SAJTBÓL VAN

Julcsi hívta fel a figyelmemet, hogy ma van az év utolsó holdtöltéje, így e jeles alkalomból megszakítva a hetes hajtást, leporoltam a K10D-t és az ég felé irányítottam az objektívet (jelen esetben a DA 55-300-ast). A NASA szerint ma 14%-kal nagyobb és 30%-kal fényesebb a nagy korong az éjszakai égbolton. Mivel nagyjából minden valamirevaló amatőr fotós kezdő korában (örülve az első teleobjektívnek) lefotózta már a Holdat, ezért túl sok eredetiség nincs benne, hacsak nem lehet egy épületet, alakot vagy bármi mást is belekomponálni a kivágásba. Vagy éppen kivárni, amíg a Holdnak udvara lesz. Ehhez persze idő és nagy mázli kell. Nekem ezt sikerült kihoznom belőle:


Maga a Hold persze sokkal fényesebb annál, hogy az udvart is egy képben le tudjuk kapni. Hosszú expónál persze azonnal kiég, F/8 + ISO 100 kombónál is 1/40 másodperces záridőt megenged, az udvarhoz viszont kell az 1 másodperc - így két képből lett szendvicselve (bracketing és egyszerűen select PS-ban). Amire esetleg érdemes lehet figyelni, hogy az UV szűrőben nekem folyton visszacsillant hosszabb záridőnél a Hold képe, ezért ezt ajánlott lecsavarni az objektív végéről.

A hetem teljesen zizi volt, a kommentekre sem nagyon tudtam reagálni a blogon, de ez egy jó alkalom volt arra, hogy kipróbáljam Peti- néven író Pajtásunk tippjét a Pentaxos bracketinggel Av módban, és bár kicsit macerás, de igazán jó ötlet, mert működik a dolog - köszönet érte! Mint utaltam rá, a héten az alvás nagyjából három-négy órára korlátozódott le éjszakánként: három-négy hónap munkáját daráltam le 6 nap alatt, összerakva két komplett (és teljesen más kaliberű) webáruházat és egy fél honlapot, napközben pedig az üzletben tevékenykedtem, tehát így péntek estére elértem a félholt-állapotot. Blogpostok most már lassan ismét lesznek, és egy új design-t is húzok erre a nagy kékségre. :o) Jó hétvégét Pajtások, aki pedig Holdat szeretne fotózni vagy csak gyönyörködni, ma van itt a nagy alkalom! ("Holdfotózás, Pajtások, holdfotózás" - hogy önmagam paródiája legyek. ;o)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« kis szívderítés ebben a szutyok időben
a blog új ruhája, béta verzió »

fotó     fotótech    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Takoca

gondoltam rá hogy rád csörgök, hogy lesd ma a holdat. Még jó hogy Julcsi megtette :)

Nekem kicsit furcsa a kép, hogy olyan mintha a hold a felhők előtt lenne. Én egy kicsit játszanék vele!

Egyébként elképesztően szar, hogy itt van pl ma ez és nincs mivel lefotózni!!!!!!! áááááá

 2      

cascata

Igen, en is jol elterveztem, hogy holdfoto lesz. Csutortokon fantasztikus tiszta volt az eg, ragyogtak a csillagok, meg a majdnem telehold - de ugye felmunkaval nem erjuk be.
Mire ebredtem tegnap? Zuhogott. Es ugy is maradt ma reggelig. Ez az en szerencsem... :)

 3      

Zsákai Péter

Mi céges partyn voltunk tegnap este. Két fogás között kimentünk megnézni. Fotó nem készült. Ez viszont festői.

Hello teli Hold, találkozunk jövőre! Addig is jó fogyózást! :D :D :D

PS: nekem eddig kimaradt a Hold fotózás az életemből. Illetve ha jól emlékszem egyetlen kép készült, de az katasztrofálisan rossz. Jobb, ha el is felejtem. :D

 4      

Gabesz

Nekem a 50-200-as telével nem sok értelme lenne próbálkoznom...ráadásul allványt is valamikor jövőhéten veszek csak!
Persze ha a jóisten, és a párt is úgy akarja!:D:D:D

 5      

Pihe

Köszönöm Nektek a hozzászólásokat!

Takoca: megfogalmaztad, amit én is éreztem a képpel kapcsolatban - úgy nézett ki, mintha csak úgy oda lenne rakva a Hold a felhők elé. Javítottam a dolgot, most kicsit sejtelmesebb. Szerintem. :o)

Cascata: szerintem a hétvégén azért lesz még pár alkalmad, olyan gyorsan talán nem veszít a fényéből. Biztos vagyok benne, hogy a kellő időben ott leszel a géppel. :o)

Péter: nagyon nagyot nevettünk a fogyózásos mondaton! :o))) Kompakttal a fókuszálás nehézsége miatt lehetetlen küldetés kategória az asztrofotózás. Van egy viszonylag erősebb távcsövünk itthon, az ünnepek alatt megpróbálom valahogy ráapplikálni a K10D-t, hátha...

Gabesz: ha még nincs kinézve állvány, ajánlom Vincze Petya blogpajtás választását, a leírásából úgy láttam, hogy nyerő eszköz és nem a dögnehéz-nagyondrága termékcsoportból való. Süss ide: http://vignetta.hu/?p=907

 6      

Pihe

P.S.:

Takoca: mi volt K10D kontra Kamera Kft ügyben? Írhatnál előzetes tapasztalatot, hátha mi is egyszer a Te cipődben... Kedden készülhetek úgy, hogy jössz?

 7      

Gabesz

Sziasztok!!

Szabolcstól elnézést az OFF miatt előreis, de ez egy olyan dolog, amit úgyérzem feltétlenül meg kell említenem Nektek!
Nem tudom mennyire köztudott rólam, hogy a fotózás melett a játékok nagy megszállottja is vagyok.....
Van egy oldal, ahol a hasonló érdeklődési körű,és korú emberkékkel kiagyaltunk(tak) valamit!
Karácsonyra a Madarász-utcai Gyerekkórháznak vesznek(ünk) egy x360 játékkonzolt,játékokkal,mese-dvdket,könyveket,társasjátékokat!
Eddig összejött közel 80 rugó, így boldogok vagyunk!
Amiért mégis idelinkelném az oldalt, hogy dec. 17.-éig lehet még támogatni a dolgot!
Hangsúlyoznám, ha van kedvetek!!
Ha csak elolvassátok a dolgot, már azis sokat számít!!
Kösz srácok előreis!!

http://www.xboxklub.hu/karacsonyi_tamogatas

Gabesz

És szorri az OFF-ért mégegyszer,de a cél nemes!!:D

 8      

Zsákai Péter

Most találtam, témába vágó:

http://www.fotohaz.hu/fotoarena/showphoto.php?photo=348328&cpage=2&pperpage=15&cat=521&password=#poststart

 9      

Takoca

Pihe:

Kamera kft előzetes tapasztalat:

egyenlőre annyi van hogy elküldik Németországba, 2-4 hetet igértek...

Egyébként amikor bementem és mondtam hogy baj van a géppel a hölgy aki átvette láthatólag ölni szeretett volna.
Aztán egyébként nagyon kedves volt, mondtam, hogy a garlevélre nem írta fel az eladó a szeriá számot és én direkt nem írta rá mert nem akartam, hogy ebből legyen gond. Mondta, hogy nem is baj ez nem az én dolgom lenne. Szóval ennyi.... Sajnos semmilyen vissza jelzés sincs, majd kapok egy SMS-t de ők se tudnak semmi a gép helyéről, a javítás státuszáról. Nagyon remélem, hogy a gyárban nem találnak ki valamit ami miatt nem garis a gép. Egy K20d most baromi nagy érvágás lenn!

 10      

Takoca

" Van egy viszonylag erősebb távcsövünk itthon, az ünnepek alatt megpróbálom valahogy ráapplikálni a K10D-t, hátha..."

ez nagyon érdekelne! A bátyámnak van egy elég komoly (amatőr) csillagászati távcsöve (a Szaturnusz gyűrüi persze csak csík formájában már látszanak) és már régóta tervezem, hogy rá kéne rakni a pentaxot (vagy bármit) de nem tudom, hogy hogyan....

 11      

Pihe

Takoca: rémeket látsz, a német gyár nem olyan, mint a magyar szervíz (nem azt keresik, hogy hogyan lehetne megvágni az ügyfelet) - de ezt már mondtam a Zenit cuccosod kapcsán telefonban. :o) Remélem gyorsan meg fog oldódni a gép-ügyed.

A távcső nálunk táv- és nem csillagászati, viszont jó a nagyítása. A profi módszer az lenne, ha sikerülne valahogy az objektívnél fogva gyűrűkkel felszerelni. Az amatőr módszer (ami szerintem esetemben játszani fog), hogy beállítom a távcsövet, a K10D-re pedig felteszem a Sigma 105/2,8-at 1:1-es állásban, állványra, és makrót készítek arról, amit a távcső mutat. Meglátjuk, majd eljátszom vele, ha lesz időm. :o)

 12      

Pihe

Péter: igen, pontosan erre gondoltam a Hold elé komponálásnál. Szerintem iszonyat jó hangulatú lett a varjúval a fotó, egyértelműen szép kapás.