OBJEKTÍVES MÓKA - LEGYEN, NE LEGYEN?

Amint észrevehettétek, már egy ideje szokásom, hogy a hozzám csapódó objektívekről, vázakról, vakukról írok néha hosszabban-rövidebben. Az előző bejegyzés sörös színfoltjait adó illusztris Pajtásai dobták fel ötletként, hogy esetleg készíthetnék egy írást, amiben az eddig nálam járt objektívekről mesélek (ez két év alatt kereken 15 darab obit jelent - természetesen egy időben sose volt több öt-hat darabnál), amolyan személyes meglátásokat, hogy mit érdemes megvenni és mit nem. Mivel ez egy szép nagy munka lenne, arra gondoltam, hogy előbb kikérem a véleményeteket, hogy lenne érdemes hozzáfogni egy nyilván teljesen amatőr gondolatokat megfogalmazó posthoz, vagy egyáltalán jó ötlet lenne-e ez. Arra gondoltam, lehetne egyszerű pontozó rendszer, mondjuk egy ötös skála, különböző elvek szerint (például torzítás, élesség, kromatikus aberráció, kezelhetőség) és egy-egy mondatban az erősségekről és gyengeségekről. Ezt gondolnám a létező leggyorsabb megoldásnak, így a jövőben is helyet kaphatnának a hosszabb lélegzetű vélemények. Még annyival tudnám megfejelni, hogy bárki beküldhet véleményeket az általa használt objektívekkel kapcsolatban - egy remek gyűjtemény lehetne, de nyilván kevéssé lenne objektív az összehasonlítás, ha azt több ember végzi. A harmadik kérdés, ha már közönség-véleményesdi lenne, hogy szabad-e vegyíteni a márkákat. Örömmel várom a jó és kevésbé jó szavakat a dologgal kapcsolatban. Ha jó a fogadtatás és ezzel segítek, akkor örömmel feccölök bele egy kis időt.

Egy másik ötlet. Rengetegen (relatív szám, az utóbbi egy évben úgy harminc emberről lehet szó - nekem ez rengeteg: mindig rossz voltam matekból) keresnek meg magánban, főként Pentaxos vonulatban, de legutóbb Nikonos Pajtás is érdeklődött erről-arról. Arra gondoltam, csemegéznék a leginkább előforduló kérdésekből, hátha sokak okulnának belőle. Bár egyáltalán nem tartom magam jó mesélőnek és fotózás terén még a tojáshéjat is ide-oda rúgdosom, de az esetek 99%-ban olyan visszajelzést kapok, hogy "ezt eddig senki sem tudta nekem így elmagyarázni". A leírást valószínűleg úgy kezdeném, ahogy azt pár hete a Spottr.hu-n Mefi is írta (egy kis alapozással), igaz, némileg átírnám Mefi segítőkész cikkét saját szájíz szerint. Ezzel kapcsolatban is örülök minden gondolatnak.

További szép estét Nektek, köszönöm, hogy elolvastatok. :o)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« sörfoltos fotóblog
vélemények, objektíven (béta verzió) »

blog     fotó     fotótech    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Takoca

Harjá!! ez jó ötlet! (mind a kettő) Lehet pontozni is de én szeretem azt a stílust ahogy az objektívekről eddig írtál.

 2      

xt198

Hali! Szerintem nagyon jó ötlet :) Hajrá!

 3      

Zsákai Péter

nagyon köszi, ha belefekteted ezt az energiát! nekem is sokat segítettél privát levelekben, biztosan hasznos lenne másoknak is, amiket tudsz!

egy ötlet az objektív bemutatáshoz (hátha jónak találod): jó lenne, ha linkelnél képeket, amiket az adott obival készítettél. tudom, hogy flickr-en precízen tag-eled ezzel az infóval is a képeid, de így egyszerűbb lenne. persze azon lehet elmélkedni, hogy "nagy felbontás kellene, azon látszanak a részletek...", mégis azt gondolom, hogy egy-egy képed tovább segítene a döntésben valakinek...

ha kell valamiben segítség, szólj bátran! és ha majd a sok munkád mellett aktuálisnak látod a közös blogot, most már gőzerővel tudom támogatni azt is! ;)

 4      

sundance

Szia!

En orulnek neki, bar nem pentaxos vagyok, de azokat a teszteket is el fogom olvasni, mar csak az elvezet kedveert is :)

hajra hajra

 5      

Pihe

Köszönöm szépen a bátorítást!

Úgy döntöttem, egyelőre pontozós megoldás lesz, egy-egy mondattal körítve (a legtöbb objektívről már így is írtam), aztán kialakul úgyis. :o)

Peti, a nagyfelbontású képekkel az a baj, hogy nem minden objektívvel készítettem publikus képet. Az igazán jó ekkor az lenne, ha be tudnék mutatni a főbb rekeszekkel egy-egy képet (zoomobjektív esetén minden jelzett gyújtótávolságnál). De hát ez képtelenség. Az újabb objektívek szerepelnek a Pixel-peeper.com-on, oda tudok linkelni. (Meg linkelni amúgy is prímán tudok. ;o))

Sundance, köszönöm szépen a látogatást! :o)