HD VIDEÓZÁS TÜKÖRREFLEXESSEL

Nem nagyon szoktam írni se meleget, se hideget más fényképezőgépekről és azok gyártóiról, ennek oka pedig nem a közönyben, hanem inkább az ismeretek hiányában keresendő - most viszont ezt a szokást a Canon 5DMk2 megjelenésével ünnepélyesen megtöröm egy gondolatsor erejéig. A flickres Pajtások talán emlékeznek arra, hogy pár hónapja, amikor a Yahoo (vélhetően üzleti okokból, válaszként a YouTube-nak) a flickren is lehetővé tette a videók közzétételét, nagyon gyorsan jöttek a prüszkölők, akik azt mondták, hogy nem kell videó, mert minek az. Már akkor sem értettem, hiszen a flickr az amatőrök paradicsoma, és a legtöbb ember kompakt fényképezőgéppel készít fotókat, amiben ott a brilliáns lehetőség a filmfelvételre. Miért ne oszthatnák meg a mozgóképet is, kérdeztem én egy ismerős "no video" feliratú képénél, aztán valószínűleg az illető rájött, hogy lehet némi igazság a dologban, és gyorsan törölte a szóbanforgó fotót (azóta elvesztettem az illetőnél a klubtagságimat is - nem mintha nagyon hiányozna persze :o)). Sikerült kicsit elkalandoznom, de igyekszem röviden visszakolbászolni az eredeti gondolathoz. Tehát videófelvétel fényképezőgéppel. Ez eddig csak a kompakt kamerások kiváltsága volt, hiszen az élőkép megjelenéséig és elterjedéséig nem nagyon volt technikai háttere a tükörreflexesekbe ilyen funkciót építeni, és persze valószínűleg a legtöbb fotós eretnekségnek tartotta volna ezt a megoldást. Pontosan ezeknek az embereknek üzen Vincent Laforet a Reverie című videójával, amelyet a már említett HD videó rögzítésére alkalmas full frame géppel készített (és nem mellékesen 13 darab nagy fényerejű objektívvel). Az alábbi képre kattintva megnézhetitek a videót, aztán döntse el Minden Pajtás önmaga, hogy vajon a cserélhető objektív, a kitűnő képminőség, az optika feletti teljes kontroll mennyire vacak dolog és egyáltalán miért van szükség tükörreflexes gépekben videóra. Én személy szerint alig várom, hogy a technika elterjedjen és mindennapivá váljon. És most katt a képre!

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« tour de pilis
metált bírod? »

canon     fotó     fotótech     videó    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Laci

Hát én tudnék mit kezdeni egy ilyen géppel és nem hiszem hogy nem fér meg a fotózással. Beindítja a fantáziát !

 2      

Pihe

Szerintem is megfér a fotózással, de ez már valami egészen más. Előttem van, ahogy az FA 50mm F/1,4-es a legnagyobb blendével végigpásztáz egy tömeg arcain, vagy ahogy a Sigma 10-20mm-es üveggel bármilyen zárt vagy nyitott helyen körbenézek és "úszik" a tér. Jajj, könnybelábadt a szemem. :o)

 3      

Zsákai Péter

Imádok fotózni, de bizonyos dolgokat jobb videón rögzíteni. Pl. mert van hangja, mozog. :) Szerintem idővel bele fognak nyugodni azok is, akik most ellenzik. Mindig van ilyen... Szabolcs által említett objektív adta lehetőségek pedig egy új világot nyitnának meg előttünk, amit csak ki kéne próbálni! ;)

 4      

Gabesz

Videó??Fényképezőben???
Ugyanmár!:S:S:S
Lehet hogy ez jó fícsör, de ha fotózni akarok akkor fotózok....lassan minden okosságot beletesznek, hogy a sok sznob is vegye a masinákat,mert ugye a marketing fontos dolog!

G.

 5      

Pihe

Gabesz: gondolj arra, hogy kompaktunk lenne és nem tükrös gépekkel szórakoznánk, akkor már évek óta videóznánk fényképezőgéppel. :o)

A cserélhető objektívek és az, hogy Te állíthatsz be mindent, sokkal kreatívabb dolgokat enged meg, mint egy ma kapható, tömegek számára gyártott digitális kamera, sokkal inkább nyitás a több millió forintos komoly filmes eszközök felé (milyen vicces, hogy "filmezésről" beszélünk, amikor az már évek óta csak emlékeiben az - mindegy). Nem meggyőzni akarlak, félre ne érts - valószínűleg lesz olyan modell, amibe ezt nem építik be, ha esetleg valaki fényképezni szeretne egy fényképezőgéppel (mosoly!). Lásd mobiltelefonok és a fényképezőgépek keresztezése. :o)

 6      

vinczepetya

na igen. alap obival nem nagy ficsör, de 10mm-en, vagy erdőben 500mm nagyon jó dolgokat lehetne vele mókázni...

 7      

Gabesz

Szabolcs!

Épp ezaz!!
Ha kompakt lenne.....kimondtad az igazságot!!!
Jómagam is videóztam (jobbhíján) a kompaktommal....

 8      

Takoca

itt van egy werk vidó:
http://blog.vincentlaforet.com/2008/09/23/behind-the-scenes-video/

és ez ugyan itt off de nézzétek meg hogy emberünk mit vitt magával az olimpiára:

http://blog.vincentlaforet.com/2008/08/07/preparing-for-the-biggest-organized-event-of-them-all-the-olympics/

 9      

Zsákai Péter

Takoca: Ez nem gyenge! Köszi a linket!

 10      

Pihe

Pont azt meséltem ma Zsákai Úrnak (kölcsön kenyér! :D), hogy a K10D milyen jól kiszolgál. Ha viszont a Pentax hirtelen csődöt jelentene, nagyon komolyan elkezdeném törni a fejem, hogy a Canon vagy a Nikon polcáról választanék-e. A videó elég meggyőző, bár az 5D nem éppen az olcsó árkategóriát képviseli. De ez talán érthető.

 11      

Gabesz

Pihe!

Érdekes...a mult héten elgondolkodtam,mi lenne ha nem a pentax melett voksolok!:D:D
Asszem egy EOS 450D lenne a tatyeszomban....:D:D

 12      

Pihe

Közben rájöttem. Ha nem Pentaxom lenne, akkor valószínűleg Sonyba invesztálnék. Az új Alpha nagyon ütős, objektívek tekintetében pedig ugyanott van, mint a nagy vörös P betű.

 13      

pityesz

Egyártalán nem érdekel, hogy milyen funkciókat pakolnak bele a tükrösökbe amíg lehet velük fényképezni :D Szóval Pihe ha te erre is szeretnéd használni a géped akkor hajrá, de engem az baromira zavar hogy a Flickret telepakolják videókkal!
Ja és az első gép amelyik ezt a funkciót tudta az a D90 volt.

 14      

Pihe

Pityesz:

A Nikon akkor itt bukta el, mert nem volt annyi esze senkinek a marketingnél, hogy pénzeljen felkérjen egy elkötelezett Nikonost, hogy készítsen egy videót a D90-el. A Nikonnak egyébként nem ez az első rossz húzása marketing terén, pedig szerintem ezerszer meggondoltabb cég, mint a C betűs vetélytársa.

Mindemellett úgy gondolom, hogy ha negyven évvel ezelőtt élnénk, teljesen joggal kérdezhetné bárki azt is, hogy minek fényképezőgépbe fénymérő, lehet azzal úgy is fényképezni, meg van külön fénymérő is. És körülbelül ugyanez lehetett kérdés öt-nyolc évvel ezelőtt is, hogy minek telefonba fényképezőgép. És milyen jó, hogy van fénymérés, meg mobilfotó is.

Ami a flickr + videót illeti, szerintem azért nem eszik olyan forrón azt a kását. Bár mostanában nagyon ritkán mászom fel a flickrre, mégis talán három vagy négy videóval találkoztam össze az összesen (jelen pillanatnyi állás szerinti) 909 contactom streamjében (le sem tölti, ha nem kattintok rá, mert mondjuk nem érdekel).

Nem akarok én senkit sem meggyőzni, egészen biztosan fognak a jövőben olyan gépet is gyártani, amiben van videós lehetőség, meg olyat is, amiben nincs. Embere válogatja, ki melyiket veszi meg. :o)

 15      

Pihe

Kiegészítés az előző kommentemhez:

Aki úgy gondolja, mobillal nem lehet jó képet csinálni, ajánlom Balogh Attila "Bacity" streamjét: http://flickr.com/photos/bacity/ -- én minden alkalommal csendben maradok, amikor belelapozok a képeibe, pedig egy SE k800i-vel fényképez.

 16      

pityesz

Pihe:
Na, valószínűleg félre értettél a kérdés elsőfélével teljesen egyetértünk! Sőt nem is értem hogy miért zavar bárkit is a videó lehetőség, egyszerűen van ha nem akarja ne használja, ennyi.
Viszont azt nem értem miért jó a Flickre a videó, arra ott a youtube. Én elsősorban nem is a contactokra gondoltam hiszen őket inkább a fotó érdekli. Én pl. arra is használom a flickret, hogy megnézzem különböző géptípusoknak milyen a képe, tehát ha a keresőbe bepötyögöd a D90-et akkor találsz pár videót… Na jó ez így leírva szőrszálhasogatásnak tűnik valójában viszont nagyon kell figyelned nehogy véletlenül videóra kattints :-)
Ui. megnéztem „Bacity" streamjét tényleg jó!

 17      

Pihe

Pityesz: félre hát, de így tiszta sor minden. Pacsi. :o)

 18      

pityesz

Pihe:
Pacsi :-D