EGY EGYSZERŰ SZINDIKÁCIÓ

Nagyon gyakran hajlamos vagyok saját kicsiny csapdáimba sétálni, konkrétan arra gondolok, hogy az általam (bármilyen fórumon) elmondott gondolatok néha olyan magasröptű szárnyalásba kezdenek, hogy azokat az utópia kék egéről kilátástalanul nehéz lenne agyaggalamb módjára lelőni. Az előző bejegyzésem az XHTML-ről kicsit ilyen szájízűre sikeredett, de gyorsan hozzáteszem, hogy amiket én leírok, azokat komolyan is gondolom - csak széljegyzetként idefirkantva, hogy bizony, olybá tűnik, hogy ezt a szabványosítás lázában égő, informatikai specifikációk dokumentálásával naphosszat foglalatoskodó fogalmazók is elcsenték vagy már így, e torz állapotban eleve leledzve születtek meg.

Visszatérve a komolyság megőrzésére tett, nem ritkán eszeveszett igyekezetem végeredményeképpen felszínre bukkanó törekvéseimre, úgy gondoltam a mai szép délelőttön, hogy kicsit jobbá kellene tenni a XHTML szemüvegén keresztül a webes világot: így gyorsan összeütöttem egy szemünknek kevésbé, ámde szívünknek nagyon kedves PHP programot, amivel a kísérletezést minden kalandorlelkű kollégának bátran ajánlom. A kód tulajdonképpen kiszedi egy adatbázis két sorát (cím, törzs), gyárt belőle egy hivatkozást, majd ezeket lazán bepakolja egy XML doksiba, amire aztán ráaggatva az RSS egyedet, egy szép hírcsatornát generál. Hogy a dolog ne legyen ilyen sima, mindezt úgy teszi, hogy Fábry művész úr párás szemekkel nyomna el egy őszinte "Hoppá!" felkiáltást. A kód ugyanis menet közben szépen megszűri az adatbázis sorokat, és minden olyan HTML kódot, ami nem XHTML kompatibilis, átkonvertál az általam korábban elmondott séma szerint, és aztán visszahelyezi eredeti környezetébe. Ezzel azt akarom csupán világossá tenni, hogy a PHP és XML egyszerre történő felhasználása brutál párost, mondhatni egy valóban egyszerű szindikációt eredményez. Ajánlom a fentiekben leírtak kipróbálását, akár úgy is, hogy mindezt a régi HTML fájlok átírására használjuk fel (HTML parser for HTML :o))).

Mindezzel egyidőben természetesen nem tudtam kihagyni azt a ziccert, hogy mindezt ne pofozzam fel a honlapra is, így most már RSS 2.0 hírcsatorna formájában is olvashatóak informatikai eltévejgéseim. Az olvasáshoz tulajdonképpen bármi jó, ami RSS 2.0-t megért, de kifejezetten a NewsGator Online-t tudom erre a célra ajánlani. A csatorna címe: http://blog.csorge.hu/htdocs/csorge-hu.xml.

 PIHE, technológia témakörben

MegosztásOldal teteje

« majdnem ugyanaz
agyfényezés »

php     progtech     rss     tech     web     webdesign     xml    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

rita

javaslatokat kérek az rss elindításához :-)

 2      

Pihe

Rita, szívesen leírom a PHP scriptem forrását, de csak akkor műxik a dolog, ha PHP alapú az oldalad és van direkt hozzáférésed az adatbázishoz, amiben tárolódnak a bejegyzéseid!

 3      

rita

akkor ez jórészt magadnak készült?

 4      

Pihe

Rita: nem. Ez egy megoldási lehetőség mindazoknak, akiknek saját szerkesztésű a honlapjuk, és szeretnének RSS-t. Mindenféle PHP alapú cumóval jól használható, viszont ennek az az ára, hogy bele tudj "nyúlni" szervesen a honlapod kódjába.

Megvallom őszintén: fogalmam sincs, hogy a Freeweblog, Wordpress és társai milyen lehetőségeket engednek meg a bloggerek számára (bár utóbbi, ismereteim szerint, alapból RSS-kompatibilis). Az RSS metodik alapja, hogy az oldalad <head> tagjében el kell helyezned a következő karakterláncot:

<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="RSS 2.0" href="http://www.csorge.hu/htdocs/csorge-hu.xml" />

ahol logikusan a http://www.csorge.hu/htdocs/csorge-hu.xml címet ki kell cserélni arra az XML fájlra, amelyik tartalmazz a bejegyzéseidet. Az XML fájlt előzetesen kell PHP-n keresztül előállítanod, úgy, hogy a bejegyzéseidet egy jól formázott XML fájlba mented le.

Ha viszont nincs ilyen szintű hozzáférésed, akkor ez sajnos már az elején elvérzik. Ha szeretnéd, kiteszek egy hosszabb lélegzetű leírást az RSS helyes beállításairól és az elkészítendő XML dokumentum formázottságának alapelveiről (nem atomfizikus-szintű leírásról van szó...).

 5      

rita

jó lenne, de még ne fáradj!

ez a paternoster-es blog csak egy nagyon egyszerű játék, vannak kicsit komolyabb dolgaim is, de azokat takarja még a szégyenlősg leple. amúgy nem rss kompatibilis...

a kérdésem a te rss megjelenésedre vonatkozott!

 6      

Pihe

Leesett a kérdésed, bár időbe telt és az én készülékemben volt a hiba. :o))

Szóval: a saját RSS csatornám inkább csak kísérlet, mint komoly dolog. Próbálok minél többet kihozni a különböző webes "nyelvek" (XHTML, PHP, XML) elegyítéséből, és az eredményeket itt megosztani Veletek, hátha valaki kedvet kap ehhez-ahhoz. :o)

(A Paternoster jó "játék", tessék komolyan venni. Legalábbis nagyon ütős anyag van fent. Szerintem.)