FÉNYTERELÉS

Mindig izgatta a fantáziámat a vakus fotózás és bár néhányan már így is elég komoly szinten tartanak e dolgok miatt aberráltnak, sietve igyekszem szépíteni a történetet, hogy ezúttal nem félbevágott muslincák szemének vakuzásáról fogok a továbbiakban regélni. Amikor az ember elkezd vakuval dolgozni ezernyi új lehetőség nyílik meg a fénnyel való játék során, másrészt rettenetes sebességgel esik le a tantusz, hogy nem is olyan egyszerű ez a történet, mint ahogy Kenéz kinéz.

Frissítve: 2009. december 23.

A K10D az 1.3-as firmware csomaggal megkapta a kompatibilis vakuk vezeték nélküli vezérlését, ami gyakorlatilag egy extended slave módot jelent: nem csak P-TTL áll így rendelkezésre, de van elővillantásos csatornainformáció-közlés is. Ez konkrétan azért hasznos, mert több fotós jelenlétében a sima slave vakuk minden egyes villantásra kisülnek, ha viszont csatornát állítunk be a váznak és a vakunak, akkor a vaku figyeli az elővillantás mintázatát és csak a dedikált vázra reagál. Ennek természetesen ára van: a vakunak és a váznak optikai közelségben kell lenniük. Szóval a rendszer jó, de közel sem tökéletes.

Lakások fotózásánál egyre többször gondoltam arra, hogy inkább a vakuk elrendezésével pepecselnék a helyszínen, mint a képernyő előtt az utómunkával, így az elhatározás az elmúlt hetek szörnyű alacsony dollár-árfolyamának támogatásával tetté fajult - a kérdés csak az volt, hogy milyen eszközt válasszak a vakukioldás számára. Ezen a ponton szeretnék megemlékezni egy zseniális magyar fotó-barkácsmesterről, Bojsziról, aki kutyaközönséges telefonzsinór felhasználásával egész vakurendszereket kiszolgál a találmányával (kukk ide: http://fotobarkacs.uw.hu). A vezetékes megoldás azért nem túlságosan jó, mert akkor használhatnék szinkronkábelt is a célra (bár irreálisan magas áron mérik), meg azért pozitívum, ha nem kell utólag kiretusálnom húsz méter madzagot. Két versenyző maradt, a Strobist által javasolt PocketWizard és GadgetInfinity (kevésbé ismertebb nevén: Harvest One) cég Cactus V2 nevű rádiós kioldója - utóbbiról hihetetlen módon nem találtam magyar nyelvű megemlékezést sehol. Mind szinkronidőben, mind távolságban a Cactus jóval alulmarad a Wizarddal szemben -- és ez a vételárban is erősen megmutatkozik: a PocketWizard közel 300 dolláros ára mellett a Cactus alig 30 dollár. (Csak zárójelben szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a Cactus tulajdonságaival megegyező terméket itthon is lehet kapni: 22.000 forint + ÁFA.) A támogatott vakuk köre elég komoly mindkét cégnél, ráadásul a Cactus V2-esei az összes digitális géppel működnek, tehát nem kell attól tartani, hogy egy nagyobb feszültség leadásánál megsül a vázunk. Vékony pénztárcám figyelembevételével a Cactus mellett döntöttem. Az eBayről rendelt ketyere 6 nap alatt landolt a postaládában és bár kicsit féltem attól, hogy melléfogok az árkülönbség miatt, egyáltalán nem bántam meg a választást.A csomag négy részből áll: az adóból, a vevőből, egy szinkronkábelből és egy 3 voltos elemből a vevő számára. Az adó leginkább repülő csészealjra hasonlít és kellemesen a vakupapucsba illeszkedik, van rajta tesztgomb illetve beállítható a négy használatos csatorna szabályzó pöcke. Továbbiakban kapott egy szinkoncsatlakozót is, így ha esetleg nem szeretnénk közvetlenül a papucsra húzni, a kábellel összeköthetjük a vázat és az adót. A vevő üzemeltetéséhez szükséges az elem, ez elvileg annyira alacsony fogyasztású egység, hogy 20.000 kisütésig nem szabad problémának lennie. A vevő tetején vakupapucs, alján szabványos állványmenet található, amelynek dőlési szöge szabályozható. Ha a cég igazán jó fej akart volna lenni, egészen biztosan tett volna egy plusz furatot is az esernyő számára, de ez sajnos elmaradt.

Szinkronidő, távolság. Papíron a Cactus szinkronideje 1/1000 - ez történik azokkal, akik Andersen meséin nőnek fel. Ha Grimm meséket olvastunk, akkor tudhatjuk, hogy a törpök élete nem csak játék és mese: rögtön felismerjük a szomorú tényt, hogy a valóságban a szinkronidőt 1/160-ig sikerül csak felhúzni, pedig a K10D-n ez elvileg 1/180 másodperc (ami szintén kevésbé világrekorder záridőt tesz lehetővé). A dedikált vakuval HS módban 1/2000-ig lehet feltornászni, természetesen ezt a Cactus nem tudja, hiszen az egységek közötti kommunikáció lassabban történik, mint ahogy 1/2000-nél a második redőny legördülne. Nikonos ismerős elmondása szerint D300-on sem tudta 1/250 fölé vinni, tehát szétrobbanó lufit nem fogunk tudni fényképezni vele. A PocketWizard hatótávolsága elég tisztességes, 100 métert ír a specifikáció, ezzel szemben a Cactust csak szerény 10 méterről lehet elsütni. Ez a kezdeti gyenge muzsika azonban fokozható, ha van otthon egy fúrógép és egy feles antennánk: simán lehet guglizni leírásokat, ahol akár 50 méterre is fel lehet erőszakolni a működési távot.

Kompatibilitás. A júzerek szerint az Olympus vakukkal hadilábon áll a rendszer, illetve a Sigma ST vakuinál nagy arányban fordul elő fals kisütés. A Pentax vakui a gyártó preferált listáján találhatók, és valóban: tökéletesen működik az 540FGZ-vel. A gyártó külön is árul vevő egységet és elvileg korlátlan számú vakuval bűvészkedhetünk - így a még működő, ezeréves középérintkezős fényszerszámokat is munkára lehet fogni, hiszen ezek mindegyike 12 volt alatti feszültséggel dolgozik.

Röviden összefoglalva: egy ilyen kis rádiós ketyere teljesen új perspektívába helyezi a vakus fotózást, mivel a fényt onnan és úgy adhatjuk a képeinkhez, ahogy nekünk tetszik - így tudtam elkészíteni az alábbi, régen áhított kalapos képet is Julcsiról. Ha nem profi célra szeretnénk felhasználni, akkor a Cactus tökéletes választás lehet, hiszen az adót és a vevőt postaköltséggel együtt 5000 forintért elhozza a posta Hong Kongból, szemben a jelentősen nagyobb teljesítményű PocketWizard igen borsos árával. Remélem sikerült kedvet csinálni a Pentaxos Pajtásoknak egy kis fényjátékhoz. :o)


(Pentax K10D + Sigma 105mm F/2,8: 1/160 + F/7,1 + ISO 100 - Pentax AF 540FGZ: 1/32)


Update: közben megérkezett a második csomag Cactus is, sajnos a vevő egy kicsit betegeskedik: nagyjából az esetek 25%-ban nem süti ki a vakut. Utánaolvastam a neten, nem egyedi probléma, hogy a vevők esetleg "érzéketlenek" az adóra.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« a matematikát szeretni kell...
túlélni Budapestet, második felvonás »

cactus     fotó     fotótech     hacking     izé     pentax     sufniteszt    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Takoca

Én most vagy nem értek valamit vagy csak nagyon el vagyok tévedve....
Az 540FGZ nem tud a géptől külön működni?

 2      

Pihe

Takoca: de tud - kétféleképpen. Egyrészt tud egyszerű segédvakuként működni, ekkor minden villanásra kisül, másrészt tud csatornaszinkront, ami azt jelenti, hogy a váz felugró vakuja által kibocsátott elővillanás mintázatát figyeli, így nem tud "véletlenül" például egy egyszerű kompakt gép vakujára elsülni. Viszont az elővillanás ott lesz minden képen, tehát előlről is megvilágításra kerül a fotó alanya / tárgya. És persze csak akkor működik, ha van optikai kontaktus.

 3      

zsutti

Nem csak Pentaxosoknak hoztad meg a kedvet:)