EXMOR

A Sony pár perce jelentette be az Exmort, a világ első, mobiltelefonokba szánt 12,2 Megapixeles (!!) CMOS (!!) érzékelőjét. A szenzor mellé egy piezoelektronikus elven működő AF rendszerrel megspékelt 28mm-es (35mm-es formátum) gyújtótávolságú objektív fogja az optimális teljesítményt nyújtani, F/2,8 legnagyobb rekesznyílással.

Kérdés: lehet, hogy hamarosan nem lesz értelme kompakt gépet venni? El tudnék képzelni egy jövőt, amiben a tükrös gépek mellett léteznek a mobileszközök, amik egyben kompakt "camcorderek" is. Sokszor szoktam jegyzetelni a mobilom kamerájával, rengetegszer jól jön, sőt, van olyan képem, amit a flickrre is kitettem, mert annyira jól sikerült - viszont egy kicsit jobb minőség mindig hiányzott. Hátha most.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« tanulni a múltból
tegnapi kattogás »

fotótech     mobiltelefónia    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Takoca

hát nem tudom....
baromi szkeptikus vagyok ez ügyben....

ok, cmos, meg minden de milyen lencse? mekkora objektív? (úgy értem, mekkora lencsék) Szóval lehet hogy jó lesz de max a mobil telefon fotó kategóriában.
Szerintem lehet, hogy technikailag meg lehet csinálni de fizikailag azért vannak korlátok. ...Szerintem...

 2      

Pihe

A kis méret miatt gondolom baromi zajos lenne, de erre való a mobilfény. A kis gyújtótávolság és a viszonylag nagy rekesz miatt azt gondolom, hogy nem vennénk észre változást, az objektív belesimulna a telefon hátlapjába.

 3      

Zsákai Péter

Meg van ennek a mobilitásnak a maga romantikája. Egyelőre nem látom veszélyben a komolyabb kompaktokat. Az igényes, jobb minőségű képekre vágyóknak továbbra is ott lesznek alternatívaként. A kattintgatásra viszont biztosan jók lesznek ezek a telók. Egyre jobbak...

Egy kollégám rengeteg mobilos képet csinál a gyerekeikről hétvégi játszadozás közben. Családi albumba tökéletes képek születnek ilyen alkalmakkor, amik sokszor így is jobb minőségűek, mint amik az én gyerekkori albumomban vannak. :) Illetve azt gondolom, hogy sokszor nem is a tökéletes minőség a lényeg, hanem az, hogy adott helyen, adott időben ott legyen a kezedben (zsebedben) az eszköz, amit ha akarsz, használsz.

Közben a HP Photosmart 735-ös 3,2 MPixeles első családi kompakt szintjére gondolok, amivel rengeteg szép pillanatot örökítettünk meg. Persze rengeteg rossz kép is született, ami a technikai adottságokból is fakadt. Szóval egy bizonyos szinten biztosan jó lesz ez! És nem kell túl sok idő, hogy egyre jobb!

Közben tudatosult bennem (tudtam is, csak elfelejtettem! :)), hogy évek óta Pentax objektívvel rendelkező gépe van a családnak! A kis HP ugyanis Pentax lencsékkel van felszerelve: http://pixinfo.com/img/Hp/PhotoSmart735/PhotoSmart735_frontoff_500d.jpg Hoppá-hoppá! :D

...néhány perce jelent meg a hír. Hmmm. Csak ezt a blogot kell olvasnunk. ;)

 4      

Pihe

Péter :o))

Mobilos képeknél én mindig Bacity flickr streamjére szoktam hivatkozni. Általában a mobilos képek zajosak, életlenek és a színhűségtől is messze állnak. Az én jó öreg Nokiámban van színhőmérséklet-hangolás (nem pontosan Kelvin-értékre, de legalább tettek bele valamit), az n95-ben van makró funkció is (ajánlom Marik Péter streamjét ezügyben). Ahogy mondod, az a remek az egészben, hogy ott van az ember zsebében a technika. Valószínűleg nem National Geographicba fog kívánkozni a minőség, de a pillanatot meg lehet vele ragadni.

Ami a HP kompaktodat illeti, szombaton a kezembe került a lázmérőm. Ki a gyártó? Az Asahi. (Kis segítség: a Pentax név egy fényképezőgép típusa volt -- amelyet az Asahi gyártott.) :o))

 5      

Zsákai Péter

Lázmérőőő? Csak nem beteg vagy?

 6      

Pihe

Julcsi volt, illetve nem volt, csak rosszullét, szerencsére.

 7      

Zsákai Péter

Huh, akkor jó! Egyetek sok C vitamint, öltözzetek fel rendesen, ha kimentek, meg ilyesmi! :))

Bocs, hogy szétoffoltam a társalgást, csak nem akartam elmenni szó nélkül a lázmérő kérdés mellett... Asahi! :)

Sapka, sál Pajtások! Sapka, sál! :))))

 8      

Ákos

Azt hiszem, hogy a Casio nemrég jelentett be egy telefonos fényképezőgépet. Vagyis ott fotdított a helyzet: egy kis kompakt gép kapott telefon funkciókat.

 9      

vinczepetya

Néha tényleg jól jön...de amúgy katasztrofális a képminőség...a sony-kat meg főleg utálom