PATRIOT AIGO Á LA PENTAX MZ-D

Az a vicc megvan, ugye, hogy két krokodil repül a sivatagban? Amikor a PentaxLife közreadta a következő hírt, valahogy én is hasonlóan néztem ki a szemeim mögül: a kínai Patriot Aigo (ájgó, aygo, igo...) új, teljes Leica képkockás érzékelővel ellátott gépet fejleszt, amihez majd Carl Zeiss fogja a lencsét adni, mindez Leica-M bajonettel. A hír viszonylag elfogadható forrásból származik (Engadget), ellenben az illusztrációtól dobtam egy hátast: hiszen ez egy gyengén photoshoppolt Pentax MZ-D! És a legviccesebb, hogy "K-1" a típusjelzés. :o)) (Régi motoros Pajtások biztosan emlékeznek még a "régi" Pentax (még nem Hoya-Pentax HD név alatt futó cég) nagy terveire, amiket aztán költséghatékonyság címen berekesztett a cég: ezek között volt az MZ-D is, egy full frame váz, kifejezetten profi fotósoknak fejlesztve - mindez 2000-ben -, ha a Pentax kicsit észnél lett volna, az első lehetett volna a digitális full frame piacon).

A Digitális Fotó magazin májusi számában a hírek között szerepel a Pentax házatájáról egy érdekes félmondat, amivel sehol előtte nem találkoztam, valahogy így hangzik: 2009-re egy "felsőbb" váz kerül bejelentésre. Mivel nem valószínű, hogy évente ugyanabban a kategóriába gyártanának gépet, szerintem ez messze nem K30D lesz. De a remény hal meg utoljára.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« yikes! a háziorvos betegszabin
új markolat K10D / K20D vázakra »

fotó     fotótech     full frame     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Balázs

Én nem ismerem a viccet :)

Viszont ez ugyebár egy fotoshop kép... Átszerkesztették az MZ-D feliratait az oké... Na de a bajonettet egy újabb Pentaxról? Vagy már az MZ-D-n is ott volt a két arany csatlakozó? :o

P.S.: Beújítottam egy K10-est :)

 2      

Pihe

Wow, gratulálok a K10-eshez! A K100 után szerintem érezni fogod az Erőt, nagyon más a két gép.

Az MZ-D-ről nem láttam csak bajonettes fotót, hiszen prototípusról van szó. Szerintem rádobták az első bajonettet, bár a hír szerint Leica csatis lesz (lenne), szóval szerintem már elbukott az illusztráció. Meglátjuk.

 3      

Balázs

Imádtam a K100-t, de erre tényleg nincsenek szavak... Valószínűleg nem tudnám ennyire értékelni a tudását ha nem lett volna előtte egy "gyengébb" gépem. Talán nem is a képminőség ami olyan eszméletlenül jobb hanem valahogy az összhatás (sok gomb, 2 tárcsa, üzemmódok, masszivitás). De talán még a képminősége is jobb egy kicsit. Tegnap voltunk roncsberbin ez volt az első próbája és azt kell mondjam sikeresen vizsgázott: az AF gyorsabb mint a K100-on, ez egyértelműen látszik, talán pontosabb is, de ez lehet hogy csak a gyorsaságból fakad. Na meg persze a nagy porban nem kellett aggódnom hogy tönkreteszi a vázat :D (persze állítólag csak szigetelt objektívekkel van értelme, de engem valahogy megnyugtatott :)). Egyszóval nem találok szavakat erre a gépre. Szívesen kipróbálnék pár napra egy C* 40D-t vagy egy N* D300-t (ez utóbbi is nagy szerelmem, de csak a tesztek alapján, még sosem volt a kezemben), hogy azok milyenek lehetnek ehhez képest...

 4      

Pihe

Sejtettem, hogy szeretni fogod -- sok szép pillanatot és örömöt kívánok!

Számomra a Canon középkategóriás gépei (40D) is szimpatikusak, de egy rakás kis momentum zavar (a váz fogása, AF pontok száma, az objektívek ára, a Canonos júzerek által gyakorolt gőg - nagyon nagy tisztelet a kivételnek -, stb). A K10 inkább a Nikon D200-hoz áll közelebb, bár ha egymás mellé tesszük a vázakat, akkor a D200 az egyértelműbb választás. A K20 már inkább veszi fel a versenyt a D300-al. (Tradícionálisan Nikon párti vagyok, ha a Pentaxtól eltekintünk.)

A szigetelt obiknál is azért van egy bizonyos tűréshatár, inkább a váz az, amit ki lehet tenni szélsőséges viszonyoknak. Éppen ma láttam egy képet egy DA* 16-50 F/2,8 SDM obiról, amit egy homokviharban kapott bár homokszemet. Szóval én a nejlonzacsira esküszöm, ha gáz az időjárás. De a kedvenc képem mégis ez: