AMIT KÉT ÉV ALATT TANULTAM

Ma két éves a blog. A hét eleje óta kaptam néhány ötletet, miről is szóljon ez a bejegyzés, így mindenekelőtt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a fotós cuccaim egy részét Balázsnak ajándékozom. Én konkrétan a felesleges adaptergyűrűkre gondoltam, mert Balázs nem mondta, hogy melyik részét szeretné. :o)
Komolyra fordítva a szót: Vincze Petya ötlete alapján arra gondoltam, leírom, mit tanultam az utóbbi két évben - nem a blogírásról, hanem a vele egy időben elkezdett fényképezésről (hiszen ez a blog javarészt erről szól, bármennyire is kerül be időről-időre személyes tartalom).

Mielőtt azonban nagyon előre szaladnék, néhány gondolat a blogról, mint olyanról (Zsákai Péter javaslata szerint). Amikor ez a blog elindult, éppen olyan szakaszban voltam, amikor sok mindenen változtatni szerettem volna az életemmel kapcsolatban, és ennek "mellékterméke" volt az amúgy már többször nekifutott személyes oldal, ahová fotókat és egyéb dolgokat pakoltam ki az ismerőseimnek. Azt talán tudják a blogolvasó Pajtások, hogy az oldalt én terveztem és írtam meg sorról sorra HTML-ben és PHP-ben, így két év elteltével is jócskán akadnak furcsán viselkedő funkciók - ezek javítása valószínűleg folyamatos lesz, amíg ez a blog létezik. A bloghoz kellett egy fénykép-rendszer is, így fedeztem fel a flickr.com-ot is - kevesen tudják, hogy a mostani albumomba először személyes fotókat pakoltam ki. Péter kérdezte, hogy visszaolvasom-e a bejegyzéseimet. Nem szoktam, hacsak éppen nem hivatkozok valamelyikre. Sok helyen linkelték már be egy-egy bejegyzésemet, sőt, a Pentax K20D és K200D hivatalos bejelentéséről nálam lehetett először magyarul olvasni, így jó pár hónapig a "pentax k20d" keresőszavakra a Google az első tíz találat közé rakott - a legtöbb Pentaxos, ha csak egy-egy magánlevél erejéig is, de így találta meg az oldalamat. Hogy mit ad a blog az életemhez? Sok örömöt, jó pillanatot és sok jó barátot, ismerőst. Remélem, hogy ez a jövőben sem fog változni - egyben szeretném megköszönni Mindenkinek, az egyszeri vagy többszöri látogatást, kommentezést!

Csutak azt vetette fel, hogy írjak egy-egy fotómról, hogy hogyan, mivel készült. Ehhez sajnos ez a bejegyzés nem lenne elég - de ha erre vevők vagytok, akkor szívesen mesélek egy Általatok választott fényképről a jövőben.

Visszakanyarodva az eredeti elgondoláshoz, álljon itt 30 + 1 dolog, amit az utóbbi két évben a fényképezésről személyes tapasztalás útján megtanultam. Inkább olyan dolgokat írnék le, amik nem mennek részletekbe és amiből bárki, bármilyen szinten tud meríteni magának. Remélem, ezzel Ti is így lesztek, kedves Pajtások - nyilván egy rakás dolog evidens és valószínűleg rengeteg dolgot írhattam volna még, ha nagyon megerőltetem magam, de a főbb tanulságokat szerintem sikerült összegyűjtenem. Nagyon örülnék, ha Ti is írnátok egy-egy (vagy akár nagyon sok) olyan tapasztalatot, amit Ti gyűjtöttetek, hadd tanuljak én is! Tehát: hajrá.

1. A legjobb fényképezőgépet nem gyártják, hanem születünk vele. A használati utasítást viszont nekünk kell megírni hozzá. Ismerd magad és ismerd a határaidat, hogy átléphess rajtuk. (Nem kevésbé ismerd a fényképezőgéped.)

2. Teljesen mindegy, mivel fotózunk, a lényeg, hogy fotózzunk! Nyilván vannak eszközök, amikkel könnyebben célt lehet érni, de jó technikával a kezünkben is lehet pocsék fotót csinálni. A jó fotót a fotós teszi, nem a fényképezőgépe.

3. Sose ítélj meg valakit a fényképezőgépe alapján! Lehet, hogy valaki kompaktot használ és közben hatalmas fényképészeti tudás és rutin birtokosa.

4. A fényképezéshez csak egy pontig elég egy fényképezőgép és egy természetes adottság. Tanulás, kérdezés és alázat: hallgassunk a tapasztaltabb fotósra, még akkor is, ha nem értünk egyet vele.

5. Vannak, akik szerint a vaku a kezdők eszköze. Meg kell tudni szűrni, hogy kinek a véleményére adunk.

6. Könnyű egy témáról ezer képet készíteni. Sokszor napokig tartó feladat ezer kép közül kiválasztani azt az egyet, ami "A" kép: a legnagyobb kritikusunk legyünk mi magunk.

7. Soha ne hagyjuk otthon a fényképezőgépet! És ha elfér, az állványt se.

8. Ha szeretnénk, hogy megismerjenek, legyünk nyitottak arra, hogy az elején nekünk kell kezdeményezni és megismerni rengeteg embert! Vezessünk fotóblogot vagy publikáljunk képeket közösségi oldalakra.

9. A "inspiráció" és "másolás" majdnem ugyanaz. A különbség sok év tapasztalat és rengeteg kiállítás.

10. Mindig van (lesz) egy jobb fotós.

11. A közösségi oldalakon elhelyezett fényképeinkhez érkező látogatók száma, a kedvencnek jelölések, hozzászólások nem feltétlenül tükrözik egy fénykép milyenségét. Azonban ha már egy hozzászólás érkezik rá, megérte közzétenni.

12. A képünkhöz érkező hozzászólás ugyanolyan jól esik nekünk, mint amikor mi írunk másoknak véleményt. És fordítva.

13. A szabályokat meg kell tanulni. Utána pedig meg kell tanulni felrúgni őket.

14. Legyen saját témánk, de ne ragadjunk le egy valaminél! Legyen viszont valami, amiben verhetetlenek vagyunk.

15. Ha van, amiben erősebbek vagyunk, segítsünk azoknak, akik kérdeznek, mert a kezdetekben mi voltunk azok, akik másoktól kérdeztek.

16. A hibák megengedettek, ha idejében felismerjük, hogy hol hibáztunk.

17. A tér sokszorosan 360 fokból áll.

18. A hisztogramm nem hazudik. Az LCD annál inkább.

19. Az olyan fogások, mint a framing, a szokatlan perspektíva, kivágás helyes megválasztása, a vonalak és mintázatok kézbentartása jó dolgok és előre lendítik a helyes látásmódot. Az eredetiség azonban mindent visz, bármit és bárhogyan is fotózunk.

20. A nagyvárosok és a mezők talaja állványok által vájt lyukaktól mintásak. Készítsünk mindenről képet, amiről csak szeretnénk, de ezeket nem feltétlenül kell megosztanunk másokkal is.

21. Mielőtt lenyomjuk a gombot, kérdezzük meg magunktól: "akarom én ezt a képet?"

22. Mindig ellenőrizzük a beállításainkat! Aztán még egyszer.

23. Kísérletezni, kísérletezni, kísérletezni!

24. Nézzük vissza a fotóinkat rendszeresen! Mit változtatnánk rajta, ha most készítenénk? Ha egy fotón többször sem találunk változtatni valót, akkor kerüljön be a portfóliónkba.

25. A digitális világban elkerülhetetlen a digitális buhera. Az analóg korszakban is buheráltak, csak más eszközökkel. Az igazán nagy haladás az, amikor a kattintás előtt tudatosan teszünk meg mindent a jó képért, és nem utólag módosítunk rajta. Ráadásul a legtöbb pályázaton csak változtatás nélküli képeket fogadnak el.

26. Ügyeljünk fotóink jogaira! A közösségi oldalakra, pályázatokra beadott képek sokszor a publikálás pillanatától tulajdonost változtatnak.

27. Figyeljünk oda mások jogaira! Emberek, épületek fényképezésénél mindig kérjünk a kép készítése előtt engedélyt - ennek azonban nem feltétlenül szóban kell megtörténnie, sokszor elég a szemkontaktus és a testbeszéd.

28. A profi fotós kereseti kategória. A profi természetfotós ritka állatfaj, ennek ellenére mindenki az szeretne lenni.

29. A fotós legnagyobb ellensége a marketing: a megapixelek vagy a lamellák számának tanulmányozása beszűkíti a látásmódunkat.

30. A fényképezés pénztárcát, baráti- és családi kört nem kímélő tevékenység. A helyes mértéket meg kell találni, máskülönben az emberek elmaradoznak mellőlünk!

+1. A legjobb ismerettségek az azonos érdeklődési körrel kötődnek. Ha ez az érdeklődési kör a fényképezés, az egymás segítése többet jelenthet bármilyen nagy bulinál, ám ez nagyban függ az elfogyasztandó sörök és párlatok milyenségétől, mennyiségétől és a buliban résztvevő nemek arányától.

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

MegosztásOldal teteje

« játszottam
metamorfózis »

blog     fotó     élet    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

vinczepetya

fantasztikus bejegyzés lett, ki is nyomtatom, érdemes többször elolvasni a 30+1 pontot, és mégegyszer elolvasni, értékelni, megfogadni, és kamatoztatni!
Köszönet érte!

 2      

Zsákai Péter

Nem bírtam ki estig, benéztem... :D

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT BLOG! :)

Köszönöm szépen a sok-sok információt és segítséget, amit a blogon keresztül és személyes levelek formájában adsz. Nagyon örülök, hogy "összefutottunk" a virtuális térben! (hamarosan pedig személyesen is :)) Nem túlzok, hogy az utóbbi hónapok egyik legjobb dolga, hogy idetaláltam és megismertelek! Miért? Mert ritkán találkozik az ember olyannal, aki ennyire segítőkész, ennyire tájékozott, ennyire jó humorú, egyedi stílusú, ennyire szerény, ennyire értékes... ... ... Tiszteltetem a szüleid! Büszkék is lehetnek Rád! (olvastam a vendégkönyvedben ;)) Nem mellékesen nagyon jó fotókat készítesz, amik másokat inspirálnak a gondolkodásra, fejlődésre! ;) Hiszek benne, hogy az ilyen példamutatás visz mindenkit előrébb.

Ez a 30+1-es lista is nagyon jó! Méltó szülinapi post! Szerintem erre is linkelni fognak rendesen más oldalak! ;) Külön kiemelném az emberi kapcsolatokról szóló részt a 30-as pontból. "Mert minek a hely, hogy ha egyedül maradsz?..."

Gratulálok a kitartásodhoz és mégegyszer köszi mindent! Jó ez a blog és remélem sokáig lesz kedved írni, fotózni mindannyiunk örömére.

NAGYON ÉRTÉKES AMIT CSINÁLSZ!

 3      

Takoca

Pihe!

Amikor először megláttam hogy 30+1 pont komolyan elkerekedett a szemem hogy mi a fenét lehet ennyit írni. Aztán meg megint elkerekedett (kerekterekedett :) ) mert minden túlzás, erölködés és ömlengés nélkül (félre értés ne essék: máskor se éreztem egyiket se) olyan baromi jól össze szedted ezeket a gondolatokat hogy csak na! (a 17-s pontot külön köszönöm :))) )

Boldog szülinapot blog, minden elismerésem Pihe! Csak így tovább!

 4      

Balázs

Először is köszönöm hogy gondoltál rám ami a fotóscuccodat illeti :D

Másodszor pedig gratulálok! Ez a 31 pont olyan amit szerintem mindannyian érzünk, de én pl képtelen lennék összeszedni és leírni csak amikor olvasom kattan be hogy "igen, ez mennyire így van!". Én személy szerint az ilyen könyveket, filmeket, postokat nagyon tudom értékelni amiben ez az érzés előtör és minden alkalommal rájövök hogy mennyire szem előtt kell ezeket a dolgokat tartani!

Harmadszor: Itt még korán sincs vége, szerintem ha összeszeded magad simán tudsz írni még sokszor 30 pontot amire ezúton is szeretnélek bátorítani, tehát ragadd meg a billentyűzetet és írj ahogy eddig is :) (most nem arra gondolok innentől minden post számozott pontokból álljon csak átvitt értelemben :D )

Minden összevetve: Gratulálok! :)

 5      

Takoca

Egyébként a méhes makró kép készítéséről igazán írhatnál!

 6      

Zsákai Péter

Kérdezted, hogy mi mit tanultunk?

Talán az első felismerésem az volt, hogy a fotóim nem minden esetben érdekesek másoknak és nem az a lényeg, hogy egy-egy kirándulás/fotózás alatt minél több kép készüljön. A régi dokumentarista stílust el kell hagyni. Nem mindent kell megörökíteni, ill. nem mindent kell másoknak megmutatni. :) Meg kell próbálni a sokat fotózott témákat is egyedien megközelíteni. Egy olyan kép, amit már sokan fotóztak nem túl érdekes.

Második felismerés az volt, hogy érdemes mások képeit nézegetni és azokból is tanulni. Mások képei alá írt véleményeket saját magam számára kamatoztatni.

Ezzel egyidőben rájöttem, hogy még nagyon sok tanulnivalóm van a fotózás és az utómunka terén is. Mert az utómunka nagyon is fontos. Ha minimálisan is, de minden kép igényli (levels, contrast...) + sokszor egy keret sokat adhat a képhez.

Az utóbbi időben próbálok egyedi, kreatív fotókat készíteni, tudatosan komponálni. Viszont ami szintén nagy felismerésem volt az az, hogy nem kell görcsösen erőlködni, hogy mindenáron kreatív, egyedi képet készítsek. Sokszor az egyszerű, hétköznapi téma is lehet érdekes és szép mások számára is, ha azt izlésesen örökítem meg. Mert ha csak a nagyon egyedi, nagyon kreatív képeket próbálok készíteni, akkor nagyon sok szép dolog mellett elmegyek, amit érdemes lenne lefényképezni! A lényeg, hogy nyitva kell tartanom a szemem és megpróbálni megtalálni mindenhol a szépet és azt minél érdekesebben megörökíteni.

Amit még nagyon fontosnak tartok az az, hogy minden alkalmat meg kell ragadni a fotózásra. Ahelyett, hogy jobb cuccok után vágyakozunk, az adott lehetőségeinkkel kell élni. Ha egy egyszerű kompakttal nincs kedvem fotózni és ha egy kompaktból nem tudom kihozni a maximumot, akkor nem érdemlem meg a tükörreflexest. :)

És még sokáig sorolhatnám! :)
Te mennyi idő alatt szedted össze ezt a 30+1 pontot? :)

 7      

zsutti

Köszi ezt a bejegyzést és Boldog Szülinapot a blogodnak! Jók a meglátásaid és abszolút egyetértek velük, nem tudnék belekötni!
Amúgy biztos vagyok benne, hogy ezt továbbküldöm pár lelkes fotós ismerősömnek, azt hiszem számukra is fontosak lesznek az általad levont tanulságok!

 8      

Gabesz

Üdv!
Nagyon jó ez a 30+1 dolog!
Látod Szabolcs ezért szeretek Nálad látogatást tenni, mert mindíg van valami,amit tanulhatok!
Kösz! Ezer kösz!
Fotómarathon??
Kitaláltad már, hogy mi lesz??
;-)

Gabesz

 9      

Gabesz

Bocs!
Én bárdolatlan....
Heppi Börsztdéj a blognak! ;-)

Gabesz

UI.: http://pentaxangel.blog.hu/

 10      

Pihe

Nagyon szépen köszönöm Mindannyiótoknak a kedves szavakat és a kitartó látogatást, kommentezést! Nagyon örülök, hogy sikerült olyan bejegyzést írnom, amilyet eleve szerettem volna. :o)

Vincze Petya: köszönöm szépen!

Takoca: makrós-méhes képről lesz werk a jövő hét elején, bár a valóság néha sokkal hervasztóbb, mint az idealizált végeredmény. De tényleg örömmel. Köszi!

Balázs: köszönöm szépen!

Zsákai Peti: hálásan köszönöm a saját tapasztalataid megosztását. Maximálisan egyetértek! A pontokat egy este írtam le, persze csak a meglátásaimat kellett megszűrnöm, így viszonylag rövid időt vett igénybe.

Zsutti: köszönöm szépen!

Gabesz: köszönöm szépen, a címet is (grat a bloghoz, mindjárt megyek kommentezni)!

Az egyik legnagyobb felismerésemet szándékosan nem írtam le, mert nem is a fényképezésről, hanem a fotós társadalomról szól és iszonyat nagy vitákat kavarna valószínűleg. Talán majd egyszer, egy sör mellett vagy egy külön postban leírom Nektek. :o)

 11      

Zsákai Péter

Hát igen, a fotózásnak, fotós társadalomnak is vannak árnyoldalai. Nem kell szőnyeg alá söpörni...

Javasolnám, hogy erről inkább ne írj, mert ez a blog pont attól különleges, hogy a fotózás iránti szeretetről szól fittyet hányva a sötét oldalnak. De nem javasolom! A blog írásban pont az a nagyszerű, hogy kifejtheted saját véleményed és azt megoszthatod másokkal. Elképzelhetőnek tartom, hogy tudsz Te olyan postot írni, ami akár okos vitával, érveléssel kibeszéli az ilyen témát is. Egyébként is tudod Te, hogy mit akarsz, úgyhogy majd eldöntöd lesz-e erről post vagy nem...

Csak a betűkbe formált gondolataimat olvastad. Itt sem jártam! :D :D :D

 12      

juice

idén nem írsz ilyet?
tök jó :)

 13      

juice

oké visszaolvastam, nem írsz... na nem baj :D

 14      

Pihe

Juice: majd az ötödik évfordulóra, az alul úgyis olyan szép kerek. :o)