PHOTOKINA 2008: TI MIT VÁRTOK?

Még van pár hét a Photokináig, mégis mindenki találgat. Canon részről szinte biztos az 5D frissítése... A Nikon elég sok rakétát ellőtt a tüzijátékából az elmúlt hetekben (meglepetés D700), bár gyanítom, hogy nem tette volna, ha nincs még valami a tarsolyában. A Sony elég durván be fog előzni az Alpha900-zal, most olvastam a 24 megapixeles fullframe szörnyetegről egy rivjút. A Pentax nem jelentett be semmit, igaz, hogy Kölnben a taxikon az utóbbi napokban ez látható:


A képről elsőre az jön le, hogy "jé, ez a K10D / K20D váza!", de ha közelebbről megnézzük, nem az. A pentaprizma háza sokkal laposabb, nagyobb területet fed le. Ha ez tényleg így van, akkor pár héten belül a digitális full frame piacon az eddigi egy helyett immár négy résztvevő lesz jelen, ami nem csak a kategórián belüli átversenyt jelenti, hanem várhatóan az APS-C szenzorral rendelkező vázak árát is jótékonyan fogja befolyásolni. Aki most szeretne fényképezőgépet vásárolni, mindenképpen várjon október végéig, amíg ennek valamiféle hatása lesz -- aki pedig eladna, az jobb, ha gyorsan cselekszik. :o)

(A DePiPreview-n olvastam egy Pentaxostól: "igaz, hogy azt mondtuk, leállítjuk a 645D projectet, de ez nem jelentette azt, hogy a titkos 67D projectet is leállítjuk. Tessék, itt egy 75MP-es nagyformátumú szenzorral szerelt váz. A fő technikusaink eddig azt hitték, konyhai robotgépet raknak össze, ezért sorozatlövés módban az menüben aktiválható, hogy két frame között kávét is főzzön. :o))

Ti mit vártok a Photokinától? Nem csak a különböző gyártók vázaira gondolok, hanem úgy összességében rólunk, felhasználókról? Jó nekünk ez a sok váz, sok technika, vagy csak bezavar a választásba, ráadásul mert gyorsan értéktelenedik a felszerelésünk?

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« lumiksz, hetedjére
fotómarathon 2008, budapest »

canon     fotó     fotótech     fullframe     nikon     pentax     photokina    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Balázs

"...gyorsan értéktelenedik a felszerelésünk?"
A váz lehet, de a felszerelésnek az csak egy kis része :)

 2      

Zsákai Péter

Örülnék, ha tényleg lenne FF Pentax. No, nem azért, mert akkor azt vennék rögtön. :) Egyrészt azért, mert akkor gondolom valóban lejjebb menne az ára a hőn áhított K20D-mnek. Én bevallom egyelőre pontosan ezért vagyok várakozó állásponton a vásárlással. Másrészt azért lenne jó, mert tudnám, hogy nem a legjobb gépet birtoklom, hanem van még előre lépési lehetőség, "tartalék" a márkában. Egyelőre nem érdekes számomra, csak elvi síkon morfondírozom...

Az elértéktelenedés pedig az utóbbi évtizedben méginkább beivódott az életembe/életünkbe. Próbálok minden téren akkor és olyan dolgokat venni, amit megengedhetek magamnak és nem kergetem magam az anyagi csőd közelébe. :) Fő cél az igények kielégítése. Ha azt megteszi számomra a termék, akkor nem bánkódom azon, hogy "hűű, most már féláron is megkapnám, mint fél évvel ezelőtt". Hanem megpróbálok pozitívan állni a kérdéshez és azt gondolni: de jó, hogy én már fél éve használhatom ezt a terméket. :)))

Engem inkább zavar az, ha belekényszerítenek váltásba, újabb vásárlásba akaratomon kívül (pl oprendszer, HW - termék támogatás megszüntetésével).

Illetve az is nagyon zavar, ha csak marketing fogásokkal próbálnak beetetni, vakítani, miközben valós, kihasználható előrelépés nincs a termékben.

Remélem a Pentax nagyot durrant. Örülnék!
Várom a PhotoKina-t! :)

 3      

Gabesz

Timber azt írta, hogy valamejik Pentax fórumon(képfórumon) "letisztított" Exiffel volt fenn pár kép, egy 17 megapixeles géppel készítve......
Na akkor most kombináljatok!:D:D:D:D

 4      

Takoca

Jó nekünk ez a sok váz, sok technika, vagy csak bezavar a választásba, ráadásul mert gyorsan értéktelenedik a felszerelésünk?

Szerény vélemény szerint:
"Jó nekünk ez a sok váz," igen, jó! van miből választani, nagyobb a választék, nagyobb a harc a gyártól között aminek csak mi láthatjuk hasznát.
"csak bezavar a választásba," igen, be! de nem baj, eddig is mérlegelni kellett, eddig is komoly megfontolás tárgya volt (normális esetben) hogy mit, hol, mennyiért. Legfeljebb egy kicsit többet kell majd olvasni.
" gyorsan értéktelenedik a felszerelésünk?" Igen, de ez volt eddig is a tendencia! (sajnos)
A pentax megvétele után pl a 3 éve 120e-ért vásárolt S7000-t már 40e -se tudtam eladni. Kár érte de ez van.

Részben nagyon várom hogy mi lesz, részben meg félek is kicsit... Jelenleg irreális vágy lenne a K10D-t lecserlni, szóval csak a szívem fog fájni (egy kicsit) ha jön valami brutál cucc

 5      

vinczepetya

én is kiváncsian várom a csemegéket....ahogy a vak is mondaná, majd meglátjuk!