MEGINT H-AKNI

A heti verejték letörlését egy ismételt Inka-H koncerten irányoztuk elő, bár Julcsival a munkaidő pressziójától eléggé meggyötörten kászálódtunk ki a péntek éccakába. Zsákai művészúr Peti hathatós közreműködésével fotós pass-szal a nyakunkban sikeresen túléltük a nemkicsit kondiszagú biztonsági őrök "hirtelen halál" tekintetét. És ha már fotós pass, fotóztunk is, legalábbis Varga Nóra fotós kollegina és jómagam. A Wigwamban volt a helyszín, ahol szerencsére már sokkal több fény adatott meg az előző, Irish Cat Pub-ban megejtett koncerthez képest, így sikerült a stabil F/2,8-as fényerőt ISO 1000 környékén tartanom (felváltva dolgozott a Pentax FA 50mm F/1,4 és a Sigma 105mm F/2,8) - az utómunka is kevésbé volt izzasztó, mint legutóbb, hiszen egy kis hisztogramm-tologatáson kívül mást nem is láttak a fotók. A következő képeket mind a Blogolvasó, mind a Zenész Pajtások számára teszem közzé, de megnézésüket csak nagyobb türelemmel és sávszélességgel ajánlom (22 darab fotót láthattok a Tovább gombra kattintva). Nem állítom, hogy bármilyen szinten az átlagnál kiugróbban sikerültek volna a képek, de én nagyon élvezem ezt a kategóriát, teljesen eltérő terület, mint amihez eddig szoktam. Gyertek következő alkalommal Ti is Inka-H koncertre! Legközelebb igyekszem otthonhagyni a kocsit, ha már most sikerült a forgalmit. :o)
 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« szemüvegesen
egyedfejlődés »

fotó     fotóblog     fotótech     koncert    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Takoca

uhhhh! és ááááá (többi megy emialben)

 2      

Pihe

Köszi! (Többi megy emailben :D)

 3      

vinczepetya

Jók lettek, bár gondolom nagyítva itt ott előjött egykét ISOPixel...de semmi baj sincsen velük!

 4      

Pihe

Petya: jól gondolod, a kicsinyítés jótékony hatással van a zajra :o) De szerencsére a zajszűrést most el tudtam hagyni, nem olyan zavaró teljes méretben sem. Köszi!

 5      

Ákos

Teljesen korrektek lettek a képek, tetszenek!

Legutóbb én is próbálkoztam egy koncerten. Az ottani világítás F2.8, 1/160, ISO 800 beállításokat engedett meg, amit jónak gondolok. Bár mindenhol lenne ennyi fény! :)

 6      

Pihe

Ákos: köszönöm szépen! Eddig egyik helyen sem tudtam ISO1000 + F/2,8 értékekből 1/60-nál gyorsabb záridőt kipaszírozni (ennyi kell az átlagos emberi mozgás kimerevítéséhez), 1/160 nagyon durván hangzik, meg szabad kérdezni, hogy hol volt ennyi fény? Lehet, hogy ajánlani fogom a zenekarnak, mint koncerthelyszínt.

 7      

Ákos

A SYMA csarnokban volt 2 színpad felépítve a Hangfolaló című eseményen. Mindkét színpadnál tudtam ezt a beállítást használni. Ez az érték úgy jött ki, hogy az énekes fején megcsillanó fényre mértem. Ezután manual módot használtam. Persze nem mondom, hogy nem lett néha kicsit alexpos a kép, de nem lettek bemozdult képek. Saját tapasztalatom az, hogy az 1/60 sajnos nem elég egy színpadon mozgó táncos/énekes kimerevítéséhez, ahhoz ennek kb. 2, de inkább 3-szorosa kell.

Itt egy kép, ami akkor készült: http://flickr.com/photos/akoskiss/2915987096/

 8      

Pihe

A Cipős fotódat ismertem és már akkor is nagyon jól megoldottnak gondoltam (ez azóta sem változott :o)). A spot méréssel az a baj, hogy például az előző, Irish Cat Pub-os képeknél a spotlámpák pont a zenészek felett voltak, így ha arra mérek fényt, akkor a homlokuk jól lesz exponálva, minden más bebukik - arra jöttem rá, hogy ha összekapcsolom az AF pontot a fényméréssel, és mindezt követőre teszem, majd beállítok -1 EV korrekciót, akkor szépen lehet már dolgozni. Lehetetlen azt mondani, hogy X rekesz és Y érzékenység mellett Z záridőt kap az ember egy koncerten, mert pillanatok alatt megváltozik a helyzet. A másik, számomra nagy tanulság, hogy ilyen helyen manuálfókusszal kár próbálkozni - egyszerűen lehetetlen éles képet csinálni. Következő alkalommal viszem a vakut és beállítom, hogy ne villantson, csak adjon AF segédfényt. Ez talán megoldás lesz, hogy sötétben is rendesen működjön az AF.

 9      

Zsákai Péter

Jó volt visszanézni a képeket a koncertről. A vörös fények melegséget kölcsönöznek a képeknek, átjön a családias hangulatú péntek este. Szerintem ez a legfontosabb. Nagyon tetszenek!

Egyetlen apró kritikával élnék, ha megengeded. Egy-két fotón sajnos a mikrofon állvány lerontja az összképet. A közeli képekre gondolok, amin mondjuk takar/elvág valakit az állvány. Persze mondhatjuk, hogy az ott volt és igaz is! :)

Arra szeretnélek csak bátorítani, hogy több olyan képet készíts a következő koncerteken, amin közelebb férkőzöl a zenekarhoz vagy más szögből próbálkozol. Szerencsére a legtöbb képed most is ilyen. Nekem ezek tetszenek legjobban.

Mindez persze szubjektív véleményem! És hosszú percek előzik meg a "mehet" gombra kattintást. Mert eddig nem emlékszem, hogy valaha bele tudtam volna "kötni" a képeidbe. És most sem szeretnék. (Hol vagyok én fotózásban Hozzád képest...) Viszont azt gondolom, hogy ha ezt az apró "kritikát" leírom, akkor ha legközelebb szuperlativuszokban írok a képedről, azt is elhiszed. Mert tudod, hogy úgyis leírom a véleményem... :)

Örülök, hogy együtt mulattunk! ;)

Következő koncert: dec. 3. (szerda) Morrison’s Pub -http://www.morrisons.hu - V. Honvéd u. 40. Tudtommal a belépés 9 óráig ingyenes.

Mindenkit szeretettel látunk, akinek kedve lenne velünk tartani! :)

 10      

Pihe

Peti: köszönöm szépen!

Maximálisan igazad van az állvánnyal kapcsolatban, másnap, amikor Julcsival átnéztük a fotókat, pont mondtam is, hogy de kár az állványért például azon a képen, ahol Robi és Balázs látható, Robit "kettévágja" a mikiállvány, pedig egész jól sikerült elkapni, hogy ugyanolyan mozdulatot végeznek. A színpadról is próbálkoztam, sajnos nem jött be az a látószög, nem fordultak eléggé felém a zenész Pajtások. Engem zavar, ha a modell a testével elfordul tőlem. Szóval a szögek keresésében teljesen igazad van, igyekezni fogok, hogy ne legyen ilyen kettévágásos történet.

Őrségi képeket mikor látunk Tőled?

 11      

Zsákai Péter

következő koncert előtt majd dumcsizunk a zenész pajtásokkal és megkérjük őket a közreműködésre. ;) korrábban mikor a kompaktommal fotóztam Őket és sok kép bemozdult, már megígérték, hogy mozdulatlanul fognak játszani. csak elfelejtették! :))))))

az őrségi képek még váratnak magukra. most, hogy beindult a lakásprojekt, kicsit háttérbe szorult a fotózás/előhívás/webre pakolás. más hangulatban vagyok, lassabban megy, nem a képre koncentrálok... így inkább nem erőltetem. csak azokban az órákban foglalkozom velük, amikor megvan a kedvem és az ihlet. de látni fogod valamikor becsszó! ;)