TESZTNAP

Mint azt korábban említettem, régen szeretnék egy fényerős teleobjektívet (ezért is adtam el több üveget mostanában). A pénz összejött rá, ma elmentem kipróbálni egy Tokina AT-X Pro 80-200/2,8-at. Az objektív nem akart az enyém lenni. Volt szabad másfél órám, rátettem egy monopodra, és a Déli Pályaudvar mellett vonatokat lőttem vele (végigszaladtam a főbb zoom-állásoknál a kerek rekeszértékekkel). Igazi trainspotting volt. Azt kell, hogy mondjam, hogy annak ellenére, hogy az objektív egy aranycsíkos kályhacső, remek optikai tulajdonságokkal bír. Majdnem másfél kiló súllyal és húsz centi hosszúsággal tipikusan az az üveg, ami miatt megbámolják az embert (engem - vagyis a lencsét - konkrétan minden járókelő megnézett magának). De, mint mondtam, az obi nem lett az enyém, mert bár manuálfókusszal nagyon szép rajza van és a súllyal is együtt tudnék élni, de K10D-n erősen fókuszproblémás volt, F/8 alatti rekeszértékeknél folyamatosan a téma mögé állította az élességet. Sajnáltam a dolgot rettenetesen. Azért némi tapasztalat: F/2,8-nál lágy (de használható), F/4-től folyamatosan javul, F/5,6-ra kifejezetten éles. Monopoddal érdemes megtámogatni, mert szörnyen nehéz tud lenni egy idő után. Három nagy tervezési negatívuma: 77-es szűrőmenet (ez a fényerőből adódóan érthető), az állvány-csatlakozó nem vehető le a tubusról (igaz, nem volt zavaró), és a kedvencem, a napellenző, ami nem bajonettes, hanem menetes volt. A tulajdonosa cseles módon vett egy M72-es első sapkát, ugyanis a fordítva feltett napellenzőnek ez a belső mérete. Kromatikus aberrációra enyhén hajlamos, de csak nagy blendenyílásnál.

Este rátelepedtem a netre és megnéztem a hasonló árkategória hasonló üvegeit, köztük a közelmúltban megjelent Tamron SP 70-200/2,8-at. Ráadásul Vaterán elfogadható áron találni is tengerentúli szállítótól, ha eltekintünk a szállítás zsákbamacska-jellegétől... belelkesültem, hogy holnap elutalom a pénzt és rendelek egyet, de a DPreview szerint ez az üveg is fókuszproblémás... Jájj.

A nap csúcspontja pár perce következett be: egy barátom felajánlotta az alig használt K20D-jét kicsivel kevesebbért, mint a fényerős telére félretett pénzmag (jóval alacsonyabb áron, mint amennyiért egyébként meg lehet kapni). Eddig körbevittem a véres kardot, hogy "nem váltok K20D-re, megvárom a frissebb gépet", de most komolyan elgondolkodtam. Tanácsot elfogadok, nem csak Pentaxosoktól... megéri váltani a CMOS érzékelő (K10D-ben CCD van), magasabb ISO, kevesebb zaj (láthatóan, de nem számottevően), 5 MP emelés miatt? Egyszerűen nem tudom. És azt sem, hogy lenne-e szívem eladni a K10D-t bagóért (mert 15.000 expóval és gari nélkül nagyjából 80.000 forintot "ér" - nekem viszont felbecsülhetetlen).

A mai nap tesztgyőztese a születésnapomra Julcsitól ajándékba kapott Garmin nuvi szélesvásznú GPS vevő volt (250w). Imádnivaló darab, nagyon jó kezelhetőséggel (PDA-s GPS cuccokhoz tudom hasonlítani... bármilyen szép is az iGo, kín szenvedés volt a navigáció, főleg ha közben befutott egy naptár memo). Mérete ellenére csekély súlyú, azonnal áttekinthető rajta minden és a közel 5 inches képátló tökéletesen elegendő információt mutat (Szüleimnek 3,5-ös Garminja van, azon valahogy minden olyan zsúfolt). Hiányzott még egy nő az autómba, aki megmondja, hogy merre kellene mennem. :o)

 PIHE, magánügy témakörben

MegosztásOldal teteje

« tokina at-x pro 28-70mm f/2,6-2,8
befagyasztott intrikák »

fotó     fotótech     kütyü     sufniteszt    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

vinczepetya

Meg fog találni a megfelelő üveg, ne aggódj, ezek ilyenek!:)
A vázváltás gondolata nekem 2hetes periódusokba jön elő véletlenszerűen, de mindig lebeszélem magam, teljesen felesleges, még várok vele kicsit.
A garmin meg a gps-ek 330D-je, korrekt, precíz, én is nagyon szeretem, ha esetleg kell hozzá térkép, vagy unlock, vagy bármi, tudod hol találsz:)

 2      

aGinger

Leszek első :)
Jó, hogy én szólok bele, akinek alig pár hete van k10d-je...viszont én kipróbáltam a nagy döntés előtt a k20d-t is, és, hogy őszinte legyek, nem volt annyi különbség számomra, mint laikus, amatőr fotós...14,5 MP: nem plakátokat akarok készíteni, valamint nincs végtelen tárhelyem (sajna); CMOS: az biztos, hogy nem vagyok szaki, de - nem szoktam olyan sűrűn sorozatot lőni, h kihasználjam, h a cmos gyorsabb, és már van pótakksim, tehát a fogyasztás sem annyira lényeg :) ; élőkép: na, ez az, amit sose használtam már a bridge-en se. Mi van még? Fémvázas...háát, nekem a k10d borítása is kényelmes.
Én biztos inkább egy hurrájó obira költeném a pénzem (ahogy fogom is :)).

 3      

Julcsa

200 méter múlva fordulj jobbra..... újratervezés...ja, balra... nem, nem, talán mégis jobbra. :-D :-D
Örülök, hogy tetszik! ;-) :-*

 4      

aGinger

Nem is lettem első.... "újratervezés" :)

 5      

vinczepetya

:):):) ez jól jött ki:)

 6      

Pihe

:o))) Na, ez tényleg jól jött ki. :o)))

Köszönöm szépen a hozzászólásokat és a segítséget. Én is így gondolkodom, tehát valószínűleg kivárok a K30D-re, bármennyire is jó az ajánlat a K20D-re.

 7      

Balázs

Azért van még a K20D-nek 1-2 hasznos tulajdonsága a CMOS-on kívül, csak hogy a legidevágóbbat említsem: azt hiszem 20 objektívre külön-külön hangolható az AF... Így ki vannak küszöbölve az állandó back és front focus-os obik :)

 8      

Pihe

Igazad van Balázs, de a kérdés az, hogy megéri-e ezért bukni a K10D-n (most az mindegy, hogy eladom-e vagy sem), ami számomra még mindig annyiba kerül, mint amennyiért két éve vettem. Mindig csodálattal néztem azokra, kik lecserélték a K10D-t. Mert ha például K100D-m lenne, akkor egyértelmű lenne a váltás. Köszönöm a véleményt!

(Nagyon eltűntél, remélem nincs semmi baj. Flickrre sem pakolsz hónapok óta.)

 9      

Balázs

OFF

Köszi, élek virulok csak vizsgaidőszak van... Mostanában kevesebb digitális szemetet termelek ami egyfelől az időhiánynak másfelől az időjárásnak köszönhető :S De lassan vége végre :)

ON

 10      

Gabesz

Halihaw!!

Szabolcs, tudod nem vagyok nagy Pentax-mágus, csak egy egyszerű műkedvelő, de én a helyedben nem váltanék vázat!
Megszoktad, ugymond kézreáll, tudod mit mikor, hol....
ismered a határait....
Most ujra kellene valószínűleg minden beállítást értékelni, vagy tévedek?

Attól függetlenül , sajnálom a "kályhacsövet", mert egy fix tele...hmmm...szerintem minden fotósnak kell hogy legyen!:D

 11      

Pihe

Balázs: oks :o)

Gabesz: a K20D külsőre szinte ugyanaz, mint a K10D (K20D hátán nagyobb az LCD és van az oldalán vakuszinkron kimenet). Igazából úgy van beállítva a váz, hogy a legtöbb dolgot "elfelejti" kikapcsolásnál, mivel a memóriám a szörnyű és a rettenetes között van valahol félúton, így számtalanszor előfordult a múltban, hogy este kellett az ISO 1600 másnap meg úgy felejtettem, vagy a színhőmérséklet maradt más értéken... a legtöbb beállítást inkább elfelejti a gép, így vázcserénél nem lenne az egész több fél percnél (az alapértékekhez képest csak a rekeszgyűrű elforgatásának engedélyezése és a fénymérés összekapcsolása az adott fókuszponttal - link AEL to AF - beállításait változtattam meg).

De meggyőztetek, nem váltok vázat. Nincs értelme. Inkább megvárom a megfelelő üveget, ahogy Petya is írta fentebb. :o)

 12      

aGinger

:)
Arról nem is beszélve, hogy most láttam az Optiform-nál, még árulnak k10d-t, fix 84ezer magyar pénz az ára újonnan a váznak...szval ki tudja, mennyiért menne el a Tied. (Fel is húztam magam, láttam volna két hónappal ezelőtt...hörgh :] )

 13      

Zsákai Péter

Boldog szülinapot egy nappal később! Ilyenkor már úgyis kevesebben kívánnak. :)

Váltani, nem váltani... Ha komoly az elhatározás, akkor úgysem kérdés. Ha vacilálsz, akkor nem komoly. Nem? Aztán ha nem bírod már a belső hangokat, akkor rohanj és kövesd el hirtelen felindulásból a vásárlást. ;)

Kályhacső helyett fektess olajradiátorba! (ezzel le is jegyeztük a 2009. januári gázválságot az utókornak :D)

OFF
Ma megrendelte kollégám a DVD-ket, ha minden jól megy, hétfő, kedd magasságában érkezik meg. Jelentkezem! ;)
ON

 14      

Takoca

én most egyetlen indokot tudok felhozni a K20D ellen:

talán nem olyan sokára (néhány hónapra, fél évre számítok) talán jön megint valami komolyabb (K30D mondjuk)... és akkor aztán tényleg meg leszel lőve! már váltás ügyileg. Persze ha nagyon jó árban van elgondolkoztató, de én most csak akkor váltanék ha nagyon nagyon muszáj lenne!

 15      

Timber

Szerintem megeri a K10D -> K20D valtas. Erezhetoen jobb a magas iso teljesitmenye es a dinamikaja is szerintem lathatoan jobb.

De mindenkepp varj vele a PMAig. Ott kivancsi leszek mit jelent be a Pentax. Bar en ketlem, hogy a K30D-t O.o Tavaly ilyenkor mar kivulrol tudtuk mit is tud a K20D... a K30D-rol meg egyelore csak pletykak keringenek...

 16      

Pihe

Timber :o) Kivárok március 3-ig, én látok esélyt a K30D-re (viszont full frame vázra nem). Tavaly azért tudtunk annyi mindent már ilyenkor a K20D-ről, mert a 2008-as PMA január végén volt. :o)) De egészen a bejelentésig a K20D és a K200D is csak pletykaszinten volt jelen.

Optimista vagyok, és igényem sincs igazából sok: 1. nem kell ISO 3200-nél nagyobb, csak legyen kevesebb a zaj... mondjuk nagyon kevés; 2. gyoooors csavarhúzós AF; 3. AF segédfény; 4. jobb dinamika. Ha ennyit felmutat a K30D, akkor én már örülni fogok. :o) GPS meg ilyen ökörségek nem kellenek bele... vigyázunk az aksi élettartamára.

Köszi komment!