TÁRGYFOTÓZÁS - FÉNYBUHERA

Múlt héten elvállaltam egy fotós munkát, amivel valószínűleg nyárig le fogom magam kötni, de legalább hoz pénzt a konyhára és közben tanulni is tanulhatok. Konkrétan tárgyfotózásról van szó, egy magánszemély gyűjteményének könyvkiadásához. Egyelőre nem mondhatok semmi közelebbit, de majd bizonyára lesz róla részletes beszámoló is. Kicsit talán nagy bátorságra vall, hogy bevállaltam egy ilyen munkát, hiszen a tárgyfotót a hozzáértők a szakma csúcsának tartják, ami velem, kontárral, köszönőviszonyban sincs: ám én sem az a fajta vagyok, aki visszaretten egy kis kísérletezéstől.

Szegény ember vízzel főz és azzal fotózik, ami éppen a keze ügyébe akad. Némi jóindulattal persze nem mondanám kezdetlegesnek az eszközeimet, de aki stúdióban dolgozik, nyilván megmosolyogna - két rendszervaku, két állványra tett ernyő és jól fejlett türelemmel indultam neki az első tesztlövéseknek. Azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy az eddigi fénysátram elégtelen lesz a feladathoz, így a barkácsdilettantizmus szokásos égisze alatt szombaton Julcsival szétbontottuk a fa-fém monstrumot, ami eddig megbontotta a konyhám amúgy sem túlságosan impozáns kompozícióját. Az eddig használt vászon hátter helyettesítésére pénteken vettem egy 170 cm magas, 110 cm széles átmenetes papír (PVC) hátteret. Ennek az esztétikán túl az a hatalmas előnye, hogy nem kell minden képnél kiretusálni a rengeteget ráncot és gyűrődést - hátránya, hogy bármilyen tárgy azonnal megfogja, így három nap alatt egy fél radírt már elfogyasztottam a tisztításával és egyre inkább marad meg mindennek a nyoma. Szerintem teljesen jó lett, íme egy fotó az új tárgyasztalról (a régebbiről történő beszámolót itt olvashatják a nosztalgiára hangolódott Pajtások). Azt gyorsan hozzáteszem, hogy ezt a viszonylag kis darab hátteret (a standard három méterszer hat méteres tekerős hátterek relációjában) is méregdrága árban vesztegetik - első körben olyat szerettem volna venni, de csak a háttértartó rendszer egy százasban lett volna és akkor még a papír sehol nincs. Iszonyat árak vannak.


A vakuk okozták a legnagyobb fejtörést: ugyanis a két fényforrásom teljesen más elven működik, így iszonyat kísérletezés következett a fényekkel, hogy még csak véletlenül se legyen semminek vetett árnyéka (persze ezt megvalósítani 100%-osan nem sikerült). A Pentax vakut ugyanis egy teljesen manuális Sunpak vaku egészíti ki, amin csak az érzékenységet és a gyújtótávolságot lehet állítani tolómércés (!) rendszer segítségével (viszont cserébe 44-es kulcsszámú). Természetesen a két vaku ugyanolyan beállítás mellett teljes más mértékű fényt bocsájt ki, így véletlenül sem lehetett elkerülni azt, hogy valamilyen irányba nem rajzolódjon ki egy-egy halovány árnyék. Végül sikerült megtalálni az arany középutat, azóta a kutyát elköltöztettem a Szüleimhez, mivel félő, hogy eltologatná a milliméterre beállított állványokat a helyükről. Végül kiegyeztem egy olyan megoldással, ahol csak egy egészen kis árnyék látható, talán így növeli a térbeliség feelingjét is. Alább egy kép a Sigma 10-20mm-ről, amin azt próbálgattam, mi az a pont, ahol a fekete és a fehér tónusok valósághűen exponálhatók ki egyszerre. (Egyébként mostanában több objektív véleményemnél cseréltem le a blogbejegyzéshez beszúrt nem tőlem származó képet, legutóbb például a Tokina 28-70/2,6-2,8 obit próbálgatva a Sigma 105/2,8-as fotóját.)


És akkor néhány gyakorlati tapasztalat, hátha jól jön a Pajtásoknak. Nikon és Pentax tulajdonosok használhatják a vakuikat vezeték nélküli módban, Canonra meg van infrás távkioldó. Mivel a Sunpak vakum nem megy wireless (talán azért, mert úgy tizenöt éves), ezért én a Cactus kioldókkal villantottam el mindkettőt. A legegyszerűbb, ha az ember ernyőbe lő, így kellően lágy lesz a fény, és az állványokat úgy érdemes helyezni, hogy a tárgy elé állítsuk be, az ernyők pedig lefelé derítsenek - így az árnyékok a tárgy mögött lesznek. Ha valamelyik vaku túl erősen villantana, egy ernyőre csíptetett pauszpapírral lehet tovább lágyítani a fényt. Arra számítsunk, hogy a fehéregyensúly csúnyán el fog csúszni, így kizárólag RAW-ban ajánlom a játékot. Csak széljegyzet, hogy bár K10D-n beállítottam az Adobe Camera Raw által javasolt fehéregyensúlyt, mégsem azt a Kelvin értéket mutatta, amit szerettem volna. Érdemes a legelső képnél egy fehérlapot betenni és arról megállapítani a korrekt színhőmérsékletet. Fix vagy nagyon jó minőségű zoomobjektívekkel javaslok működni. Igaz, hogy a fixekkel kicsit nehezebb operálni különféle méretű tárgyak esetén, de ha már van két vakunk, miért akarnánk állványról fotózni?

Egyértelműen kiderült pár napnyi intenzív tárgyfotózás után, hogy ez bizony nem egyszerű munka. Akinek nincs megfelelő berendezése (softboxok, pauszfalak, legalább három vaku), annak ez a történet ugyan nem lehetetlen lesz, de mindenképpen számítani kell arra, hogy rengeteg kísérletezéssel töltött órája lesz benne. Ennek ellenére remek móka és nagyon sokat lehet tanulni belőle - hátha Ti is kedvet kaptok hozzá.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« befagyasztott intrikák
fagyott könnycseppek on index.hu »

barkácsdilettantizmus     fotó     fotótech     izé    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

xt198

Szia!
Bár én nem értek a tárgyfotózáshoz, de azért szerintem nagyon jók lettek, az a kis árnyék meg szerintem nem a világvége... (persze megrendelőtől függ)

üdv. laci

 2      

aGinger

Az utolsó előtti bekezdés majdhogynem szuahéli nyelvű volt nekem, de lehet fél év múlva már értek is majd valamit belőle... :)
A tárgyfotózáshoz én sem értek, én mindig úgy voltam egy képpel, hogy legyen élethű, ne steril...szval sztem az objektíves kép hibátlan :)

 3      

Pihe

Köszönöm szépen Nektek, örülök, ha tetszik! Az objektíves kép sajnos közel sem hibátlan (a tubust kicsit meg kellett volna forgatni, hogy a 20mm-es jelölés is látszódjon és talán fél centivel lehetett volna a napellenzőn is forgatni), de mint mondtam, csak próbálgattam. :o)

 4      

Zsákai Péter

Én pedig beleolvastam a belinkelt régi blog bejegyzésedbe. Nem semmi a stílus! "Szeretem körmondatok". :D

Biztos vagyok benne, hogy szép lesz a végeredmény! Ha lehet, akkor majd szívesen néznék a munkáidból. Kíváncsi vagyok.

Szegény kutyusod... Nyárig kilakoltattad?! Pedig olyan jó fejnek tűnik a fotóidon. Nem tudom elképzelni Róla, hogy bármit is félrelökne a lakásban. :)

 5      

Pihe

Amit nem tud félrelökni, azt megeszi, Péter! :o)) Köszönöm! :o)

 6      

Börcsök Kalapos Mihály

szia!

hát még én sem vagyok a tárgyfotózás csúcsán, de annyit elmondhatok, hogy nem kell pl. csúcs zoom obi, mert szemnek természetes ható leképzéshez minimum egy fix 50-es obi dukál, esetleg egy 80, 100mm-es, tehát nem kell zoom.
a maximum élességhez, csakis állvánnyal szabad fotózni.

a deritést sem szabad elfelejteni, egy 60x60-as fehér hungarocel megteszi, és természetesen ami a legfontosabb, hogy a lágy, egyenletes, kiégésmentes fotózáshoz a tárgy fölé tartott pauszpapír csodákra képes, és igy nem kell drága softboxra költeni.

 7      

Pihe

Köszönöm a látogatást Mihály és a sok hasznos tippet is! A pauszpapírt jelenleg a vaku és a tárgy között helyeztem el, felfelé szerencsére tudok a fehér alacsony mennyezetre deríteni.

Az objektív tanáccsal maximálisan egyetértek, talán csak az állványos megoldás válogatja embere (ha egyszer tudunk F/8 és 1/60 - 1/80 másodperc mellett fotózni és később van esély egyenesíteni a képet, akkor szerintem felesleges időhúzás az állvány). Köszönöm még egyszer!

 8      

gorbelabda

Háttérpapírtató rendszert jelentősen olcsóbban lehet azért kapni. Írj ha érdekel!

 9      

Juhász Bogi

Szia!

Gratulálok a munkáidhoz! Sajnos még csak most találtam "rád", de figyelemmel fogom kísérni a bejegyzéseket! Nagyon szuper , hogy megosztod a tepasztalataidat :)
A kérdésem az az, hogy hol lehet beszerezni ezt a fajta átmenetes PVC-t? tudsz ebben segiteni nekem?
Köszönöm szépen előre is, és további szép fényeket!!!

 10      

Pihe

Szia Bogi!

Köszönöm a látogatást! Megnéztem az oldalad, és inkább én gratulálok a Te munkáidhoz! :o)

A hátteret a Tripontnál vettem a bejegyzés írásakor, akkor ez emlékeim szerint 20.000 Ft körül volt, de nem lett kimondottan olcsóbb - 27.000 Ft-ért van kint a honlapjukon. Colorama Rainbow fekete-fehér átmenetes háttér néven találod meg a Stúdiótechnika - Papírháttér - Átmenetes háttér részben. Cserébe könnyen tisztítható és jó minőségű, van tartása, könnyen lehet vele dolgozni. Viszont ennyi pénzért már bőven lehet kapni 2,7 m széles és 11 m hosszú papírtekercset is, ennek beszerzéséhez a Mikrosat-ot ajánlom.

Szép fényeket Neked is!

 11      

Pleco

Sziasztok!

El lehet felejteni az egész szenvedést :-)
IKEA gyereksátor (fehér) kb.2000-ft
kívülről villantasz vagy beteszed valamelyik belső sarkába a vakudat és gyönyörű lágy fényt kapsz.

Remélem tudtam segíteni!

 12      

mor

Szia4
én csak most kezdtem kis kitérő okán tárgyfotózni.
Faterom penge ezekben ő szokta nekem az igét osztani a hibákat mondani.
A múltkor négy napig fotóztam egy szobrot és még mindíg nem lett jó.
egy alma egyszerű fotózása (kompozíciók nélkül) 5 napig tartott a forgástest miatt.
Nem egyszerű feladatra vállalkoztál hajrá minden jót!!