ÚJ TEKERCS, ÚJ KÉPEK

Lassan egy hónapja nem töltöttem fel új képet a csorge.hu-ra, aminek nemesen egyszerű magyarázata az, hogy nem is nagyon értem rá fotózni: jön a Karácsony, bevásárló-lázban ég mindenki, szerencsére most viszonylag sok munkám van, úgyhogy teljesen más dolgokkal foglalkozom. Az Erzsébet és Katalin nap között menetrendszerű első hó szerencsére kizökkentett a fotómentes napokból, így be tudtam fejezni a gépben lévő tekercset is. Íme. Érdemes megnézni eredeti (már amennyire a 800 pixel szélesség eredetinek számít) változatokat is a honlapomon a képekre kattogva, mert a bloghoz írt méretező scriptem iszonyat rossz minőségben kicsinyít.
Mindig azt gondoltam, hogy filmes géppel makrózni milyen nehéz dolog, pedig nem tartozik a legördöngősebb feladatok közé (most már inkább a vakus fotózásról gondolkodom így). Teljes képkockás érzékelővel ráadásul sokkal nagyobb mélység-élességet kapunk, így szebb a bokeh, egészen más látványt nyújt egy-egy makró. A havas rózsafejes fotó emlékeim szerint F/4-es blendenyílással készült (természetesen a 105mm-es Sigmával), Ilford Delta 400-as filmre.Ezt a képet véletlenül kaptam el. Igazából a fákkal szemben elhelyezkedő Budapest panorámát szerettem volna megörökíteni (illetve azt a látványt, amit a sűrű hóesés hagyott belőle), de szerencsére megfordultam. A fotót egy digitális vázhoz tervezett objektívvel lőttem, a DA 55-300/4-5,8-al: a sarkokban ugyan vignettál, de ezt ecetes ollóval nagyon szépen lehet retusálni negatív esetében. :o) Már egy ideje gondolkodom, hogy eladom ezt az objektívet és veszek helyette egy komolyabb kistelét (Tokina ATX-Pro 80-200/2,8 lenne a kiszemelt), de a filmes vázon olyan nagy az eltérés már 100 mm különbség miatt, hogy komolyan gondolkodóba estem.Egy portré is idefért Julcsiról. A kép egy hatalmas tanulságot hordoz magában: ha filmre dolgozol, használj állványt vagy lőjj mindent kétszer! Bár ilyen kis méretben nem látszik, de bizony az exponálás pillanatában a gép bemozdult. Nagyon sajnálom, mert egy klassz portrénak gondolom -- ennek ellenére megbocsájthatónak tartom, így felkerült a honlapomra. A kép narancssárga Cokin szűrőlappal készült, így Julcsi bőrét egyenletesen fehérre varázsolta - szintén Sigma 105mm-es objektívvel, F/5,6-os rekesszel.

Szépen lassan csordogál majd a többi kép is, ahogy scannelni tudom a tekercset munka mellett. Köszönöm szépen Pajtások, hogy megnéztetek és elolvastatok, remélem tetszettek az új képek.

 PIHE, fotó blog témakörben

MegosztásOldal teteje

« lakótársam: a terrorista
kis szívderítés ebben a szutyok időben »

fotó     fotóblog    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Zsákai Péter

Sajnos az utóbbi időben én sem fotóztam, így most nagyon tudok örülni a Te képeidnek! ;)

A legjobban Julcsiról készült kép tetszik! Így weben nem tűnik fel a bemozdulás.

Gratulálok!
Kérek még! :)

 2      

Ákos

Jók lettek a képek. Különösképpen a portré. Grat!

 3      

vinczepetya

Sajnos a december sztem mindenkinek ilyen futkozós, nagyon nem ráérős, nem aggódj emiatt, és Julcsi portréja kiváló lett!grat hozzá!

 4      

Pihe

Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszenek! :o)

 5      

Takoca

Julcsi képen én se bírok felfedezni semmi hibát! Piszok jó kép lett szerintem!

 6      

Pihe

Akkor nem leszek illúzióromboló egy 100%-os croppal. :o) Köszönöm!