A KÖTÖTTFOGÁSÚ MESSZELÁTÓ: PENTACON 200MM F/4

Indig Laci volt olyan kedves múlt héten kölcsönadni nézegetésre a nagyfényerejű Pentacon fixét, így ha megengeditek, röviden megosztanám a tapasztalataimat Veletek.


Az objektív fix létére tekintélyes mérettel rendelkezik és ehhez még egy meglepően határozott súly is társul: nem véletlenül, hiszen a Pentacon 200/4 üveg és vas kombináció, ahogy a nagy könyvben arról már írtak. Talán nem meglepő, de a Pentacon objektív végén Pentacon csatlakozás várja, hogy egy vázat toljanak alá. Szerény felszerelésemben sajnos ilyesmi nem fordul elő, így egy M42-es menettel tudtam a csatlakozási problémákat valamiféleképpen áthidalni, aminek egyetlen hátulütője a menetemelkedés volt - sajnos így nem kaptam végtelent, ez pedig egy teleobjektívnél elég bántó tulajdonság. (Természetesen ez az én felkészületlenségem hibája.) Az objektív beépített napellenzővel született, aminek egyetlen hátránya, hogy nem lehet szűrőket a végére aggatni, és ahogy tapasztaltam, a napellenző néha kevésnek bizonyult agresszívabb flare-próbánál - ennek ellenére egy rendkívül jó megoldás, hiszen nem kell pluszban mozgóalkatrészekkel bajlódni és a frontlencsét is védjük.

A rekeszelést a frontlencse felé eső gyűrűvel végezhetjük el. Érdemes benézni a frontlencsén keresztül az ezüstszínű lamellákra (amikből megszámlálhatatlan sok került a tubusba, ezek gondoskodnak a habkönnyű bokeh-ról). A rekeszgyűrűnek nincsenek határozott állásai: ez a finomhangolhatóság szempontjából kifejezetten előny, bár én jobban kedvelem a kattintós megoldásokat, amikor nem is kell az objektívre nézni, elég csak számolni a kattanásokat. A fókuszgyűrű határozottan siklik és szép nagy a járása is, kellő finomsággal állíthatunk élességet.

Az objektív erőssége a képminőség, amibe már nyitott rekesznél sem lehet nagyon belekötni. Kicsit lerekeszelve már pengeéles képet produkál, nagyon szép színekkel és kontraszttal. CA-nak nyoma sincs. Nagy blendénél a flare volt az egyedüli problémám, erről fentebb már írtam.

A használhatóság szempontjából kevésnek bizonyultam az objektívhez. Ez volt az első üveg a kezemben, ami fixen 200mm-en ragadt meg - ez Nikon és Pentax vázon máris 300mm-t jelent, Canonon kicsit többet - és iszonyat módon meg tudja kötni az embert. Ráadásul 2,5 méteres közelponttal rendelkezik, tehát ha portrézni szeretnénk vele, akkor egy CB rádiót is érdemes beszerezni hozzá, hogy emberi hangon kommunikálhassunk a modellel. Egészen biztos vagyok abban, hogy ez csak az én használati szokásaim miatt érződött így - de mindenki próbálja ki maga egy telével úgy, hogy nem csavarja el a 200mm-es állásról, mondjuk egy teljes napig.

Összességében optikailag és mechanikailag egy nagyon-nagyon jól felépített, eltalált, szerethető üveg a Pentacon 200/4. Vannak kisebb hibái, de a képminőség mindent feledtet az emberrel. Nem jártam utána a használtpiaci árcimkének, de ha sikerül ráakadni, ajánlom a kipróbálását, beszerzését.

A következő objektív-sufnitesztelős írás, ha minden jól megy, jövő héten lesz egy olyan üvegről, ami kicsi, buta, nagyon nehéz használni és iszonyatosan életlen képet ad: de pont erre találták ki. Stay tuned. :o)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« pentax k-7 specifikációk
hálásan köszönöm! »

fotó     fotótech     pentacon     sufniteszt    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Gabesz

És képek??
Hmm??
Azt gondoljuk ide??
:-P

 2      

Pihe

Jogos! :o) Teszek majd fel (semmi különös), pöttyet el vagyok havazva. :o(

 3      

Zsákai Péter

Gabesz után szabadon: kéééépeeet! kéééépeeet! kéééépeeet! ... különben... ...különben... ..."különben dühbe jövünk!" :D

nagyon érdekel engem is mit tudtál vele produkálni!

 4      

sundance kid

vegigolvastam es görgetek, görgetek, de télleg nincs kép? :D

várom én is!

 5      

Csikós Gábor

Nosztalgiám volt olvasva a posztodat, nagyon ráismertem a régi Nikon F3-as szettem fixeinek tulajdonságaira. A főnököm két dolgot nem engedett vinni magammal munkába, zoomot és vakut. Képminőség brutál jó, szettáska brutál nehéz és egy adott kivágáshoz, komoly mozgásigényt támasztott a fotós számára. A sufniteszt nagyon kifejező, használtam ezt a fogalmat autós cuccok tesztelésére, de most kíváncsi vagyok, hogy mit tartogatsz életlenítésre. Nagyon trendellenes cucc lehet, éppen ezért kiállításesélyes képekre is jó? Csak találgatok. Noripláj, csak posztolj, és fotókat is.

 6      

Pihe

Úgy látom, hogy ítéletnapig kapni fogom Tőletek az ívet :o)))) ha nem postolok ki fotókat. Fogok, ígérem, bár a teszt erejéig csak háztetőket fotóztam (ugye nem volt végtelenem, ezt írtam fentebb, ezért a városképek itt kimaradtak).

Gábor: a kis megemlékezéseimet távolról sem lehet normál tesztelésnek hívni, ezért a sufniteszt kifejezés. Még nem biztos, hogy enyém lesz a bizonyos objektív, de ahogy írtad, kiállításgyanús darab, így a képanyag ott kicsit később fog megszületni (35mm-re megy majd).

Köszönöm Nektek!

 7      

Ákos

Tippelhetek a következő tesztalanyra?
Csak nem egy lens baby lesz? :)

 8      

Pihe

Ákos: lottózz! :o)))

 9      

Neo19

Most találtam rá erre a postra. Gratulálok jó volt olvasni.
Alig várom, h én is kipróbálhassam, mert nekünk van 1 ilyen itthon:)

 10      

Neo19

Nos én is végre boldog használója lettem ennek az obinak. Fantasztikus egy termék és szerencsére jó konverter miatt van végtelenem is.

 11      

G@besz

Srácok!
Egy kérdés, kérésféleség...

nagyon úgy néz ki, hogy még a nyáron lehetőségem nyílik a Tisza-tóra lemenni, egy fotóstúrára....
Hajóval beevezünk, álcaháló-lessátor alók "lövöldözünk" a csodás élővilágra!
A cimbim akivel megyek kenonos....:S:S
Az elmondása szerint elég a Tamronom 300-on, de félek a CA miatt, így adódik a kérdés, hogy esetleg kölcsön tudna-é adni nekem Valaki egy fix fényerős telét, vagy legalábbis egy jobb minőségű 300-400-ast...
Persze megfelelő biztosítékkal, papírt írva,hogy teljes anyagi-erköcsi felelpsségem van a dologgal kapcsolatban.
Előre is kösz a segítséget!!

UI.: pontos időpontot nem tudok még...valamikor augusztusban....

 12      

Pihe

Gabesz: nekem a tele tartomány 200mm-nél véget ér, ami elég kevés természetfotóra (mondhatni alkalmatlan). Szerintem sokkal jobban jársz a Tamron 70-300-al, mivel egyrészt már ismered az objektívet, másrészt meg ott van a beépített makró funkció (fix fényerős teléknél a leképezés általában 1:5 vagy rosszabb, tehát köszönő viszonyban sincs a makróval), így nem kell obit cserélgetni és bosszankodni, hogy elrepül / elmászik, amit lelőnél. A másik, hogy CA-t bármikor el lehet távolítani PS-ban, még akkor is, ha JPG-ben fotózol (ha érdekel, beszéljük meg privátban). Jó minőségű 300mm / 400mm-es obi Pentaxra egyelőre ritkaság Magyarországon (itt most fényerős, csillagos osztályú Pentax objektívről van szó, például az SMC Pentax DA* 300mm F/4 SDM), ezért szerencsés, ha a Tamronodat csavarod a váz végére.

 13      

G@besz

Köszi Szabolcs!
az lesz...a CA-t pedig majd megdumáljuk, ha esetleg kellene...:D:D

 14      

Neo19

így hosszabb használat után gondoltam megírom, h egy fantasztikus objektív ez. Imádom úgy ahogy van. Nagyon jó képeket lehet fele készíteni, manualitás miatt kicsit macerás gyorstémánál de amúgy nincs vele gond. 2x telkonverterrel is használtam már, akkor se volt sok gond vele. Szval ha vki talál olcsón ilyet nem bánja meg sztem. Az tény, h nem pehelysúly kategóriába tartozik :D