PHOTOKINA: PENTAX KISZIVÁROGTATÁSOK

Nem lettem túlságosan boldog a ma (illetve tegnap, az internetszolgáltatóm tudniillik volt szíves nem szolgáltatni) napvilágott látott (kiszivárogtatott) Pentaxos hírektől, ugyanis a full frame vázról egy büdös szó sem esett. Ellenben amiről eddig csak a madarak csicseregtek, arról immár fotóval illusztrált konkrétumok is előkerültek. Lássunk mindent sorjában!
Először is bejelentésre kerül egy low-end váz, ami a Canon 1000D és a Nikon D60 konkurenciájának tekinthető. A Pentax kínálatában - amely jelenleg a kompakt Optio és a tükörreflexes K**D / K***D sorozatban ki is merül - az olcsó árfekvésű bridge kategória helyén elég nagy lyuk tátong(ott). Az új, alsó kategóriás váz, amely a Pentax K-m nevet kapta, elsősorban kompakt méreteivel és egyszerű kezelésével egy elég széles célközönséget látszik megcélozni - és a hírforrás szerint nem is nagyon butították le a K*00D-t, ugyanazt a CCD-t fogja rejteni, ami a K10D-ben és a K200D-ben megjelent. A kis vázhoz könnyű objektívek is dukálnak, és az átlag júzerek valószínűleg nem a fix üvegekkel fognak babrálni: így az első DA-s vonal kitobjektívjeit (18-55mm F/3,5-5,6 és 50-200mm F/4-5,6) miniatürizálták le, súlycsökkentés okán pedig maga a bajonett is műanyag lett. Hogy ez mennyire volt jó ötlet, inkább megtartom magamnak - a K-m viszont biztos jól fog fogyni, és ahogy Balázs is kommentálta egy előző bejegyzés kapcsán, gyanítható, hogy a Hoya keze van a dolgok alakulásában. (A sors furcsa fintora, hogy ezeket az "egyszerűsített" objektíveket a Pentax "L" betűvel jelöli - pontosan úgy, ahogy a Canon a felső kategóriás üvegeit.) Én sokkal inkább igyekeztem volna egy kiemelkedőbb bridge gépet összerakni mondjuk 70.000 pénz körül - de ígérem, ha egyszer Ned Bunnell-el sörözöm, feltétlenül feldobom neki az ötletet.
Nézzünk érdekesebb dolgokat! Újra elkezdték gyártani a DA* 60-250mm F/4-es gyöngyszemet, miután az első gyártási hullám elég gyászos minőségűre sikeredett. Természetesen SDM motorral van szerelve.


Ha már objektív, a Pentax felújítja és 5mm-rel megtolja a nagysikerű nagy fényerejű FA 50mm F/1,4-es alapobiját, majd egy csillaggal és SDM hajtással egészíti ki: ez lesz a DA* 55mm F/1,4 SDM.


Apropó, SDM! Aki eddig szuperhalkan szerette, az csúnyán le kellett, hogy mondjon a telekonverterek AF szolgáltatásáról, tekintve, hogy azok nem tudták meghajtani az SDM motorokat. Még Karácsony előtt kijön egy 1,4x-ező konverter, SDM meghajtású obiknak.


Egy fix DA obi is várható a Limited szériából, 15mm-es gyújtótávolsággal. Zöld csíkot kap, tehát semmi felesleges sallang nem lesz rajta, csak a Limited besorolásnak megfelelő árcímke.


Ami rossz hír, hogy az új DA objektívek egyértelműen azt az irányt látszanak mutatni, hogy ebből nem lesz full frame gép egyhamar. Ez persze nem töri le a lelkesedésem, hiszen nem valószínű, hogy a következő pár évben FF vázat vennék, de azért a márkának nem ártana (a Sony jelenleg sokszorta erősebb, mint a Pentax). De ha mégis, a Zeiss most dobja piacra a Distagon család új manuális szuper-nagylátóját, a Zeiss Distagon T* 21mm F/2,8-at (ez persze csak 35mm-es vázon számít szuper-nagylátónak). A hír először Nikon F és Pentax K bajonettről regélt, de utólag előkerült a Canon EF csatlakozásról szóló passzus is. A top minőségnek ára van: potom 300.000 HUF körül fogják mérni az amúgy elektronikus részeket nem túlzottan tartalmazó üveget (az árban leginkább a T* bevonat a ludas, Mindenki döntse el maga - részemről maradok a Flektogon család árkategóriájánál).

Tovább is van, mondjam még? Szintén Karácsony előtt jön végre a dedikált Pentax körvaku, a makrók és portréfotósok (no meg a helyszínelők) nagy örömére, az AF160 (a nevéből következik, hogy ISO100-nál 16-os kulcsszámmal fog operálni a legnagyobb teljesítményen). Ennek konkrétan örülök, mert ez hiányzott a Pentax kínálatából, és állítólag egész "baráti" lesz az ára (100.000 HUF alatt).


És egy érdekesség: a Pentax update-elte a Roadmap-et, amin megjelent egy érdekes bejegyzés egy szuperteleobjektívről (tehát 300mm felett). Ugye Minden Pajtás mostantól egy DA* 500mm F/4-ről álmodik, SDM meghajtással, fillérekért? :o))


Várhatóan ennyi lesz szeptember 23-án a Photokinán a Pentax részéről bejelentve. Őszintén szólva abban reménykedem, hogy lesz egy szép vitrin, amiben forogni fog három új váz (K1D, K30D és 645D-II), "coming soon" felirattal. Ámen.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« star wars - clone wars
falhoz állítva »

fotó     fotótech     pentax     photokina    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Zsákai Péter

hmmm, hmmm. ha jól sejtem, akkor ez azt is jelentheti, hogy nem fog hirtelen leesni a hőn áhított K20D-m ára. na, majd meglátjuk! :)

 2      

Gabesz

Nah.....érdekes ez a műanyag "kistesó"!:S:S:S
Nem tudom mire gondoltak a Pentaxnál, de tényleg megszívhatja a cég ezt a rossz húzását!
Az objektívek meg...áhh....örülnék, ha az a nyomorult Sigma 105 mm-es makrója összejönne...egyenlőre!:D

 3      

Pihe

Meglátjuk majd, hogy befolyásolja az árakat ez a bejelentés. Ha a Pentaxnak sikerül 100.000 HUF alatt kihoznia a K-m-et, akkor nagyon nagyot szakíthat vele. Én nagyítom azonban, hogy lesz még ott valami, amit szándékosan nem hoztak a kiállítás előtt nyilvánosságra. A hírek egyébként a Pentax német oldaláról származnak, ahová a cikk szeptember 22-i keltezéssel került ki, ergó "véletlenül". A cikk linkje viszont ma már 404-es hibával tért vissza a kibertérből.

Gabesz, a Sigma ügyében nézd a Vaterát figyelmesen, ha 80.000 forint körül találsz, akkor az már nagyon jó ár. Tudom, viszolyogsz tőle, de egy próbát megér. De jön a Karácsony is. :o)