PENTAX SMC 17-70MM F/4 SDM

Frissítve: 2008. j?nius 17.

Ma bejelentették a Balázs által már hetekkel ezelőtt említett objektívet, a Pentax 17-70mm F/4 SDM-et. Átfogásában tökéletesen megegyezik egy nagyobb méretű, nagyobb fényerejű Sigma obival, ami 1:2-es makrót is tud, ellenben ez az objektív szuperszónikus hajtású (kompatibilis vázak: K10D, K100D Super, K20D, K200D -- más vázakon automatikusan manuálfókuszra kapcsol). Mindenki döntse el maga, hogy mennyit ér meg az SDM. Az átfogás nagyon kellemesnek ígérkezik, remélem, hogy a képminőség is megközelíti a 16-45mm-es DA obit. Tengerentúlon a zöldcsíkos üveg ajánlott ára 450 USD (70.000 forint körül) lesz - mire kishazánkba ér, ez egészen biztosan 100 pénz körülre érik.Update: Ned Bunnell, a Pentax elnöke a személyes blogjára postolt néhány fotót, amit a 17-70 prototípusával készített. A fotókon látni, hogy nagyjából a 16-45-ös szintjét hozza, vagyis király lesz a cucc. Több info itt.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« +1
a matematikát szeretni kell... »

fotó     fotótech     pentax     sdm    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Balázs

Remélem jó lesz és tényleg 100 körül lesz az ára... Ha túlárazzák akkor a Sigma esélyesebb, csak ne lenne akkora gyártási szórása (vagy megbékélek egy 17-50-s átfogással és akkor a 2.8-s Tamron)... A Pentaxban azért jobban megbízok :) Majd 1-2 kép/teszt után meglátjuk milyen lesz :)

 2      

Pihe

Én már sajnos tudom, hogy az 50mm-es vég elég rövid (a 16-45mm kapcsán), mindig magammal hurcolom az 50-200mm-est is. Ebben az obiban egyértelműen az átfogás a kényelmes, és ha eltekintünk a ténytől, hogy F/4 a legnagyobb rekesz (ami azt jelenti, hogy F/5,6-tól használható tökéletesen), akkor utazáshoz, táska nélküli városnézéshez kiváló. A Sigma obikban már én is kevésbé bízom, pontosan a gyártási szórás miatt. Tamron obim még nem volt, hallottam már róluk hideget is, meleget is. Meglátjuk.

 3      

Gabesz

Hali!
Idetévedtem a flickr-ről, és örömmel tapasztaltam, hogy Pentax tulajdonossal van dolgom!:D
Jómagam épp mostanában tervezem egy K200D beszerzését,így jó ha van olyan akitől ezerévente tapasztalatot gyüjthetek!!:D
Bocs hogy OFF,meg hogy ide.....

Gabesz

 4      

Pihe

Szia Gabesz! Köszönöm a látogatást, kérdezz bátran a K200D kapcsán, bár élőben még nem láttam, de a hírek szerint ugyanaz, mint a K10D, csak a csomagolás más. :o) (Megnéztem a fotóidat, nagyon tetszettek, főleg a tájfotók szépek - gratula hozzájuk!)

 5      

Krizsik András

Sziasztok!

Magam is Pentax hívő vagyok, egy K10 D büszke birtokosa, néhány jó kis obi kellemes társaságában.. A 16-45 nagyon szépen dolgozik, de csavargáshoz hiányzik az a kis tele vég, ami a 17-70-esen meglesz. Szóvol, nagyon várom, remélem, megüti a 16-45 szintjét. Az elérhető tesztképek alapján rajzolatban igen, de talán a 3D feeling gyengébbnek látszik. Majd meglátjuk.. Jó fotózást mindenkinek! Ja! Akit érdekel egy "szűz" DA 70mm f2.4, szóljon!

 6      

Pihe

Szia András, köszönöm a látogatást! Így van, ahogy mondod: a 17-70-ben a plusz milliméterek a csábítóak. Én mindenesetre egészen biztos, hogy teleobjektívbe invesztálok (50-200mm-ert eladva egy 55-300-ra).

 7      

Leveskocka

Sziasztok! Máig nem tudom eldönteni, vajon örüljek-e eme obi bejelentésének, vagy sem. A 17-70-es gyújtótáv igazán nyálcsorgatásra késztet, de a Sigmának megvan az a jó tulajdonsága, amivel engem erősebben csábít, mint a Pentax. A Sigma fényereje, noha változó (a 70-es végnél már 4,5), és ez elvileg minőségbeli romlást jelentene, de 2,8-on kezdődik. A Pentaxé ugyan fix, de a 4-es fényerő meglehetősen gyenge. Emiatt nagyot csalódtam az obiban. Fényerő ide, vagy oda, a mélységélességről szintén nem szólok, hiszen ez is ízlés dolga, az tény, hogy a kezdő fényerő erősen befolyásolja az obi fókuszálási képességét. Főleg változó, illetve gyenge fények között, esetleg gyors reagálást igénylő képeknél. Hiába hirdetik SDM-mel, vagyis hiába legyen pontosabb, gyorsabb és csendesebb az UH-fókusz, ahhoz is fontos nagyon a fényerő. Jelenleg egy elvileg bitangrossz 28-70-es UC (f2,8-4) Sigmával dolgozom, az AF elvileg lomha, hangos és lassú, de azt látom, a kezdő fényereje képes mindezért kárpótolni és tökéletesen meg vagyok elégedve vele. Amit 2,8-on kap, azzal maximálisan gazdálkodik. A 70mm-ről nem mondanék le, de nagyon vérzik a szívem a 28-nál rövidebb gyújtótávért. Szóval igen, nagyon jó a 17-70mm, ismerem bizony a Pentax-obik felépítését, ami nagyon jó, de az f4-es kezdő fényerő kiábrándít.

 8      

Pihe

Szia Leveskocka, köszönöm a látogatást és a véleményed. Sajnos a blogmotorom nem szerette a böngésződ karakterkészletét, így utólagos engedelmeddel lecseréltem a hieroglifákat.

Ami az objektívet illeti: az átfogás valóban nagyon kényelmes használhatóságot kínál, a fényereje miatt viszont mindennapos felhasználásra való tervezést jelent, messze nem az esküvői fotós legjobb barátját. Legalábbis a számok szerint. Sajnos nem volt a kezemben soha 17-70, de ha a 16-45-ös kistestvérből indulok ki, amely szintén fix F/4-es blendét ad (és már teljesen nyitva is "egész" szép, F/5,6-nál tökéletes), akkor azt kell, hogy mondjam, nem olyan rossz a fényerő-választás. A legtöbb F/2,8-as objektív ugyanis mindig egy rekesszel lejjebb használható, ami ugye már F/4. Ráadásul egy sima kitobjektív a nagylátó végén is csak fél rekesszel rosszabb, mint egy 2,8-as felsőkategóriás üveg... Így e tekintetben szerintem nem olyan rossz a fix 4-es blende, ha az tényleg jó minőséget nyújt nyitva is.

Ami a 17-70 esetében aggasztó, az a gyártási szórás. Sajnos túl sok rosszat hallottam mostanában erről az obiról. A SIgma zoomobjektívjei pedig szintén nem brillíroznak, inkább a fixek használhatóak... Esetleg a Tamron változat? 17-35/2,8, ha jól emlékszem. Sokkal kisebb átfogás, de ez minőség szempontjából akár jó is lehet.

Pont a napokban nézegettem, hogy milyen sok DA* 16-50/2,8 van jóárasítva, aztán sokan elmondták, hogy nem is olyan jó az a nagy blendenyílás, inkább F/4-től használható... Ekkor határoztam el, hogy a DA 16-45/4 a táskámban marad. :o)

(A képeiden szerencsére nem jön át, hogy bitangrossz lenne a 28-70-esed. :o)))

 9      

aGinger

Épp ezt az obit néztem ki, majd eccer, ha meggazdagszom, a 18-55ös kitobi helyett...