EGY ÚJ, KÖZÖS FOTÓS BLOG

Zsákai Péter blogpajtás azzal a remek ötlettel keresett meg a héten, hogy mi, fotóbarátok, indíthatnánk egy közös blogot, ami a fényképezéshez, technikai, technológiai és emberi (vagy bármilyen más) vonatkozásban kapcsolódik. Ebbe a blogba a törzstagok és a meghívottak szabadon készíthetnének bejegyzéseket, tölthetnének fel képeket, oszthatnának meg tapasztalatokat, ismereteket vagy ami éppen jól esik. Kíváncsian várom, hogy mit gondoltok erről - láttok-e benne fantáziát, írnátok-e bele szívesen és ha igen, miről szólna, vagy csak olvasnátok és ha igen, mit olvasnátok szívesen. Elsőként arra gondoltam, lehetne ez egy amatőrök által üzemeltetett, amatőröknek szóló oldal - de ez csak egy felvetés. Nem gondolom márkákra, típusokra, sőt, akár formátumokra leszűkíteni az oldal tartalmát: lehet szó full frame vázakkal alkalmazható dolgoktól egészen a legoból összerakható lyukkamerákig bármiről - itt elsősorban szükség lenne egy nagyon erős szabályzásra, hogy a fotós fórumok szokásos rákfenéjét, a márkák közötti rivalizálást el tudjuk kerülni. Bizonyára, ha az oldal beindul és megfelelő reakció érkezik rá, akkor meghívhatunk tapasztalt, profi fotósokat is egy-egy bejegyzés erejéig. Mit szóltok? Ki lenne benne? Megköszönném, ha minél többen jeleznétek vissza, akár szerzői, akár olvasói oldalról és továbbítanátok ezt az információt hasonló irányultságú Pajtásaitoknak is.

Előre is köszönök minden építő jellegű hozzászólást, gondolatot!

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« szétestünk
egyéni fogyasztási rekord »

blog     web    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Zsákai Péter

jó ötlet volt kiírni ide! ;)

az ötlet egyébként nem saját! ezt ismerem: http://cafeerio.blogspot.com

részemről valami olyasmit képzelek el, amit viszonylag rendszeresen frissítenénk post-okkal (tehát a lelkesedés a lényeg :)) és ami érdekes, élvezetes, színes post-okat tartalmazna, amit szívesen olvas az ember, amihez szívesen csatlakozik és ír maga is.

Szabolcs összes fényképezéshez kapcsolódó írását pl kapásból el tudnám képzelni ott! :)
Valóban jó lenne, ha nem rekesztenénk ki más márkát használókat. Szuperjó lenne, ha intelligens formában ki lehetne tárgyalni pl, hogy mi a jó az egyik típusban/obejektívben, mi a jó a másikban. Ezt meg lehet csinálni ezzel a típussal, ezt nem... Nem vallásviták lennének, hanem hasznos infók. :)

Mindenféle fotós eseményről is érdekes lehetne figyelmeztetnünk egymást (kiállítások, rendezvények...), érdekes cikkekről, weboldalakról is írhatnánk, megvitathatnánk.

Saját képeket is lehetne bemutatni, leírni a készítés körüli történeteket, érzéseket, gondolatokat (én mindig nagyon szívesen olvasok ilyesmiket). Az esetleges utómunkáról is írhatnánk.

Hirtelen ennyi jutna eszembe, de természetesen sok-sok más téma is jöhetne, ami fotózás és ami kultúrált formában íródik. :)

Önállóan asszem sosem indítanék saját blogot, de egy ilyenben időről-időre szívesen részt vennék. Innen jött az ötlet, hogy hátha Ti is! Nos, "Pajtások"? :)

 2      

Takoca

at ötlet kuvajó, olvasni biztos hogy olvasnám, postoláshoz viszont nem érzem elég tapasztaltnak/képzettnek/jónak magam

 3      

Pihe

Szerintem délután kirakom a flickr-re is, hogy nagyobb nézettséget kapjon a dolog. :o)

Takoca: ne már! :D Pedig elsősorban gömbpanó és maszkolás területeken gondoltam Rád! Nem mondhatod, hogy nem vagy elég képzett benne. :o)

 4      

Takoca

at ötlet kuvajó, olvasni biztos hogy olvasnám, postoláshoz viszont nem érzem elég tapasztaltnak/képzettnek/jónak magam

 5      

vinczepetya

tetszik az ötlet, hogy készült a képem magyarázat, werkfotók, ilyesmi, tuti szeretnék az emberek!

 6      

Zsákai Péter

Takoca: a legtöbben lelkes amatőrök vagyunk, ill. sokakhoz mérten kezdők. bár Szabolcs barátunk elég magasra teszi a lécet a színvonalas és szakszerű írásaival, szerintem bátran lehetne kevésbé szakmai, egyszerű földi halandókhoz szóló post-okat is írni (pl "idősebbek is elkezdhetik" vagy "amit soha nem mertem megkérdezni" jeligével :)). így adott témával ismerkedők is bekapcsolódhatnának és érdekes, hasznosítható információt kapnának. természetesen fenntartva a tévedés jogát. majd a hozzászólók kijavítják, ha tévedés lenne. ;) aki meg rutinosabb valamiben, remélhetőleg szívesen ír egy következő post-ot a témakörben.

akár olyat is lehetne, hogy engem érdekel a panoráma fotózás és összehozok egy szerény cikket az eddigi tudásommal. és mondjuk Te olvasod és ki tudod egészíteni nagyon hasznos információkkal. szóval szerintem ne féljünk írni csak azért, mert nem tartjuk magunkat profinak az adott témában. majd azzá válunk és ebben segíthet a közösség is.

magamat sem tartom senkinek a fotózás terén. csupán lelkes vagyok és szeretek fotózni. az utóbbi időben sokat foglalkozom a témával. biztosan tudnék olyan post-ot írni, ami másoknak hasznos és érdekes lehet. amiket én már megtapasztaltam, megtanultam... másoknak segíthet, ötletet adhat. ha tévednék, valaki kijavít és tanulunk egymástól. vagy akár úgy is lehet írni a post-ot, hogy "én ezt így csinálom, hát Ti?" és kialakul a párbeszéd, remélhetőleg mindenki érdekes, értékes információhoz jut.

az index-es Fuji s5600 fórumon például egy nagyon jó kis társaság verbuválódott, ahol sok a lelkes, segítőkész ember. ezáltal a fórum pörög, semmit nem ciki megkérdezni, a tapasztaltabbak segítik a kezdőket. és tapasztalatom szerint fordítva is működik! bizonyos témát meg lehet egy "kezdő" fog megírni (pl kiállítás ajánló vagy valami más)!

nem a profizmus a lényeg! az általam említett fotós blogon szintén lelkes amatőrök írnak nagyon általános témákról, saját képeket tesznek fel, fotós élményekről mesélnek... kinek mihez van kedve, ihlete.

ha sikerül egy jó hangulatú blog-oló, kommentező társaságot összehozni, akkor abban szerintem sokminden elfér! a fotózás szeretete kötné össze az embereket és remélhetőleg kialakulna egy érdekes blog, amit sokan magukénak érezhetnek. ;)

 7      

Ákos

Nos, ilyenben én is gondolkoztam már, sőt még domain nevet és tárhelyet is vettem hozzá, csak aztán nem volt időm a megvalósításhoz.

Annyiban más az én verzióm, hogy az nemzetközi lett volna.
Így viszont, ha vagyunk többen lelkesek, akkor inkább csatlakoznék ide, mert abban a projektben csak egyedül voltam. :)

Tehát ha kell, akkor tárhelyet tudok bedobni a közösbe. ;) Legalábbis 2009. júniusig (ha jól emlékszem) be van fizetve és nem használom.

Ákos

 8      

Pihe

Ákos: köszönöm a felajánlást - szerencsére alattam van egy viszonylag nagy tárhely, úgyhogy a technikai részét én 100%-ban magamra vállalom (viszont a legfoglalt domain név érdekelne).

 9      

Ákos

Mivel egy nemzetközi fotós blogot, akartam ezért az alap elképzelés a Világ, Utazás, Fotó szavakat felhasználva worldtravelphoto.net lett.
Ezt is használhatjuk, ha beleillik az elképzelésekbe.

 10      

Takoca

:)
ok persze szívesen leírom amit tudok!

(nem értem hogy hogyan került be 2x az első beírásom...)

 11      

Gabesz

Csodás ötlet!!
Támogatom,és fő reklámhordozóvá válok!:D:D
Azt nem mondom,hogy írok is bele esetleg,mert az én fotóim,és fotózási színvonalam meg sem közelíti a Tiéteket, de talán egyszer megpróbálható a dolog....
Pölö full amatőr/kezdő szekcióban segíthetek, mint lelkes amatőr!!:D:D

 12      

Laci

Amint mondtam, én is szívesen csatlakozom. Jó ötletnek tartom sőt mi több, hasznosnak is.Biztos nagy népszerűségnek fog örvendeni és hát a téma kimeríthetetlenen : )

 13      

Zsákai Péter

Ma létrehoztam egy topikot az indexen "Fotózás szeretete" címmel: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9183024

Szabolcs: mivel sokan vannak olyanok, akik Pentaxra váltást fontolgatnak, utólagos engedelmeddel megreklámoztalak Téged és egyúttal a közös fotós blog ötletét. Sok jó fotós fordul meg ott, lelkesek, kedvesek, szimpatikusak! Örülnék, ha Ők is részt vennének a blogírásban. ;)

A topikról: "A topik megalakulásának apropója elsődlegesen az, hogy összefogja a Fuji s5600 topikban kialakult lelkes társaságot, akik közül többen különböző DSLR-re váltottak/tunk, így az "anya topikba" ritkábban szólnak/unk. Ott bármilyen kompaktos, DSLR vagy egyéb géppel rendelkezők hozzászólása, képe megfér! Lényeg a társaság, a jó hangulat és a fotózás szeretete! Jó lenne a társaság által felhalmozott tudást, tapasztalatot egymással megosztani. Írjatok bátran bármilyen fotós témáról, gondolatról, küldjetek nyugodtan képeket. Itt semmit sem ciki megkérdezni, ha tudunk segítünk! Szeretettel várunk mindenkit, aki szeretne a virtuális társasághoz tartozni!"

Ha van kedved írogatni, képeket feltöltögetni a topikba, örömmel látunk! Még több lehetőség sok jó fotós embert megismerni. ;)

 14      

Pihe

Péter, köszönöm szépen az ajánlót és a meghívást. Ha rajtam múlna, hogy milyen címet kap a blog, hajlanék a létrehozott topicod címére ("Fotózás szeretete"), mert bár nem túl rövid, de mégis 100%-ig kifejezné a tartalmat. :o)

Remélhetőleg hamarosan összeállnak az ötletek (a Flickren már jöttek szuper ötletek), de tényleg lehet, hogy Ákosra kellene hallgatni, leülni páran egy kávé / tea / sör / bor / pálinka mellé, és összedobni az alapokat élőszóban.

 15      

Zsákai Péter

Igazad van! A végén jó, ha van konkrét "gazdája"/"gazdái" az oldalnak. Össze kellene szedni azt a néhány embert, aki vállalna valamit a dologban, akik úgymond alapító tagok is lehetnének (vérszövetség meg ilyesmi :)). Ez első hallásra talán nem fontos. Hmmm. Másodikra sem! :) És nem is kellene szörnyen komolyan venni, viszont hasznos is lehetne, pl ha moderálni kell vagy rossz esetben kizárni valakit. Ilyen esetben jobban hangzik, hogy a "tagok úgy határoztak", mint ha egyetlen ember viseli a felelősséget bizonyos döntésekért...

További blog cím ötlet (hátha jónak találod): FotóKözösség. A lakóközösség után szabadon. :) Ebből fakad, hogy időnként lakógyűlést kellene tartani. :D :D :D Rövidebb, mint a "Fotózás szeretete" és rövidíthető: FK.
Az ars poetica-ban viszont szerepelhetne, hogy: "Összeköt bennünket a fotózás szeretete"

Bocs, ha sokat szövegelek. Csak ötletelek, hátha hasznos. Ha gondolod, szívesen Veletek tartok az "alakuló gyűlésen" és szívesen bedobom az ötleteim a közösbe. De nem szeretnék semmit sem ráerőltetni senkire! Nyugodtan mond, ha másra gondolsz, részemről nincs sértődés! ;)

 16      

Pihe

Péter, Te vagy az ötletgazda, naná, hogy ott a helyed az első sorban!

Amint összegyűlik még néhány ötlet és már lesz miről beszélni, leülhetünk beszélni róla. Mondjuk a jövő héten valamelyik este? Írok majd köremailt róla, de addig szerintem még értekezünk privátban is.

 17      

Zsákai Péter

Akkor majd vázlatok formájában összeszedem az ötleteim.

Jövő héten nekem a péntek lenne jó. Akár a Wigwam előtti órákban valahol, akár ott, ha a többieknek is jó.

(a hét többi napja munka szempontjából, ill. lakáskeresés körüli elfoglaltságok miatt nem jó sajnos.)