PENTAX K-M(INI)

Szeretnék olyan gyorsan dolgozni, mint a srácok a DPreview-nál, akik a "véletlenül" idő előtt publikált sajtóközleményt követően két nappal már be is szereztek egyet a csak holnap bejelentésre kerülő Pentax K-m vázak közül.

Nagyot tévedtünk arról, hogy a K-m egy alsó kategóriás, butított váz. Mert nem az. Sok helyen a K200D-t is megszorongatja, pedig a K200 szerintem a kategória legjobban eltalált és összerakott gépe. Inkább kell úgy felfogni, hogy a K-m egy hétköznapi emberek számára megalkotott váz, elsődlegesen azokat szem előtt tartva, akik sokat utaznak és nem a fotós táska cipelésével akarnak elfáradni.

Nézzünk néhány érdekes adatot! A váz kialakítása egyszerűsödött. A módtárcsa átkerül az exponálógomb mögé és elmaradt a felső LCD is. Ennek hatására a váz másik oldala kellemesen lefogyott szinte egy egész centit. Anyagában megegyezik a K200D-vel, de elmaradt róla az időjárásálló szigetelés, ez 65 gramm mínuszt eredményezett. Összehasonlításban a kategória eddigi uralkodóival (Olympus E-420, Nikon D60, Canon EOS 1000D) a K-m ugyan nem a legkönnyebb, de a legkisebb vázzal büszkélkedhet. Ugyanúgy egy tárcsás, mint a K200D, de ez furcsa mód a váz hátára vándorolt.
Nem maradt el viszont a szenzormozgatásos képstabi és az érzékelőrázós tisztító rendszer, amely a 10 megapixeles CCD-t pátyolgatja. Vaku terén csak a beépített fényszerszám lett vékonyabb két egész kulcsszámmal (így a K10D szintjét kapjuk), egyébként ugyanúgy vezérli a rendszervakukat vezeték nélküli módban, mint a felsőtagozatos társai.

Az AF pontok száma 11-ről 5-re esett vissza és nem választható ki a használatos fókuszpont sem. A Pentax Fan Clubban valaki azt kérdezte, hogy miért nyavajgunk folyamatosan, amíg a többi márka hívei a belépőszintű cuccokat is isteníti - a válasz egybehangzóan az volt, hogy "mert megszoktuk a minőséget". Tehát valójában nem az 5 fókuszpont a baj, hanem az, hogy a Pentax elkényeztette a belépőszintű júzereket a 11-el.


(A képeken az FA 50mm F/1,4-es objektívvel látható, ám ez nem számít bele a méretadatokba)

Érzékenység. Érdekes módon itt a K-m a K200D fejére nő, hiszen a D-range mellett 3200-ig tudjuk feltornászni az ISO értéket. Tekintettel arra, hogy elvileg ez ugyanaz a szenzor, ami a K10D-ben megjelent 2006-ban, az ember elgondolkodik, hogy vajon ennek mi értelme van. A dinamikatartományhoz tartozik egy érdekes funkció még, ami csak itt érhető el: ez az árnyék-kompenzáció - hogy ez pontosan hogyan fog működni, majd csak később derül ki.

Sorozatfelvétel terén is erősebb lett a K-m, másodpercenként 3,5 FPS sebességével a K10D szintjét hozza, de csak 5 darab JPG vagy 4 darab RAW erejéig.

Ár. A DAL 18-55mm F/3,5-5,6 AL objektívvel kitben 400 angol fontért lehet hozzájutni. Hogy ez hogyan fog alakulni a magyar piacon, bele se merek gondolni - ha viszont csak a vázat sikerül 100.000 forint környékén tartani, akkor átütő siker lehet azok körében is, akik eddig bridge gépek vásárlásán törték a fejüket.

Mindent összevetve, érdekes váz lett ez a K-m. Egészen biztos vagyok abban, hogy szélesebb tömeget fog megszólítani, mint a K10D vagy a K20D - ugyanakkor azt sejtem, hogy az irányt a Hoya állapította meg a Pentax számára, máskülönben most már arról írnék, hogy megjelentek az FA2 objektívek, amik teljes kört rajzolnak. ;o)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« falhoz állítva
pentax z-1: első benyomások »

fotó     fotótech     k-m     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Balázs

Csak ne legyen drágább duplakitben 100.000 forintnál, akkor nagyon komoly gép lehet. Szolgáltatásait tekintve ebben a kategóriában elég ütősnek tűnik (bár nem ismerem annyira a konkurencia (1000D, D60, E420) termékeit)

 2      

Pihe

Attól tartok, a duplakit ára 150.000 HUF körül alakul majd, a 18-55mm-es obival pedig 120.000 HUF lesz a font alapján. :o(

 3      

vinczepetya

pofás kis gépnek néz ki, biztos lesz sikere, és érdekes a termékvonal alakulása tekintettel a többi gyártó apró kis gépére...remélem nem esnek át a ló túloldalára, hogy akkora kis türkösök lesznek mint most a közepes bridge kategóriásak...

 4      

Pihe

Petya, abban biztos lehetsz, hogy aki minél nagyobb fényképezőgépet akar venni, az ezután is meg fogja találni a számítását. (5DMkII, D3, 1DsMkIII, satöbbi.) :o)

 5      

Balázs

Pihe: ha ilyen árban lesz akkor forgalmazni is fölösleges :( Ha valaki ennyit szánna gépre akkor a K200D-t vesz mert az kerül ennyibe (ha nem nagyon erős szempont hogy kicsi és könnyű legyen, de akkor meg elmegy a konkurenciához mert ott olcsóbb ez a kategória)

 6      

Zsákai Péter

örülök, hogy ilyen gyorsan lehet Nálad olvasni az újdonságokról! köszönet érte!

korrekt kis gépnek tűnik, de én már elhatároztam, hogy az idei prémiumomból nem pulóvert veszek, hanem K20D-t. :D :D :D

nagyon nem látok bele a Pentax-Hoya üzleti dolgaiba és nem is nagyon vagyok képben mi miért történik (sejtéseim vannak). csak bizakodni tudok, hogy a Pentax (Hoya) számításai bejönnek, az üzlet beindul és akkor a magasabb kategóriákat is jobban ki tudják szolgálni...

 7      

Pihe

Balázs, egy kis összehasonlítás (a PixMania árait ne vedd figyelembe. Mindenki tudja, hogy megrendelsz valamit, aztán vagy odaér annyiért, vagy nem):

Canon 1000D: http://www.argep.hu/product_771212.html (104.500 Ft-tól)
Nikon D60: http://www.argep.hu/product_704828.html (102.700 Ft-tól)
Olympus E-420: http://www.argep.hu/product_719855.html (79.900 Ft-tól)

A kategóriában az Olympus éri meg a legjobban, ráadásul kicsi is, könnyű is, és az Olympus remek minőséget szokott gyártani, viszont az objektívek elég borsos árban kaphatóak. A Canon és a Nikon egyértelműen nem tud annyit, mint a K-m, tehát ha fej-fej melletti összehasonlítást végzünk az Olyt kihagyva (elfogulatlanul), akkor még mindig a K-m a logikusabb választás HA 100.000 környékén marad a váz ára. Ha ennél több lesz, akkor valóban nem éri meg.

 8      

Gabesz

Hát...
Márbocs a hát miatt, de én nem vagyok elérzékenyülve a K-m miatt!
Éspedig a műanyag bajonett miatt!:S:S:S
Hogygondolták??
Áhhh.....

 9      

Pihe

Gabesz, csak a két miniatürizált objektív csatlakozása műanyag, a vázé nem. :o)

 10      

Pihe

A Pentax annak idején megépítette nagysikerű filmes vázát, az LX-et 18 karátos aranyból és kígyóbőrből, ebből pár darab számozott példány készült. Úgy látszik, hogy a K-m-mel (sok helyen K2000D néven emlegetik) is elsősorban "trendi" akar lenni. Új vitrintárgy a Pentax standján:

 11      

somoskői sándor

Ma vettem egy használt gépet nagyon tetszik de használati útmutatót nem sikerült letölteni.

 12      

Pihe

@Sándor, minden kérésed így teljesüljön! :o)

http://pentaxfanclub.hu/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=109