PENTAX-SZAL A VILÁGŰRBE

Egy érdekesség a Pentaxos Pajtásoknak. A NASA oklahomai állomása és a helyi egyetem a kozmikus sugárzás dokumentálására egy érdekes kísérletet végzett el: egy fényképezőgépet egy hatalmas ballonra kötöttek, ami 15 másodpercenként készített egy fotót, egészen addig, amíg kiérve a világűrbe a ballon elég és a kamera 22 mérföld per órás sebességgel belecsapódik a földbe. A kísérlethez olyan fényképezőgépet kerestek, ami túléli 104,000 láb magasságban uralkodó nyomást és egyéb légköri viszonyokat, különösen a kezdeti párára, -60 Fahrenheitnél kisebb hőmérsékletre és aztán a vákuumra. Több lehetőséget megvizsgálva a Pentax K10D volt az egyetlen szóbajöhető váz, ami ilyen viszonyokat még kibír. Az útra a vázat egy párnázott kofferbe zárták. A gépen a kitobjektív volt (SMC DA 18-55mm F/3,5-5,6 AL II), 18mm-es állásban, végtelenre állított fókusszal, 1/3000 zársebességgel. A gép 536 darab RAW képpel teljesen sértetlenül tért vissza, ebből csak három fotó lett túlexponált, amikor az objektív a Nap felé nézett. Érdekes próbája ez a K-sorozat szigetelésének, de azért ha esik az eső, a nylonzacsi legyen mindig kéznél. :o) Íme a képek:







Forrás: Arena 5

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« fotómarathon: jöttök?
lumiksz, hetedjére »

fotó     fotótech     k10d     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK



 1      

Zsákai Péter

Ez nagyon érdekes! Hallottam már röviden erről a kísérletről.
A szigetelt váz, az szigetelt váz! :) És érdekes, hogy az objektívnek sem lett semmi baja! ...vagyis ezt nem írod/írják, csak azt, hogy a gép sértetlenül ért vissza. :)

 2      

vinczepetya

olvastam már, és akkor is nagyon lenyűgözött, biztos vagyok benne, hogy jó kis gép!

 3      

Pihe

Péter: gyanítom, hogy az objektív nem élte túl a zuhanást. Már magában azt is bátornak tartom, hogy egy nem *-os objektívet vittek fel (mondjuk a 16-50mm F/2,8-at), a sima obik ugyanis nincsenek szigetelve.

Köszi Nektek kommentek. :o)

 4      

zsutti

Ez eléggé meggyőző!
Néha sajnálom, hogy nem Pentax-ot vettem, de ez van.

 5      

Pihe

Zsutti, nálunk a családban a Nyikony a hagyomány. Csak én vagyok renitens. Szerintem nincs okod bánni a választásodat. :o)

 6      

rivera

Opsz errol nem is hallottam, nagyon komoly. Visszafele gondolom ejtoernyozott. Nem semmi hogy kibirta a vaz es az obi is pára nelkul, nekem az 1.4-es Canon USM motorja siman pihen fel orat ha nyari melegbol muzeumhidegbe megyek.

udv r

 7      

Pihe

Rivera: a hivatalos jelentés 22 mérföld / órás zuhanásról ír, tehát vagy ejtőernyőzőtt aztán zuhant, vagy valami más módon ért talajt. Mindenesetre a használt objektív nem időjárás-álló, tehát tényleg szép teljesítmény. Köszönöm a látogatást! :o)

 8      

rivera

Véletlenül találtam ide, eddig csak a portfólió oldalad ismertem. Most viszont felvettelek readerbe, és olvasgatom a régebbi fotós postokat is :) üdv r