METAMORFÓZIS

Először is köszönöm Nektek a sok pozitív visszajelzést az előző blogposttal kapcsolatban!

Miután a hétvége első felét Julcsi és Zimány Linda között töltöttem (átvitt értelemben, persze), úgy gondoltam, hogy ideje fotózni is valamit. Szombaton egy aktfotózáson voltam, és bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem érdekel a női test "as-it-is" látványa (amellett, hogy a konkrét alkalmazott fotós változatát magánéletem szentsége miatt nem űzném), szerettem volna valami olyan kihozni a saját kis kattogtatásaimból, amit mindig is ki akartam próbálni: a többszörös expozíciót. Talán Veletek is előfordult már Pajtások, hogy a filmes gépetek nem jelezte az utolsó kockát, és ezért több fotót egymásra exponált. Ez, ha szándékosan csináljuk, egy elég kreatív felhasználási módot is jelenthet - sajnos nem mai gyerek az ötlet már és elég sokan el is sütötték. A technikai háttér konkrétan abból áll, hogy a fejlett filmes gépeken megtalálható az egymásra exponálás kallantyú, ami a motoros filmtovábbítót megakadályozza a tekercselésben - egyébként pedig a nem motoros filmtovábbítós gépen egyszerűen csak nem szabad továbbtekerni a szalagot. Arra mindenesetre figyelni kell, hogy a filmet érő fény mennyiségét az exponálások számával be kell osztani (tehát ISO100 + 1/125 + F/5,6 beállítás két felvétel szendvicselése esetén megegyezik ISO100 + 1/125 + F/8 értékkel). Nem vagyok biztos abban, hogy más gyártók gépei tudják-e ezt (gyanítom, hogy igen), Pentax vázon a menüben be lehet állítani a sokszoros exponálást, akár 9 kép erejéig is. Nagyon idegesítő módon minden kész felvétel után újra be kell mászni érte a menübe, de az ember úgyis annyit machinál a vakukkal és instruktálja a modellt, hogy ez már tényleg csak részletkérdés (beállítható, hogy az exponálások számával a váz számolja ki a megfelelő fénymennyiséget, így a fenti képlet csak az analóg technikára vonatkozik). A technika így elmondva viszonylag egyszerű, de valójában nagyon nehéz. Egyrészt a modell is mozog, másrészt a fényforrást a modellel együtt kell állítani, harmadrészt ott van a fotós általi nem csekély hibaszázalék is. Célszerű referenciapontokkal játszani, hogy ne csússzon szét a kompozíció, de tény, hogy nagyon nagy türelem kell hozzá - a végeredmény szerintem nagyon érdekes, és ahogy lehetőségem lesz rá, filmes gépen is ki fogom próbálni (erről hamarosan úgyis írok majd) - remélem, hogy Nektek is tetszeni fog! Nyilván Photoshopban sokkal egyszerűbb lenne összetolni két képet, de érzésem szerint valahogy szentségtörés lenne, ha a technika adott vázon belül is.

(És egy szolgálati közlemény: a csorge.hu "film noir" albuma nevet változtatott, "contrast" néven fogja folytatni a fekete-fehér, nagykontrasztú fotók befogadását. Az előző név már túlságosan leszűkítette volna a fotók jellegét, ezért lett lecserélve.)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« amit két év alatt tanultam
fotómarathon: jöttök? »

fotó     fotótech     modell     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Gabesz

Sok sikert a filmes scene-ban is!
Na ez már az a kategória amibe bele sem mernék vágni! :-S
Maradok a pofátlan szemlélő szemszögében...a pálya szélén mindíg jobban megy minden! ;-)

 2      

Balázs

Nagyon jók lettek!
Én is próbálkoztam már multi-expóval, de egyszerűen nincs hozzá érzékem. Persze lehet hogy nem feladni kellene hanem gyakorolni:)

 3      

Pihe

Gabesz: pedig hidd el, hogy nem sokkal másabb, mint a digitális... Inkább az érzés az, ami merően különbözik... A technika lényegében ugyanaz. :o)

Balázs: nem egyszerű, de érdemes vele kísérletezni... Sosem lehet tudni, hogy mi sül ki belőle. :o)

Köszönöm Nektek!

 4      

Zsákai Péter

Örülök ennek a témának! Ez egy olyan funkció a Pentax-ban, ami nagyon vonz! Szeretném majd kipróbálni! Szerintem ez egy nagyon kreatív "váz funkció". Mostanában, hogy nézelődtem milyen gépet is vegyek, a Canon 450D és 40D-nél, ill. a Nikon D80-nál nem találtam utalást arra, hogy rendelkezne ezzel a funkcióval.

Nagyon érdekes hatású képek! A második különösen tetszik! (((ha javasolhatom, azon a feliratot forgasd el vagy máshova helyezd inkább, hogy ne lógjon rá a kézre)))Gratulálok!

 5      

Balázs

Péter: Azért ne ez a funkció döntse el hogy milyen gépet veszel :) Persze azért szeretjük a Pentaxot mert sok ilyen kis apróság van benne ami örömet okoz/egyszerűsíti a használatot :)

 6      

Pihe

No, utánanéztem a teljesség kedvéért. :o)

A Canon vázak nem tudják, a Nikon vázak a D80 óta tudják három exponálásig. Azonban Balázs kimondta, valóban nem ez a legnagyobb érdeme a Pentax vázaknak, de szeretjük őket. :o)

 7      

Pihe

Péter, köszönöm a tanácsot a vízjellel. Az az igazság, hogy nagyjából egy éve volt egy rossz tapasztalatom (leszedték egy fotómat), azóta vízjelzek úgy, hogy egy kis érdemi részhez mindig érjen hozzá. Tudom, nem szép dolog, és valószínűleg a legtöbbet PS-ban kézmozdulattal el lehet távolítani, de a remény hal meg utoljára. :o)

 8      

Zsákai Péter

Balázs: emlékszem, mikor először olvastam, hogy a Pentax tudja ezt a funkciót, felcsillant a szemem. Persze, ahogy Szabolcs is említette, ilyeneket lehet PS-ben is, de fotózáskor alkalmazni mégis más. Volt egy koleszos társam, aki filmre fotózott. Ő csinált nagyon klassz több expós képeket, amik nagyon tetszettek nekem. Biztos sok-sok ilyen apróságot említhetnék még, ami miatt örülnék ennek a funkciónak és úgy érzem, ezzel jól el fogok majd játszani. De nem csak ezért fogom a Pentaxot választani! ;)

Szabolcs: tökéletesen megértem! sejthettem volna, hogy nem véletlen. csak mintha az első képen úgy láttam volna, hogy direkt a fekete részre tetted... sajnálatos, hogy az embernek minden ellen védekeznie kell! öröm az ürömben, ha azt mondom, hogy rossz fotókat nem szoktak lopni! ;)

 9      

vinczepetya

Sajnos beigazolódott a sejtésem, a kis Canonom nem tudja ezt, pedig kipróbálnám, már csak azért is hogy a kiváncsiságom csillapitsam, de ennyi baj legyen, nem fog elszomorítani!:):)

 10      

Balázs

Péter: Vigyázz nem minden Pentax tudja ezt! K10D tudja (gondolom a 20 is), de pl a K100D nem tudta és nem tudom hogy a K200 tudja-e!
Tehát vásárlás előtt mindenképp tájékozódj ez ügyben :)

 11      

Pihe

Köszi az infót Balázs - nem gondoltam, hogy a K100D nem ismeri (majd kikérdezem Gabeszt, hogy mi újság a K200D-vel). Értesüléseim szerint azonban Péter a K20 felé evez. :o)

 12      

Wilsing

Erdekes, hogy amikor a thumbrint-jet lattam ennek a fotonak a contactjaim kozott valahogy nem keltett fel bennem semilyen erdeklodest (pedig tudod, hogy nagyon kedvelem kepeidet).

Most, hogy ide 'tevedtem' es elolvastam a dolgok hatteret - minden mas.

A szerencses tragediaknak az eredmenyekepen, sikerult nekem is dupla exponalast csinalmom meg analog idokben. Az egyik projektem, hogy majd egyszer mekkeresem a nagativokat es be scannelem azt a parat mely veletlenul eredmenyesen sikerult.

 13      

Zsákai Péter

Balázs: Őszintén köszönöm, hogy ilyen segítőkész vagy és figyelmeztettél erre! Valóban a K20D-t céloztam meg, az szerencsére rendelkezik ezzel a funkcióval.

Utána jártam viszont, hogy sajna a K200D-ben nincs ilyen, ld. táblázatban itt: http://pixinfo.com/cikkek/pentax_k200d

 14      

Gabesz

Bocsesz..lemaradtam....a multi-expo nincs a K200D-ben, ugye azt beszéltétek???
Csak sima sorozat, és saját +/- EV beállításos 3-as expo van (HDR-hez)
;-)