NEW K: PENTAX K7D, 09. 05. 21. - FRISSÍTVE! 2.

Frissítve: 2009. ?prilis 26.

Ma kezdett el ömleni az információ a Pentax új vázáról, a K7D-ről. (A megnevezésben ne keressetek logikát, a Pentaxnál ez sosem volt következetességi kérdés. :o)) Amit lehet tudni: 5 kép / másodperc, 100% lefedettségű kereső, gyorsabb AF, kisebb méretű váz, videó felvétel. Amiről nem lehet tudni: érzékelő mérete, zajszint, LCD. Bevezető ára (kapaszkodjatok meg) 1500 EUR lesz, vagyis 450.000 magyar forint. Ebben az évben sem lesz új Pentax vázam, az biztos. :o) További info és cikkek a linkfalon.Update (április 23): A Kamerabázis információi alapján a következő specikről lehet már biztosan beszélni:

- Az érzékelő a K20D-ben megismert CMOS lesz. Nekem ez azt mondja: "helló, a méretem APS-C". Persze lehet, hogy a hírforrás csak szabadon fogalmaz.
- Érzékenység felső határa ISO6400, jobb zajszűréssel. Ennyi pénzért ISO 12800-al boldogabb lettem volna, de ha tényleg jó a zajszűrés, akkor egye-fene. ;o)
- Sebessége 5 képkocka/másodperc. Gondolom teljes felbontáson, és marad a 0,6 Mpx-es burst mode 21 frame / sec-es sebessége.
- 100%-os kereső. Tudtommal nem csak az EVF-nek van ekkora lefedettsége, de ahogy Ákos írta régebben a filmes tapasztalatai alapján, az EVF jó dolog, csak meg kell szoknunk.
- Jobb szigetelése lesz a váznak. Gondolom a Pentax arra gyúr, hogy a Marsraszálláskor is szabadon lehessen fotózni K7D-vel.
- Lesz külön tükörfelcsapás. Ez körülbelül olyan feature, mint amikor utólag bejelentik, hogy a kocsiban lesz sebváltó is. Már nagyon ideje volt.
- Lesz élőkép és HD videó. Hogy ennek csak én örülök-e, nem tudom. De én örülök.
- Jobb lesz a képstabilizátor. A Pentax nemrég adott ki firmware frissítést a K20D számára, amiben a képstabi és az AF hatékonysága is jelentősen javult, így ez sejthető volt.
- Jobb kiterjesztett dinamika üzemmód. Ez szintén várható volt.
- Új, 77 mezős fénymérés. Wooooow.
- Sokkal jobb AF rendszer. Wooooow.
- Nagyobb, 3"-es LCD 920000képpontal. Pedig nagyon gyúrtam a kihajtogatható 50"-es plazmatévére. :o)
- A legrövidebb záridő 1/8000, a vakuszinkron 1/250. Azt gondolom, ez a két legfontosabb, leghasznosabb újítás.

Mindent összevetve jó kis gép lesz. Az érzékelő mérete még kérdés, de ha teljes 35mm-es lefedettséget kap, akkor a Canon 5D / Nikon D700 versenytársa is lehet. Persze ezt majd a végleges specifikációk, a használat és a minőségi mutatók eldöntik. Én nagyon várom, attól függetlenül, hogy ebben az évben biztos nem lesz ilyen gépem - de legalább látunk egy irányt a Pentax részéről. Azt gondolom, hogy a tavaly későnyáron tett kívánságom (miszerint a Pentax digitális változatban képes legyen egy éven belül megépíteni az akkor vásárolt Z-1 SE vázamat) ezzel a géppel maradéktalanul teljesülni látszik.

Update (április 26): Yvon Bourque, kanada legnagyobb Pentaxos blogjának tulajdonosa a kezébe kapta az egyelőre még titkos K7D specifikációkat - bár köti a titoktartás, csak annyit tudott írni, hogy a május végi bejelentés igaz és a Pentaxosok büszkék lesznek a márkájukra. Ugyanakkor ő már 1500 USD árról ír, nem 1500 EUR-ról. Ámen.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« négyesmetrós minimál
fotósok barátnőkről, objektívekről »

k7     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Gabesz

Ohhh....ezmég csak folyosói pletyi!!
Szabolcs!
Pénteken megcsörgetlek!

 2      

tmt

Azért még nem vennék mérget arra, hogy ez igaz, de azért nem rossz speckók.

 3      

Pihe

Hát, a speckók szerint pro váz lesz. A nem jó hír az ár, illetve ha full frame érzékelőt sikerül belerakni (amit a 100%-os lefedettségű kereső indokolna), akkor az pont beleér az "érthető" kategóriába. Ha viszont teljes kört rajzol, akkor ott lesz még egy kérdőjel: az objektívek kérdése.

Köszönöm Nektek, Gabesz és tmt!

 4      

tmt

Amit utánaolvastam, abból annyi derül ki (persze feltételezve, hogy a kiszivárgott hírek valósak :)), hogy 1.3x-as crop-ja lesz, ami gyanúsan megegyezik a már régebben híresztelt, APS szélességű, de négyzet alakú érzékelő kivágásának (ehhez is passzol a 100%-os kereső), ill. csúnyán kompatibilis lesz a DA-s lencsékkel, ugyanakkor a régiekkel, és még megfejelve a középformátumú lencsékkel is, persze adapterrel.

Igazából nekem a több ISO kéne nagyon, vagyis inkább a használható 1600-3200 között tartomány, mert a(z egyébként szuper) k200d-m nem mindig küzd meg vele jól :)

 5      

Pihe

Ezt én is olvastam, de erős a gyanum, hogy a felhasználói kombinatorika működik a régi pletyikkel :o)) ezért nem is írtam a bejegyzésben pontos adatokat. Ahogy írtad, nekem is az ISO fontos és a gyors AF. Ha ezeket megkapja ősszel a K200D utódja, akkor lehet, hogy költségkímélési alapon inkább ezt a vonalat fogom preferálni...

 6      

gorbelabda

Na végre valami újdonság! Ez már jónak tűnik, csak derüljenek ki minél elöbb a konkrétumok. Az ár tényleg ilyesztő így elsőre, de reméljük tartalom is társul mellé! Na meg nem bánnék pár új obit sem akár aps-c- re sem....

 7      

Balázs

Tudod minek van 100%-s keresőképe... EVF-nek...

 8      

Pihe

Ádám: most kezdték el szállítani a 60-250/4-et. :o)

Balázs: és ez baj? Lásd Ákos kommentjét itt: http://blog.csorge.hu/index.php?make=blog-read&entry=323#1195

 9      

gorbelabda

Láttam már vaterán, az árán kicsit megfagytam! :(

 10      

voidcontext

Hát nem tudom... ezek a specifikációk valahogy nem indokolják a 450K HUF-os árat, ami jó eséllyel, nem is annyi lesz, mert mire kishazánkba ér, tuti rátesznek még arra az 1500 euróra...

 11      

Gabesz

Szerintem (most pesszimista vagyok) nem lesz ellenfél a EOS 5D MkII, vagy a D700 számára.....kiforrott technikával szembemenni....széllel szemben pisálás esete forog fenn!:S:S

De ne legyen igazam!

 12      

Pihe

Gabesz: milyen megközelítésből nem gondolod kiforrott technikának az új Pentax vázat? Igazából még hivatalos adatokat sem tudunk a technikáról, csak marketinges csorgatásokat.

A Canon 5D a Canon első full frame digit váza. A D700 a Nikon első full frame digit váza. Első vázas termékekről pedig nehéz azt állítani, hogy kiforrottak lennének. :o) Persze, a Canon technológia és a Nikon technológia kiforrott, hiszen fél évszázada fényképezőgépeket gyártanak. De a Pentax nem ugyanezt teszi? :o)

(És akkor a másik nagy gyárról, a Minoltáról - Sonyról -, még csak ne is beszéljünk, ők is a legrégebbi motorosok között vannak és ők voltak a Canon mellett a második gyártó, akik full frame digit vázat hoztak ki, lásd Alpha 900.)

:o)

 13      

Gabesz

Én úgy gondoltam, ahogy írtad....csupán marketingpuffogtatás van, semmi konkrétum!
Én nem innék előre a medve bőrére....lásd K-m (K2000) körüli felhajtás...mindenki az uj FF vázat várta, erre tessék...kiszúrták a szemünket a K-m -mel!

 14      

Pihe

Mivel az érzékelő méretéről nem volt szó eddig, még azt sem tudjuk, FF lesz-e. Szóval igazad van, ez még csak nyálcsorgatás, spekuláció.

Egyébként nemrég készült egy felmérés... a K-m a Pentax eddigi legsikeresebb digit váza, pár hónap alatt megdöntötte a K10D eladási rekordját. Szóval én annyira nem írnám le a K-m-et (a K-m zajszintje és AF sebessége ezerszer jobb, mint a K10D / K200D-é).

 15      

Timber

Nem lesz FF.

Ez egy rancfelvarrt K20D lesz total uj vazban. Kb. olyan upgrade lesz mint a K200D -> K-m

Viszont nekem ez az uj vaz uber mod tetszik. Vegre megint azt erzi az ember, hogy vonalzoval terveztek a gepet :) Ha mindehez a vaz meg fem boritasu (regi filmes idoket hozva) akkor a 'style' miatt kiugro lesz.

HD video johet... de nem letszukseglet. Inkabb a X-Sync es a Shutter speed lenne igaz. De sajnos ugy nez ki nem...

 16      

Balázs

Igen, a sok ... félreérthető volt. Természetesen nem baj az EVF ha olyan szolgáltatásokat és olyan minőséget nyújt. Csak nekem mindig a kompaktok EVF-je jut ilyenkor az eszembe ami kellemetlen érzéssel tölt el, nyilván egy közép-felső kategóriás tükrös gépbe nem ilyet raknak.

 17      

Pihe

Timber: egyetértek, ez egy régi stílusú váz lesz. Abból a kevés fotóból úgy néz ki, inkább az MX vonalait kapja, mintsem egy a K*0D-ét. A vakuház biztos, hogy naaaagy lesz és szögletes, a méretet a 1.0x kereső indokolja. Az árát viszont nem indokolja semmi - ha ez ráncfelvarrott K20D APS-C szenzorral, akkor miért az 1500 EUR? Remélem, hogy valaki csak félreértett valamit, és az inkább 1500 USD lesz... :o)

Balázs: :o) Nyilván mást kapunk, ha egyáltalán kapunk. Egy kompaktos keresőnél már az is jobb lenne, ha fúrnának egy lyukat a vázba, "oszt jóvan" alapon lehet keresőnek használni. :o)

 18      

OliverMavrak

ejj, ha ez minden igaz, akkor kénytelen leszek spórolni...majd ha valaki beújít egy ilyet, legyen kedves szólni, egy nyálcsorgatás erejéig:D