy a huszonsokmegapixelnek.

 34      

eldiablomismo

Meg az is eszembe jutott, hogy ha már úgyis mozog a szenzor, egy firmware frissítéssel megoldhatnák a panorámaképek készítését is. Mekkora fícsör lenne már!

 35      

gorbelabda

off: hogy lehet beállítani, hogy automatikus értesítést kapjak ha valami történik a blogodon?

 36      

Pihe

Az első videó elég meggyőző volt mindazok számára, akik eddig kétkedve fogadták az APS-C érzékelőt. Köszönöm szépen a videket! A HDR... na igen, bár nem vagyok HDR mániás, de a Standard mód nagyon szép természetes képet produkál.

Ádám: az új bejegyzésekhez van RSS stream, ezt a főoldalon megtalálod, vagy az új hozzászólásokról történő értesítéshez kattogj rá az "Értesítés új hozzászólás érkezésekor" gombra. :o)

 37      

eldiablomismo

A világ első k-7es macskafotója :)
http://www.demystifyingdigital.com/Digital-SLR/Pentax-K7-Digital-SLR/index.aspx

 38      

Gabesz

Menten magamalárondítok!
Nagyon tetszik a teknyika!:D:D
Azt hiszem, a következő vázam a K-7 lesz!
Sőőőt...tutira biztos!

 39      

Pihe

Eldiablomismo: de kár, hogy nem lehet jobban belenagyítani, nagyon érdekelne, hogy mit csinál ISO 800-on.

Gabesz: közösen gyűjtünk rá. :o)

 40      

Gabesz

Pentaxusers oldalról..

http://www.pentaxuser.co.uk/news/New-K7-from-Pentax-173

Ez pedig képecske:

http://www.pentaxuser.co.uk/photo/Black-Range-Rover-1911/large

 41      

Pihe

Gabesz, valamit nagyon nem vághatok, mert megnéztem a Land Rover kép EXIF-jét, és a következőt láttam: Nikon D200, ISO 100. :o)

 42      

Gabesz

Én bevallom nem néztem meg.....és ott K7-nek írták...:S:S
Akkor szorri!:S:S

 43      

e1

Látom, már kezd felzárkózni a Pentax is. Így papíron jó kis gépnek néz ki. Ha a zajszint akceptálható lesz és a menü/kezelés is fejlődik valamennyit előre, akkor alternatíva lehet azoknak, akik D300/50D kategóriájú gépet szeretnének venni első gépnek. Kezd tetszeni, hogy már nem csak Canon és Nikon van ebben a kategóriában és egyre nagyobb a konkurencia, aminek köszönhetően a két nagy gyártó is kénytelen rágyúrni. :)

U.i.: A kitobjektív (főleg a 18-55) azért egy kicsit vicces ehhez a géphez. :)
U.i,: Felejtsétek el az 1200-1300 dolláros árat. Mire ez a gép eljut Európába, főleg annak lepratelep közepébe, addigra lesz az az ár 1500 euró is. Elég megnézni a többi márka fényképezőgépeinek árát, főleg a piacra kerülés első hónapjaiban.

 44      

Pihe

e1: szerintem az egyik márka híveinek az a legnagyobb öröm, ha egy másik márka híve is elismerően szól róla, így ezt az örömöt most elhoztad. :o) Ez persze azért is jó, mert minden gyártó gatyába rázza magát, a legjobb ösztönző a versenyhez.

Az árral kapcsolatban teljesen igazad van, ezért írtam én is 300-350.000 forintot. A magyar fotós árak sosem voltak híresek arról, hogy nagyon Eu-követőek lennének, gondolom valamelyest ugyanez a helyzet Nálatok, Szlovákiában is.

 45      

e1

Mi már árakban lassacskán kezdünk felzárkózni az EU-hoz, de csak azért, mert nálunk már euró van. Így már nehezebb átbaszni a népet, amikor egyenesen átszámolhatod az árakat. Természetesen amíg az emberek bunkók és sznobságból megvesznek mindent drágán is, addig nem fog sokat változni a helyzet, de jó úton haladunk. Sajnos ezt sok nagy üzletlánc kihasználja amíg lehet és élősködik a birkákon, aminek az IKEA az egyik legjobb példája. A bécsi IKEA egyes bútorai akár több száz euróval is olcsóbbak voltak, de még egy 30 eurós lámpáért is képesek voltak Pozsonyban 50-et elkérni. Nem is lenne ezzel baj, csak hát a fizetések nem változtak.
Egyedüli szerencsénk most az, hogy az euróbeveztésnek köszönhetően (fix korona/euró árfolyam 1 évig) nem szopunk akkorát a válság alatt, mint Magyarország. Most hozzátok járunk jó árfolyamon bevásárolni. :)

 46      

eldiablomismo

Köszi e1, nektek köszönhetően nem dőlt még össze a gazdaságunk :)

 47      

gorbelabda

e1: Mit értesz azon, hogy menű/kezelhetőség fejlődik?? A kezelhetősége a legjobb a pentaxoknak szerintem és a világ felhasználói között is a felmérések szerint. Minden kézre áll, jó elrendezése van. Mondjuk én a k10d-ből indulok ki. De örülök, hogy tetszik a szerkezet! :)

 48      

Pihe

Egyébként az a vicces (vagy pont nem az), hogy 20 évvel ezelőtt pont fordítva volt, mi jártunk át vásárolni Pozsonyba. :o) Ennyit a magyar gazdaságról, röviden és velősen.

Ami a kezelhetőséget illeti, nemrég volt egy felmérés (be is linkeltem a főoldalon, Japán elégedettség címen fut), különös tekintettel a fotós szegmensre, és a japánok kezelési elégedettségben messze a Pentaxot hozták ki elsőnek. Második lett a Nikon, sereghajtó pedig a Canon. Az ilyen tesztek egyébként szépen néznek ki papíron, csak azt mindig elfelejtjük, hogy a felhasználók mindig elfogultak a saját márkájukkal / gépükkel szemben. Én is azt hittem, hogy a Pentax K10D fogása a legjobb, amíg két hete nem járt a kezemben egy Nikon D300.

Egyébként igen, 2006 óta sikerült a Pentaxnak csak olyan vázakat kihoznia, amiken mindennek van saját gombja vagy billentyűkombinációja - én ezért is szeretem a kialakítását.

 49      

Scartist

Nem FF, de szerintem a jelenleg piacon lévő legjobb APS-C gépre sikeredett. Szerintem nem is kell összemérni az FF gépekkel, azoknak nagyobb az érzékelőjük, de maga a gép is nagyobb és más obi kell hozzá, ráadásul min. kétszer annyiba kerül. Megvan az előnye is és a hátránya is az APS-C gépekkel szemben.

Amit hiányolok belőle, az a több AF pont és az ISO 50, de egyébként maximálisan elégedett vagyok vele. A zajszintről úgy tudom, még nem tudni semmit, de a pre-production tesztelők szerint még a korai filmware-rel is jelentősen javult az AF.

Az érzékelőmozgatás nagyon tetszik, az 1mm jobbra-balra tologatás gondolom nem sokat fog számítani, de a forgatással nagyon jól lehet lesz finomhangolni a vízszintet, főleg az elektronikus vízszintmérővel.

Ja és nektek is feltűnt, milyen oltári ronda a Canon 50D és a Nikon 300D mellette? :)

 50      

Pihe

Scartist: köszönöm a látogatást! :o) Látom, hogy maximálisan jól értesült vagy. Így igaz, jelenleg 0.34-es firmware van a prototípusokban és a Pentax megtiltotta a tesztelőknek, hogy a vázon és kompatibilitáson kívül képeket közöljenek. Ugyan a Pentax japán honlapján megjelent négy kép ISO 100-on, de azokon kizárólag a kiterjesztett dinamikát mutatják be, ami szerintem kifejezetten jól sikerült.

Nekem az olyan apróságok iszonyat módon tetszenek, mint az elektronikus vízmérték - meg sem tudom számolni, hogy hányszor kell épületfotónál PS-ban igazítanom. A HDR funkció is nagyon tetszik, nem tűnik műnek.

Nekem különösképpen nem okoz olyan esztétikai örömöt maga a váz, mint a K10D / K20D, de ez abszolút szubjektív faktor (nekem például a Canon 1D-t leszámítva egyik Canon sem tetszik kinézetre és fogásra... ízlések és pofonok). Persze el is vagyunk kapatva, a Pentaxost nehéz kiszolgálni egy idő után extrák terén. :o)

 51      

Pihe

Megszületett az első - igaz, csak előrendelésre vonatkozó - ár a K-7-re (csak váz), ez a Medikernél 348.000 HUF-ot kóstál. Ugye, hogy nem volt olyan rossz tipp tőlem a 300-350.000 Ft? :o)

http://digifenykep.hu/index.php?link=shop%2Fshop.php&topic=description&product_id=4920&topic_id=68

Év végére gondolom azért ez lemegy 260.000 Ft környékére...

 52      

tmt

Nyami-nyami :) Addigra úgyis kiderül, mennyi esetleges pluszpénzem lesz, és akkor jól bevásárolom... Addig megtanulok fényképezni :D

 53      

gorbelabda

Lessz ennél olcsóbb is! Főleg ha kis kedvezményt is lehet kicsikarni itt-ott...

 54      

eldiablomismo

http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-dslr-discussion/61377-pentax-k-7-sample-pictures-links-only.html
Friss meleg.

 55      

Pihe

Eldiablomismo: nem fogom megismételni, hogy isten vagy, de nagyon köszönöm a linket. :o) Összesítve az egészet a http://www.crunchgear.com/2009/05/27/pentax-k-7-sample-video-and-image-bonanza/ címen is megnézhetitek.

A videót a tecsőn néztem, ott nem voltam elájulva a minőségtől, sajnos ez a youTube hibája (remélhetőleg). A vizililiomos ISO 200-as fotó viszont nagyon tetszett (álmaimban az ISO 800 sem sokkal rosszabb :D).

 56      

e1

gorbelabda: Egy haverom Pentax (nem tudom hányas, valami teljesen belépőszintű 18-55-ös obival) gépe volt a kezemben pár hete pár perc erejéig (egy ballagáson), és hogy is mondjam, nekem nem ült kézre a gép. Menü kinézete szörnyű szerintem, ráadásil semmit sem találtam benne (mondjuk ez igaz a Nikonomra is, de ott azért, mert túl sok a menüpont), nem beszélve arról, hogy AF-C üzemmódból átkapcsolni AF-S-re kész gyötrelem volt, csak harmadszorra sikerült, amikor taktikát változtattam. Nem tudom miért, de akkor kapcsolt át, amikor megint az AF-C-t jelöltem be. Nem értettem, fura volt. Gondolom az lehetett a gond, hogy másként jelöli/kínálja az éppen (nem) aktív beállítást. Nagynehezen átállítottam, lőttem vele pár képet, aztán visszakértem a saját gépemet. Jelenlegi fényképezőgépemmel nem fogom összehaszonlítani, mert nem volna tisztességes, viszont a valahány éves D70-nel ellentétben már kóser lehet a dolog. Fogásra a D70 jobb, fókuszra dettó. Nekem kicsit olyan benyomásom volt, mint amikor 5-10 évvel ezelőtt beült az ember egy koreai autóba. A kormány és a négy kerék megvan, de valami hiányzik még belőle, valami amit már az európai és japán autók régen tudnak. Viszont ha jelenleg a koreiak felzárkóztak, és szerintem a Pentaxra sem kell sokat várni. :)

 57      

tmt

Ez a kezelés dolog érdekes. Én is múltkor megfogtam haverom d200-asát, és nem találtam rajta semmit :) Szerintem megszokás kérdése - nagypapámról ránkmaradt cuccok tanulmányozásakor meg megdöbbenve vettem észre, hogy az Exakta meg totál fordítva van (bal kézzel exponálsz), azt is elöl, az obi mellett, szóval ki mit szokott meg szerintem. Ugyancsak nagy a különbség egy közép- meg egy felsőkategóriás gép között is, általában minél "nagyobb" a gép, annál több minden kap dedikált kezelőszervet a vázon.

 58      

Pihe

tmt, az egy balkezes Exakta volt szerintem. :o))))

Viccet félretéve, a kezelés dolog csak és kizárólag megszokás kérdése. Ha AF-C volt rajta, akkor az vagy K10D vagy K20D, tudtommal az ezek alattiak nem tudnak, csak AF-S-t és MF-et. Viszont az átállítási problémát nem igazán tudom értelmezni, a váz elején a kis pöcköt kell a megfelelő helyre pöccinteni és máris abban az élességállítási módban van az ember, amire pöccintett - nekem Nikonban csak egy F50 az összehasonlítási alapom, de ott ez ugyanígy van. :o)

 59      

e1

Menüben állítottam és szerintem K2000-es volt a gép. HA nem AF-C/AF-S volt, akkor viszont gőzöm sincs mi a francot állítottam.
Amúgy természetesen minden gép kezelése szokás kérdése, de pár gép már vol a kezmben és ezzel azzal a pár perc alatt nem tudtam megbarátkozni, valahogyan nem azt csinálta mait én akartam tőle. :)
Maradjunk annyiban, hogy legközelebb majd ha több idő lesz, jobban áttanulmányozom a kicsikét. Nilon D40, D50, D70, D80. D90 és Canon 350D és megfordult már a kezemben a belépőszintű gépek közül, lesz mivel összehasonlítanom.

 60      

tmt

Lehet, pedig úgy tudtam, jobbkezes (mármint a papa) :D k200d-n is van af-c, af-s, mf, és ott is csak menüből állítható.

 61      

Pihe

Nem is tudtam, hogy a menüből aktiválható az AF-C... Akkor viszont tényleg kényelmetlen megoldás...