EGY HÉT TÖRTÉNÉSEI

A szeptemberi nagy blogszéria után kissé visszafogottan indult az október és ez gyaníthatóan a közeledő Karácsonyi shopás miatt csak a lejtő teteje. Bár javában dúl a bankválság - és ezt sajnos a kereskedelem "pultos" oldalán érezni a legjobban -, úgy néz ki, most mégis sokan gondolják azt, hogy be kell dobni az adukat: egy hét alatt olyan mennyiségű munka futott be, ami több hónapra elosztva szokott csak. Lezavartam egy háromemeletes ház és egy belvárosi kétemeletes luxuslakás fotózását kívül-belül, valamint egy raktárfotózást és egy derekas mennyiségű tárgyfotót (plusz retus, RAW feldolgozás természetesen), nekikezdtem egy komplett webáruháznak, updateltem egy rakás honlapot és ha nem így alakul az élet, akkor még befigyelt volna egy fogászat és egy másik luxuslakás fotózása is, ami szerencsére most átcsúszott jövő hétre. Ja, és közben az üzletben is voltam minden nap.
Szerettem volna a közös fotós bloggal is foglalkozni. Az már egészen biztos, hogy egyelőre aldomainen lenne elhelyezve az amúgy - érzéseim szerint januárban induló - szintén fotós beállítottságú Focalist.eu alatt. A sikerességen múlik, mennyire mozdul majd be egy saját domainnév alá. A designt összerakom pár nap alatt, aztán valószínűleg online szavazás lesz a dologból. Ha van kedvetek egy sör mellett élőben is megvitatni az események alakulását, bármikor leülhetünk dumálni. :o)

Indig Lacival a héten lett volna egy autófotózás is, ami a rengeteg teendő miatt elúszott. Továbbra is keressük azokat a helyeket Budapesten, ahonnan szép kilátás nyílik a városra, a kék órás panoráma elé lehet állni autóval, és nem kell magyarázni a közterületeseknek, hogy miért nincs területfoglalási engedélyünk a kipakolt vakuk és ernyők számára. Ha esetleg tudtok ilyen helyet, Pajtások, örömmel veszek bármilyen tippet.

Idegesítő módon a jobb szemem rángása nem múlt el, sőt, erőteljes tikkelés lett belőle. Ezt pár nap alatt meg lehet szokni, de ha az ember éppen nagyon koncentrálna, akkor baromi zavaró tud lenni - az első szabad pillanatban elmegyek szemészhez.

Mostanában elég kevés képet töltöttem fel, ennek teljesen pórias oka, hogy egyszerűen nincs időm fotózni, pedig nagyon mennék, hiszen a természet gyönyörű ilyenkor. Majd lesz pár fekete-fehér kép jövő héten valamikor, ez elsősorban annak a függvénye, hogy mikor tudom hívni a még gépben lévő tekercset. Azt vettem észre, hogy a filmes fotózás iszonyat módon át tudja dobni az embert a ló másik oldalára: tegnap délelőtt volt fél órám a MOM Parkban, nálam volt a gép is - uccu neki, sétáljunk egyet. Nagyon szeretem a modern épületeket, mert kiváló absztraktokat lehet készíteni egy-egy érdekesebb részlet kiragadásával. Húsz perc nagyon lassú séta alkalmával úgy négy-öt alkalommal emeltem fel a gépet a szememhez és ennyiszer is engedtem vissza anélkül, hogy kattintottam volna. Végül a Pengeháznál csináltam pár képet, de nagyjából már tudom, hogy melyik az, amit megosztok Veletek. A nagy válogatós fotózásnak van még két másik hátulütője is: egyrészt ha hosszabb ideig tartunk bent a vázban egy tekercset, hetek eltelte után már fogalmunk sem lesz, hogy milyen fotókat csináltunk, másrészt pedig nincs meg az a lehetőség, hogy rohanjunk hívni a fotókat, mert még van hátra jó pár kocka.

A Z-1-est továbbra is nagyon szeretem, a Pentax nagyon nagyot tudna szakítani, ha digitális változatban is elkészítené ezt a vázat. Az egyetlen zavaró momentumról már írtam korábban, ez az expozíciós adatok keresőben való butácska visszajelzése, miszerint minden adat kiszorul jobb oldalra. Mivel a Z-1 még nem "butított" bajonettcsatlakozású, mint a későbbi változatok, ugyanúgy kapunk rekeszinformációt, ha az objektíven állítunk blendét, mintha azt a vázon tennénk (megfelelő üveggel, persze). Ez főként a mélység-élesség ellenőrzésére kiváló, ami például makrózásnál nem elhanyagolható tényező (a kisfilm mélység-élesség tartománya sokkal kisebb, mint a digitális változatoké, ergó szebb a bokeh, de nagyon el lehet hibázni a rosszul választott rekeszt / tárgytávolságot / fókuszt). Jövő héten 90%, hogy birtokon belül kerül egy Pentax FA 28-80mm F/3,5-4,7 PowerZoom objektív, amit valószínűleg videós blogpost keretében fogok bemutatni (ilyen még úgyse volt). Az objektív lényege, hogy van benne egy külön motor, ami a zoomtárcsát felügyeli, így a kompatibilis vázról például beállíthatjuk, hogy kikapcsolásnál a kitekert objektívet húzza vissza, vagy például sportfotónál kövesse a mozgó alany közeledését-távolodását.

Tegnap este megnéztük a Tükrök című filmet. Az úgy volt, hogy rettegni akartunk kicsit, de az lett belőle, hogy még azután is rettegtünk jó pár órát, hogy felálltunk a moziszékből - azt nem állítom, hogy olyan hatásos lenne, mint például Az esemény, de például a szőke hugi saját állkapocs-letépési fürdőző-gyakorlata elég mély nyomott hagyott bennem. (Annak ellenére jó volt, hogy a horror-filmek tükrös ijesztgetése már-már nem is klisé, hanem hagyomány.) Akinek nem tetszett a Gothika - Silent Hill - Kör trió, annak nem ajánlom a megnézését, ugyanis ezekből a művekből elég rendesen merít a film. Valahol azt olvastam, hogy "a filmben nincs túl sok vér": no, ezt gyorsan megcáfolnám, mert annyi tényleg nincs, mint például a Ragyogás vér-folyamában, de azért jócskán fröcsköl a parilé és égnek a gumibábuk.

Remélhetőleg a háromnapos jövő héten csillapodnak a munkakedélyek, és tudok foglalkozni olyan dolgokkal is, amik most idő hiányában elmaradtak. Ti merre fogjátok tölteni a hosszú hétvégét? Mi kirándulást tervezünk, de rossz idő fennforgása esetén egyelőre olyan tanácstalanok vagyunk, mint egy tisztességes kisközség.

 PIHE, magánügy témakörben

MegosztásOldal teteje

« egyedfejlődés
szeptemberi termés »

fotó     mozi    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Zsákai Péter

én csak azt tudom mondani, hogy foglalkozz csak mindig az igazán fontos dolgokkal, a többi megvár. ;)

most én is a lakásprojektem ügyében mozgolódom. amikor nem, akkor is azon jár az agyam, hogyan fogjam vissza magam, amikor az ingatlanközvetítő sokadjára is rá akar venni, hogy írjak alá egy olyan vásárlási szándéknyilatkozatot, amin csak én veszthetek és hogyan fogalmazzam meg szépen - annélkül, hogy lefejelném :) -, hogy nem adok pénzt egyelőre senkinek. :D

a hosszú hétvégét vidéken, a szüleimnél töltöm.

...az őrségi fotóim pedig kámin' szún! ;)

AZ ÉLET SZÉP! :)

 2      

Zsákai Péter

...csak én vagyok az megint. reklám van a Heti Hetes közben. :)

nem tudom Ti hogy vagytok vele, de számomra kell a hangulat a fotózáshoz. nekem ez egy nyugis hobbi. elmegyek és tisztán a fotózásra koncentrálok. ha stressz van, akkor ráérős nap esetén sincs hangulatom fotózni menni. mert nem látom meg a szépet, máson pörög az agyam. ilyenkor inkább mással töltöm az időm (többnyire haszontalan dolgokkal :)). szóval, ha Szabolcs helyében lennék - és kicsit vagyok is -, akkor a hobbijaim háttérbe szorulnak.

a közös fotós blog ügyében - ahogy Neked már említettem - szívesen találkozom, ha össze tudjuk egyeztetni magunkat. szerintem ezt sem kell elkapkodni, ha fontosabb dolgaid vannak. ráérünk! ;) aldomain: egyetértés!

"szelektív fotózás": szerintem ez nem feltétlen rossz, ha az ember már meg tudja válogatni exponálás előtt, hogy miből lehet érdekes fotó és ha úgy találja inkább nem kattint. megvan ennek a tekercsre fotózásnak is a romantikája.

várom én is a fotóid! az enteriőr képeid megnéztem és gratulálok! a lakás berendezéshez is ötleteket ad! :)

folytatódik a Heti Hetes. mennem kell! :)

 3      

vinczepetya

Először is a "sör mellett élőben is megvitatni" ötlet jó, csak mostanában a pest jön mohamedhez(hehe), így nem tudom megigérni, de ha arra járok mindenképpen keresni foglak, érik már nagyon!(remélem örülsz:)
A szemrángás vitamin, alvás, és sok stressz hatására alakul ki, tessék vigyázni vele, kamillatea, kevesebb monitor, több pihi...saját tapasztalatból mondom!
Készülök egy nagyobb Badacsonyi túrára, szerintem a 4 napos hétvégében lesz is rá időm, csak reménykedek hogy értelmes idő lesz...

 4      

vinczepetya

Ja, és ha filmnél tartunk tessék megnézni ezt...
http://www.imdb.com/title/tt0936501/

 5      

Gabesz

Pihe!!

Az autós-fotózásra ha írsz egy időpontot hogy mikor kerítetek sort,elmegyek esetleg Veletek, és a közterületeseket bízzátok rám....nem fognak kötözködni!:D:D
Persze csak ha nem zavarok!!

Gabesz

 6      

Timber

En csutortokon sunielengedos kamaraerdei turat bonyolitok lanyommal :D
Pentex-szombat valszeg itthon
vasarnap meg ugy nez ki SG.hu fotosforum kiruccanas (ahova Gabesz baxik eljonni :D :D :D)
Ha vasarnap raersz Pihe akkor gyere velunk! :D

 7      

Timber

"Ha esetleg tudtok ilyen helyet, Pajtások, örömmel veszek bármilyen tippet."
Gellért hegyen van egy ilyen a várral a háttérben. A citadella alatt van és a Bérc utca vége ha jól emlékszem

 8      

Gabesz

Sajna nem tudok vasárnap menni....
Az éves kötelező családmeglátogató turnén veszek részt Törökszentmiklóson!:D:S:S
Majd egyszer!Talán....

 9      

Pihe

Köszi srácok a tippeket, mind az autófotózást, mind pedig a hétvégét illetően!

Vasárnapra esőt mondanak -- mi akkor szerettünk volna kirándulni kicsit (Rám-szakadék esélyes), de áttettük szombatra.

A sörözést illetően úgy néz ki, hogy lesz egy piheblog All Stars sörözés valamikor, legalábbis már többen jelezték "kívülről" is, hogy ez jó ötlet lenne. :o) Jöhetnek majd az olvasós-kommentelős, nem olvasós de kommentelős, az olvasós de nem kommentelős és persze a nem olvasós és nem kommentelős Pajtások is, bár utóbbiak talán kicsit kilógnak a sorből (sörből).

Jó hétvégét, pihenést és szép fényeket Nektek!

 10      

Timber

Meselj egy picit errol a szombati turarol? :D lehet jonni? Gabesz akkor van valami? :D

Ja 12-24... bemasolom ide is hogy jartam (igen, ideges vagyok nem is kicsit):
"Na hogy megint istenitsem a Camera Kft josagos munkajat.

Be kellett adnom a 12-24est mert picit lotyogott az eleje (faszom tudja mitol egyszercsak csinalta)
Aszontak 3 het. 4. heten rajuk telefonalok "Nahat epp most lett kesz!"
Szuper, bemegyek erte, elhozom, este foto vele 1 katt... 2 katt... 3.... 3.... 3.... Az AF motor csak teker de semmi nem tortenik. 2 fokuszalasig jo volt aztan egyszercsak viszlat. Na rogton leizzadas (azt hittem a gep szart be... mert mostanaban ugy minden kurvara de osszejon). 50es obi fel, proba, fokuszal. 28-200 elokeres, felrak, proba, fokuszal. Hurra. K10D-re fel a 12-24 ugyanaz... motor teker mint allat de semmi nem tortenik. Pentax MZ50-re fel... semmi (lemerult az elem, hogy a francba...).

Na most akkor mi a budos francot lehet tenni??? Jovoheten nekem _KELL_ a 12-24 de igy elegge hasznalhatatlan.

Komolyan annyira a f@szom tele van a Camera Kft-vel, hogy ha igy folytatodik akkor Pentax elad es Nikont veszek, mert annak nem ez a tetves f@sszopo banda a szervize. Akarhogy is imadom a Pentaxot az, hogy egy ekkora fostaliga troger banda a szervize....... elfogadhatatlan."

 11      

Gabesz

A szombat....
Naigen.....
Ma jöttem haza,hiszen a héten, és tegnap is dolgoztam,ma regenerálódni próbálok!
Szombaton a februárban eltávozott Tamás barátom sírjához teszek egy "kirándulást", így mindenszentek előtt......megbeszéljük mi történt február óta.....:(
Vasárnap a fentebb említett családlátogatás....
Sűrű kis hétvége......
Körmondatokban,röviden.....
:D:D:D:D:D

 12      

Pihe

Timber: szombaton barátnőstül megyek kirándulni, és bár most péntek este van, még képlékeny, hogy hová és mikor. Szerintem beülünk az autóba, és amerre az út visz, arra megyünk mi is. :o) Én inkább azt mondanám, hogy egyszer hozzunk össze egy fotós sétát, akár Pentaxosat, akár össznépit. Mindenre nyitott vagyok.

Ami a Camera KFT-t illeti, a K10D-m dátumozója fél éve halott (beállt 2051 november 12-re). Az egyetlen ok, amiért nem viszem szervízbe, az maga a szervíz. Egyszerűen kiszámíthatatlan, hogy mikor kapnám vissza, és mivel munkára is használom a vázat, nem engedhetetem meg azt a luxust, hogy kihagyok megbízásokat géphiány miatt. Szóval átérzem a problémát. Emellett ha tudsz egy hetet várni, szívesen kölcsönadom a Stigma 10-20-at, jövő héten három alkalommal nekem is kelleni fog munkára.

Gabesz: a szombati programod... :o(((

 13      

Timber

Na a 12-24 egyszercsak beindult. De akkor is rohadtul aggaszto, hogy mikor jon elo megint a problema. Viszont amig nem 'veglesen' jon elo (szoval most, hogy mukodik) en is messze elkerulom a Camera Kft-t.