A FOTOGRÁFUSOK HÉT SZINTJE - LELKI ÚTMUTATÓ

Ahogy korábban írtam, a szakdolgozatom megalkotásának gyötrelmei közepette nem sok időm marad blogpostolni saját témákról, ellenben ez nem jelenti azt, hogy neten talált irodalmakat nem közlök. A Tovább gombra való kattintással egy kicsit hosszabb, de rettentő igaz írást olvashattok a fotósok egyes csoportjairól -- de nyugodtan rá lehetne aggatni más társadalmi csoportosulásokra is ezeket a sztereotípiákat. Az eredeti változat Ken Rockwell tollából származik, amit Karvaly Tibor fordított le ékes anyanyelvünkre. Köszönet érte egy lelkes amatőrtől.
Művész: A legfelső, 7. szint (megegyezik a Keresztény mitológia szerinti "Mennyország"-gal)

Ez a legmagasabb szint.

A művész kézzel fogható formában rögzíti az általa észlelt képet. Megragadja a hely szellemét − legyen az valódi vagy képzeletbeli − a fényképben, és a néző reagál erre.

A művész tökéletes mestere eszközeinek. A művészeti alkotás megteremtésekor a művész elszakad a hétköznapi léttől, lelke felemelkedik, hogy találkozhasson azzal, amit meg akar ragadni. A művész tanulhatja és gyakorolhatja eszközeinek használatát amíg nem alkot, de amikor alkot, a fényképezőgépe elméjének, gondolatainak kiterjesztésévé válik. Semmilyen tudatos megfontolást nem fordít a technikai részletekre akkor, amikor virtuózként képeket alkot.

Zenei hasonlattal élve, egy zenész rogyásig gyakorolhatja a skáláit, de amikor jazzt játszik, még csak nem is gondol az ujjaira. Elvész a pillanat szenvedélyében.

Akárcsak a professzionális szörfözőknek, akiknek tucatnyi deszkája van, vagy a profi gitárosoknak, akiknek 23 hangszere van, a művésznek is lehet egy halom kamerája, mind különböző célra.

Hasonlóképpen, más művészeknek lehet, hogy csak egy kamerája van, vagy egy sem. Nem számít.

A művész gyakran furán öltözködik, és hajlamos későig fennmaradni.

Soha, senki nem látja az alkotásaikat, mivel szinte semmilyen képességük nincs arra, hogy ismertté tegyék magukat. Csak azoknak van, akik leereszkednek a szajha szintjére, mely sajnálatos és paradox módon azt jelenti, hogy az igazi művész alkotásait soha nem láthatod, hacsak nem ismersz egyet személyesen. A jó művész általában túlságosan gátlásos ahhoz, hogy másoknak megmutassa munkáit, hacsak nem intim viszonyba kerülsz vele, mivel a művészetük a lelkük maga.

A művész bármiféle kamerát használhat, beleértve a lyukkamerát, az eldobható kamerákat, vagy 8*10-es gépeket. Akármilyen gépet használhat, hogy megteremtse, amit akar.


Szajha: 6. szint

A szajha olyan művész, aki eladja lelkét azzal, hogy pénzt vagy drogot fogad el művészetéért cserébe.

Lealacsonyítva magát erre a szintre, a víziója valószínűleg kompromisszumokkal teli.

Miért? Mert az ember függőségbe kerül attól, hogy eladja a lelkét azért, hogy megvehesse ételét, hogy megtömhesse magát, így nem szarakodik a célkitűzésekkel, ami egyúttal azt jelenti, hogy nem próbálgat új stílusokat sem.

Ha a szajha munkája több év próbálkozás után elég a számlák kifizetésére, valószínűtlen, hogy bármelyik szajha új stílust után kutatna, amíg szüksége van dohányra.

A kiállító művészek (akiket galériák vagy más képviselők − vagyis stricik − kiállítanak) elveszthetik a megjelenés lehetőségét, ha megváltoztatják stílusukat.

Éppen ezért egy ember eladásra szánt művészete aláigha válik jobbá vagy mássá.

A stílus ami eladható, az pontosan az, amit a szajha stricijei (képviselői) látni akarnak. Lásd Barnbaum könyvét a művészetről. Elképzelhetetlenül nehéz egy sikeres szajhának megváltoztatnia a stílusát, ha egyszer őt már elfogadták.


Amatőr: 5. szint

Azok, akik teljes jövedelmüknek kevesebb mint felét keresik fényképezéssel, amatőrök. Ennek semmi köze fényképészetük minőségéhez.

Az ilyen ember imád fényképezni. A tisztalelkű, jó amatőrök átemelkedhetnek a többi szinten, hogy közvetlenül művészek legyenek.

Akik hétvégenként esküvőket stb. fényképeznek, mintegy mellékesként rendes munkájuk mellett, még mindig amatőrök; csak éppen pénzt kérnek a képeikért.

Azok az amatőrök, akik azt hiszik, hogy egy jobb fényképezőgép javít a képeiken annak a kockázatnak vannak kitéve, hogy a legalacsonyabb szintre, a "ketyere-számonanizátor" szintjére süllyednek. A fényképezőgép-gyártók túl sok amatőrt félrevezetnek, hogy azok azt higgyék: a jó képekhez jó kamerák kellenek. Ez a gondolat méreg a művészet teremtésének.

Az amatőr, aki elvész a remek képek készítésében, egyenes úton van a megvilágosodás felé.

Amatőrnek lenni jó dolog; erről a szintről valaki meglehetősen könnyen felemelkedhet a művész szintjére.

Az amatőrők szinte mindig Canon tükörreflexes gépeket használnak.


Kattintgató: 4. szint

Ez az én anyukám és a legtöbb ember. Ezek az emberek emlékeket akarnak − nem fényképeket vagy fényképezőgépeket.

Azok a kattintgatók, akik grafikusművészek, vagy legalábbis vizuálisan művelt emberek, gyakran fantasztikus képeket csinálnak, melyek mindenkire hatást gyakorolnak. Ezek a kattintgatók művészek, és még csak észre sem veszik. Ők átlalában jobban öltözködnek, mint azok, akik azt gondolják magukról, hogy valóban művészek.

Higgyük el: a fényképész az, aki egy képet létrehoz, nem a fényképezőgép.

A kattintgatók kompakt vagy eldobható fényképezőgépeket használnak, amik ugyanolyan kiváló eredményeket ad, mint a mindenki más által használt Leicák, Nikonok, Canonok és Contaxok.


Hivatásos: 3. szint

Hivatásos fényképész az, aki teljes megélhetését (100%) fényképezésből teremti elő.

A hivatásosak nem hoznak létre művészetet; ők kereskedelmi célra készítenek képeket. Általában van valami jártasságuk az eszközeikben, és tűrhető képeket tudnak kihozni belőlük, de a képesség, hogy a képzeletet megragadják, vagy megvan, vagy nincs meg bennük.

Persze a hivatásosok is csinálhatnak nagyszerű képeket, saját idejükben.

A hivatásosok nagyon kevés időt fordítanak a gépeire, kivéve, ha javíttatni kell azokat. Idejük legnagyobb részét arra fordítják, hogy munkát keressenek, és azon fanyalognak, hogy a többi fényképész mennyire lenyomta az árakat a városban.

A hivatásos többet költ filmre és labormunkákra egy hónap alatt, mint eszközökre egy évben.

Hivatásos természetfotós nincs. Azok vagy dolgoznak, vagy a feleségük tartja el őket.

A hivatásososok Nikon tükörreflexes, Mamiya középformátumú és Calumet 4×5"-os gépekkel fényképeznek. Nem engedhetnek maguknak olyan jó cuccokat mint a legtöbb komoly amatőr.

Ha nem vásárolsz kereskedelmi fotókat, vagy nem ismersz egyet a barátaid között, nem is hallasz hivatásos fényképészről. Azok, akik fényképezőgép-reklámokban hirdetik, hogy ezt vagy azt a típust használják, csak fizetett álszószólók.

A hivatásosoknak nincs weboldaluk, és nem tesznek közzé technikai hírleveleket. Azok általában az amatőrök.


Gazdag amatőr: 2. szint

Ezek azok az amatőrök, akiknek túl sok a pénze, rengeteg gépet és tartozékot vásárolnak, ami megbéklyózza a kifejezési szabadságukat. Általában férfiak, és sokuk öreg vagy nyugdíjas.

A gazdag amatőr Leicával, Contax-szal, Alpával, Hasselbladdal vagy Linhof 4×5-össel fényképez. Ezek remek kamerák, de az eredmény tekintetében azonosak a Zenittel, Pentaxszal, Bronicával vagy Tachiharával.

A szegényebb gazdag amatőr Nikon, vagy akár Canon tükörreflexes gépet használ.

Mostanában ezek az idióták sajtómunkához tervezett digitális tükörreflexes gépeket vesznek, mint például a Canon EOS-1D vagy a Nikon D1X, melyek technikailag gyengébb eredményekkel szolgálnak, mint a kattintgatók gépei. Az igazán hülyék várták a 7000 dolláros Contax N Digital-t, mely kevésbé használható, mint a Nikon vagy Canon digitális tükörreflexesek, és még mindig gyengébb képeket ad, mint egy olcsó filmes tükörreflexes gép.

A rossz gazdag amatőrök azt hiszik, hogy szegény emberek életlen fekete-fehér képei jelentik a művészetet.

Néhány gazdag amatőr könnyen a legalsó spirituális szintre hullik vissza azért, mert túl sokat törődnek a gépükkel, mások viszont egyenesen eljutnak a nagyszerű művészeti teremtésig, mert nem aggódnak a gépük miatt, minthogy meg vanna róla győződve, hogy az övék a legjobb. Különös módon, kevés gazdag amatőr teremt átlagos munkát. Ez vagy igaz vagy nem.


Ketyere-számononanizátor: Legalsó, 1. szint (megegyezik a keresztény hit szerinti "Pokol"-lal)

Ezek az emberek (mind férfiak) egyáltalán nem érdeklődnek a művészet vagy fényképezés iránt, mivel nincs lelkük. Lélek hiányában nem képesek kifejezni képzeletüket vagy érzéseiket, s ez az, amiért a képeik − ha ráveszik magukat, hogy egyáltalán csináljanak − semmit nem érnek.

Legtöbbjük technikai területről érkezik, mérnökök, számítástechnikusok, tudósok. Ezek az emberek oly sokat aggódnak a amiatt, hogy számszerűsítsenek mindent, hogy tökéletesen megfeledkeznek arról a tényről, hogy a gépeknek és tesztábráknak semmi közük a végső kép lelkéhez. Mivel túl sokat aggódnak a kamera teljesítményének mérése miatt, átneveztük őket "számonanizátor"-oknak. Szerencsétlen módon sokuk kutat a Kenrockwell.com-on fényképezőgépek teljesítményadatai után.

Sokuk szintén játszadozik audioberendezésekkel, számítógépekkel vagy autókkal. Csakúgy mint kameráikat, a játékszereiket is saját kedvükért élvezik, de − ha egyáltalán − akkor is csak ritkán használják azokat eredeti céljukra.

A fiatalabbak videojátékokkal szórakoznak, vagy chat-eléssel és web-szörfözéssel kötik le magukat. Az öregebbek "fényképezőgép"-klubokba járnak. (Sokkal inkább fénykép-, semmint fényképezőgép-, illetve más olyan klubokhoz kellene csatlakozniuk, melyek a művészetet próbálják számokkal értékelni, mivel a művészet teljes egészében szubjektív, és nem értékelhető numerikusan.) Hasonlóképpen, ezek az emberek soha nem készítenek semmi említésre méltót ezekkel az egyéb berendezésekkel sem, de bizonyosan örömmel tölti el őket, hogy beszélnek róla másoknak.

Az egyetlen eszköz, amit ezek az emberek elhanyagolnak, az egyetlen olyan ami valóban segítségükre lehetne: a fény.

Csakis maga a gép érdekli őket. Lyukat beszélnek a hasadba, ha hagyod nekik, de amint arra kéred őket, hogy mutassák meg a portfóliójukat, a hencegésük rögtön elillan, vagy azt hiszik, a fényképezőgépeiket vagy a részvényeiket kell megmutatniuk.

Akinek egy tűrhető portfóliója van, nem "számonaizátor". Valaki, akinek több kamerája van, mint tűrhető képe lehet, hogy az. Akiknek technikai cikkekben bővelkedő weboldalaik vannak, kevés érdekes fényképpel, valószínűleg azok.

Semmilyen körülmények között ne kezdj ezekkel az emberekkel, ne beszélj velük, és ne olvasd a weblapjaikat. Az ártatlanok számára ezek úgy tűnhetnek, mintha tengernyi tudás lenne bennük, pedig csak beteges, élettelen lelkük akar lerántani saját személyes poklukba, és mindörökre besározni lelkedet a fényképezőgéped lencséjének élessége miatti aggódással. Ha emiatt aggódni kezdesz, soha nem fogsz mást fényképezni, mint téglafalakat és teszt-ábrákat.

Ezeket az embereket könnyű azonosítani. Ha a ezt elolvastad, valószínűleg láttad már a weblapjaikat is. Mindig rengeteg információjuk van a gépekről, de igazán kevés igazi fotókról. Mindig óvakodj az olyan weboldalakon található információktól, amelyek nincsenek tele olyan fényképekkel, amiket megcsodálsz.

A weboldalamról levettem a legtöbb, fényképezőgépről készült képet, mert sokkal több időt töltöttek a látogatóim ezekkel, mint a művészetemmel. A sávszélességet, amiért fizetek, felemésztették ezek az idióták, miközben az objektívjeimet nézegették, ahelyett, hogy megnézték volna a képeimet a galériámban, ami ennek az oldalnak az fő célja volt. Ez az, amiért az összes hülye oldal, mint ez is, sárga színű, így túlságosan bántja a szemet ahhoz, hogy túl sok időt töltsenek el a látogatók "szögekkel és csavarokkal".

Sokan, akik e-mailt küldenek nekem erről a weblapról, sajnálatos módon ehhez a felvilágosulatlan alsó csoporthoz tartoznak. Sokuk cserkészi az internetet, és órákat töltenek azzal, hogy csatlakoznak olyan technikai website-okhoz és chat-roomokhoz, mint a pl. a "Photo.net", "www.dpreview.com", "photocritique.net" és a német "Forum für Nikon-Fotografen und Sammler", ahelyett, hogy fényképeznének.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« eladó: sigma 75-300mm F/4-5,6 dl
majdnem összejött »

fotó     harcosok klubja     élet    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Balázs

Szia! Én már olvastam ezt Ken Rockwell-nél, de jó:) Csak egy tipp: én felcserélném a sorrendet, tehát az alja legyen az oldal tetején, a 7. szint pedig az alján.
Jut eszembe, Chuck Norris mintájára Kenrockwellfacts:
http://www.bahneman.com/liem/blog/article.php?story=Ken_Rockwell_Facts
:)

 2      

vinczepetya

holnap ezzel kezdem a napot, ma már nincs hozzá szemem:(

 3      

Pihe

Balázs: lol, ez a Chuck Norris-életérzésű lista nagyon ütött. :o))) Köszönöm, hogy megosztottad. Az eredeti írás ilyen sorrendben hozza le, így nem akartam vacakolni azzal, hogy megváltoztatom -- de amúgy tényleg fordítva lenne indokolt.

Petya: mondanám, hogy áprilisi tréfa, de sajnos nincs nálam öngyújtó és a tanáriba se hivatnak. :o))