A SÖTÉT OLDAL

A rögtönzött képek néha a legérdekesebbek, igazából eddigi működésem néhány jobban sikerült fotóját mind-mind a vak szerencsének köszönhetem. Ilyen ez is, szombat este jött egy hirtelen gondolat, megkértem Julcsit, hogy rázza meg hosszan a fejét. Az eredmény felemás lett, igazából hosszú nézelődés után sem sikerült eldöntenem, hogy a kép sorsa a honlap legyen-e vagy a DEL gomb - kicsit úgy érzem néha, hogy túlságosan látványhajhász vagyok olyan dolgokkal, amik teljes mértékig klisének számítanak. A másik gyenge pont a képen szerintem a háttér, de talán nem annyira zavaró, mint amennyire engem zavar. :o) A kép 1.6 másodperc kitartásával készült, második redőnyre vakuztam, a fényszerszámra a fény lágyításához egy Omnibounce-t húztam. A vaku fénye így kimerevítette Julcsit, de ugyannakkor rajta van a mozdulat is. Az effekt természetesen a mázlin múlott, de második próbálkozásra sikerült elérni, hogy Julcsi arcéle mindkét oldalon megjelenjen. Legszívesebben a Z-1-essel csináltam volna meg, de konkrétan ez az, ami ellenőrizhetetlen filmen. Kár, de legalább nem Photoshop.Pentax K10D @ 1.6' @ ISO 100 + Tokina AT-X Pro 28-70/2,6-2,8 @ 70mm @ F/5,6 + Pentax AF540FGZ @ TTL + 1 Fé + Sto-fen Omnibounce

 PIHE, fotó blog témakörben

MegosztásOldal teteje

« fagyott könnycseppek on index.hu
a lázmérő is... »

fotó     fotóblog    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

xt198

Szia!
Szerintem nagyon jó.
Nekem is (szerintem és másik szerint) a legjobb képeim általában "szerencse". Persze van ami nem.
Nagyon jó kép! Grat :)

üdv. laci

 2      

Pihe

Köszönöm szépen Laci a véleményt, örülök, ha tetszik!

 3      

Zsákai Péter

Szerintem is jó kis kép! Nem csak hízelgésből!

Dinamikus, érdekes, elgondolkodtató. Legalábbis én elgondolkodtam , hogy mi is ez. Csak utána olvastam.

Saját képeimmel tapasztaltam már nem egyszer, hogy az elkészülés pillanatában érzek "valamit". Aztán, amikor a gépen megnézem, az a "valami" eltűnik és számomra már nem annyira érdekes a kép, látom a hibákat. Ennek ellenére kíváncsiságból véleményeztetni szoktam sok képem. És sokszor kiderült, hogy az emberek látják a képben azt a "valamit"! És ez jó dolog! Nem kell mindent véresen komolyan venni, nem kell mindenben a hibát keresni.

Biztosan olvastad a legfrissebb DFM-ben, hogy a Che-Gevara fotó is mennyivel később vált érdekessé, "értékessé".

Tudom, hogy maximalista vagy, meg igényes, ebből fakadóan Magaddal szemben kritikus. De csak meg ne tudjam, hogy ilyen képekre a DEL gombot nyomkodod, mert... ...mert... ...mert irgum-burgum! :D

Nekem ez a kép tetszik! ;)

 4      

Pihe

Köszönöm Péter!

Ismerem az érzést, amiről írtál, szerintem nagyon jól összefoglaltad: ezért jó fotózni, mert mindig ott lesz az a mögöttes "érzés", amitől kattintás közben libabőrős lesz az ember és akkor jó a kép, ha ugyanennek akár csak egy kis szeletkéje átmegy a nézőre is.

Rengeteg képem hibás, eddig nem is sikerült olyan fotót csinálnom, amivel tökéletesen meg vagyok elégedve - de tekintve, hogy én sem vagyok tökéletes (sőt..!), ezért ezzel valószínűleg - amíg a fotózás érdekelni fog -, együtt fogok élni. Ennek ellenére talicskaszámnyi fotó sorsa volt / van / lesz a DEL gomb.

Köszönöm Nektek!

 5      

Ákos

Zsákai Petivel egyetértek. Örülök, hogy a honlap opció lett a DEL helyett.

Szerencse kérdése: Múlt héten, mikor végignéztem a 2008-as képeimet, nekem is eszembe jutott, hogy a jobb fotókat a szerencsének köszönhetem. De szerintem ezzel sokan vannak így. Nem hiszem, hogy ezáltal kevésbé lennének értékesek ezek a képek, hiszen ott kellett lenni, felkészülten kellett várni a megfelelő pillanatot. Így az adott fotós nélkül most nem csodálhatnánk ezeket az elkapott és sokszor megismételhetetlen pillanatokat.

 6      

Pihe

Köszönöm szépen Ákos! Teljesen egyértelmű, hogy a spontán pillanatok tartogatják a legjobb fotókat, hiszen a statikus dolgok - hacsak nem egyedi perspektívából készülnek - mindenki számára hozzáférhetőek bármikor. Szerintem a Parlamentes fotóim is ilyenek, Gabesz jóvoltából bemehettem állvánnyal, de akinek szintén van hozzáférése az épülethez, az szintén tud ugyanilyen képeket készíteni. Meg ugye a rengeteg fotó a várról, a Lánchídról, stb... Éljenek a véletlenek! :o)

Köszönöm Nektek a kommenteket.

 7      

Gabesz

Huhh......
Nem vagyok ennyire technikaorientált, így csak csodálkozással vegyes döbbenetemet tudom tolmácsolni!
Miket össze nem lehet hozni!:D:D
Gratula!
Nekem biztosan nem menne..:S

 8      

Pihe

Köszönöm Gabesz, de tessék gyorsan abbahagyni ezt az általános kishitűséget... ha nekem ment, mindenkinek megy / mehet. :o)

 9      

Gabesz

Bocsánat!
Elfelejtettem említeni, hogy februártól taja leszek a gyöngyösi Szem-Pont Fotókörnek!
Először csak ajánlották, aztán érdeklődtem, majd az egyik alapítóval történt levélváltást követően, a képeimet megnézték, és meginvitáltak tagjaik közé!:D
Ez nálam nagy lépés.....közös előadások,fotóstúrák,kiállítások a helyi művházban......
Köszönöm, elsősorban Neked Szabi, és persze jópár embernek, hogy elleshettem sok szép dolgot, és tanulhattam Tőletek!!
Persze van még mit tanulnom....:D

 10      

Pihe

Na, ez tök jó hír, gratulálok! Ezért (is) érdemes csinálni.

 11      

Gabesz

Bocsi az OFF miatt, de kérdésem lenne....
Kinéztem a kitobi 50-200-asa helyett alapobinak a Tamron Pentax 70-300/F4-5.6 Di LD macro 1:2 cuccost!
Most nagyon korrekt áron lehet beszerezni,csak az érdekelne, hogy van-e Valakinek tapasztalata vele?:D:D

Köszi!
Ha akartok, privátban is zaklathattok a válasszal!:D:D

Kösz!
Gabesz

 12      

Pihe

Gabesz: ha a Sigma és a Tamront egymás mellé tesszük, a Tamron az egyértelmű nyertes, ha jó áron hozzá tudsz jutni, akkor ne várj vele (főleg, mert ki tudja, hogyan alakulnak az árak, ha továbbra is olyan a forint, mint amilyen). Nem volt soha ilyen objektívem, de rengeteg jót olvastam róla, amikor én is lecseréltem az 50-200-ast. A Sigma 1:3-as leképezésével szemben ráadásul a Tamron még "makróbb", 1:2. Viszont arra számítanod kell, hogy: 1. a makró állás a 300-as végen lesz, gyengébb a képminőség és egy rakás fényerőt vesztesz, ráadásul sokkal nehezebb kitartani; 2. mint minden 70-300-as objektív, ennek is rohamosan csökken a minősége 200mm felett. Szóval a Tamron veri a Sigmát, de ha van elég pénz a kasszádban, akkor nézd meg a Pentax DA 55-300-at, az csúnyán rápirít mindkettőre.

 13      

Gabesz

Köszi a gyors,korrekt választ!!

Az a helyzet, hogy most 40 ropi az obi, ennyit még rá tudok szánni éppen.....:D:D
Az 50-200-ast eladom ugy néz ki..(remélem), és a külömbözetet kiperkálom!:D:D
Amin agyaltam, hogy az 50-70 mm közötti tartomány hiányozni fog-é vajon, de nemigazán....igen kevés képem készült ebben a tartományban!:D:D
Ha megvan a cucc, szivesen odaadom Neked Szabolcs egy kipróbálás/felavatás erejéig!:D:D
Legalább leírod a Pentax obival összehasonlítva tesztben a tapasztalataid!:D