A NAGY APPLE KÉRDŐJEL

Már jó ideje fontolgatom egy hasonló bejegyzés megejtését és valószínűleg még egy darabig húzódott volna, ha a három évig hűségesen szolgáló, de az utóbbi időben rohamosan a haldoklást jeleit felmutató Nokia telefonom meg nem sürgeti a dolgot. Pénteken ugyanis tulajdonosa lettem egy első generációs iPhone-nak és az Apple termékek iránti ambivalens érzelmeim elérték a csúcspontot - konkrétan arra gondolok, hogy az Apple körüli hype / fanatizmus mennyire jogos.
Körülbelül három éve vagyok Apple júzer. A MacBook-kal kezdődött, aztán Vincze Petya blogpajtás és alma-guru jóvoltából egy iPod Classic is került az asztalra, most pedig egy iPhone-nal egészült ki ez a gyűjtemény. Az Apple termékek jók, sőt, megkockáztatom: tökéletesek. Tökéletesek, bizonyos keretek között. Az ember amint kezébe vesz egy Apple terméket, látja az átgondoltságot, az alkotók akaratát, és azt, ahogy ez a design-nal találkozik. Azt, hogy mennyire átjön az Apple szlogenje: "think different", avagy "gondolkodj másképp". Azonban ha kicsit a dolgok mélyére ásunk, más véleményre is juthatunk.

Vegyük a MacBookot. Nekem első generációs kétmagos Intel 2GHz procival szerelt gépem van. Az összes kimenet kimerül az ethernet, két USB, egy mini-DVI és egy Firewire portban, ha az audio jack és a hálózati dugókat nem számítjuk. Ebben az árkategóriában a Windows notikra már kártyaolvasót, négy USB portot, PCMCIA és egyéb kapukat is szerelnek. Pénteken vettem egy zsír új Toshiba laptopot (szerintem a HP mellett a Toshiba gyártja a legmegbízhatóbb Win-es notikat) 137.000 forintért, amiben éppen csak blue-ray meghajtó nincs, de van hozzá Windows Pista OEM. Természetesen a Vista olyan, amilyen, és ma már a vidámparki belépő mellé is adnak OEM szoftvert, de a majd' kétszer ennyibe kerülő MacBook körülbelül fele ennyire sem szofisztikált hardver terén. Ha a szoftveres oldalt nézzük, az Apple egyértelműen viszi a prímet: a Microsoft ha meggörbül, akkor sem fog tudni közelebb kerülni a Mac OS-hez. Azt kell, hogy mondjam, ha az ember MacBookot vesz, a szoftvert fizeti meg 80%-ban a vételárban. Sose törekedtem arra, hogy olyanra használjam a gépemet, amire nem tervezték (például nem akarok rajta valós időben HD videót kódolni), de hasonló árkategóriában a Windows-os notik sokkal nagyobb mozgásszabadságot kínálnak, mint az Apple alsó kategóriás laptopjai. Azt gyorsan hozzáteszem, hogy a Windows nem éppen a stabilitásáról híres, de mentségére szóljon, hogy szinte végtelen számú és variációjú hardvert kell kiszolgálnia, amíg az Apple dedikált szoftvert gyárt dedikált vasra. Ha ma lennék abban a helyzetben, hogy eldöntsem: Apple vagy PC, ma is az Apple mellett voksolnék. Számomra a megbízhatóság sokkal többet jelent, mint a nagyobb lóerő - aki pedig a lóerőre is szavaz, annak ott van a Mac Pro (számomra megfizethetetlen kategória, de sokak számára nélkülözhetetlen munkaeszköz).

Az iPod a másik furcsa jószág. Baromi jó, hogy az Apple kitalált az iTunes-hoz egy könnyen kezelhető hordozható lejátszót, ami ráadásul a gyártóhoz hűen a minimalista design csúcsát döngeti, de ha megint kicsit megpróbálunk a bőr mögé látni, akkor igazából egy olyan zene- és videólejátszót találunk, aminek a működése kimerül a lejátszás / megállítás / előző szám / következő szám / tekerés / hangerő szabályozásában. Egy számítógépre telepített iTunes nélkül még arra sincs lehetőségünk, hogy lejátszási listát hozzunk létre vagy hogy mellőzzünk számokat a listából - sőt, egy iPod csak egy dedikált iTunes-zal működik együtt. Viszont ott van az csili-vili felület (CoverFlow rulez), a felhasználás eleganciája, a hatalmas kapacitás, a gyors működés. Ezekért imádni lehet az iPodot. Más oldalról ez már egy kevésbé egyértelmű kérdés.

Bár még csak két napja nyúzom, nagyon tetszik az iPhone. Pontosan az a készülék, ami könnyedén porba tiporja a Windows Mobile megoldásokat és mindezt közel ugyanazért az áron (az összehasonlítás alapjául egy hasonló kategóriájú HTC mobilt vettem). Gondoltátok volna tíz éve, hogy egy olyan készüléket használtok majd telefonálásra, e-mailre, böngészésre, játékra, zenére és PIM funkciókra, amin nincs billentyűzet és elfér a farmer hátsó zsebében? Ráadásul 8-16 GB kapacitással, amiről nekem mindig az jut eszembe, hogy 1995-ben a merevlemezem 270 MB-os volt és fel sem tudtam fogni, hogy egyszer meg tudom tölteni adattal... Egyszóval rengeteg pluszt kapunk, amit vagy kihasználunk vagy nem, de ott van a zsebünkben a lehetőség. A fagyi viszont mindig visszanyal: az iPhone egy fantasztikusan jó eszköz, csak éppen arra gyenge, amire tervezték - telefonálni. A hangminőség a Nokia után elég tragikus (ezt a 3G változatban javították tudtommal) és olyan elemi dolgok hiányoznak belőle, mint például a személyre szabható csengőhangok, vagy a csengőhangok hozzárendelése az SMS érkezését jelző hangokhoz. Az iPhone egy tökéletes tenyérgép, amivel lehet telefonálni is, de nem egy tökéletes telefon, ami tud PIM funkciókat. Valószínű, hogy az Apple a következő generációs fejlesztéseknél mindezeket orvosolja, hiszen az újítások listája a 2G és a 3G modellek között is tetemes.

A kérdés tehát, hogy indokolt-e a hype az Apple körül? Igen is, nem is: egy Apple terméket ugyanannyira lehet imádni mint utálni, de hiszem azt, hogy aki utálja, az is valahol csodálattal tekint rá. A hype-ot pedig ugyanúgy a felhasználók keltik, mint az autómárkák vagy a fényképezőgépek esetében - van, aki büszkeségből, van, aki márkatiszteletből és - szerencsére ez az elenyésző kisebbség - van, aki sznobságból. Tény az, hogy bár általában mindegyik gyár (MS, Apple, stb) szeretne a legjobb lenni az innováció terén, ehhez a fához bizony a cupertinoi alma esett legközelebb és ugyanígy tény az is, hogy csakúgy, mint a Microsoft, az Apple is követ el kisebb-nagyobb bakikat. Végkövetkeztetés nincs, talán csak csattanó, ahogy örökbecsű Géza Pajtásunk mondotta egykoron: aki nőt akar látni, az a napozóba megy, aki férfit, az meg a gőzfürdőbe - a lényeg, hogy menjünk valahová! :o)

 PIHE, apple témakörben

MegosztásOldal teteje

« eladó három Pentax objektív
kkü :o) »

apple     iphone     ipod     it     macbook    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

vinczepetya

Először is köszönöm a megemlítést, és gratulálok az új szerzeményhez, remélem megszereted, bár sztem ezzel nem lesz gondod.
Mivel én a munkámban elsősorban win-es gépeket rakok, pucolok, imádkozok hozzájuk, próbálom őket működése bírni, és azt tapasztalom, hogy azért lehet velük "dolgozni", de közelsem hatékonyak, és abszolút nem szerethetőek. Ha van olyan ember aki tudja a windózt szeretni az sztem nem teljesen komplett, igazából az az elszomorító, hogy 2008ban ha ms termékről van szó még mindig a dos az ami már többször mentette meg a bőrömet, és még használható is:O
Ha win akkor ugye xp, mást el sem tudok képzetni, az elöttelévők inkább emulációk, ami utána jött, az meg, hát a te szavaiddal élve, a Pista, egy utálatos, lusta, pofátlan celeb a szoftver világában, sztárallűrökkel, eröltetett koppintásokkal, és csak a celebpajtásokkal való összhangra kiélezett kommunkációval.Szar, nagyon nagyon szar.
Sajnos amit most fejlesztenek, valami win 7...khmmm, kétlem, hogy jobbá tenné/teszi a világot.
A többi termékükről nem is beszélek, mert számomra az hogy egy gyártó egy bizonyos szoftverjének két verziója között kompatibilitási problémák merüljenek fel, na ott nálam vége van a terméknek!
Az apple jó, persze korántsem tökéletes, volt szerencsém elég sok almás terméket használni, kipróbálni, egészen a legelső iPod-tól(ja, newton is volt), asztali, és mobil gépekig, és elégedett vagyok velük, ha két mac-et hálózatba teszel, akkor egyből kommunikálnak rendesen, ha beállítasz valamit, akkor az úgy van, és nem úgy ülök le eléjük, hogy jajjj, vajon elindul-e a szerkezet.
Az itthoni dolgaimba pontosan ezért választottam ezt az utat, nem engedhetem meg magamnak, hogyha valami sürgős munkám van, akkor elötte registry-t pucoljak, illetve aggódjak, hogy na vajon mikor kékül meg.
Nekem a nyugalom kell, itthon nem akarok hálókártyát cserélgetni, újraindítgatni mert lassú, pingelgetni, hogy hol van, azt akarom, hogy működjön minden, úgy ahogy azt én szeretném. Ezt az apple megadta, és vége is a mesének, soha többé nem veszek mást, totálisan márkahű vagyok mindenben, ebben meg főleg.
Sajnos azért vannak problémák, pl szervizháttér, ár, műszaki meghibásodások, de bízok benne, hogy a szervizes dolgokat hamarosan valaki felkarolja, az ár dolog meg relatív, néha az olcsóbb a drágább, a meghibásodások meg sajnos gépek lévén előfordulnak, nincs mit tenni.

 2      

rivera

Szerintem indokolt, de egyetertunk abban hogy az iPhone nem jo telefon. Telefonalni egy F3-as, 10 ezer forintos Motorola kituno, hasznaltam is tobb mint egy evig, sot bosszankodtam is anno az okostelefonia helyzeterol (itt http://logout.hu/iras/mobiltelefonia.html).

Aztan megvettem a 3G-s iPhone-t. Telefonalni nem szeretek vele, a hangminoseg mondjuk nagyon jo, de nekem nehezkes a hivasinditas, plane vezetes kozben. Nem is hasznalom sokat ezt a funkciot.

Viszont skype-on hivom a csaladot, greader-ben olvasom a feedeket, mobil flickr-t nezek, evek ota nem jatszottam semmivel most meg nem birom abbahagyni a field runners-t, egy boltba ha megtetszik valami rogton meg tudom nezni mashol mennyibe kerul, az evernote-al minden kis jegyzetem keznel van, minden fontos doksi be van fotozva es nem kell papirokat keresgelni, az fstream-el vegre ujra tudok mr2-t hallgatni, a shazam-ot napi szinten taggelek olyan szamokat ami tetszik de nem ismertem, reggel az agybol susut nezunk a fiammal youtube-rol, es a legujabb a vlc remote, amivel taviranyitonak hasznalom az iphone-t - a file-szerverrol a fotelbol ezzel valasztom ki, indotom el/allitom meg a filmeket. Ja, persze emailt is irok olvasok utazas kozben.

Lehet hogy mas marka is kepes ezek nagy reszere papiron, vagy sok oras szivas, telepites, kiserletezes utan, de iPhone-al mindez 1-1 kezmozdulat. Kenyelmes, gyors, hasznalhato.

 3      

Zsákai Péter

Kicsit OFF leszek, mert Windows-ról írok. Azért kapcsolódik ide, mert én ebben találtam meg a számításaimat.

4 éve stabilan fut a Windows XP-m. Kopp-kopp. Igaz, nagyon óvatosan bánok vele. Csak a legszükségesebbeket telepítem, törlöm, registry-t nem pucolom, nem bántom a lelkivilágát... :)

A Pista ehhez képest tényleg egy "sztárallürős celeb". :) Nem hajlandó felismerni az eszközeimet vagy ha felismeri lefikázza azt. A komolyabb döntéseim folyamatosan megkérdőjelezi és rendszergazdáért kiált. Fura alak! :)

A Windows 7 -ben viszont kicsit reménykedem. Egy kollégám felnyomta a gépére a bétát és sok jót mondott. Ezek tőle származnak: Pl. 7 másodperc alatt boot-ol (kicsit hihetetlen), az eszközökhöz képes netről levdászni a driver-t (elvileg eddig is, gyakorlatban szerinte nem működött)...

Mac-et még nem próbáltam. Lenne hozzá kedvem, de úgy vagyok ezzel is, mint a Linux-szal. Sajnos annyi időt nem tudok rászánni, mint amennyit kellene. A Windows-omat pedig utoljára 4 éve kellett újratelepíteni. Ügyesen kiszolgál. Mégegyszer: otthoni felhasználó vagyok, informatikai vénával. Persze vállalati környezetben nálunk is akadnak problémák! De melyik rendszerrel nincs?

Makszimum riszpekt minden Mac-esnek! Leljétek örömötök benne! Ha majd összefutunk, kíváncsiskodom. Én meg szívesen megmutatom az XP-m! :D :D :D

 4      

Gabesz

Huuu...most irigykedem!
Énis szemezek egy IPhinnal már egy ideje, de nem érettmeg a telóm a váltásra,nincs egy éves sem még!
Ráadásul egy SE walkmanmobilom van, és valami gyönyörűen szól!:D:D
De előbbutóbb csak váltok, és ha összejön akkor egy 3G-s IPhone lesz az "áldozat"!!

Megragadnám az alkalmat, és Mindenkinek aki elolvassa Békés Karácsonyt, és Boldog Fényben Gazdag Új Esztendőt Kívánok!

Én sajna melóval töltöm a szilvesztert...:S:S

 5      

Takoca

Nos én is win-ről írok... (hehe és még MS vizsgáim is vannak) viszont VinczePetya nagyszerűen megfogalmazta: lehet használni, vannak a negatívumok mellett pozitív dolgok is de nem TUDOM szereteni!

iPhone az én nagy vágyam is de a jelenlegi feltétek mellett nem fogom megvenni.
Sajnos MAC nem nagyon volt még a kezemben, asszem itt az idő, hogy felszenvedjem a PC-re :)

Egyébként hozzá kell tennem, hogy nálam most azért lett újra húzva a 3 éves XP install mert meghalt a hw. A szomszéd gyereke meg két nap alatt vágta agyon a gépet. Szóval én sokszor úgy érzem, hogy a win többek között azért olyan szutyok mert nem elég felhasználó "biztos". Win7 -re én is nagyon várok! Hátha...

 6      

Pihe

Apple előtt én is XP-t használtam és azt kell, hogy mondjam, a Windows 2000 mellett ez volt a MS legjobban eltalált operációs rendszere. Windows 3.1 óta használok grafikus felületet, előtte ugye volt a DOS, aminek fennhatóságát mindenki elismeri, Bill Gates kijelentésének ellenére is ("nem látom, miért lenne szükség 640 KByte memóriánál többre").

Petya kommentjében a sztárallűrökkel küzdő celeb Pista hasonlata nagyon tetszett, és valóban, talán ez jár az igazsághoz a legközelebb. Nem szándékozom vallásvitát indítani, hogy Mac vagy PC, ebbe sokaknak beletört már a bicskája - tény, hogy más filozófia övezi a Windowst és más a Mac OS-t.

A Win7-el is az lesz a baj, mint ami minden "nagyon új" oprendszerrel az első fél évben: se driver, se támogatás. Még ha időben ki is küldik a fejlesztői környezetet a szoftver- és hardvergyártóknak, akkor is kell jó pár hónap ahhoz, hogy minden vason biztonságosan fusson. És szerintem pont ebben az univerzalitásban van a Win nagy előnye és nagy buktatója.

 7      

Takoca

juhééé ezt most windows 7 ről írom! egyenlőre tetszik, persze nagyon még nem volt mód a tesztelésre! Ami viszon döbbenet hogy a dvd berakásától számítva 18 perc alatt kész volt a telepítés!

na bocs ez ide off :)

 8      

Pihe

Én is egyre több helyről hallok jókat a Win7-ről... Service Pack 1 után már ez is használható lehet, bár szerintem a WinXP volt eddig a legjobban használható Windows (természetesen a Win2000 után).