KÖNYVAJÁNLÓ: A DIGITÁLIS FOTÓS KÖNYV 2.

Nem szoktam írni fotós könyvekről, pedig a magyar piacon is előfordul egy-egy figyelemre méltó darab és ezeket illene bemutatni (azt hiszem, lesz a közeljövőben erről egy post, ahol leírom pár kedvencemet és megkérlek Titeket, hogy írjatok mellé címeket, amik sokat segítettek bármilyen fotós területen). Azokat a fényképezéssel foglalkozó könyveket mindig fenntartással kezeltem, amiknek a címében szerepelt a "digitális" szó. Miért? Mert valahogy komolytalanná teszi a témát, és bár lehetséges, hogy csak én vagyok ennyire földhözragadt, mégis azt hiszem, ha valamiről szeretnénk tágabb ismereteket kapni, foglalkoznunk kell kicsit annak múltjával is. Tegnap a Karácsonyfa alatt bukkantam rá a Scott Kelby könyvére, A digitális fotós könyv második részére. Az elsőhöz nem volt szerencsém, és bár megintcsak ott figyelt a címben a rémséges "digitális" szó, Scott Kelby neve sok jót sejtetett (aki nem ismerné, nézzen körül a könyvesboltok informatikai polcain), hogy ez végre nem egy abszolút kezdőknek szóló könyv lesz - a probléma ugyanis az, hogy a legtöbb könyv a kezdőknek szól, amely az alapok ismertetése után elengedi a fotóbarát Pajtások kezét, a másik véglet pedig Sevcsik és Hefele "Fényképeszete" (ami szerintem egy zseniális könyv és etalon a maga kissé már megfakult módján): a kettő között viszont nincs semmi, ami a haladó fotósban felmerülő számtalan kérdést megválaszolná.

A digitális fotós könyv 2., kéremszépen kedves Pajtások, ilyen könyv. Egyszerűen nem tudtam letenni, 215 oldalnyi tipp-özönt kapunk a portrétól a tájképen és az esküvői fotózáson keresztül a makrófotóig, vaskos kis tananyaggal a stúdiótechnikáról - ennek külön örültem, mert szeretnék a közeljövőben ezzel behatóan foglalkozni. Itt a fények elhelyezésétől, az alapvető fényformálók típusáig mindenféléről esik szó, laza és kifejezetten jó humorú, de nem személyeskedő stílusban. Scott Kelby többször kitér arra, hogy ezeket a tippeket úgy írja le, mintha egy barátjának adna tanácsokat különböző területeken - ami nagy pozitívum, hogy forintosított árakkal találkozunk, leírva, hogy mi kapható Magyarországon és mi nem: ezért külön dícséret a kiadónak, végre nem merült ki a munka az eredeti szöveg lefordításában. A másik dolog, ami tetszett: felváltva mutatnak Nikon és Canon megoldásokat, sőt, a legtöbb feladatot és beállítást mindkét rendszerre is leírják, mégis mindenhol kiemelik, hogy ez természetesen az összes többi fényképezőgéppel működik. A legutolsó fejezet tipikus képeket vonultat fel, leírva a készítés körülményeit, a fények elhelyezkedését, az expozíciót és a kompozíciót.

Első megvalósított tipp a könyvből a fekete háttér elszínezése volt. Hihetetlenül kézenfekvő, mégse gondoltam volna rá soha: a vaku elé tegyünk valamilyen színformálót (gel-t, ha így jobban tetszik), és azzal vakuzzuk meg a hátteret, amíg az előtérben lévő tárgy a vaku természetes fehér fényét kapja. Így születhetett meg az alábbi iPhone fotó, amit kizárólag saját szórakoztatásra lőttem el. Mivel nem akadt itthon semmilyen színformáló, ezért egy kék átmenetes Cokin szűrőlapot befőttesgumival applikáltam rá a vakura, amelyet a készülék mögé helyeztem. Az iPhone egy másik vaku fényét kapta esernyőn keresztül. Előbb próbálkoztam a fénycsóva leszűkítésével (ezt még a Pentax Z-1 fotóknál egy egyszerű kartonlap összetekercselésével kísérleteztem ki), de itt nem nagyon tetszett az eredmény, úgyhogy maradt a lágyabb esernyős módszer. A képpel annyit csaltam, hogy a kijelzőt egy második exponálással (vaku nélkül, teljesen sötétben) kaptam le, mert egyrészt a nagy fényerő miatt nem lehetett volna szépen kiexponálni a teljes kivágást, másrészt pedig a Rembrandt fényhez beállított ernyővel a számlap erősen visszacsillant (viszont a króm keretet csak így tudtam kiemelni). Egyszóval nem egy nagy szám az iPhone fotó, nyilván lehetne még játszani egy átlátszó plexivel a tükröződéshez, stb., és persze valami értelmes kompozícióba préselni az alanyt, de próbának megtette. Az ötlet pedig kiváló volt a fekete háttér színezéséhez, már egy ilyen tipp miatt érdemes kézbe venni a könyvet - és akkor a 214 másik oldalról még nem is beszéltem. Egyszóval Mindenkinek ajánlom, aki már elhagyta az alapokat, de vannak jócskán kérdései -- én ilyen vagyok és mint célközönség, engem megtalált a könyv. A bejgli és a színformálók legyenek Veletek! :o)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« kkü :o)
trafo club: Inka-H és Sexy Pistíz »

apple     fotó     fotótech     iphone    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Zsákai Péter

látod?! még a Jézuska is vágja, hogy fotós vagy, ezért fotós ajándékot kaptál. :D

vasárnap vigyem az első kötetet? ;) abban engem kissé zavart, hogy a elsősorban a Canon, ill. Nikon mellett teszi le a garast, mintha más nem is létezne és mintha csak ezekkel a gépekkel készíthetnénk jó képeket.

utólag vettem észre, hogy az alábbiakat egy leendő postodhoz kellene majd írnom, de ha már leírtam, akkor elküldöm most (is).

a szerzőtől még a PS digitális fotósoknak c. könyve van meg. ebben a könyvben a humora engem sokszor zavar Kellby-nek. mert egy-egy poén még oké. de amikor minden fejezet első 1-2 oldala az értelmetlen hülyeségével van tele, akkor kicsit bosszankodom, hogy én ezért még fizettem is. a könyv egyelőre pihen, később tervezem belemélyedni (bár eddig egyéb PS tutorialokból többet tanultam, mint ebből - de ez saját vélemény).

amit viszont jó szívvel ajánlok mindenkinek, az a Digitális fotózás tükörreflexes fényképezőgéppel c. könyv. ennek egyik felében a gép + objektív választás terén segítenek lényegretörő, érthető stílusban, a könyv második fele pedig haladó fotós technikákat mutat be (pl modell fotózás).

a másik nagyon jó könyv, amit ajánlok az a Kreatív kompozíció a fotográfiában c. könyv. bár egyesek szerint a látásmód nem tanulható (vagy van vagy nincs), ebben számtalan konkrét kép elemzésen keresztül nagyon jó tippeket, ötleteket kapunk, hogy mitől is lesz egy kép jó. olvasmányos, érdekes. alkotói válságban különösen hasznos forgatni! :)

idén nekem semmilyen fotós ajándékot nem hozott a Jézuska. ezen el kellene gondolkodnom?! :) lehet magamba nézek és jövőre valami más tematikájú blogon találkozunk. :D :D :D

csak óvatosan a bejglivel, Pajtások! csak óvatosan! :)

 2      

Pihe

Péter :o))) Neked lakást hozott a Jézuska, nem? Oké, fizettél érte, de csak összejött! :o) Szerintem inkább logikusabb döntést hozott, és amíg nincs tükrös géped, addig nem akar semmilyen plusz felszerelést adni. Majd utána úgyis indul a pénznyelő...

Nikon, Canon. No, igen, ez a két márka fordul meg általában a profi fotósok kezében és ha komolyan elgondolkodunk a miérteken, akkor megértjük, hogy ez valóban indokolt. Jelen pillanatban egyik más gyártó sem kínál olyan felszereléseket, amik olyan tág felhasználási területet lefednének, mint a Nikon vagy a Canon. Ezt, Pentax felirattal tetovált lelkemnek is be kell fogadnia valahogy. :o) Itt persze szigorúan a következő vázakra gondolok:

- Nikon D3
- Nikon D700
- Canon 1DsMkIII
- Canon 5D(MkII)

A többi vázra van más gyártónak is megfelelő megoldása, így ezeket nem említem. Én imádom a K10D-t, de van egy bizonyos határ, amin túl nem bírnám munkára (magas érzékenységet igénylő feladatok, pl.). Scott Kelby könyvében a templomban történő megfelelő vakuzásról úgy indul a történet, hogy "csavard fel az ISO értéket 800 körülre". Nem tudom, hogy zajosodik egy 5D ISO 800-on, de erősen kétlem, hogy a K10D-vel egy napon lehetne emlegetni. :o)

A Kreatív kompozíció a fotográfiábanról én is sok jót hallottam, a szerzőnek a Digitális Fotó Magazinban szokott lenni mostanában egy-egy szösszenete. Szerintem a látásmód egy része megtanulható, másik része nem. Ha megtanulod a leckét, lehetsz jó fotós, de ha nincs meg Benned a plusz, sosem leszel kiemelkedő. Ettől függetlenül - én így látom - az alkalmazott fotográfiához 1% esetben van szükség a pluszra és simán lehet támaszkodni a tanmesére. No, majd akkor összedobjuk az okosságokat, ha összevakarom emlékeimet a fotós könyvekről, amik eddig átmentek a kezem alatt. :o)

Köszönöm a hozzászólást, szombaton hívlak a vasárnap este ügyében! (Addig nem akarlak zavarni, mégis csak Karácsony van.)

 3      

xt198

Én is ezt a könyvet kaptam, és én sem tudom lerakni. Gyk. csak olyan téma van benne amivel most akarok foglalkozni/közeljövőben. Szerintem nagyon jó könyv!

 4      

Zsákai Péter

Tök rendes vagy, megnyugtattál! Akkor még nem dobom fel a Vaterára a felszerelésem. :D :D :D

ha tényleg ennyire jó ez a könyv, akkor jövőre majd beújítom! köszi az ajánlót! én pedig tényleg szívesen kölcsönadom az első részt, ha kíváncsi vagy, hogy érdemes-e beszerezned. boltban sajnos csak lefóliázott példányokkal találkoztam, így ott nincs esélyed belenézni.

várom a hívást, köszi! :)

további kkü! :)

 5      

bollaeszter

Én is ezt a könyvet kaptam, azzal a különbséggel, hogy én direkt ezt kértem, mert az első kötet nagyon tetszett. A különbség annyi a kettő között, hogy a másodikban továbblép, mindenről egy kicsit bővebben, komolyabban beszél (persze ez a Kelby féle komolyság, a sajátos humorával megfűszerezve).
A másik két könyvhöz tudtok szerzőt mondani? Vagy egy kis segítséget, hogy hol kaphatók?

 6      

Pihe

XT198: :o)

Péter: ne vedd meg külön, kölcsönadom! Ez is fóliázva érkezett, így az esély Számodra is kevés, hogy egy könyvesboltba bele tudj kukkantani.

Eszter: köszönöm a látogatást! A Kreatív kompozíció a fotográfiában című könyvet Torsten Andreas Hoffmann követte el, a Péter által említett Digitális fotózás...-t pedig a D. Tóth Ottó - Enczi Zoltán - Richard Keating szentháromság. Mindkét könyvet láttam már a nagyobb könyvesboltok polcain (Libri, Bookline, Alexandra), így nagy eséllyel egy polcon megtalálod őket.

 7      

Zsákai Péter

Eszter:

Szabolcs hozzászólását annyival egészíteném ki, hogy a Kreatív kompozíció... könyvért érdemes elmenni a Ferenciek terén a Párizsi udvarban található Hologramm Galériába, mert jóval olcsóbban megkapod. 5400-as bolti ár helyett 3900-ért! Még neten keresztül is érdemes megrendelni, ha nem pesti vagy: http://www.fotomagazin.hu/Hoffmann/ Ugyanitt egyébként kb 20 oldalba bele is olvashatsz (pdf-ben letölthető).

A Digitális fotózás tükörreflexes fényképezőgéppel c. könyvet pedig Pesten a Digitcam üzletben ajánlom megnézni. Úgy tudom ott kedvezményesebb áron kapod meg a bolti árhoz képest. A sorozat többi darabjával együtt. Vagy egy másik tipp: iwiw-en csatlakozz a "digitális fotózás könyvek" klubhoz. A tagok kedvezményesen rendelhetik meg a könyveket. Szoktak mindig jönni az üzenetek a kedvezményekről. Pontosan nem tudom, kérdezz rá.

De azért csekkold le, amiket mondtam, mert lehet, hogy a nagyobb könyvesboltokból online megrendelve ugyanott vagy (?)...

 8      

Zsákai Péter

OFF
Ja, Szabolcs: vasárnap ne adjunk kölcsön egymásnak semmit. Még eltűnhet. :D :D :D Majd máskor!
ON

 9      

Pihe

Hja, Péter, ismersz valahonnan... :D

 10      

Pihe

Szintén OFF:

Örömmel jelentem, hogy pár pillanattal ezelőtt a főoldal külvilágból való letöltésének számlálója átlépte a bűvös 20.000-et. Ha még írok akkor blogot, akkor a legközelebb már csak az 50.000-et ünnepeljük, de már pezsgővel. :o))

Tényleg ON. :o)

 11      

Takoca

Nekem is csak az első rész van meg, majd kíváncsi leszek erre is.

Scott Kelby -től nekem a "7-point system for Adobe Photoshop" van meg. Baromi jó! Ez a kép retusálsáról/utómunkáról szól, és letölthető hozzá az összes kép. Itthon nem tudom, hogy kiadták -e

 12      

Zsákai Péter

Elnézést!!! Elnézést!!!
Jaj, de nagyon sajnálom, hogy kedvenc blogom kiakasztottam!!!
:(

 13      

Pihe

Segáz Péter :o)) Most legalább már tudjuk, hogy mi lesz a következő dolog, amin változtatnom kell a blogmotorban. :o))) Köszönöm a felháborodást! :D

U.I.: utólagos engedelmeddel elválasztottam a körmondatodat. :o)

 14      

Zsákai Péter

FireFox 2 alatt a kötőjelek beszúrása után sajnos még mindig szétesős.

Jajj-jajj! Mit tettem??? Nagyon sajnálom!!! Becsszó többet nem fukarkodom a szóközökkel!!! Javulj meg blog, légysziiii!!!

 15      

bollaeszter

Köszi a válaszokat, a Hologram galériába amúgy is el akarok nézni, mert ott a Fotográfia története is olcsóbb, és úgy hallottam, hogy az is jó könyv.
Ja és Kelby Photoshopos könyve is megvan, abban az tetszik, hogy nem faxnizik sokat a magyarázatokkal, hanem leírja, hogy ha ezt és ezt akarod elérni, akkor nyomd meg ezt, emezt állítsd be erre az értékre és kész. Végülis hasonlóan, mint a fotós könyveiben.

 16      

Gabesz

Szép karácsonyi ajándék, szó se róla!:D:D
Bocsánat az OFF miatt, de hátha!
Eladósorba került a Pentax DA 50-200/F4-5.6 ED obim, van benne köbö 350 expó, dobozában, tartozékaival,júniusig garis!!
Ára 30000 huf, ha érdekel valakit írjon!!
Köszi!!

ON