MATTÜVEG-CSERE

Ma sikerült hozzájutni a piaci ár tizedéért egy - igaz, kínai - törőékes mattüveghez, így összeszedve minden lélekjelentlétemet, kicseréltem a gyárit az újra. Az egész procedúra nem tart tovább fél percnél, de mivel nem steril körülmények között játszottam, ezért a műveletet háromszor is meg kellett újra ismételnem a por teljes lefújásához. Mivel ez számomra mindig misztikum volt, ezért gyorsan leírnám a csere menetét és a tapasztalatokat.

A legelső dolog, hogy kivesszük az energiaforrást a gépből: még csak véletlenül sem akarjuk bekapcsolni, miközben a gép belsejében matatunk. Az objektív lecsavarása után döntsük meg enyhén a vázat hátrafelé 30-40 fokkal. A tükör felett lévő mattüveg-ház króm pöckét körömcsipesszel húzzuk magunk felé, ettől a mattüveg-ház kinyílik a tükör fölé. A régi mattüveget csipesszel a kis pöcöknél fogva vegyük ki, majd azonnal helyezzük tiszta felületre és takarjuk le portaszító ronggyal (én memória-kártya tokban kaptam, ez is tökéletes megoldás). Az új mattüveget gondosan, többször ismételve fújjuk le körtepumpával (szájjal semmiképpen), majd a pöcöknél fogva csipesszel óvatosan helyezzük a régi helyére. A mattüveg-ház elején van egy fekete csap, ezt alulról a csipesszel határozottan feltolva várjuk meg, amíg a helyére kattan a króm pöcöknél. Ha biztos a kezünk, akkor ezt gyorsan le is tudjuk zongorázni. Nekem a homlokom kicsit gyöngyözött, főleg amikor a tükör környékén kellett machinálni, egyszer pedig keresztbe is állt a mattüveg, kicsit felszorulva, ezen csavarhúzóval oldalról lehet segíteni. Persze mindent nagyon óvatosan és csak saját felelősségre.

A törőékes mattüveggel ugyan most eltűntek a fókuszpontokat jelző vonalak a keresőből (a fókusz-visszajelzés természetesen megmaradt), viszont kaptam egy szép nagy kört, aminek a közepe átlósan el van vágva, és amíg a vágás feletti és alatti rész nem egyesül, addig a téma nem éles. Nagyszerűen lehet ezzel ellenőrizni az objektívek precizitását élességállítás terén. Ellenben azt vettem észre, hogy F/2,8-nál nagyobb blendével a végtelen nem működik, az AF máshová állít élességet.

Mire a végére értem a bejegyzésnek, találtam egy videót is a témában, érdemes megnézni csere előtt. Nekem meg maradt a köpönyeg eső utánra. :o)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« a nagyágyú - tamron sp 70-200mm f/2,8 di ld macro: harmadik (utolsó) felvonás
the white stripe »

fotótech     pentax     sufniteszt    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Takoca

királyság!

törőékes üvegen én is töröm a fejem egy ideje! baromi kíváncsi vagyok hogy megéri -e az árát

 2      

HUbidubi

Hello

Engem is érdekelnének a szubjektív élmények a használattal kapcsolatban.

Mennyiért okosítanak a kinaiak egy ilyet?

 3      

Pihe

Szia HUbidubi, köszönöm a látogatást! :o)

Nos, a fentebb írt mattüveg egyelőre vegyes élményekkel szolgál, a hétvégén eldöntöm, hogy megtartom-e. Egy márkatárs vette a Pentax DS-ébe, de abban lötyögött, az enyémben pedig jól illeszkedik, de valami miatt felemásan teljesít nagyobb (F/2,8, F/2, F/1,4) blendéjű objektíveknél.

Egyébként 4500 forintot adtam érte, a márkatárs ennek a dupláját fizette eredetileg. A profi KatzEye mattüvegek 50.000 forint környékén érhetőek el (+ postaköltség, + vám), ami enyhén szólva is húzós egy olyan műanyag lapért, ami kisebb egy bélyegnél is.

Saját véleményem, hogy praktikus dolog, de lehet fényképezni nélküle is. :o)

 4      

Gabesz

Huu..bátor húzás Szabolcs!!
Én tuti nem nyúltam volna hozzá a lapát kezeimmel!:D:D

 5      

Timber

En is csereltem a K10Dben erre a kinai cuccra.

Nekem nagyon nem jott be mivel f5.6 folott mar hasznalhatatlan. Raadasul az enyem nem is volt pontos.

Katzeye 50-ert tenyleg sok de minosegi kulonbseg is kb 10x-es. KE uvegek f11ig is jok es atompontosak :)

 6      

vinczepetya

Hát, bátor húzás volt, de csodálkoztam volna ha nem léped meg:)
Én szerencsére nem gondolkozok még ilyesmin....:)

 7      

Pihe

Közben már újra kivettem és visszatettem az eredetit. Így negyedikre már rutinmozdulat. :o) Csak csendben jegyzem meg, hogy a K100D és a K200D, illetve a K-m használati utasítása mélyen hallgat róla, de ezekbe is cserélhető a mattüveg.

Az ok, amiért végül mégis visszaadom, Timber észrevételeiben benne voltak. Pontatlan (hajszálnyit csak, de az pont elég), megbolondítja a fénymérést és szűk rekeszen sötét. A másik problémám az, hogy a törőéken és a mikroprizmákon kívül nincs semmilyen jelölés rajta, ami épületfotóknál nem túlságosan nagy előny.

Ezért végül úgy döntöttem, hogy megvárom az új Pentax vázat, és majd akkor elgondolkodom, hogy rendeljek-e egy megbízható, rácsozott mattüveget.

Köszönöm szépen Nektek!

 8      

aGinger

Nna, ez tök jó volt.
Elolvastam a cikket, jól belelkesedtem, hogy úúú, hát én kaptam egy ilyen üveglapot a géppel, milyen jó lesz nekem....aztán a kommentekben jól lelomboztatok, bár legalább nem a magam kárán kell okulnom... :D

 9      

Egy kezdő

Szeretném megkérdezni, hogy a K200d-be tipusazonos-e a K10d-k20d mattüvege ?
A mattüveg tisztitása hogyan történik? Mik kellenek hozzá?
Köszi a válaszod előre is: Egy Kezdő

 10      

Pihe

Egy Kezdő: köszönöm a látogatást! A kérdéseddel megfogtál. Elvileg típusazonosak, gyakorlatilag lehetnek különbségek vastagságban. Ebayen külön lehet kapni, így akkor jársz a legjobban, ha így is rendeled - feltéve, ha van lehetőséged kipróbálni vásárlás előtt. A tisztítás körtepumpával lehetséges, amivel az érzékelőt, vázat is szokás lefújni (ha patikában veszed, akkor javaslom, hogy mondd el, hogy fényképezőgép-tisztításhoz szeretnéd, mielőtt sandán néznének Rád :o)). Ha viszont ki tudod cserélni a mattüveget tiszta környezetben, akkor a tisztítás nagyrészét megúszhatod.

 11      

Egy kezdő

Köszönöm szépen a gyors válaszod! Körtepumpával próbálkoztam a nagyobb szöszök lejöttek , de az apró barázdák között maradt egy két makacsabb porszem , ami levegőfújással nem távolítható el . Erre esetleg valami megoldást tudnál?(vegyszer vagy valami lemosó ...?)
Válaszod előre is köszönöm

Egy kezdő

 12      

Pihe

Egy kezdő: sikerült közben nyomoznom egy kicsit mattüveg-ügyben. K200D-be és K20D-be más mattüveg való. A tisztítása szintén jó kérdés, én a kitartó körtepumpás megoldást javaslom. A lemosókkal az a baj, hogy leviszi a piszkot, de ha mákod van és nem is marja meg a mattüveg kezelt felületét, akkor is pöttyösre szárad, ami rosszabb, mintha szöszös lenne.

 13      

Zoomka

Pihe!
Gyorsan megnéztem a Ketz-Eye árait. $105. Ebből mire hazaér 50kHUF lesz?
Kicsit bizarr.

Én nagyon gondolkodok egy ilyen műanyag lapocska beszerzésén, mert manuális lencsék fókuszálására nem nagyon látok másik megoldást.

4 fő okot írtál hogy miért is nem használod tovább.

1. Pontatlan (hajszálnyit csak, de az pont elég)
2. megbolondítja a fénymérést
3. szűk rekeszen sötét.
4. nincs semmilyen jelölés rajta

1. Úgy olvastam hogy otthoni tesztekkel amihez letölthető tesztábrák is léteznek be lehet a mattüveget hajszálpontosra állítani. (Alá kell hézagolni)
2. Erről is olvastam, de nem azt, hogy megbolondítja, hanem hogy ha manuális lencsével használjuk akkor aláexponál tág rekeszen. Mindig ugyanannyira, tehát utána lehet állítani, ha az ember pontosan tudja hogy mennyivel kell. Automata lencséknél mindenki azt írta, hogy nem változtatja meg a fénymérési tulajdonságait. Neked mi volt a jelenség pontosan?
3. Ezt hogy veszed észre? Tudtommal bármilyen objektíven a legtágabb rekesznél komponál az ember és csak a zöld illetve az exponáló gomb megnyomásakor ugrik be a beállított szűkebb rekesz. (Persze ha többszöröző kihuzat van az objektív előtt akkor romlik a kezdő fényerő, de gondolom te nem ilyenre gondoltál.) Vagy esetleg arra gondoltál, hogy az olcsóbb lencsék kezdő fényereje 4-5.6 és itt is már jelentkezik a besötétedés?
4. Ez már szerencsére szubjektív dolog
+1: Azt olvastam, hogy mivel a mattüvegen nincs jelölés ezért az automata fókuszos lencséknél nem tudja megvilágítani az aktív fókuszpontot fókuszhelyesség esetén.

 14      

Pihe

Zoomka: köszönöm a látogatást! No igen, a Katz Eye mattüveg-árak valóban nem az átlag magyar pénztárcára vannak kitalálva. Egyszer összeraktam náluk a számomra ideális mattüveget, 245 USD jött ki ( = 47.000 HUF ma, "jó" forint mellett: mattüveg K10D-hez + OptiBright + AF brackets + Architectural Guides a munkához), amelyre még rájön a posta és a vám is. Az ember pedig elgondolkodik, hogy mi az ördög kerül egy kis műanyag lapocskán ennyibe. Aztán amint kipróbálsz egy noname kínai mattüveget, ahogy én is tettem, rögtön rájössz, hogy vagy rászánsz egy ilyen komolyabb összeget, vagy nem is érdekel annyira a mattüveg-téma (utóbbi mellett döntöttem :o)). De megpróbálok válaszolni a kérdéseidre. :o)

1. Lehet, hogy vannak iszonyat türelmes és kísérletező kedvű emberek, de olyan kicsi helyre egy olyan kicsi lapot kell betenni, hogy gyakorlatilag idétlen időkig el lehet játszani a hézagolással.

2. Ezt nem tudom sem megerősíteni, sem cáfolni, ha máshol ezt írták, akkor biztosan így van. Két objektívet próbáltam ki, mindkettő furcsán viselkedett, főleg nagy rekeszen volt teljesen bolondulás. :o(

3. Azért ez nem egészen így van. A manuális objektíveken, ahol nincs "A" állás, illetve olyan esetekben, ahol azért rekeszelsz le, hogy a mélységélességet ellenőrizd, ott az adott rekeszen komponál az ember. Vagyis hiába F/1,4 a legnagyobb rekeszem a manuális objektíven, ha én F/11-en szeretnék tájképet készíteni és borús az idő, már csak egy sötét valamit fogok látni a keresőben, ha nem elég fényes a mattüveg. De jól írtad, a sztenderd fényerejű lencsék (1:4, 1:5,6) legnagyobb rekeszen történő használata is lényegesen sötétebb keresőképet eredményez.

4. Többféle jelölésű mattüveget lehet találni. A kínai eBay-es üvegek valóban jelölésűek, de a Katz Eye lapocskákat egyéni megrendelés szerint készítik és azt nyomnak rá, amit szeretnél.

+1: Az aktív fókuszpont villantása nem a mattüvegtől függ, így gyakorlatból mondhatom, hogy a kis vörös négyzetek továbbra is világítanak, bármilyen mattüveg van bent.

Van egy honlap, amit figyelmedbe ajánlok, ez a http://www.focusingscreen.com/ olcsóbb, mint a Katz Eye és állítólag ezerszer megbízhatóbbak, mint a kínai változatok, de mivel nem próbáltam, ezért csak mások által írtakhoz tudok viszonyítani. :o)

 15      

Zoomka

Köszönöm válaszod! Bár egy kicsit késve.
Válaszod újabb kérdéseket vet fel:
1. Van valami értesülésed arról, hogy a KetzEye-nál szabad-e Optibrigth bevonat nélküli mattüveget venni vagy csakis a csúcsmodellt? Vagyis van-e olyan minőségű mint a gyári mattüveg? Azt olvastam, hogy az optibright bevonattal jobb lesz mint a gyári.
2. Mattüveg nélkül mennyire nehéz a manuális objektívek használata? (Tudom, hogy van élességvisszajelzés a gépvázon egy kis pötty személyében, de az mennyire ad jó eredményt?

Végül de nem utolsósorban gratulálok a honlapodhoz, igényes és nagyon hasznos is egyben. Nemkülönben gyönyörű képeket készítesz!

 16      

Pihe

Zoomka:

1. Hallomásból úgy tudom, hogy az OptiBright bevonattal lesz a dolog az igazi, vagyis ha már KatzEye-t rendelsz, akkor érdemes így kérni.

2. A "mattüveg nélkül mennyire nehéz a manuális objektívek használata" kérdést nem igazán értem, sejtésem szerint arra gondolsz, hogy a gyári mattüveggel mennyire nehéz. Használtam, használok manuális objektívet, illetve sokszor használok manuális élességállítást is AF-es üvegeken. Jó a szemem, és az esetek nagyrészében eltalálom az élességet. A keresőben kétféle fókuszvisszajelzést lehet látni, egyszer a keresőképen a piros pötty mutatja, hogy melyik fókuszpont aktív, illetve a kereső státuszsorában a zöld rombusz jelzi, ha talált élességet. Tehát a gyári mattüveg is tökéletes normál fényviszonyok mellett az élességállításhoz (ha a rekeszkezelés is manuális az objektíven, akkor természetesen minél nagyobb rekeszt használsz, annál fényesebb lesz a keresőd), de ezt például meg lehet fejelni egy OME-53 néven futó gyári Pentax kereső-nagyítóhoz. Utóbbi volt a K10D-men és átkerült a K-7-re is, jó szolgáltatot tesz, sokkal precízebben lehet vele dolgozni. Ráadásul ez egy ötezer forintos tétel, tehát nem kell KatzEye üveg árban gondolkodni. :o)

Köszönöm a dícséretet, igyekszem. :o)

 17      

GBig

Helló!

Köszönöm az ismertetést! nemrég van tulajdonomban egy K100D és az infó segítségével ismét teljes az örömöm!

Köszönöm a tippet! mindenkinek ajánlom a fenti tisztogatási eljárást, én nem bántam meg hogy nekiláttam, és valóban csak 2 perc az egész!!!!!

üdv G

 18      

Pihe

@GBig: én köszönöm, hogy erre jártál. :o) Örülök, ha tudtam segíteni. :o)

 19      

Nikonian

Kedves Pihe!

Írtad, hogy pontatlan lehet az új mattüveggel. A csere után előfordulhat olyan komplikáció, hogy a régivel sem lesz már pontos, ha visszahelyezem?

Válaszodat előre is köszönöm

Üdv, Nikonian

 20      

Pihe

@Nikonian: nem szabadna a régi visszahelyezésétől pontatlannak lennie. Ha mégis az, akkor nem illeszkedik tökéletesen a foglalatba a mattüveg (érdemes kitenni és újra betenni). Az utángyártott üvegekkel is az a probléma, hogy nem olyan vastagok, mint a foglalat, ezért hézagolni kell.

Köszönöm a látogatást!