K10D: 2051-ES DÁTUMHIBA

A múlt héten a fényképezőgépem egy nem várt cselekedettel úgy döntött, hogy jóval megelőzi saját korát, így a rendszerdátum makacsul beállt 2051. november 12-ére. A problémát nem is vettem volna észre, ha egy kedves ismerősöm nem hívja fel a figyelmemet arra, hogy az EXIF pár évtizeddel előbbre jár. Ez persze nem is lenne gond, mert a dátumot el lehet állítani. Illetve csak lehetne, ha nem fagyna le tőle azonnal a gép szoftvere. Megpróbáltam egy régebbi firmware-t visszatölteni (ami azért nem túl szerencsés, mert csak az új szoftver kezeli a vakumat vezeték nélküli módban) és persze kivettem az akksit is, de egyik megoldás sem segített. Most ott tartok, hogy ha nem lesz fotós megbízás a közeljövőben, akkor körbenézek, hogy a Pentax mennyi idő alatt vállalja javításra -- sajnos félek attól, hogy ez hónapokat jelent. Igazából csak lélekben zavar a hiba, mert tudom, hogy nem száz százalékos a ketyere így (az, hogy az iPhoto és a Bridge milyen módszerrel szortírozza a fotókat, csak századrangú kérdés), de ugyanúgy lehet használni minden más funkciót, mint eddig. Hüpp.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« majdnem összejött
két nagyotlátó »

pentax     élet    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Péter

Kedves Pihe!

Nálam is jelentkezett a dátumhiba, és én sem szeretem, ha nem tökéletesen működnek a műszaki dolgaim. Kérlek jelezz vissza, ha sikerült megoldást találnod.
Részletek: firmware 1.30, a hiba jóval az upgrade után jelentkezett.

Üdv.
Péter

 2      

Pihe

@Péter: Te vagy az első itthon, akinek hasonló problémája van (és igazság szerint csak itt találtam sorstársat korábban: http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-dslr-discussion/20408-date-after-2051-lock.html). A hibát tudtommal csak szervíz javítja. Nyilvánvalóan nem garis már a vázad, így azt tudom javasolni, hogy próbálj meg együttélni a hibával - a javításra ugyanis 40.000 forintot mondott két éve a Camera Kft (külföldi javítás) és gyanítom, hogy azóta ez nem lett olcsóbb. :o( Ha esetleg garanciálisan tudod javíttatni, ne késlekedj visszaküldeni (és jól lemaradtam róla).

 3      

Péter

Kedves Pihe!
Köszönöm a választ. 2007-es a gép, ráadásul import mesziről, úgyhogy marad a hibával való együttélés.
További kellemest,
Péter