ÁLLVÁNY OVER, MAN

Ma délután szolgálat közben életét vesztette Giottos állványom és szintén Giottos állványfejem. A középoszlop csavarja nem bírta el a K10D + markolat + vaku + Sigma 10-20 súlyát, és egy laza mozdulattal beletört a fej menetébe. A többi pusztítást a gravitáció végezte volna el (nyilván megsérült volna a váz, a vaku és valószínűleg kuka lett volna a Sigma obi is), ha nem vagyok annyira mindig elővigyázatos, hogy állványos munka közben is a nyakamban van a nyakheveder (ettől néha már majdnem megfojtottam magam, de valamiben meg kell halni). Most viszont van egy halott állványom egy halott fejjel. Szerintetek "javít" valaki állványt? Középoszlopcsere? A fejből valahogy nyilván ki lehet szabadítani a csavart, maga az állvány a súlyosabb pénz. Manfrottóról mi a véleményetek (Vincze Petya, elsősorban)? Minden tippet örömmel várok.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« a közönségszavazásról
nagyotlátás: ki, mikor, hol? »

fotó     fotótech     állvány    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Balázs

Benro esetleg? :) Tudom hogy kínai meg utánzat, de nekem jó szolgálatot tesz :) Pixinfon van róluk egy cikk ott is dicsérik.

 2      

Zsákai Péter

egy perces néma csend!

 3      

Ákos

A Manfrotto jó cucc. A TV-nél is ezt a márkát használtuk és nekem is van 2 ilyen állványom. Az olaszok tésztát és állványt tudnak csinálni. :)

A Giottos papíron milyen teherbírású volt? Mert ez így elég hajmeresztően hagzik (annak ellenére is, hogy még nem tudtam elképzelni, hogy mi törött el. :) ).

 4      

vinczepetya

Mivel még igazi terepre nem vittem...folyamatos időhiányban szenvedek, meg várom a 17-70et, ezért csak otthon nézegettem, és ha már így feldobtad a labdát írok pár szót róla.:)
Eddig egy régi nyugatnémet Schiansky állványt használtam, neten nem nagyon lehet róla semmit sem találni, mindezek ellenére nagyon jó kis cucc, alumínium, panorámafej, szekcionált lábak, szóval nagyon új állványokkal nem találkoztam, ezért is vártam hogy megjöjjön az olasz csoda, nincs mese a rég állvány már 20 éves is lehet, ideje volt lecserélni.
Egy 728B típusút vásároltam, fondos volt, hogy azért legyen teherbírása, és nagyon nehéz sem legyen, ez a kettő pont összejött, csak 1,7kg, és 3kilót is elbír, pontos pantentos lábai vannak, nincs lötyögés, vagy illesztési gond, minden a helyén van rajta, van minőségérzete, és szivaccsal bevont lábai télen sem fagyasztják le az ember kezét. A gyorscseretalp masszív, bár a nyil mutatja, hogy merre kell álnia, hogy a lencse előre legyen...hát nemtudom, nekem pont fordítva passzol rá...de ez vszínű az én hibám:)
Összecsukva 50cm hosszú, és adnak hozzá kistáskát is, aminek külön örültem.
A régi állványomhoz képest ég és föld a különbség, de van ami erre is még jó lenne, pl tüskés talp az olyan terepekre, aztán vízszintező sem ártana...
Ez ugyebár egy basic állvány, tehát nem cserélhetős a feje, nekem ez nem kritérium, de gondolom a pro szériásoknál ez alapkövetelmény.
Ami az állványjavítást illeti, nem hiszem hogy csinál valaki ilyet, ha mégis akkor gondolom az elég szépen meglátszik majd utólag...tehát annyire nem javaslom:(
Biztos vagyok benne, hogy találsz jó alternatívát, legyen szó akár az eddig bevállt Giotto's-ról, vagy az új induló Manfrotto-ról...mást nem nagyon érdemes venni, és is lebeszéltem magam ezekről...:)
Remélem tudtam segíteni valamit!:)

 5      

Pihe

A dologban az bosszant a legjobban, hogy az állvány és a fej együttes értéke egy kompakt gép árában volt.

A Benrót megvizslatom, már más is mondta, hogy rendben van a cucc.

Manfrottóból egy változatot nézegettem, ami ebben a középkategóriában található (tehát nem a nyolcvanezres csoport), igazából szinte ugyanaz, mint a Giottos, csak más a cimke rajta.

A Giottos teherbírása egyébként emlékeim szerint 5 kg volt. Szerintem anyaghiba lesz, valószínűleg veszek egy pótállványt és megcsináltatom, aztán valamelyiket eladom.

Köszönöm szépen a bő infót, Petya! Ezek szerint a minőséggel meg vagy elégedve, és ez a lényeg. Nálam inkább nem a tüskés láb, hanem a puhi gumitalp, ami sokat számít (illetve döntő), lakásfotózásnál az első, amire vigyázni kell, az a padló épsége. Érdekes, én a vízszintezőt sose nézem. A Giottos állványfejen két darab is van, de mindig a szememnek hittem, ha pedig mégsem lett volna 100%-os, akkor PS-ban ott a Lens Distortion, amit az összefutó egyenes korrigálása miatt amúgy is meg kell minden fotónál nyitni.

(De a legjobban az bosszant, hogy fantasztikusan süt a nap és közben esik az eső, gyönyörűek a fények, én pedig mindezt csak a munkahelyem ablakából nézegetem, fényképezőgép nélkül. ;o))

 6      

Timber

Ha az tort el amire gondolok akkor azt siman kiszeded az allvanyfejbol es egy kozeposzlop csere megold mindent. Sot ha jol emlekszem az allvanyodra meg az sem kell teljesen cserelni eleg csak az allvanyfejcsatlakozot a vegen.

Ha surgosen kell allvany melohoz akkor szolj es kolcsonadom az enyem addig.

 7      

Pihe

Timber: ez jól hangzik, de hol kapok középoszlopot? :o) 9351-es az állványom, egy helyen találat Giottos középoszlopot, nem tudom, kompatibilis (mindjárt utánajárok):

http://www.nika.hu/hu/allvanyok/kiegeszitok/haromlabukieg/

 8      

Pihe

Annyit sikerült kinyomozni, hogy tényleg csak az állványcsatlakozó csavart kell kicserélni, ami azért elég nagy megnyugvást jelentene (nem mindegy, hogy egy darab ezrest fizetek ki, vagy harmincat). A kérdés, hogy hol lehet ilyet kapni. Mindenesetre köszönöm a felajánlást Timber, igyekszem nem élni vele. :o)

 9      

Timber

Na es mikor megyunk nagylatozni? :D

 10      

Pihe

Timber, nem felejtettem el a dolgot, mert engem is nagyon érdekel. Egyértelműen én vagyok a szűk keresztmetszet. Mindjárt nyitok róla külön postot.

 11      

Balázs

Na azért a Benro sem fenékig tejfel, ha venne valaki ilyet ki kell próbálni vásárlás előtt. Mivel az enyémet nem én hoztam el ezért ez kimaradt és itthon derült ki hogy nem lehet lecsavarni a középoszlop alját hogy meg lehessen fordítani. Cirka 4 hónapot kellett várni mire megjött a csere középoszlop Kínából... (hozzáteszem, azóta kb egyszer fordítottam meg hogy kipróbáljam megy-e :D )
Ezt leszámítva tényleg príma cucc.

 12      

Pihe

Balázs, szerintem ma már lassan ott tartunk, hogy mindent érdemes kipróbálni vásárlás előtt. :o( Ezért is vagyok fenntartásokkal az eBay nagyobb értékű cuccaival kapcsolatban.

 13      

Balázs

Na azért a Benro sem fenékig tejfel, ha venne valaki ilyet ki kell próbálni vásárlás előtt. Mivel az enyémet nem én hoztam el ezért ez kimaradt és itthon derült ki hogy nem lehet lecsavarni a középoszlop alját hogy meg lehessen fordítani. Cirka 4 hónapot kellett várni mire megjött a csere középoszlop Kínából... (hozzáteszem, azóta kb egyszer fordítottam meg hogy kipróbáljam megy-e :D )
Ezt leszámítva tényleg príma cucc.

 14      

Balázs

Na most megnyomtam a frissítést erre újra beküldte a kommentet... Szori :)

 15      

Pihe

Igazán segáz. Takocát nem fogod überelni szerintem. Kivéve, ha beragad az F5-öd. :o)

 16      

Gabesz

Megszolgálta a magáét...
RIP

Viszont én a SILK állványokkal szemezek mostanság.....
Nem tudom mikor de be köllene ruházni reá!:D:D

 17      

zsutti

Remélem még fel lehet ébreszteni a halott állványodat. Az elsô állvnyom egy Hama Star 69 volt (mûanyag fej, meg könnyûfém lábak), amit egyszer egy éjszaka leejtettem a Margit hídról a sziget partjára, kb 30 méter magasból. A középoszlop-tartó mûanyag támasztók eltörtek, tovább letörött még róla pár mûanyag alkatrész, de mivel csóró voltam akkoriban (azt az állványt is szülinapi adományokból vettem:), nem volt más választásom, mint pillanatragasztóval helyrehozni.
Bár az újraélesztés nem sikerült 100%-osan, de utána még másfél évig használtam, mígnem véletlenül kint felejtettem Londonban, ahol azóta az ott élô barátaim használják!

Ezzel csak azt akarom sugallni, hogy új állványt csak legvégsô esetben vegyél, remélem meg tudod oldani a középoszlop-cserét. Amúgy a Hama-incidens után éreztem, hogy komolyabb szerkó után kell néznem, így vettem végül egy jó régi Manfrotto állványt megtépázott gömbfejjel, ami a fej kivételével eddig elnyûhetetlennek tûnik, de azóta vettem már egy nagyobb Manfrottot, a komolyabb munkákhoz ill. macerás helyszínekhez, valamint egy kis Velbont, amit tudok bicajon cipelni, vagy külföldi utazásra elvinni, mivel viszonylag kompakt kis cucc. (Nem tudom az állványaim nevét/sorszámát, nincsenek szem elôtt és a számokkal hadilábon állok.)

Sok sikert!

 18      

Pihe

Ez egy igen tanulságos történet volt, Zsutti, hogy miért érdemes inkább kicsit többet kiadni egy komolyabb állványra. Az enyém szerencsére "megjavult", mint kiderült, a csavar alatt volt még egy menet, gondoltak a szerencsétlenség esetére. De azóta csínján bánok a cuccal.

Ami azt illeti, a munkahelyemen egy kompakt Olympus géppel is dolgozom, amihez szintén egy Hama Star állványt használok (meg nem mondom, milyen típusszámú :o)), de rácsodálkoztam, hogy alig 4.000 forintért milyen jól használható. A K10D-t ugyan nem bírta el, de amire kitalálták, arra tökéletes.