MEGHALT A PENTAX, ÉLJEN A PENTAX

Figyelem: a következő interjú-kivonat először olvasható magyarul és sok Pentax júzer számára rossz híreket tartalmazhat. Csak nyugodt állapotban és kellően optimista kedélyállapotban ajánlom a befogadását. A saját meglátásaimat dőlt szedéssel szúrtam a szövegbe.
Az interjú 川内拓-el (Hoya, Termékfejlesztési osztály, igazgató) készült.

1. A tavalyi Photokinán bejelentett terveknek (2009-ben két Pentax váz) megfelelően a Hoya a K200D utódját az év végén, a K20D árkategóriájának megfelelő gépet pedig idén nyáron jelenti be. (Igen, ezt eddig is tudtuk.)

2. A Hoya a K20D marketing-pozíciójának és a Pentax objektívek komoly és átfogó vizsgálatát folytatja. A Pentax Roadmap-ről azért tűntek el minden bejelentés nélkül előzetes ígért objektívek, hogy az új váz által támasztott követelményeknek mindenben megfeleljenek. (Hmmm...)

3. (Most jön a súlyos rész.) A K20D-nek nem lesz utódja, csak egy új váz a K20D árkategóriájában. 川内拓 szerint a "K20D" jó név egy váz számára (furcsa a japán humor). Arra a kérdésre, hogy egy új elnevezéssel vagy új termékvonallal állnának-e elő, nem válaszolt (ebből Pajtások, vonjatok le megfelelő következtetést).

4. Az új váz kialakításánál nem csak a technikai specifikációk kerülnek homloktérbe, de szempont a részletes külső jegyek meghatározása és a hordozhatóság a gyártók közötti verseny megtartásához. (Ezzel a Pentax is elindul a Leica-féle úton. A K-m tavaly ősz óta hihetetlen sikert hozott a cégnek, amely talán a K10D-t is túlszárnyalta. Szinte minden országban kapott valami fontosabb díjat, Ausztráliában mindkét jelentősebb fotós magazin is az év fényképezőgépévé választotta. Azt nem tudom, hogy egy kisméretű váz végén hogy fog mutatni a 70-200/2,8...)

5. A Pentax a DA15/4 LTD bejelentésével is szeretné biztosítani, hogy továbbra is a lehető legjobb minőségű objektíveket kívánja gyártani.

6. A tavaly leállított 645D projectet újra elindították, idén 200 darabot fognak legyártani belőle, egyelőre csak Japánban (felmért kereslet alapján). (A 645D specifikációjáról még nem sokat lehet tudni, az ára viszont ismeretes: 20.000 USD (5.000.000 HUF) körül fog mozogni, ebben sejthetően a Kodak által gyártott 38 Megapixeles "alap" hátfal is benne foglaltatik. A Canon és a Nikon hihetetlen módon ledöbbent a bejelentésre (szerintem a Pentaxosok is), a NikonRumors-on külön fórum foglalkozik a Pentax 645D-vel "a Pentax hogy tehette meg?!" címmel.) A pontos sajtóbejelentés március végén várható a japán PIE 2009-en.

7. 川内拓 elmondta, hogy a Samsung NX (egy tükör nélküli, cserélhető objektíves hibrid váz) fejlesztésébe a Hoyának nem volt sem rálátása, sem köze. (Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy ha az eddig a Samsung által gyártott érzékelőből a Hoya nem kér tovább - lásd előző pontok -, és a Samsung sutyiban új vázat fejleszt, akkor a közös út itt a végéhez ért.) Sem a Hoya, sem a Pentax nem fog objektívet fejleszteni az NX-hez. A Sigma neve felmerült.

8. A 645D fejlesztése új löketet és motivációt adott egy új (?) digitális (?) full frame (135 formátum a pontosítás kedvéért) rendszer kifejlesztéséhez.

9. A gazdasági válságról esett szó utolsóként. A termékfejlesztési igazgató elmondta, hogy a Pentax "egyedi" termékek kiadásába fektet, hogy a vásárlók egyértelműen el tudják különíteni a mainstream márkáktól.

Nos, ami nekem ebből lejön: a Pentax nem fogja egy ideig követni a hagyományos DSLR vonalat. Valószínűleg olyan vázakat fognak fejleszteni, amik APS-H, full frame vagy négyzetes APS-C érzékelővel rendelkeznek. Elképzelhető, hogy az új vázakban nem lesz tükör, sőt, elektronikus keresővel fog rendelkezni. Viszont amíg nem látunk bele hivatalos keretek között a részletekbe, minden találgatás a "valószínűleg" és az "elképzelhető" keretein belül fog mozogni. Az új vázra nagyon kiváncsi vagyok - remélhetőleg Karácsonyra már a magyar üzletekben is kézbe vehetjük egy kipróbálás erejéig.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« túl közel repült a rugbylabda
szétcsúsztunk (igen, megint) »

645d     full frame     hoya     k-m     k20d     k30d     nx     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Gabesz

Hűha...meg huuha...
Zajlik az élet!!
Ami bejön, hogy a mainstream márkáktól mégjobban elkülönül!
Egyedi..egyedi...egyedi!:D:D:D

 2      

Ákos

A Canon kapcsán is felmerült a csúcskategóriában az elektronikus kereső. Persze ez egyelőre minden valós alap nélküli pletyka.

Ami azt illeti, egy részletgazdag EVF sok előnnyel rendelkezik a tükrös megoldással szemben (most ne a bridge gépek vacak EVF megoldására gondoljunk). Ilyen például a kevés fényben való fotózás, a könnyebb élességállítás, a keresőben látható paraméterek személyre szabása, zebra funkció (azonnali visszajelzés a kiégett képrészekről). Ezeket a videótechnikában régóta használják sikerrel. Ahogy olvastam, a kontraszt alapú fókusz állítást is nagy mértékben lehet gyorsítani (értsd a fáziskülönbség elven alapulónál is gyorsabb lehet pár év múlva), így az sem jelent visszalépést.

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy a tükör eltünése és az EVF bevezetése akár előny is lehet a tükrös gépekkel szemben.

 3      

Pihe

Ákos: érdekes tudni, hogy különböző gyártók ugyanazokra a fejlesztésekre gyúrnak. A tükör elhagyása első hallásra elég furcsának tűnik és valószínűleg kipróbálás nélkül sokan kétkedve fogadják majd, de ha ez megvalósul, akkor létjogosultságát majd az idő dönti el.

(Mindig elfelejtem, hogy tévés múlttal rendelkezel... örülök, hogy megosztottad a meglátásaidat az EVF-el kapcsolatban, nekem eddig sajnos a bridge-ek nem túlságosan használható kategóriájába eső elektronikus keresője - stílszerűen - lebegett a szemem előtt.)

 4      

Pesszimista

Érdekesek a következtetéseid...

Ki az a "???"?
Esetleg valami forrásmegjelölés?
Mert ez így nagyon lóg a levegőben.

 5      

Pihe

Bocsánat, a forrásjelölés lemaradt. Az eredeti interjút a DC Watch készítette (a interjú alanya a Hoya fejlesztési igazgatója volt), amit RiceHigh fordított le angolra, onnan kivonatoltam magyarra. A linkek:

http://dc.watch.impress.co.jp/cda/other/2009/03/09/10386.html

http://ricehigh.blogspot.com/2009/03/interview-with-hoya-senior-official-on.html

 6      

gorbelabda

Szinte minden nap ránéztem a blogodra, mióta megrebesgetted a 645 érkezését. Ha valaki akkor Te tudod mi van pentaxék háza táján.
Nem kimondottan örültem viszont ezeknek a híreknek. Szerintem kár lenne a k10d, k20d vonalat feladni. Az elektronikus kereső meg igencsak távol áll tőlem. Jó ez a tükrös rendszer. Az APS-H rendszer hanyagolható, akkor már legyen full frame. :)
A 645 várható ára kicsit talán magas, még kategóriájában is. Bár ha azt veszem más gyártónál csak egy hátfal van 7milla....
Gondolkodtam rajt, hogy neki kellene állni a régi középformátumu (pentax )obipakot felvásárolni, hátha később lennének rá érdeklődők... :)

 7      

Pihe

Ádám: sajnos én sem vagyok bennfentesebb, mint bárki más, csak legfeljebb több forrásom van. :o)

Azt gondolom, hogy a K200D folytatása lesz a tükrös vonal és a K20D árkategóriájának megfelelő váz valami más. A full frame-mel az a baj továbbra is, hogy mind a Pentax, mind a vásárlók iszonyat pénzeket költöttek a DA-vonalra, nézd csak meg a Limited objektíveket vagy a csillagosokat. Egy full frame gépért ezt a Pentax nem fogja feladni, a legtöbb gyutávot pedig az APS-H pont lefedi. Meglátjuk, hogy mit fognak kiokoskodni nyárra. :o)

645D: egyelőre csak fotóim vannak, azokat szívesen kipakolom ide. A filmes középformátumú gépekhez készített Pentax üvegek híresen jó minőségűek, ezt még a NikonRumors-on már Nikonosként tevénykedő ex-Pentaxosok is elismerték. De Európában - főleg a jelenlegi gazdasági szituáció mellett - nem hiszem, hogy ötnél több darab lenne belőle. A 645NII is bőven 100.000 forint felett van még és már nem mai gyerek.

 8      

MAttila

Sziasztok!

Én pont tegnap néztem e-bay-en a Pentax középformátumú géphez készített objektíveket, és van pár darab.
Csak érdekességképpen: http://shop.ebay.com/items/_W0QQ_nkwZPentaxQ20645QQ_armrsZ1QQ_fromZR40QQ_mdoZ :)

Szívesen kipróbálnék egy ilyen gépet, de nem biztos, hogy költenék rá 1-2százezer forintot, legalábbis jelenleg. :)

Az új gépre kíváncsi leszek. Remélem csak kellemesen fogok benne csalódni. :)

 9      

gorbelabda

Én a helyükben folytatnám a k20d vonalat. No de ez én vagyok.
A 645D -ről láttam én is pár képet. Igazi pentaxos vonások vannak benne. Gusztusos kivitel. Kecsegtető a 35megapixel, de vannak ennél jobbak is más gyártúknál így nehéz lesz szerintem feltörni a piacra.
Ahogy eddig figyeltem pedig mindig okoztak valami meglepetésszerű újítást. Hátha most is csak jól titkolják!
Én még bizakodok.
Elég sok zoomos obi van ebayon, de szerintem itt is a fix ami ér valamit.
A mult 7végi mamiya tesztemig én nem tudtam semmit szinte a fix lencsékről, de már felnézek rájuk! :)

 10      

Pihe

MAttila: köszönöm a látogatást! Tavaly nyáron, amikor filmes gépeket nézegettem, a fantáziámat hihetetlenül izgatta egy középformátumú Pentax váz, a 645N egész elérhető árban van, a 645NII pedig még mindig elég durva. Persze a kisfilm mellett az győzött végül, hogy nem tudnám az összeválogatott objektívjeimet középformátumon használni. Persze fordítva minden további nélkül. :o)

Ádám: egész biztos vagyok abban, hogy a nyáron bemutatásra kerülő váz (hívják akárhogy) nagy durranás lesz. Nem hiszem, hogy a semmiért adnának fel egy olyan vonalat, mint a K*0D. A fix obikat pedig tényleg csak az értékeli, aki használja. :o)

 11      

-Dorothea-

Ez a tükör nélküli cserélhető optikás rendszer már a Panasonic-nál megjelent, és a Panasonic Lumix DMC-G1 hallgat.

A K20D okozott már néhány kellemetlen meglepit nekem mostanában, a formátuma inkompatibilitása miatt bizonyos környezetben. Kíváncsian várom az utód mit tartogat :) Azért a képminősége verhetetlen. Picit szkeptikus vagyok ezzel a tükör nélküliséggel kapcsolatban. Aztán bizonyítsák be, hogy ez teljesen alaptalan. :)

Érdekes kis írás volt, köszi, Pihe!

 12      

Pihe

Dóri: sajnálom a géped, remélem gyorsan visszakapod! Ha a raw formátumra gondolsz, akkor a DNG szerintem a legjobb választás, minden ismeri, legalábbis én eddig bárhová vittem, tudták olvasni.