EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

PRE-PMA: PENTAX X70 ÉS SAMSUNG NX - FRISSÍTVE

Frissítve: 2009. március 3.

Ma volt a Las Vegasban tartandó éves nagy fotó-show, a PMA nulladik napja. Miközben a gyártók még a sátraikat építgetik, dolgozik a sajtó is. A Pentaxosok már tavaly óta várnak egy high-end vázat, amiről mint korábban írtam, rengeteg találgatás látott napvilágot - és miközben mindenki a termékpaletta felső fokára koncentrál, a Pentax (a rossz kisfiú image-et hozva) pont az ellenkező oldalra termelt. Az talán senkit sem lep meg, hogy szinte az összes gyártó minden évszakban egy talicskányi kompaktot dob piacra a szivárvány összes színében, de a bridge gépekre sokkal több figyelem irányul, hiszen egy speciális csoportot céloznak meg a gyártók. A Pentax elkészítette első bridge gépét, amely a felső kategóriás Optio család és a belépőszintű K-m (K2000D) közé pozícionált: ez az X70.

Gyakorlatilag szinte semmit sem lehet még tudni a gépről, a hátáról "véletlenül" egy Olympus E-620 tesztbe sikerült belevágnia a Colorfoto.de munkatársainak egy fotót (aki emlékszik a Photokinára tavaly, annak már rémlik, hogy akkor is egy online fotós újságban jelentek meg "véletlenül" a termékek). Ami a képekről kiderült: a gép 12 megapixeles felbontású érzékelővel rendelkezik, ami elé egy példátlan, 24x átfogású optika tornyosul. Az X70 elején ott az SR jelzés, vagyis megkapta a Pentax érzékelő-mozgatásos elven működő rázkódás-csökkentő rendszerét. Új dologgal találkozunk a Pentax digitális gépein a vakuház mellett: egy AF segédfény. Talán reménykedhetünk abban, hogy ezt a tükrös gépek is megkapják majd? A méretes LCD mellett imitálhatjuk a tükörreflexes keresőn keresztüli fényképezést is, ehhez egy elektronikus kereső áll rendelkezésre, amely a szenzor által vett képet a keresőbe küldi.

A kérdés igazából az érzékelő mérete. A Pentax testvére, a Samsung ugyanis ma délelőtt hozta nyilvánosságra a Samsung NX-et, amely egy APS-C szenzorral szerelt bridge gép, és mint tudjuk, a két testvér eddig kéz a kézben járt.

Hogy lesz-e az idei PMA-n más Pentaxos bejelentés? Egyre kevésbé hiszem, hogy kapnánk K30D-t vagy ennél magasabb kategóriájú gépet - de persze nem szabad elkiabálni semmit, még csak holnap kezdődik igazán a show. Yvon Bourque Blogpajtás minden bizonnyal elsőként lesz a Pentaxos standon - megkértem, hogy kapjon el egy hivatalos személyt a - szerintem nem csak általam propagált - magyarországi Pentax kirendeltség kérdésében. Erről szintén idejében.

Update: közben megtörtént az X70 hivatalos bejelentése is, így a specifikációkról is tudunk már valamit. A gépen belül nem APS-C lesz a Samsung NX-szel ellentétben, hanem egyszerű bridge szenzor (1/2,3 inches). Ami a gép erőssége, az egyértelműen az átfogás, a 24x-es "megazoom" a 26mm-es nagylátószög (F/2,8) és a 624mm-es ultratele (F/5) (35mm ekv.) közötti gyújtótávolságokat fedi le. Ha ez nem lenne elég, akkor felszerelték egy Intelligent Zoom funkcióval, amellyel a 624mm-t 3900mm-ig lehet kitolni (a Dpreview szerint "optikai kompromisszumok nélkül", de szerintem felbontás-csökkentéssel). 3900mm, akárhogy is nézzük, csillagászati felhasználásra vethető be. Ha optikai tulajdonságaiban jó lesz, akkor ez bizony egy bitang gépnek ígérkezik. A hosszú gyútávok kitartásához szenzormozgatásos és digitális rázkódás-csökkentés segít rá. Az unalomig ismert funkciók (tájkép, portré, makró, szupermakró, tüzijáték, stb) mellett sikerült beújítani a HD videó-felvételt (ugye, hogy ugye) és a 32 arcra kiterjedő arcfelismerést, amelyet a gép 0,3 másodperc alatt végez el. Ez utóbbi vicces funkciónak tűnik, de egy olyan gépen, ahol nem lehet manuálisan precíz fókuszt állítani, létfontosságú tényező, hogy egy portrénál csak az legyen éles, aminek élesnek kell lennie. Egyszóval mindennel felszerelték, amiről egy bridge gép tulajdonosa álmodhat. Az egyetlen gyengeséget a záridő körül érzem, ugyanis csak 1/1000 a legrövidebb és csupán 1/4 a leghosszabb megvilágítási idő (éjszakai módhoz ezt ki lehet egészen 4 másodpercig tekerni). Ha belegondolok, ha a bridge gépem (Olympus C5050Z) 1/2000 és 14 másodperc között dolgozott lassan hat éve, akkor ez elég elkeserítő. Az érzékenység ISO 50-ről indul és ISO 6400-ig emelhető, ilyen szenzorméretnél utóbbi bizonyára tetemes zajjal jár majd. A belső vaku kulcsszámáról egyelőre nincs adat, de sajnos a külső vaku elhelyezésére szolgáló sín lemaradt a gépről. Nem lepődnék meg viszont, ha tudná irányítani vezeték nélkül a Pentax nagyvakuit. :o) Kiváncsian várom az első képes teszteket.

 PIHE, fotó témakörben


  nx     pentax     pma     samsung     x70    


Megosztás Facebook-on


HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Zsákai Péter

Meglepett. Mondjuk én nem is kísérem figyelemmel ennyire a Pentaxot és stratégiáját.

Azért bízzunk benne, hogy DSLR téren is lesznek újdonságok.

 2      

Pihe

Én úgy látom, hogy a Pentax 2006 óta (ekkor tért magához poraiból) lyukakat töm be. Először piacra dobta a K10D-t és a K100D-t, mert a közép- és a belépőszinten indulni a legjobb, itt vannak a szélesebb tömegek, akiket át lehet csábítani az Erő pentaxos oldalára. Aztán ezeket két évvel később fejlesztette ugyan (a K100D-ből két alverzió is készült idő közben), de tavaly mégis az alsó kategória felé nyitott. Most még alul egy lyukba tömi be a vörös P betűt, aztán ki tudja... lehet, hogy lesz frissítés feljebb is.

 3      

Gabesz

Ez érdekes...nem tudom mit kérnek érte majd, de az asszonynak tuti veszek egyet!
Ugyis mindíg sír, hogy ő nem tudja a gyereket lefényképezni!:D:D

 4      

Pihe

Szerintem 60-70.000 körül lesz kapható, ha azt nézem, hogy a prémium kategóriás Optio-k valahogy 55.000 környékén fejeződnek be és a K-m 99.000 forintért kapható kitben...

Az természetesen lemaradt, hogy még elhozták a már Photokinán bemutatott DA 15mm EL AL Limited fixet, a DA* 60-250/4 SDM zoomot és az 1,4x SDM konvertert. Sok újdonság nincs a Pentax standján, ahogy azt mesélik.