HÉTVÉGEKÖZELI ANZIKSZOK

Mivel túlságosan az objektívcsillagozós bulival voltam elfoglalva, így most egészen felsorolás-szinten emlékeznék meg egy-egy heti történésről. Kedden például sikerült eladnom a Pentax FA 28-80/3,5-4,7 Powerzoom objektívet. A vevő gyorsan döntött, így sajnos már nem tudtam megcsinálni a powerzoom motor működéséről ígért videós blogpostot. Legközelebb, ha a kezembe akad hasonló, nem eresztem, amíg nincs róla HD minőségű felvétel. :o) Mindenkinek köszönöm, aki érdeklődött felőle, és azoknak is akik nem, vélhetőleg utóbbiak voltak többen.

Szerdán végre elszántam magam és közel négy hónap tanakodás, öngyőzködés után megrendeltem a Tamron SP 70-200/2,8-at. Több érv szólt mellette, mint ellene, igazából a mérleg másik serpenyőjében csak egy új bejelentésű Pentax haladó váz volt, annak meg úgyis meg kell várni a legjobb árát a forint remélt erősödésével. Erről lentebb még lesz szó. Teszt természetesen lesz.

Kicsit hosszabbra vettük a hétvégét, péntekre ugyanis szabadságot vettem ki és Julcsival lementünk Nyíregyházára. A hat órás vonatút ellenére is nagyon jól telt, hógolyóztunk a húszcentis hóban és kicsit minden gondtalannak tűnt.Múlt hétvégén láttam valahol egy fantasztikus Pentaxos makrós galériát és megint kedvet kaptam földi porhüvelyüket hátrahagyott állatok extrém makrózáshoz (ha nem rémlene: Bogi, Zümi és persze a Csillagocska), és mire Nyíregyházáról hazaértünk, már borítékban fogadott az eBay-ről rendelt fordítógyűrű (ez volt eddig a leggyorsabb kiszállítás, Kína - Magyarország: 3 nap), így most már nem kell idétlenkedni a ragasztószalagos megoldással, egyszerűen a Sigma 105/2,8 végére lehet cuppantani a Pentax FA 50/1,4-et fordítva. A dolog szépséghibája, hogy a hasznos tárgytávolság alig egy-két centire csökken, ha a Sigmát 1:1-es leképezig forgatom ki. Sejthetően a mélység-élességi tartomány is éppen csak a kezelhető kategóriába esik F/16-os rekesznél. Alább egy tesztkép egy habszivacs fólia felső rétegéről, a fotózott rész úgy 2 mm * 2 mm lehet és természetesen ez vágatlan méret.Szombatra kicsit kidőltünk, így bevállaltunk egy marathoni Doktor House-t, ami átnyúlt vasárnapra is (most már az ötödik évad végén járunk). A dolgot súlyosbította, hogy szombaton kimagasló ügyességemnek és jól fejlett koordinációs képességeimnek hála sikerült az egyik lábamra lesántulni, miközben járás közben igyekeztem reprodukálni a Chuck Norris-féle pörgőrúgást. Mindezt persze akaratomon kívül, mielőtt bárki bármit feltételezne - most már tényleg azt sem lehet rám mondani, hogy "gyorsabb, mint csúnyább".

Mivel a sántaság miatt stabil ágybanfekvésre kényszerültem, kicsit utánanéztem az aktuális találgatásoknak az új Pentax vázat illetően. Pajtások, azért be kell látni: az Erő és a Fantázia velünk van. A Dpreview fórumozói szerint az új Pentax váz nem full frame lesz, hanem négyzetes formátumú, így a mostani DA obik is tökéletesen működnek majd (így persze nem lesz szükség portrémarkolatra sem). Eme vad elképzelést a Pentax Fan Club hazai oszlopos tagjai csak úgy kommentáltak, hogy "Pelenget rácsavarni, bokát lef*sni". A józan ésszel szemben csak egyetlen érv szól: a Pentax mindig a széllel szemben sétált és ezt a "rossz kisfiús" image-et simán rá lehet húzni a négyzet alakú szenzor történetére. A PentaxForums-on "valakik" láttak "valamit" Ausztráliában, nevezetesen egy fotóst Pentaxos logóval, ismeretlen formájú vázzal, sok biztonsági őrrel egy esküvőn - aki kiszúrta, arról számolt be, hogy a fotós egyetlen egyszer sem nézett le a hátfali monitorra. Ebből szerinte az egyenesen következik, hogy a keresőben jelenik meg az elkészült fotó. Ez egészen addig dajkamese volt, amíg valaki be nem linkelte az amerikai szabványügyi hivatal egyik oldalát, amelyen a Pentax-Hoya bejegyeztette a keresőben megjelenő LCD szabadalmát. Személy szerint kétlem, hogy ezt a Pentax most megvalósítaná, és azt is kétlem, hogy az a "valaki" jól látta azt a "valamit" (természetesen képes bizonyíték nincs az azonosítatlan tárgy létezéséről, tehát szépen megfér egy ikszaktában Nagyláb és Loch Ness(y) között). Néha azonban nem kellenek bejelentések egy-egy új termék piacradobásához, pár hete láttam magyar (!) fórumon árulni a Pentax DA* 60-250/4 ED objektívet - potom 320.000 (!!) forintért, plusz VÁM, plusz ÁFA -, közben pedig csak annyit mondott a Pentax, hogy "lesz ez is".

Végülis lényegtelen: pár héten belül megtudunk mindent, hivatalosan.

 PIHE, minden más témakörben

MegosztásOldal teteje

« vélemények, objektíven (béta verzió)
pentax k30d specifikációk - kicsit máshogyan »

fotó     fotótech     makró     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Zsákai Péter

kicsit már fáradt vagyok és nagyon meg vagyok fázva. ezért sok okosságot most ne várj! (máskor se! :))))))
mindenesetre jó volt olvasni ezt a bejegyzést.
remélem jobban vagy! kíváncsi vagyok hogyan sikerült az a baleset! :)
hajrá Pentax! :)

 2      

Pihe

Jobbulást Péter! Most keveredtem ki a megfázásból, sajnos ez stabilan eltart két hétig -- sok Coldrex, ACC és társai helyreteszik... Gyógyulást!