A NAGYÁGYÚ - TAMRON SP 70-200MM F/2,8 DI LD MACRO: HARMADIK (UTOLSÓ) FELVONÁS

Mivel az objektívről eddig még csak ügyes-bajos életem vonatkozásában sikerült írni, két hetes gyűrés és közel 800 expo után megosztanám a kiváncsi Pajtásokkal, hogy mennyire érdemes gyűjteni egy ilyen gépezetre.

Hogy röviden összefoglaljam (és a türelmetleneknek már nem is kell tovább olvasniuk): nagyon érdemes. Bár Julcsié az "édesem" megszólítás, de talán nem okozok nagy törést, ha a Tamron 70-200-at innentől fogva "élesemnek" becézem. No de menjünk szépen sorjában, ahogy a Brian életében a keresztet osztó római katona mondta volt.


Külső kialakítás

Aki már látott állandó nagy fényerejű zoomobjektívet, annak nagyjából vannak elképzelései a méretekről - mivel a teljes átfogásban ugyanazt a fényerőt kell biztosítani, ezért a nagyméretű frontlencse és a váz között egy megfelelően nem kicsi tubus helyezkedik el. A Tamron SP 70-200 a jelenleg gyártott objektívek között nem csak a legkönnyebb és a második legkisebb, de a legolcsóbb is (erről később). Napellenző nélkül 194.3 mm hosszú, és a súlya csupán 1330 g (Canon 70-200: 1570 g, Nikon 70-200: 1470 g, Sigma 70-200: 1390 g), pedig a tubus fém és csak az élességállító- és zoomgyűrűk kaptak recézett gumiborítást. A manuális és autofókusz között a szokásos shotgun-módszerrel lehet váltani és ebben a kategóriában megszokott módon minden (élességállítás és zoom) a tubuson belül történik. Kicsit frusztráló tud lenni, hogy a két élességállítási mód közötti gyűrűrángatásnál a fókusz hajlamos elmászni picit. Nem meglepő módon a szűrőméret 77mm, csakúgy, mint a versenytársakénál. A zoomgyűrű és a váz közé került az állványmenet korongja, amelyet akkor is lecsavarhatunk az objektívről, ha az éppen a vázon pihenget. Sajnos nem került rá rekeszgyűrű, így csak olyan filmes gépen használhatjuk, ami már (Pentax esetében) KAF2 specifikáció, vagyis a váz vezérli a rekeszt.

Képminőség

A Tamron SP 70-200/2,8 rajzába ha akarnék, sem tudnék belekötni. Összehasonlítási alapom csak a Tokina AT-X Pro 80-200/2,8-al van, de vásárlás előtt vagy ötven tesztet elolvastam és a képminőség terén mindenhol jóval a Canon 70-200/2,8 L USM felett végzett pontozásban. Teljesen nyitva a teljes zoomtartományban is már elfogadhatóan éles, F/4-től korrekt, F/5,6-tól pedig belülről karcolja a monitort (ennél kisebb rekeszre nem is érdemes csavarni). Mivel Leica kört rajzol, ezért APS-C-n a sarkok is nagyon szép élesek, filmen még nem próbáltam, de a tesztek szerint nem maszatol annyira, mint a Sigma 70-200/2,8 EX. A színek kicsit melegebb tónusúak, mint amit a Pentax objektívek szoktak hozni, de elég kontrasztos képet ad. A kromatikus aberráció példásan kezelt, F/2,8-nál 1 pixelnél a legdurvább esetben sem volt több a lila illetve zöld elszíneződés a kontrasztos felületek szélein, F/4-től pedig konkrétan már ez sincs jelen. A bokeh ilyen fényerőnél és gyújtótávolságnál kritikus kérdés tud lenni... nos, annyira nem mos szépen, mint a Sigma 105/2,8 EX, de szerintem így sem rossz (a rekesz lamellái szabályos kört alkotnak, hogy szépen összefoglaljam).Tamron SP 70-200mm F/2,8 DI LD MACRO @ F/2,8, 200 mm


Fókuszálás

Ha ennyire dícsérem az objektívet, hogy lehet, hogy nem mindenki ezzel szaladgál már? A válasz nagyon egyszerű, és egyben magyarázza, hogy miben marad le a kategória egyéb versenyzőitől: nem más, mint a lassú és hangos AF miatt. A Canon USM-je, a Sigma HSM-je és a Pentax SDM-je mellett labdába se rúg a csavarhúzós meghajtás - emiatt sporthoz és egyéb gyors mozgást követő műfajhoz kevéssé ajánlott, mivel az AF a sztenderd telezoomok (70-300-asok) sebességét hozza, kevés fénynél pedig hajlamos az "AF haunt" jelenségre, vagyis amikor a váz nem talál kontrasztot, akkor egyszerűen oda-vissza fókuszál. Ezt súlyosbítja az a tény, hogy nincs rajta AF zár, így konkrétan az autofókusz a végtelen és a közelpont között szabadon garázdálkodhat. (Valószínűleg váz és váz között is van különbség a fókuszálás sebességében, mert Z-1-en sokkal gyorsabbnak tűnik a csavarhúzós élességállítás, mint K10D-n.) Szintén nem használhatjuk olyan helyen, ahol a hangos élességállítással zavarnánk a témát (színház, komolyzenei koncert, természetfotó). Ezzel össze is foglaltam az objektív összes negatívumát.Tamron SP 70-200mm F/2,8 DI LD MACRO @ F/4, 130 mm


Használhatóság

Az objektív nagy és nehéz, ebből eredően nem lesz mindenki kedvence, sőt, valószínűleg hölgyek csak visszafogottan fognak rajongani érte (bár azt mondják, a méret a lényeg...). Ugyancsak problémát okozhat a méret a feltűnőség miatt, főként azon lelkes biztonsági őrök miatt, akik meg akarják védeni a világot a nagy teleobjektívvel járkáló fotósoktól, hogy a Depiprevjú poénjával éljek. Ettől eltekintve az objektív jól használható - a zoomgyűrűhöz az állványmenettől is hozzá lehet férni, sőt, a normál objektívek méretével rendelkező napellenző visszafelé felhúzva sem fog számottevően bezavarni a kézi élességállításba. A frontlencsét védő sapka csíptetős, így akkor is fel tudjuk tenni, ha a napellenző éppen fent figyel az objektíven. Bár a Tamron még Canon, Nikon és Sony bajonettel is gyárta a 70-200-ast, de csak a Sony és a Pentax júzerek fognak örülni annak, hogy nincs képstabilizátor a tubuson. Szintén kellemes feature a közelpont, ami a teljes átfogásban 95 cm-t jelent és amit csak a Sigma 70-200 közelít meg a maga egy méterével - természetesen a marketingeseknek több sem kellett, máris ráaggatták a "macro" jelzőt, pedig azért 1:3-ra kicsit erős azt mondani, hogy makró. Mindenesetre sokkal jobb, mint a Canon és a Nikon változatok másfél méteres közelpontja.Tamron SP 70-200mm F/2,8 DI LD MACRO @ F/2,8, 140 mm


Árkérdés

Őszinte leszek: két nap alatt vásároltam autót, de négy hónapig gondolkodtam az objektíven. Szerencsére sikerült még pont a nagy áremelések előtt beszerezni az üveget - ha ma venném, 80.000 forinttal lenne több, ami igencsak húzós különbség. Viszont ha a dög lassú autofókusszal együtt tudunk élni, talán jobb választás lehetne a Canonosoknak a pontosan 1000 USD-vel többe kerülő brand objektívnél (Canon 70-200: 1700 USD, Nikon 70-200: 1625 USD, Tamron 70-200: 700 USD - Amazon árak). Ha a forint jobb lesz és ki tudtok fogni egy hibátlan példányt, akkor szívből ajánlom az objektívet mindenkinek. Tényleg fantasztikus darab, az utóbbi két hétben egyetlen egyszer vettem le a vázról az FA 50/1,4 kedvéért.Tamron SP 70-200mm F/2,8 DI LD MACRO @ F/2,8, 200 mm

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« mai absztrakt
mattüveg-csere »

fotó     fotótech     sufniteszt     tamron    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

gorbelabda

AJJJAJAJAJJAJJJJ! De nagyon ott a szeren! Már az első képtől leesek a székről, hogy mekkora egy darab! Szép képeket csinál!

 2      

Zsákai Péter

Köszi az élménybeszámolót! Örülök, hogy ennyi huza-vona után végre elégedett és boldog vagy az új objektívvel. Tényleg nagyon élesnek tűnnek a képek így kicsiben is. Nekünk is nagy élmény! ;)

Használd egészséggel! Várom a sok jó képet!

Öööö...

Megkérhetlek valamire?

Na, nem kölcsönkérni szeretném az új "cimborád"! Sosem merném kézbe venni sem! :)

...arra szeretnélek kérni, hogy hívd már vissza a kutyád a monitoron túlra. :D :D :D

 3      

Pihe

Ádám: no igen. Azért ennyire nem vészes a méret, de mondjuk ha rádobom a vakut, akkor elég csillagrombolós kinézete van.

Péter :D :D :D :D :D :D :D

 4      

gorbelabda

Az egyetlen dolog amit nem gondoltam volna az obiról, hogy az autófókusza nem a "legjobb". Én kis naív azt gondoltam, hogy ebben a kategóriában már minden obi gyors halk és a két végtelen között tekerős autófókusz mentes. A mostani telémben ami szintén tamron (bár minőségben a nagyon amatőr kategória) ez az egyik leginkább nem tetszű tulajdonság. Nagyon idegesítő ahogy csörlőz jobbra-balra.
De gondolom együt lehet élni vele, meg gondolom sokat jelent ha állványon van a cucc?
Sok szép képet kívánok az újdonsűlt "családtaggal"! :)

 5      

OlivérMavrák

Örülök a tesztnek, hasznos volt számomra, és habár az egész kálváriát ismerem, még így is ezen obijektív megvásárlása felé ösztönöz.. szerintem többet olvastam a telék tesztjét összesen, mint az összes fotózással kapcsolatos cikket eddig, mert mégis csak komoly összegekről beszélünk! jó fotózást vele, és most már kerülje a szervizelést:D

 6      

Gabesz

Aztaaaaaaa.........
Gyönyörű maga a szerkezet is, de ami képet ad....fuuuu!
Szép fényeket, sok képet Szabolcs a kályhacsővel!
Tekintélyparancsoló méret!
Mult héten megnéztem egy gyerekkori haversrácom cucccait...természetfotós...sajnos kenonos.....de jóember!:D:D
Az uj szerzeménye egy 300-800-as "kürt" méretű obi volt....a váz+obi 7 kiló!:D:D:D
Majd eldobtam az agyam...:D:D

 7      

Balázs

Hűű de szép darab!
A képek alapján a képminőségre aztán semmi panasz nem lehet.
BTW, láttad hogy a Mediker honlapján megjelent a 60-250 ? :)

 8      

Pihe

Ádám: nem sok javulást érzékelek állványra téve vagy azon kívül, de a képminőség valóban minden téren kárpótol az AF-ért. Megkockáztatom, hogy egy gyorsabb csavarhúzós vázon már ez is jól használható, a K10D ugye nem egy AF-huszár, a K20D viszont pont mosta kapta meg firmware-ben (linkfalon van kint hivatkozás) a K-m villámgyors csavarhúzós AF-ét, szóval egy jobb vázon is meg kellene próbálni. Köszönöm a hozzászólást!

Olivér: köszönöm szépen a látogatást! Egyetértek a dologgal kapcsolatban, ha az ember áldoz a hobbijának, akkor a választás minden téren ütős legyen. A szervizes kalandot leszámítva szerencsére maximális az öröm az objektívvel, ha ki tudod próbálni a darabot vétel előtt, akkor mindenképpen ajánlom Neked is.

Gabesz: köszönöm szépen!

Balázs: én a 60-250/4-et kicsit szemfényvesztésnek érzem. Szerintem ez még csak előrendelhető, mintsem megvásárolható. Japán oldalakon sem láttam még fotókat az objektívről. Az pedig, hogy a Vaterán már valaki egy éve hirdeti... no, az vicc. :o) Köszönöm, hogy itt voltál!

 9      

xt198

Szia csorge!
Azt szeretném megkérdezni, hogy az AF tényleg nagyon rossz?
mert igazándibol engem tökre nem érdekel hogy hangos (biztos nincs porszívó hangja)...
Viszont az tényleg aggaszt picit hogy 2.8-on nagyon mellé állít folyamatosan? :S
Nikon D80-am van, azon csak menni fog az AF :P
Most készülök én is egy ilyet venni... hát iszonyat képeket csinál.
Meg hát a mostani helyzetben... Nikon obik drágák (80-200 f2.8 majd' 400e huf).

 10      

Pihe

Szia XT! Hangosnak hangos, lassúnak lassú. Sajnos ez a kompromisszum a képminőségért. Persze ha csak pár méteren belül kell élességet állítani, akkor viszonylag gyorsan rátalál a fókuszpontra, de a végtelen és közelpont között nem túl acélos. F/2,8-on MF ajánlott, az AF nem működik precízen a hihetetlenül kis élességi tartomány miatt. Ha a D80-on tudsz fókuszpontot kiválasztani (tudtommal tudsz), akkor persze a dolog lényegesen gyorsabb. Valahol a tecsőn láttam egy videót, mindjárt megkeresem.

 11      

Pihe

Megvan:

Pentax K20D + Tamron 70-200: http://www.youtube.com/watch?v=k45qxK3R7s4

de ami Neked fontosabb, Nikon D70, D700 és D200:

http://www.youtube.com/watch?v=4z6IZhQxq4k

Amikor a K20D-s videón a srác visszahúzza a fókuszgyűrűt, az obi csak a váz csavarhúzóját használja, tehát ezért lassú.

Remélem segítség. :o)

 12      

xt198

áá, jó lesz ez :)
meggyőzött.
köszönöm a videókat :P
Holnap fogom kipróbálni a gépemen... majd meglátjuk.
Ha tetszik, és jó állapotban van (használt) akkor tuti megveszem... :P

 13      

xt198

áá, jó lesz ez :)
meggyőzött.
köszönöm a videókat :P
Holnap fogom kipróbálni a gépemen... majd meglátjuk.
Ha tetszik, és jó állapotban van (használt) akkor tuti megveszem... :P

 14      

xt198

Hali! Kipróbáltam...
Hát nagyon tetszik. Halk AF, nem is olyan lassú mint amennyire lehúzták a neten... azért dpreview megadta neki a 8-8.5 pontot mindenből, nem véletlen.
Az af ugyan lassabb mint a sigma HSM-je, de nem annyival mint amennyire lassú egy trabant egy ferrarihoz képest. szóval jó darab ez, megveszem :P

 15      

Pihe

Szép fényeket hozzá! Szerintem jó vásárt csinálsz, ha az AF nem érdekes, bár Te sötét helyeken hajlamosabb vagy fotózni, mint én, tehát a dolog azért kérdéses. De a képminősége verhetetlen.

 16      

xt198

Hát partyfotózásra nem fogom használni, annál sötétebb helyen meg hát...
Esetleg verőfényes napsütésben, egy fa árnyékában, amivel szerintem megbírkózik :D

 17      

juice

szunyog rulez!

 18      

Mercutio_

K7-en a K10D-hez képest van változás az AF-ebesség és pontosság "haunt" tekintetében?

 19      

Pihe

Érezhetően gyorsabban hajtja meg, de ha nem talál kontrasztot, akkor végighúzza még mindig. A pontosság inkább a váz érdeme, nagyon élvezem, ahogy kukk sötétben is pontosan élesre áll a segédfénynek hála. :o)

 20      

pufancska

Bár tudom, hogy itt nem Nikonosok vannak, de hátha. Szóval egy D90-re vennék egy ilyen szépséget és mint olvasom nincs benne stabilizátor és ugye a gépemben sincs nagy gond lesz kézből lőni vele, vagy azért megoldható?

 21      

Pihe

Pufancska: köszönöm a látogatást! :o) Fényes nappal szerintem nem lesz gond vele, hacsak nem akarod nagyon lerekeszelni. Sötétebb helyeken gond lehet vele (természetesen ez emberfüggő, kinek mennyire biztos a keze), ilyenkor az érzékenységet kell majd szépen az egekig tornásznod. Csak a saját gépem relációjában tudok nyilatkozni, de én mindig bekapcsolt stabival használom.

Esetleg érdemes kipróbálnod vétel előtt egyet, ha a bolt ezt engedi és van készleten belőle, vagy kölcsönkérni egy Nikon nagytelét és megnézni kikapcsolt VR-rel, hogy mit tudsz kihozni vele. A Tamron és a Sigma elkezdte beépíteni a stabit az objektívjeikbe, nem tartom lehetetlennek, hogy a közeljövőben a 70-200/2,8 is kap egy optikai stabilizálást.

 22      

Frittmann Zsombor

Köszönöm a tájékoztatást és a képeket! Nagyban hozzásegítettek a választáshoz: kb. 1 éve én is boldog tulajdonosa vagyok ennek az obinak. Hasonló tapasztalatok mellett én is nagy örömmel használom, mert gyönyörű portrék készíthetők vele! - Hátrányok...? - Én 180e-ért vettem újonnan, úgyhogy az esetleges gyengeségekért bőségesen kárpótol az ár és a kész kép! Mindenkinek ajánlom, aki nem akar/tud 650e-ért venni egy eredeti Nikon/Canon obit ebben a tartományban! Üdv: Zsombor

 23      

cole81

Szia,

szerinted is annyira lassú az AF, hogy így kevésbé használható beltéri sport fotózására? Pl. judo, karate, birkózás

 24      

Pihe

Szia Cole -- őszinte leszek: szerintem ezeknél a sportoknál elvérezne az obi, főleg beltérben...

 25      

cole81

Köszi a gyors választ! Szerinted mi lehet a megfizethető megoldás, hobbi szinten? Elég közel jutni az eseményhez és egy fix 50mm/f1.8?

 26      

bp

Sziasztok!

Én sportfotóra használom, - természetesen követő nélkül. Kicsit kompromisszumos, de már megszoktam. A képminőség 4-es rekeszérték alatt nem az igazi, 2.8-on kifejezetten gyenge. Hasonló tapasztalata van valakinek?

 27      

Botond

Szia(sztok)!

Egy ideje már szemet vetettem egy ilyen szépségre, ám nehéz döntésnek bizonyul.
Portrézásra szeretném használni, Nikon D7000-es gépem van ami ugyebár APS-C, úgyhogy 105-300 milis lesz a végeredmény ami picit nagy portréhoz(300mm) de 105 és 200 között gondolom egész jó lesz... Ti mit szóltok, mi a véleményetek erről?

Maga a cikk elég rég íródott, azóta már kijött a "nagytesó" ami már gyors, halk, stabilizátoros. A gond az árcímkén van. Majdnem a duplájába kerül. Szerintetek érdemes ennyivel többet áldozni rá? Nem feltétlen vadfotózásra meg hasonlókra készülök, inkább(amint említettem) portrézásra használnám, műteremben ahol a stabilizátor nem feltétlenül szükséges, a gyorsaság sem elsődleges, viszont elég csábítóak az új modell előnyei. Ebből adódik a bizonytalanságom, hogy most akkor melyiket válasszam. Nyilván a pénz nekem is számít és nem mindegy, hogy mennyit költök. Amit eddig még nem említettem, hogy nem csak hobbi szinten használnám, hanem olykor - olykor (és remélhetőleg majd egyre gyakrabban) műteremben egy kis pénzszerzés céljából. Ezt figyelembe véve érdemes dupla annyit fizetni az "extrákért"?

 28      

Pihe

Szia Botond!

Sajnos az új változatot nem ismerem, nem is tudom, hogy egyáltalán Pentax bajonettel kijött-e. Viszont: az a példány, amiről a bejegyzés is készült, bizony hangos és lassú (a stabi azért nem érdekes, mert a Pentax vázon belüli stabival rendelkezik). Vadfotózásra egyáltalán nem alkalmas, és a sebesség miatt a sport-akciófotó is kiesik. Ha ez Téged nem zavar és az új változat optikailag nincs felcsiszolva, akkor szerintem válaszd nyugodt szívvel a régi kiadást.

 29      

Botond

Szia Pihe!

Valahogy én is úgy vagyok ahogyan Te voltál, vagyis sokat gondolkodok, töprengek rajta. A legfontosabb szempont számomra a képminőség és ahogyan olvasom arra nincs panasz. Ami a lassúságot és a motorzajt illeti, gondolom(remélem) együtt lehet élni vele. Sajnos nincs lehetőségem kipróbálni egyet sem vásárlás előtt :(

Köszönöm a véleményed!