A KÖZÖNSÉGSZAVAZÁSRÓL AVAGY MEGMONDTÁK A FRANKÓT

A ma reggelem úgy indult, hogy sikerül jól felpörgetni amúgy csak jámbor jelzőkkel illethető idegrendszeremet. A kiváltó ok az volt, hogy a Metro (Global... Photo... na, az!) pályázaton megvédtem egy pályázótárs képét, miután egy foto3 néven irogató emberke legalább negyvenszer (bevallom, nem számoltam meg) írta be hozzászólásként egy képhez, hogy "undorító", aztán nagyjából ugyanennyiszer azt is, hogy "visszataszító". Megvédtem, mert úgy éreztem, hogy meg kell védenem. Jelzem, a Pályázótárs képe bekerült a legjobb 100 közé. Erre foto3 reakciója az volt, hogy írt nekem egy kedves portfólió kommentet. Sokáig gondolkodtam, hogy lehozzam-e blogban, de aki a Metro oldalára téved, úgyis olvashatja, úgyhogy nem sértem meg senki jogát. Íme:

"04.11.2008 00:40 foto3 -tól/-től Hungary hozzászólás:
Üdv!Végignéztem a munkáidat,most leírom róluk a véleményemet:A fényképeket elsőránézésre,majd nagyítás útán a zavar,zavarosság jellemzi,kesze kusza vonalak sokasága,indoklatlan megdöntés,mondani való hiánya,Borban az igazság,ezer máshogy kilehet fejezni,nem ilyen direkt,alapfotó eszközzel,nagy rekesz,kilőtt háttér,pohár,amit csak onnan tudunk hogy bor lehet benne hogy ez a címe,az első képnél a színek jók,de megintcsak az az érzése az embernek,hogy csak úgy el van kattintva,a plázaőrületről ugyan ezek a benyomásaim,a képeidben nincs semmi egyedi,annyit tettél hogy leképezted a valóságot,semmi pluszt nem tettél bele,a vonalak szépsége az építészt dicséri,a kubistáktól pedig messze jársz.Persze itt most,tovább jutottál,de én nem gondolom azt hogy ennek lenne a jövőben bármi folytatása,és hogy a nagy nívos helyeken megállod majd a helyed,legalábbis ilyen képekkel biztos nem,dehát valahól elkell kezdeni. További sok sikert,szép napot! Best Regards! Foto3"


A szóbanforgó képeim (Mall madness / Plázaőrület és a Lumixról már ismert Egy kubista álma / Futuricity) egyébként szintén bekerültek a zsűri által ítélt legjobb 100-ba, kivéve a Borban az igazság / The spirit of the city című képet, de az meg úgyis nap képe lett. (Valaki értelmezze nekem az "alapfotó eszköz" terminus technicus-t, mert én kevés vagyok hozzá! :o)) Ezen pöttyet túlpörgött a számláló nálam, de aztán kicsit körbenéztem, és megállapítottam, hogy nem csak nekem mondta meg foto3 kartács a frankót. Konkrétan a legtöbb helyen Mindenkinek meg lett magyarázva a tuti, úgyhogy amilyen rosszul indult emiatt a nap, olyan jókat derültem magamban a folytatásban. Nem az dühített az elején, amit írt - a véleményt elfogadom -, hanem amilyen stílusban írta. Ilyenkor hálás vagyok a sorsnak, hogy olyan Pajtásokat ismerek akik a létező legfinomabb árnyalatban tudják elmondani a véleményüket, érthetően és intelligensen, még ha a vélemény az is, hogy az adott fotó kukába való. Ekkor rájöttem, hogy a hiba nem az én készülékemben van. Hanem foto3-éban. Ettől még kicsit a nap is kisütött ma. :o)

(Ám az is bizonyossá vált, hogy ez volt az utolsó közönségszavazásos pályázat, amire képet adtam be. Egészen máshogy veszi ki magát, ha egy bizonyítottan jó szemű fotós mondja azt, hogy adott fotó gáz - számomra a legjobb zsűri úgyis az a kis kör, akinek tetszik egyik-másik fotóm. Ez a kis szösszenet pedig elrémisztés szeretne lenni a közönségszavazásos pályázatoktól. Éljenek a csajok.)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« nagyotlátás: ki, mikor, hol?
heti fotóadag »

fotó     harcosok klubja     magyarország     pályázat    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Zsákai Péter

ez is egy vélemény. kellő "helyiértéken" kezelendő.

azért hadd nyugtassalak meg tényekkel: elég ránézni a flickr-es galériádra vagy a vendégkönyvedre és kiderül mennyien szeretjük a képeid és az egyéni látásmódod, ami igenis van! ha jól gondolom, mi még mindig többségben vagyunk, mint a nem tetszést nyilvánítók. ;)

az ehavi Digitális Fotó Magazinban olvastam, hogy a művészet nem más, mint a műveinkkel adni az embereknek. ezzel maximálisan egyetértek. a fenti bekezdésben leírtak is ezt bizonyítják. kívánhat az ember ennél többet?

és amennyire nyomon követem a képeid versenyeken is szépen szerepelnek, ami szintén rácáfol az illető általánosan megfogalmazott írására.

hosszasan lehetne még filozofálni, kinek hol a helye az egyetemes fotótörténetben, kinek a képei maradnak fenn, kinek a nevére fognak emlékezni egyáltalán, van-e értelme ilyesmire egy percet is áldozni?...

szeretsz fotózni.
mi meg szeretjük a képeid.
mert jók!

össze-vissza gondolatok rosszabb napokra... "ne ess pánikba!" jeligére. ;)

 2      

Indig Laci

Voltam már ebben a moziban. Egyszer egy "népszerű" képemet kritizálta valaki és olyan hangnemet ütött meg amit nem tudtam hirtelen mire vélni. Elmentem és átgondolni az életem : ) és arra a következtetésre jutottam hogy utána kell nézni kitől jön a bírálat. Ugyanis, amennyiben azt egy szaktekintély teszi talán még illik megköszönni is vagy olyan munkát tesz közzé amire azt mondjuk hogy "WOOW", akkor beláthatjuk hogy kritikája ugyan csípősre sikeredet ám nagy az igazságtartalma. Ám ebben az esetben (az én esetemben sem) erről szó sincs hanem egyszerűen megszólalt az irigység egy olyan emberkéből aki még magával sem áll szóba.
Így hát az általam követett viselkedési forma, a közöny.
Teszem hozzá, megnéztem a szóban forgó "kolléga" fotóit.

 3      

vinczepetya

foto3 mondjon le...ő mit mutatott fel, ha még a nevét sem vállalja kérdem én, mert fikázni a legkönnyebb, azt mindenki tud, ész nélkül, értelmes gondolatok nélkül...utálom az ilyen kis köcsögöket...

 4      

Takoca

Ne törődj vele, ez egy embertípus, ettől lesz boldog. Beteg szegény. Viszont a te kedvedet ne vegye el semmitől.

A fotózás egyfajta művészet, a művészet megítélése meg elég szubjektív. Az viszont, hogy valamit "ésszel" tudj kritizálni intelligencia és empátia kérdése. Ahogy nézem a srác képeit belőle nem csak ez hiányzik hanem az önkritika is.

 5      

Gabesz

Appám....
Én már egyszer átestem hasonlón..... a fotovilag.hu-n, egy még tőlemis amatőrebb senkiházi csak azért húzott le, mert kiakadtam egy rendőröket ócsároló hozzászólásán, és megpróbáltam megvédeni a (nemlétező) mundér becsületét!
Csak azért anyázott mert zsaru vagyok....a képei meg még középszerűek sem voltak...kábé mint az én egy évvel ezelőtti képeim!
Igaz azóta nem megyek fel a fotovilag-ra....de nem hiányzik....
Szabolcs!
Ahogy írták már előttem is, igenis meg kell nézni ki fikáz!
A vélemény szubjektivitásán kívül a szardobáláshoz már nincs joga senkinek!Legalábbis olyannak nem aki nem tett le az asztalra még semmit!
Ha ez számít, akkor én csak tanultam Tőled....azt pedig olyan embertől nem lehet aki nem megfelelő színvonalon dolgozik!

Gabesz

 6      

Pihe

Szerintem ezen előbb-utóbb Mindenki átmegy... de a stíluson mindig kiakadok, függetlenül attól, hogy engem vagy mást szidnak. Köszönöm szépen Tőletek a sok megerősítést -- maximálisan igazat adok, hogy a kritika az kritika, de az erősségi fokozat attól függ, hogy kinek a szájából hangzik el. Azóta viszont a Metro honlapján zárt láncú levélben elindult a foto3 rajongók klubja, aminek - legnagyobb örömömre - oszlopos tagja lettem. :o)

 7      

zsutti

Kivételesen nem olvastam el az elôttem szólókat, csak hogy mindenféle befolyás nélkül írhassam le a véleményem:

Szerintem foto3-nak meglehetôsen nagy baja van a józan ítélôképességével, legalább akkora, mint a helyesírásával, természetesen ez csak akkor érvényes, ha a szöveget változtatás nélkül "kopipésztelted". Nálam a helyesírás elôbb kiverte a biztosítékot, mint az útszélihez közelítô modor (vagy annak hiánya) és az a szavait átható magabiztosság, ami szerint meg van gyôzôdve arról, hogy ô aztán mindent tud a fotózásról, meg a mûvészi megvalósításról. Az ilyen ember kapja be a az állványomat.

Ki ô? Milyen alapon kritizál? És miért nem tanult meg rendesen írni az általános iskolában? A központozás véletlenszerûségétôl szédülni kezdtem, az ékezetek helytelen használatától már görnyedezni és amikor rájöttem arra, hogy fingja nincs arról, hogy mely szavakat kell egybe ill. külön írni, konkrétan hányingerem lett...Én ezzel nem verném a nyálam az interneten!

Pihe, az ilyet nem kell felvenni, ezen csak nevetni szabad!

 8      

Pihe

Zsutti: ismételten köszi! Hihetetlen módon frusztrált, hogy nem javíthatom ki a hejjessirássyhubáit. A srác önmaga egy nagy typo. :o) De tényleg jó kis fan club szerveződött a Metro honlapján privát levelezés formájában a többi "foto3 áldozattal". :o)) Köszönöm a commenteket!