PRÓBATERMI FOTÓZÁS

Múlt csütörtökön Zsákai Petivel zenei továbbképzésen vettünk részt az Inka-H jóvoltából, próbatermi körülmények között. Alapvetően az volt az elgondolásom, hogy majd image-fotókat sikerül készítenem, de egyrészt a hely iszonyat kicsi volt, másrészről a fény sűrűsége sem volt elégséges ahhoz, hogy ilyesmivel játszak, úgyhogy ez egy következő, nappali alkalom lesz (ezt viszont alig várom, máris rengeteg ötletem van). A legfőbb hiba az volt, hogy elég fáradt voltam aznap, ezért szerintem nem is sikerültek most jól a fotók. Azért vannak tanulságok is bőven. Például: koncerten hiába van sötétség, a reflektorok mindig bőséges fényt adnak a témának, itt viszont beltéren 1/80-as és 1/125-ös zársebességet kellett tartanom folyamatosan, ami a zaj rovására ment. Vittem magammal két vakut is, de egyszerűen szétzúzták a hely hangulatát. Erősek lettek az árnyékok, pedig ernyőbe derítettem a tesztfotókon, arról nem is beszélve, hogy a téglalap alakú szűk helyen csak a hozzám közelebb állók kaptak elég fényt, hátul a dobig már nem jutott el. A legtöbbet az FA 50/1,7 és a Sigma 105/2,8 dolgozott, előbbi F/2, utóbbi F/3,5 körülre rekeszelve. Előkerült a DA 16-45/4 és a Sigma 10-20/4-5,6 is, ezek mind a legnagyobb blendenyílással lettek megerőszakolva, a képek minőségén ez sajnos erősen látszik (webre még megfelelő mennyiségű szódával pont elmegy). Az érzékenység ISO 800-ra állt be: simán lehetett volna ISO 100 is, hiszen ezeket az obikat 1/8-ig biztonságosan ki tudom tartani, de a mozgás ezt sajnos nem engedte meg. Nah, majd legközelebb. A "Tovább" gombbal lecsúsznak a fotók is.


 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« tegnapi kattogás
egy hét off »

fotó     fotóblog     inka-h     u2     zene    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Zsákai Péter

Így weben nekem teljesen rendbe vannak minőségileg. A zajt meg ezek a képek is "kívánják", ezért nem bántja a szemem. A portrék - amin egy-egy tag van -szerintem kifejezetten jók. Meg a nagylátós témákban is rengeteg fantáziát látok. Ez az a két "terület", amire szerintem érdemes jobban ráfeküdni és jó lesz az eredmény. A többi kép a hely adottságai miatt eléggé kesze-kusza sajnos.

Nekem az a tanulság még, hogy vagy zenekari próba vagy fotózás. A kettő együtt nem az igazi, mert valamelyik kárára válik a dolog. A fotós és a zenekar kapcsolatát kellene még tovább erősíteni legközelebb.

Egy kis elemzés, vélemény.

1-es: tetszik, mert dokumentálja az új gitár cuccot, mindenki rajta van és jó a perspektíva. Az arckifejezések sajnos kevésbé, ill. felül picit szűk.

7-10-ig a portrék: tetszenek! A 10-esen esetleg a háttérben lévő árnyékokat érdemes leretusálni, ha gondolod.

11-es - alakul, alakul. Jó az irány, legközelebb még jobb lesz! ;)

12-es - megbeszéltük, ezen még érdemes tovább dolgozni. Egyébként már ebből a - nevezzük úgy - tanulmány képből is látszik, hogy jó az elképzelés! ;)

13-as - ez is érdekes. jó, hogy a teljes zenekar rajta van, látszik mindenki. jó az irány, legközelebb még jobb lesz!

14-es - igazi próbatermi feeling.

15-ös - jó az elképzelés. az arckifejezés nem a legelőnyösebb.

Összességében: Gratula! Minden most kezdődik el! ;)

 2      

Pihe

Köszönöm a kimerítő véleményt, Péter! Maximálisan igazad van, bár én az Általad leírtakhoz képest sem érzem ezeket a képeket olyan jónak. Ami azt illeti, itt a koncerthez hasonlóan nem lehetett előre eltervezett koncepció szerint haladni, arra majd egy olyan fotózás lesz jó, amikor "unplugged" "játszanak" a srácok, vagyis egy jól megválasztott helyszínen, beállítva, rendes cuccokban, sok fénnyel és ISO 100-zal, szóval ahol olyan képek lesznek, amit ki lehet tenni bárhová. :o)

 3      

Juhászrobi

Szabolcs!
Te egy igazi művész vagy gratulálok...ezek a képek sokkal szebbek mint volt a valóságban...
üdv rob

 4      

Pihe

Robi: köszönöm szépen, örülök, ha tetszik -- de lesz ez még sokkal jobb is.

 5      

xt198

Szia! Már régebb óta nézegetem a blogodat, de csak most írok (nemtudom miért :S)
Szerintem nagyon jó fotók lettek, kifejezetten tetszenek a portrék, bár tényleg az arckifejezések nem a legjobbak, de persze erről nem te tehetsz, majd legközelebb még jobb lesz :)
Tényleg nagyon tetszik, csak így tovább!
üdv. xt

 6      

Pihe

XT: köszönöm a látogatást és a hozzászólást is. Sokat számít Mindenki véleményete, ezért megköszönöm, ha leírjátok. Tényleg az arckifejezésekkel van gond, de ezt zenélés közben késő este már lehetetlen irányítani -- igyekszem legközelebb magamhoz mérten maximálisat kihozni a dologból.

 7      

Gabesz

Háj evribádi!:D:D
Szabolcs....csak gratulálni tudok, ez igazán mesteri meló!!
Nekem sajna mostanában nem annyira van időm fotózni...:S:S:S

 8      

xt198

Azért még annyit hozzátennék, hogy örülnék ha ilyen fotóim lennének :)

 9      

.cascata.

Én sem kommenteltem még hozzád soha, de ha tényleg érdekelnek a vélemények, akkor legyen :) Összességében szerintem semmi baj nincs a képekkel, sőt leginkább gratula, mi mindent ki tudtál hozni (az így ránézésre) kicsi, sötét, zsúfolt és elég szürke próbateremből. Az arckifejezések nem annyira rajtad múlnak - gondolom a bandának is szokni kell a fotózást. Nekem két dobos kép tetszik a legjobban: a 13. és a 19.

 10      

Pihe

Köszönöm a véleményt és a látogatást itt is, Cascata! :o)

Tényleg nagyon sokat számít, hogy ki mit lát egy képben, mert van, ami számomra semmi különös és közben másnak tetszik és ugyanígy fordítva. Számít az is, ha tetszik és az is, ha nem. :o)