TÁVOLRA LÁTNI

Múlt héten Takoca felhívott, hogy most azonnal pisztolyt nyom a fejemhez, ha nem nézem meg a Holdat. Gyönyörű volt, a Vénusz fölötte állt, és a Holdsarló sejtelmesen világított a koraesti ködben. A kérdésre, miszerint le tudom-e fényképezni, a Tamron tele hiányában sajnos csak a fejemet ráztam. De aztán eszembe jutott valami, aminek folyományaképpen ma sikerült felszenvednem a K10D-t a már lassan 10 éve kihasználatlanul álló Vixen Geoma családi távcsövünkre.
A dolog első nekifutásra úgy nézett ki, hogy a Vixen oldala külön gyárt távtartót és csatlakozót K bajonettre, az egész pakk 56.000 forint környékén állt volna meg - természetesen alig néztem értetlenkedve az összegre, tekintve, hogy két fémcsőről van szó. De a fotós találékony (és Julcsi szerint többnyire jámbor) fajta, így körbenéztem, hogy pontosan mit találhatnék ki a két műszer pároztatására. A Vixen oldalán láttam, hogy T csatlakozóval lehet az 50 mm hosszú emelkedést biztosító, bajonettben végződő tubust a távcsőre tekerni (ez az emberi betekintést biztosító lupé alatt, szabadon van elhelyezve), így első dolgom volt rendelni egy T csatit az eBayről, amely tegnap meg is érkezett és megcáfolva Julcsi fenti tételét, kisebb rohamot kaptam ama tény konstatálásánál, hogy a távcső bizony nem T-végződésű. Aztán jött a következő ötletem, hogy mi az, ami hasonlít a T-re, de durvább a menete? Mi más, mint a jó öreg M42?! (Ami ráadásul itt figyelt a polcon.) Ezzel nagyjából révbe is értem, az M42-PK átalakító úgy csúszott fel a távcsőre, mintha egész életében oda kívánkozott volna. Első probléma megoldva. A második kérdés a távtartó volt, enélkül ugyanis nincs meg az emelkedés a fókuszáláshoz. Ezen a ponton is viszonylag gyorsan túljutottam, miután benyúltam a szekrénybe és kivettem a pontosan 50 mm hosszúságú - amúgy makrózáshoz használt - közgyűrű-soromat (most örültem először, hogy a legprimitívebb, ezerforintos sorral rendelkezem, nem a sok elektronikát tartalmazó változattal). Tehát: közgyűrűre egyik oldalról M42, másik oldalról K10D, mindezt pedig fel a Vixen Geomára.

Elszomorodtam. Ugyanis kiderült, hogy a fókuszáláshoz nagyon kevés a távcső beépített élességállítása. Szétszedtem a közgyűrűt és darabról darabra haladva megvizsgáltam, hogy a fókuszálás hogyan változik a különböző méretű darabokkal, illetve azok kombinálásával. Sehogy sem változott - ez is zsákutca volt. Már majdnem feladtam, amikor újra megnéztem a Vixen weboldalát, ahol egyértelműen látszik, hogy az egész miskulanciát úgy kell rászomorítani a távcsőre, hogy közben a közgyűrű-sorban ott figyel a lupé is. Az már elsőre látszott, hogy a kilépő átmérő sokkal kisebb, mint egy APS-C érzékelő, vagyis akár működik, akár nem, a lupé miatt nem csak sötétedni fog a keresőben a kép, de brutálisan vignettálni is fog. Vignettált is, sötét is volt, de szerencsére szóra bírtam a fókuszálást is.

A gond a mai szép délelőttel igazából az, hogy csúnyán esik az eső, így esélyem sincs normálisan kipróbálni, a következő pár képet az erősen koszos és esőcseppes ablakon keresztül lőttem. A távcső gyújtótávolsága érzésem szerint 1000 és 1200mm közé esik, természetesen állványos játék, már csak azért is, mert bár szép méretű darab, de még így is F/8 körüli játék, amit a lupé körülbelül F/13-ra sötétít - ergó a mai borús időben ISO 100 mellett 0,6 másodperces záridőt javasolt a K10D fénymérője. Igazából arra nagyon jó lesz ez az egész, hogy a Holdat lencsevégre tudom kapni. Az alábbi képeken a vignettálást levágtam, illetve kontrasztosítottam a fotókat PS-ban. Sejthetően a kép széleken nem csak vignettál, hanem a képminőség is pánikszerűen csökken (leginkább a durva szférikus és kromatikus aberráció figyelhető meg - kicsit lensbaby hatása van). A távcső optikája durván koszos (mint a mellékelt ábra is mutatja), ezt a következő holdtöltéig ki fogom puccantani, aztán hajrá.

Hogy a tanulságot levonjam: nem kell súlyos pénzeket kidobni ahhoz, hogy valami működjön. Kis találékonyság, nyomozás és a legtöbb dolog megoldható. De azért mielőtt a távcsövünkre a fényképezőgépünket akarnánk felcsatolni, nem árt vizsgálódni és vigyázni, nehogy valamelyikben (vagy mindkettőben) kárt tegyünk a nem rendeltetésszerű használatból eredő esetleges károk miatt.

(Amúgy eladó egy egyszeri kipróbálásra kibontott, vadiúj T2-Pentax átalakító 3500 pénzért. ;o)) PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« szojuz inside
túl közel repült a rugbylabda »

barkácsdilettantizmus     field scope     geoma     k10d     m42     pentax     vixen    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Takoca

Kikérem magamnak! Szó nem volt pisztolyról! Mindössze kétségbe esés volt, mert olyan szép volt hogy beszarás a közelembe meg nem volt fotó masina.

Beszéltünk már erről a távcső vs k10d dologról de ezt most nem egészen értem. Az a távcsövön ami nekük van (ill a tesómnak) a tubus jóval keskenyebb szerintem mint az m42 átalakító. + menet sincs neki. Mellékelj kérlek fotót a szerkezetről!
Az átalakító meg lehet, hogy érdekelne!: lehet hogy nekünk jó, utánanézek

 2      

Pihe

Természetesen a pacifista Pajtások érzékeny lelkének megnyugtatása érdekében semmilyen pisztoly nem játszott, csupán a téma komolyságának érzékeltetése céljából emeltem ennyire a dramaturgiát. ;o) (Ellenben ha nem hívsz fel, akkor most nem jutok el idáig.)

A T csati is 42mm-es, de nagyon finom menetű. Ha annál kisebb, akkor szerintem nem lesz jó Nektek. Este lövök róla pár képet, most sajnos munka van. Esetleg, ha tudjátok a gyártót, nézzetek fel a honlapjára, hátha... Este beszéljünk!

 3      

Pihe

No, akkor a setup (a végső képen a Z-1-es látható a K10D helyett, ez csak annyiban bonyolítja meg a helyzetet, hogy a Z-1-es "full frame", tehát még többet kellene vágni a kész képből).
Így néz ki maga a távcső

A távcső háta és a lupé alatti menet (M42)

A felcsavart M42-Pentax K adaptergyűrű

A Pentax K - Pentax K közgyűrűsor (50 mm-es kihuzat)

A közgyűrű végére csavart Z-1 4      

Pihe

A T2 csati elkelt. ;o)

 5      

Julcsa

Hú, nagyon jók ezek a képek!
Nem is baj, hogy szemcsés meg kicsit pöttyözött, így olyan "kém-vagyok-a-hatvanas-években" fílingje van az egésznek! :-D

 6      

Pihe

Julcsa: I spy, baby. ;o)

 7      

Gabesz

Ez valami zorall!:D:D
Kém leszel Szabolcs.....ezt le sem tagadhatod ezután!
Aztán a holdat is tessék majd fotózni!:D:D