VÉLEMÉNYEK, OBJEKTÍVEN (BÉTA VERZIÓ)

Elkészültem a korábban említett, az általam eddig használt vagy kipróbált objektívek pontrendszerű összefoglalásával - így örömmel mutatom be a béta verziót, itt, a blogomon belül. Ám mielőtt rátérnék a részletesebb elemzésre, szeretnék bemelegítésképpen egy kis szösszenetet írni arról, hogy pontosan miért is gondoltam úgy, hogy jó ötlet a Clock-os Sörpajtások felvetése az objektív-véleményezésről.
Amikor elkezdtem tükörreflexes géppel fényképezni, beleestem abba a tipikus hibába, hogy olyan objektívekbe öltem pénzt, amikről kiderült, hogy minőségileg nem kimondottan felelnek meg az elgondolásaimnak - köszönhetően a használt objektívek olcsó és a régi objektívek ingyenhez közelítő árának - a vétel és a későbbi eladás között viszont hatalmas árrés tátong, így a nem megfelelő üvegek eladásával nagyon nagyot lehet bukni.

Nem vitás, az embert könnyen elkapja a gépszíj és megvesz mindenféle kiegészítőt, kütyüt és főként objektívet - ez pedig, utólag bevallva: felesleges pénzkidobás. Megéri inkább kivárni, pénzt gyűjteni és inkább a jobbat megvásárolni, mert az átlagos objektívek eladásával később sokkal nagyobb lesz az anyagi veszteség, mint amit sokszor még gyűjteni kellene a magasabb kategóriához. Például a Pentax digitális gépeihez készített kitobjektív (DA 18-55/3,5-5,6) bármennyire is csábító árban van, az egy szinttel feljebb lévő (szintén kitobjektívként árult) DA 16-45/4 drágább ugyan, de összehasonlíthatatlanul ráver a 18-55-ösre minden tekintetben. Ugyanez vonatkozik szinte minden objektívre, akár Pentax, akár más gyártmány. Az elmúlt pár évben jó pár objektív járt nálam és egészen biztos, hogy ha az elején kevésbé lettem volna forrófejű, sokkal rövidebb lenne a kipróbált vagy birtokolt objektívek listája. Persze egyáltalán nem azt szeretném sugallni, hogy mindenből a legdrágábbat és a legjobbat kell megvenni - sőt. A cél, hogy olyan objektívet találjunk magunkat, ami az általunk elképzelt felhasználásra a lehető legjobb minőségű, de semmiképpen sem szabad a legdrágábbat megvenni (hacsak nincs alternatíva).

Ha tanácsot kellene adnom objektív vásárlásához, első körben a weben fellelhető írásokat ajánlanám előtanulmányként - és bár technikai szempontból a profi laborok tesztjei meggyőzőbbnek tűnnek, sokszor a steril körülmények vagy a szerző elfogultsága (rosszindulatúan megkockáztatom: anyagi érdekeltsége) miatt ezeket a teszteket fenntartással kell kezelni. A másik oldalon vannak a felhasználói vélemények, amelyek szintén elfogultak lehetnek, de legalább valós életben történő tesztelésen alapulnak.

Az általam készített véleményeket szintén valós életben történő tapasztalatok során alakítottam ki, így próbálva segíteni abban, hogy Mindenki a saját igényeinek és pénztárcának megfelelő objektívet választhassa ki. Szeretném kihangsúlyozni, hogy a véleményem kizárólag a saját személyes meglátásom, amit - mint oldalt a bemutatkozó szövegben is olvasni - a világért sem szeretnék másra erőltetni, így fenntartással kezeljétek az adott információkat.

Végül a pontozás mellett döntöttem, talán a számok sokkal pontosabban mutatják meg egy-egy objektív gyengeségét vagy erejét, mint a leírt szó -ettől függetlenül persze a jövőben is lesz ömlengősebb irogatás, ha kipróbálásra hozzám kerül egy objektív. Bár még rengeteg ötlet született, hogy pontosan hogyan lehetne finomítani ezt a listát, örömmel venném, ha Ti is leírnátok a véleményeiteket a véleményeimről. :o) Emellett a lista erősen béta verzió, formai változtatások lesznek (összehasonlító táblázat rendezése, stb).

Remélem segítség lesz valamilyen szinten. A listát a http://blog.csorge.hu/index.php?make=lenses érthetitek el.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« objektíves móka - legyen, ne legyen?
hétvégeközeli anzikszok »

fotó     fotótech     lencse     m42     objektív     pentax     sigma     sufniteszt     tokina     vélemény    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

aGinger

Már megyek is böngészni :)

 2      

Zsákai Péter

Tökéletesen egyetértek Veled! Lehet azért, mert Te segítettél belőni, hogy milyen objektívekben érdemes majd gondolkodnom? :D :D :D

Viszont gondolom egy-egy régi obi beszerzésének és kipróválásának is meg lehet a maga romantikája. Mit gondolsz, ha újra kezdenéd a "pályafutásod", inkább csak újabb, jobb obikat vennél?

Ennek a táblázatnak az összehozása sem lehetett piskóta. Hasznos lesz, biztosan vissza-vissza fogok nézni rá!

 3      

Takoca

nagyon király! köszönjük!

 4      

Pihe

Köszönöm Nektek.

Peti: érdekes kérdést dobtál fel. Nem feltétlenül vennék csak újabb, jobb objektíveket, de biztosan átgondolnám, hogy mit veszek meg, hogy elkerüljem a vakvágányokat. Sok esetben a technikai fejlődés is beleszólt a döntéseimbe, hiszen amikor a K10D-t vettem, még sem a 16-45-öst, sem pedig az 55-300-at nem lehetett kapni. Nyilván a kitobjektív olyan tényező, amit csak nagyon céltudatosan lehet megkerülni, hiszen ez fogja eldönteni, hogy pontosan mit is szeretnénk fényképezni.

A régi objektívekben nem nagyon lehet csalódni, persze túrni kell miattuk a netet, de annak - ahogy írod - megvan a maga romantikája is. :o)

 5      

Gabesz

Ez egy fantasztikus összeállítás lett Szabolcs!!
Gratula!:D:D

És kösz az üzenetet!