A SZOKÁSOS METEO SZOLGÁLAT

Avagy ma is esett. Ilyenkor azért tudok örülni, hogy vízszigetelt a fényképezőgépem. Sajnos én kevésbé.

 PIHE, fotó blog témakörben

MegosztásOldal teteje

« kávédarálómentesítés
x-atkák »

budapest     magyarország    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Zsákai Péter

Érdekelne, hogy mi a véleményed arról, hogy elég-e, ha a váz szigetelt. Mi van az obikkal? Azok is azok? Ma tudtam meg, hogy a kit obi is szigetelt? Milyen obik vannak még, amik szigeteltek? Minden érdekel erről a témáról. Nyugodtan mondd, ha butaságokat kérdezek!

Szimpatikus ez a szigetelés a Pentax-ban, de nem tudom, hogy ez önmagában mire elég.

Válaszod előre is köszönöm!

 2      

Pihe

A váz szigetelése egy dolog, ez önmagában csak magát a fényképezőgépet óvja. Az objektívek lencséi közé bekerülő por- vagy vízcseppek viszont a képalkotást erősen befolyásolják, ezért az egyértelmű válaszom, hogy nem elég, ha csak a váz szigetelt. Sajnos rosszak az értesüléseid. :o( A Pentax kitobija nem szigetelt, sőt, csak a csillaggal jelölt üvegek védnek az elemek ellen (ha megnézed ezeknek az árait, látni fogod, hogy ott már elvárható).

Én úgy szoktam megoldani a dolgot, hogy egy egyszerű, áttetsző zsömlészacskót húzok a gépre oly módon, hogy a lezárt oldalába az objektív átmérőjének megfelelő méretű lyukat vágok, azt pedig befőttesgumival az obi végére erősítem. Ez persze akkor gond lehet, ha olyan obit használunk, ahol a frontlencse elforog, de ilyen optika szerencsére egyre kevesebb van. A frontlencse védelméről pedig egy napellenzővel lehet gondoskodni. Ez a módszer tökéletesen véd szakadó esőben is, ha megnézed az esős fotóimat, szinte az összes ezzel a technikával készült.

A váz szigetelése egyébként egész jó (a tesztalanyt használták a próba után is):

 3      

Zsákai Péter

nagyon köszönöm az infót! ez így tényleg egy korrekt megoldás! ezt a zacskós technikát még nem próbáltam, de a fotós táskámban nekem is be van készítve egy zacsi és egy befőttes gumi régóta. :)

 4      

aGinger

Idén télen szakadó hóesésben fotózgattam, és a 18-55mm-s kitobi kapott egy marék havat az egyik fáról (fránya gravitáció, ugye). Leráztam róla, majd szobába vitel előtt egy papírzsepivel leáztattam a víz nagyját, és nem lett semmi baja.
Ez most nem tudom, mázli-e, vagy referencia :)

 5      

Pihe

Ginger: referencia! :o) Két hete vasárnap Takoca blogpajtással a -10 fokban fotóztunk késő este. Ő Pentax halszem objektívet használt, én a Sigma 10-20-at. A Pentax üveg -10 Celsiusban is tökéletesen működött, de a Sigma fókuszáláskor iszonyat hangot hallatott egy óra használat után...