A KÖZÖNSÉGSZAVAZÁSRÓL

Értem én, hogy jó dolog a demokrácia, de azért nem kellene mindenhová beengedni. Itt elsősorban a pályázatokra gondolok, még konkrétabban a fotópályázatok közönség által történő megítélésére. Ezen már pár hete a Lumix kapcsán is problémáztam, de most a Metropol által kiírt (a nemrövid Metro Global Photo Challenge 2008 nevű) pályázat miatt megint előkerült. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez az egész közönségszavazósdi pontosan arról szól, hogy kinek hány haverja van, illetve ki hogyan tud csalni az átlagolásnál. Valahogy ez nekem sose feküdt, ezért sem szoktam nagy dobra verni, ha elindulok egy pályázaton. Miért nem lehet egy fotópályázatot a szakmai zsűri értő kezeire (szemeire) bízni? Például a National Geographic 2008-as verseny bírálatát azonnal elfogadtam, bár ha a képeket és a pontozásokat összenézzük, ott is bőven volt anomália, de mégsem azon múlt, hogy hogyan lehetne még egy embert hívni. Előre félek, hogy mi lesz megint a Metro pályázaton. Egy biztos: ha ez is a Fotozz.hu-n lesz szavaztatva, nem indulok el rajta többet. Nem azt mondom, hogy csalás lenne, egyszerűen csak nem igazságos. Na jó, azért dicsekszem egy kicsit - "Metro Nap fotója, 2008. október 28.":

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« electroworld árképzés
állvány over, man »

demokrácia     fotó     magyarország     pályázat    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Ákos

Gratula az eredményhez! :)

A másik témával meg egyet értek. Pont erre mondta egy idősebb fotográfus, hogy óva int minden jóérzésű fotóst attól, hogy ilyen pályázatokon induljon, mert ezek nem arról szólnak, mint aminek látszanak.

Részemről befejeztem a közönségszavazásos fotópályázatokat. Sajnos volt elég negatív példa ami azt bizonyította, hogy ehhez nincsen meg a megfelelő kultúra. Érdekes volt látni a múlt évi Canon pályázatot is. Ott átszott, hogy a külföldi országokban az az elv érvényesült, hogy az igényes képekre érdemes szavazni, míg nálunk a haver/iwiw ismerős/családtag/stb. képére. Szomorú, de ez van.

 2      

Pihe

A Canon pályázat gyalázatos eredményeiről én is hallottam.

A külföldi és a magyar fotós-értékelős kultúra pedig - valaki így fogalmazta meg -, szinte ugyanaz, csak amíg az amerikai azt mondja, hogy "nice shot", a magyar azt mondja, hogy "pocsék". A két komment kritikai értéke nyilván egyenlő (és egyenlő a nullával is), de hűen mutatja a hozzáállások közötti különbségeket.

 3      

vinczepetya

"haver/iwiw ismerős/családtag/stb." a sorrend és a gondolat tökéletes, sajnos nem az számít hogy milyet kattintasz, énekelsz, alkotsz, hanem hogy mennyien tudnak rád szavazni, ergo lehet hogy szar amit publikálsz, viszont ha sokan szavaznak rá akkor még be is futhat...nagy kupleráj van ilyen téren is, nagyon kellene a reform!:)