PENTAX: ÚJ TERMÉK BEJELENTÉSE

December 16-án a Pentax egy új terméket fog bejelenteni: ezt tegnap óta lehet tudni és máris megint kicsit megindult a P-felhasználók vérkeringése a neten. A Hoya miatt a Pentax nem szivárogtathat ki előzetes információkat, így megint csak a legkülönfélébb találgatások reppentek fel - ezek közül válogattam a teljesség igénye nélkül: K20D Super (amolyan ráncfelvarrott K20D), K20D GPS Edition (váz GPS vevővel kiegészülve), K30D (személy szerint erre várok), 645D (szerintem ez most egy teljesen felesleges fejlesztés lenne) és persze a sláger K1D/ K2D full frame váz. Sok helyen lehetett azt olvasni, hogy a K2D valójában nem full frame lesz, hanem APS-H (mint annak idején a Canon EOS 1D), ezt az érzékelő méretet a DA-s obik szerintem javarészt le is fednék (leszámítva a 17mm alatti gyútávot természetesen). Az, hogy a Pentax valójában mit is akar Karácsony előtt egy héttel a fogyasztóktól, kicsit homályosan körvonalazható: vagy egy hosszú távú fejlesztés bejelentése lesz vagy pedig egy vérfrissítés a már meglévő modellpalettába, amivel a cég azt kívánja sugalni, hogy ezekben a szűkös gazdasági időkben is talpon áll (annak ellenére, hogy a "Pentax - Made in Japan" jelmondat már pár hónapja nem állja meg a helyét). Aminek én örülnék, az a K30D és a K2D. Valószínűleg utóbbit nem tudnám megfizetni, de a K30D értelmet adna a saját kis elgondolásomnak, hogy miért nem érte meg K10D-ről K20D-re váltani. Mindenesetre holnap minden kiderül. Részletek természetesen itt lesznek olvashatóak. :o)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« hastánc előadás
made in China, EU »

fotó     fotótech     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Gabesz

Gondolod a K2D-nek van esélye??
Hmmm...nembánnám, megfizetni nem tudnám úgysem......de lenne valami olyan jellegű látható fejlődés, ami nem veszi el a márkába vetett hitem.....
Ugyanis elgondolkodtam....ha beadja a kulcsot a masinám, akkor egy Nikon D90, vagy afölötti gépre benevezek.....:D:D:D

 2      

Pihe

Ha a Pentax kiadja a K2D-t... örülni fogok, mert a márka folytonosságát sugallja. Ha a K30D-t jelentik be... nos, annak azért fogok örülni, mert ez lesz az a gép, amire majd a K10D-t lecserélem (persze nagyot kell szakítania, hogy ez így legyen). A pletykák arról is beszámolnak, hogy lesz egy gép a K*0D és a K*D között APS-H szenzorral, ami nyit a prosumer kategória felé, és egy valós hiányt tölt be a piacon, megcélozva azokat, akiknek fontosak a nagyobb érzékelő adottságai, de képtelen kifizetni egy raklapnyi zöldhasút valamiért, aminek az értéke fél évente feleződik...

 3      

Zsákai Péter

Én mindennek örülnék. (jó)Pár hónapig még a lakásprojektbe invesztálom a "felesleges" pénzem. De aztán... :)
Bár ez a karácsony előtt egy héttel bejelentés eléggé fura.

Gabesz: kíváncsi lennék, hogy miért nem Pentaxot vennél, ha tönkremenne a masinád. Egy korábbi hozzászólásodból is kiéreztem, hogy nem feltétlen a Pentax az életcélod. Mit hiányolsz a K200D-ből, amit szerinted a Nikon-ban megtalálnál? És ha váltanál miért nem K20D-re? Érdekelne a véleményed! Köszi!
Szabolcs, nem gáz, ha itt beszéljük meg? :) Hátha mást is érdekel. Mondd nyugodtan, ha vonuljunk félre beszélgetni. :)

 4      

Pihe

A dolog engem is érdekel, és igazából örülök neki, hogy a kedves Pajtások között is folyik beszélgetés a blogon, nem csak én beszélgetek. :o))

 5      

Gabesz

Péter!

Sajna az a nagy bibi nálam a Pentax irányában, hogy az utóbbi időben nem látom a minőségi javulást!
Gondolok itt a K-m bejelentésére pölö..:S
Szerintem az egyik leghülyébb húzásuk volt!!
A K200D-mmel meg vagyok tökéletesen elégedve, viszont ami a csőrömet birizgálja, hogy a Pentax nem tud, vagy nem akar (eldöntésre váró kérdés) felzárkózni a c, és n betűs gyártók mellé.....tudom, a pénz, meg az a nyomorult marketing!
:D:D:D
Győzzetek meg, hogy rosszul látom!!:D

 6      

Pihe

Gabesz: nem akarlak meggyőzni, csak kérdezek: :o)

- a K-m célcsoportja nem Te vagy. Viszont sokan vannak, akik pontosan egy ilyen gépre vágytak: kicsi, sokat tud és ami fontos: tükörreflexes. Ez sajnos rengeteg helyen státusz-szimbólumnak számít. E-Digital hirdetések Budapest-szerte láthatóak: Pentax K-m + DAL 18-55 = 99.990 Ft. Szerinted nem éri meg annak, akinek a minőség fontos, de a zöld módot el sem hagyja a módtárcsával? Mert szerintem igen. Amerikában a K-m K2000D néven fut, és az alapcsomagban nem csak a kitobi, de egy külső vaku is megtalálható (20-as kulcsszámmal). A K-m kampányának a jelmondata: "be interesting" avagy "légy érdekes!", nem pedig "alkoss örök dolgot". Nagyon fontos, hogy kinek melyik termék szól - tisztában vagyok azzal, hogy a K-m egy vitatható produktum és az elején bennem is voltak kétségek, de ahogy az eladásokat látom kívülállóként, ez a váz is be fog jönni a gyárnak;

- fejlődés. Mi az, amiben úgy látod, a Pentax nem tud / nem akar felzárkózni a Canon és a Nikon mögé? Mert nincs full frame gépük? Ha lenne, vennél? :o) 2006-ig a Pentax egy (azaz 1) darab digitális tükrös géppel volt jelen a piacon (azt nem számítom, hogy az *istD-ből két fajta készült). Egy öreg cég fiatal üzletágával van dolgunk: egyszerűen nem várható el olyan fokú fejlődés, mint más gyárak esetén, ahol a bevétel sokszázszorosa a Pentaxénak. És azt is hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy még 2008-at írunk, ebben az évben a Pentax három gépet is bejelentett és mindhármat lehet kapni: februárban a K20D és a K200D, pár hónapja pedig a K-m került bemutatásra. Az, hogy a Samsung mikor készül el a FF érzékelővel, csak idő kérdése (lásd pár hónappal ezelőtti bejegyzésem a fejlesztés bejelentéséről) - valószínűleg nem akarnak elkapkodni semmit;

- azt sem szabad elfelejteni, hogy a Pentax, csakúgy, mint versenytársai, nem csak a digitális fényképezésben vállal szerepet. A Nikonhoz hasonlóan híresen jó minőségű távcsöveket készítenek (ebből két darabot pont tegnap jelentettek be Pentaxék), de jelen vannak egy rakás más iparágban is.

No, nem meggyőzni akartalak -- egyszerűen úgy látom, hogy minden idő ( = pénz) kérdése. :o)

 7      

Gabesz

Nos igen.....
Tudtam, hogy valahol a pénz körül lyukadunk ki!:D:D:D
Értemén a dolgot, sőőt..nálam a választás többek között azért (is) a Pentax lett, mert a régi márkanév valami pluszt ad, és a régi filmes obipark sem elhanyagolható dolog!:D:D
Valószínűleg a mocsok rosszkedvem része ez a befordulás, így ezt is kiheverem az ünnepek alatt!!
A K-m-re visszautalva.....naja!:-D
Státusszimbólum....hát a (ide most csúnya szót akartam írni) nem kéne?
Mármint aki csak a tükörreflexes gép mivolta miatt (zöldmód rulz) vesz DSLR-t!!
Pihennem kell úgylátszik...sok ez az év nekem....zajlik az élet rendesen!
Le kellene már egyszer ülni egyet sörözni Szabolcs!!
:D:D:D

 8      

Balázs

Na megvolt a nagy bejelentés...
Én kb ilyesmire számítottam :D

 9      

Pihe

No igen, én is kicsit csalódott vagyok. Aki esetleg nem tudná:

a Pentax pár perce bejelentette, hogy a K-m (a tengerentúlon K2000D) februárban limitált példányszámban hófehér vázzal és hozzá hófehér objektívekkel (DAL 18-55, DAL 50-200) lesz kapható. Ezért ekkora hype, komolyan mondom...

 10      

Balázs

Nagy volt hype? Yvon pár napja kitette a blogjára hogy lesz valami, és ennyi nem? A K20D GPS-nek szerintem nagyobb hype-ja van, pedig (számomra) az is hasonlóan fontos dolog :)

Btw. én optimista típus vagyok. Ez a cucc valószínűleg a sznoboknak készült, ilyen szeletet eddig senki nem próbált meg kiharapni a DSLR piacból :) Hátha jó lesz valamire...

Monjduk nekem az AP50 még mindig jobban tetszik szép ezüst limitedekkel meg nagy fehér FA* obikkal :D

 11      

Pihe

Balázs: a DPreview-n jó pár thread foglalkozott ezzel a bejelentéssel. Ugyanígy a Pentax Fan Club-ban meg voltak győződve páran, hogy K20D GPS Edition lesz belőle (ez számomra a legértelmetlenebb ugrade kategória lett volna). Igazad van, a fehér K-m egy bizonyos vásárlói rétegre koncetrál, csakúgy, mint a Pentax többi divattermékei.

(Messze érzem magam a sznobságtól, de egy AP50-est én is bevállalnék!)

 12      

Gabesz

Komolyan mondom.....
Sírjak, vagy nevessek???
Szánalom.....szánalom amit a Pentax a nyár óta művel....:S:S:S

 13      

Pihe

A rend kedvéért:

 14      

Timber

Sraaaacok alljunk mar meg itten most akkor egy percre.

Mi a baj a Pentax uzletpolitikaval?

Nezzuk FF vaz. MINEK? De komolyan. Azoknak akik azert 'sirnak', hogy legyen mar egy FF vaz a 99%-a NEM venne meg ha kijonne. A K20D-val nekem _semmi_ bajom. De tenyleg! Max egy GPS-es markolatot el tudnek fogadni hozza mint kiegeszito de az is csak az uri jokedv miatt.

Feher K2000D... OMG en akkorat nevettem rajta... Hat nem veszitek eszre? A Pentaxnal a legolcsobb kategoria az L-es obik es most mar feherek is!!! :) :) :) :) En pl. ezert imadom a Pentaxot. A Pentax az a gyarto ami mer szembepisalni a szellel es ezt olyan ugyesen csinalja, hogy kozben teljesen szaraz marad. Ott vannak a nem szabvanyos mm tavok (43 77 stb) az se szol masrol mint, hogy csak azert sem allunk be a sorba. Es kerem szepen ez a Pentax eleterzes! :)

Es az igazat megvallva nem a Pentax hypeolta a nagy bejelentest... hanem a community.

En pl. orulnek ha K30D-t csak Photokinan jelentenenek be es nem PMAn. Ami hianyzik a Pentax kinalatbol az valami jo koNpakt...

 15      

Pihe

Timber, részben én is erről írtam fentebb. Utólag belátom, hogy a pár nap alatt felröppent sajtótájékoztató híre túlságosan is pezsdítően hatott a Pentaxos közösségre.

Én várom a K30D-t és úgy gondolom, sok K10 tulaj várja, akik nem upgrade-eltek K20-ra (szerintem ez értelmetlen vétel lett volna... az egyetlen dolog, ami a K10-esemben zavar, az a magas zaj ISO 500-tól). Ettől függetlenül meg fogok tudni ülni a PMA bejelentésig, ha lesz bejelentés. :o)

(FF váz csak a piaci részesedés és a márka elismertége miatt tenne jót, bár erősen kérdőjeles, hogy például egy elvakult Canon-Nikon júzer például mit lát egy Pentax / Sony / Oly gépben, vagy látja-e egyáltalán.)

 16      

Pihe

+1:

Ha birodalmi rohamosztagos lennék, a fehér Pentax K-m lenne az én vázam! :o)))

 17      

Zsákai Péter

Gabesz: köszi a választ és elnézést, hogy csak most reagálok. Nem volt netem mostanában.

Én úgy vagyok a Pentax-szal, hogy a K20D egy 16-45-tel és egy 55-300-zal szerintem jó darabig kielégítené az igényeim. Erre a márkára vágyom. (Bár most a lakásvásárlás után még nem tudom mikor tudom ebben a zavaros gazdasági időszakban "rászánni" magam. Szeretem az anyagi biztonságot, ha tudom, hogy van valami spórpénzem.)

Max 1-1 egyéb obit terveznék még később beszerezni (gondolom mindenki hasonlót képzel az elején :))). Aztán, ha a Full Frame gépek évek múlva megfizethető kategóriába kerülnek, akkor majd elgondolkodom, hogy tudok-e/érdemes-e márkahű maradni vagy érdemes váltani. És akkor majd úgyis (célszerűen) új obikat kell vennem, tehát úgymond mindegy, hogy márkán belül vagy azon kívül. Addig is jelenleg számomra most a Pentax lenne a legjobb választás a kategóriában.

Timber: ez a Pentax életérzés nekem is nagyon szimpatikus! Szeretnék már én is széllel szemben Veletek!!! :D :D :D

 18      

Zsákai Péter

Pajtások, idesüssetek: http://hirek.prim.hu/cikk/70739/

Meg ide: http://www.extremesafarigame.com/

 19      

Pihe

Zsákai Peti:

Szerintem a 16-45 + 55-300 kombó kellemes párosítás, remélem szeretni fogod! Én, őszintén szólva lélekben kicsit készülök arra, hogy a Pentax majd egyszer kiad egy full frame vázat, így konkrétan egyre inkább cserélem el az APS-C érzékelőre készített objektívjeimet a teljes kört rajzolókra. Hiszem, hogy ennek van értelme (addig pedig a Z-1-en használom az obikat).

Az online játékot ismertem, a PFC fórumra is linkeltem, amikor megjelent. A cikket viszont nem olvastam (ezért köszönet), szépen össze van benne foglalva mindaz, ami miatt a fehér K-m viták tárgya lehet:

"A Pentax mindig is érdekes szereplője volt a DSLR piacnak. Míg az élen egyértelműen a Nikon és a Canon dominál, a két piacvezető sokszor csak lassan vezeti be az újdonságokat, és gépeik meglehetősen drágák is. Ennél sportosabb a Pentax hozzáállása, mely felsőkategóriás kompakt árban már kínál tükörreflexes gépeket, és marketingjük is eltérő. Ezt mutatja, hogy a lefelé egyre nyitottabb DSLR kategóriában egyedülálló módon a K2000-es fehér külsővel is megjelent."

 20      

-Dorothea-

Szerintem megérte váltani. Most a bejelentett gépek inkább a belépő szintű DSLR-ek mezőnyét színesítik.
Mivel nagy előrelépés van a K20D képminőségében, ennél kicsit több idő kell egy esetleges K30D vagy neadjisten full frame piacra dobásához. Abban sem vagyok biztos, hogy abban érdekelt lennék, de ki tudja. A Pentax árképzését ismerve biztos, hogy közép vagy alsó szinten elhelyezkedni, az ár/érték arány tekintetében pedig mindenképp magas értéket fog mutatni.
A 10-20-asomtól nagyon nehezen válnék meg egy full frame kedvéért, az biztos :)
Egyelőre a K20D is alkalmas mindenre, amire nekem kell. Rendezvényfotóktól a portrékon át a (sajnos még csak) hobbi makrókig.:)
Az árváltozást meg jobb ha nem nézem, ismét akkorát zuhant az ára, hogy kitben olcsóbb 30 ezressel, mint szeptemberben csak a váz került... persze akkor sem volt könnyű eladni értékarányosan a K10D-t, most pedig már kompakt árban mérik szinte.

Mindenkinek klassz fotózást és minden jót 2009-re is! :) Remélem egyszer összeröffenünk sok-sok K-s cuccal:)

Üdv!

 21      

Pihe

Gondolni kell a jövőre, de nem szabad elkapkodni - itt a full frame vázra célzok. Bármilyen tudatosan is igyekszem olyan objektíveket vásárolni, amik teljes Leica kockát rajzolnak, mindig lesz egy-két üveg nálam, amik csak APS-C érzékelőn használhatóak (például ilyen a Sigma 10-20 is).

Ami pedig a K10D eladását illeti... nem, nem hiszem, hogy a K30D megjelenésével eladnám a K10D-t. Egyszerűen értelmetlennek tartok eladni valamit 80.000 forintért, ami sokkal többet ér (mind használati, mind pedig eszmei oldaláról). Inkább legyen második gép a nehezebb időkre, mintsem adjam el nevetséges áron. Az az ésszerű, hogy eladd, de ha visszatekintesz, hogy hány és hány jobbnál jobb képet készítettél vele, akkor egészen határozottan nemet tudsz mondani az ésszerűségre. :o)

Köszi a komikat. :o)

 22      

Pihe

Felülbírálom saját kijelentésem... Ha lenne egy teljes kört rajzoló digitális Pentax vázam, akkor a SIgma 10-20 is menne. Helyette a Sigma 14mm F/2,8-ra neveznék be (teljes kört rajzol), a 10-20-ast is csak 10mm-en használom. :o)

 23      

Orcinus Orca

Sziasztok!

Korábban én is egy Pentax-ban (K10D) gondolkodtam, aztán majdnem egy Canon 30D lett belőle (sajna 65E expo volt benne). Aztán a vásárlásra szánt idő, meg a felhasználás ésszerűsége (családi fotózás, kevés utazás) rászorított arra, hogy nem veszek pénzölő tükörreflexes gépet: így vettem meg a bridzsgépek királyát, egy tipptopp Sony R-1-t. Nem bántam meg: a kíváló obival és remek design-al rendelkező géppel nagyon elégedett vagyok, igényeimnek tökéletesen megfelel.
Aztán fel kellett ismernem azt is: nem csak belépő-szintű fényképezőgépek, hanem belépő-szintű felhasználók is vannak, a gép tudásával együtt nem kapunk mi sem több tudást, tapasztalatot. Megértettem, hogy felsőbb osztályba (tükörreflexes gép) csak akkor lépek, ha az egyébként is nagytudású gépem határait elértem, és igényeim a tudásommal együtt nőttek.

Üdv: Orca

 24      

Pihe

Orcinus Orca: felismerésedet legszívesebben a homlokomra írnám, hogy mindenki láthassa. Szívemből szóltál. Örülök, hogy megtaláltad a kedvedre való gépet - szép fényeket kívánok hozzá! (És köszönöm a visszatérő látogatást.)